- Voor het cakebeslag
- 250 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr witte basterdsuiker
- rasp van ½ citroen
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr bloem
- 1 el bakpoeder
- 1½-2 el speculaaskruiden
- 2 appels, geschild en in stukjes
- 2 el bloem
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem of paneermeel, om te bestuiven
Deze speculaas tulband is extra lekker door de stukjes frisse appel die er in zitten. Het cakebeslag is gemaakt op basis van amandelspijs, wat de speculaas cake een extra rijke smaak geeft. Dat in combinatie met de speculaaskruiden en appelstukjes levert een heerlijke Sinterklaas tulband op! Je kunt van dit recept ook een ‘gewone’ appel speculaas cake bakken in een langwerpige cakevorm van 30 centimeter.
Zelf appel speculaas cake bakken
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter in met boter, bestuif ‘m met bloem of paneermeel en klop het overtollige eruit.
Doe de spijs, boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop het geheel romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.
Meng de appelstukjes met 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag. Doe het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60 tot 75 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een satéprikker in de appel speculaas tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar. Laat de tulband 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.
Foto: Erik Spronk

















