Deze speculaas tulband is extra lekker door de stukjes frisse appel die er in zitten. Het cakebeslag is gemaakt op basis van amandelspijs, wat de speculaas cake een extra rijke smaak geeft. Dat in combinatie met de speculaaskruiden en appelstukjes levert een heerlijke Sinterklaas tulband op! Je kunt van dit recept ook een ‘gewone’ appel speculaas cake bakken in een langwerpige cakevorm van 30 centimeter.

Appel speculaas tulband – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het cakebeslag
  • 250 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1½-2 el speculaaskruiden
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • 2 el bloem
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem of paneermeel, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
Bijbels korting mob

Zelf appel speculaas cake bakken

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter in met boter, bestuif ‘m met bloem of paneermeel en klop het overtollige eruit.

Doe de spijs, boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop het geheel romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.

Meng de appelstukjes met 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag. Doe het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60 tot 75 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een satéprikker in de appel speculaas tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar. Laat de tulband 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (33)
Anne 2020-11-08 08:53:20

Kan je deze tulband ook zonder spijs maken? Of moet je dit met iets vervangen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-09 10:47:51

Dan worden alle verhoudingen anders, je kunt dan beter een ander tulbandrecept als basis nemen, zoals bijvoorbeeld deze: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/tulband-met-boerenjongens-recept/

Beantwoorden
Ellen 2020-11-08 13:47:10

Beste Rutger, bedankt voor al je heerlijke recepten! Ook deze tulband lijkt weer erg smakelijk. Kun je ook olie gebruiken in plaats van boter? En zo ja hoeveel zou je dan moeten gebruiken? Ik ga de tulband volgende week maken. Alvast bedankt!

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-11-09 10:47:02

Met olie worden de verhoudingen anders en die heb ik voor deze cake nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Chantal 2020-11-08 20:02:54

Hoi Rutger,
Welke appel kan ik het beste gebruiken voor deze cake?
Groetjes Chantal

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-11-09 10:45:07

Het liefst een stevige handappel, zoals bijvoorbeeld jonagold.

Beantwoorden
Arja 2020-11-09 10:36:05

Dit lijkt me een heerlijke cake, en heb ik gelijk op me lijstje gezet.

Beantwoorden
AR
Henk Westerhof 2020-11-09 14:21:00

Beste Rutger,

Als je het spijs weg wil laten, moet je dan de 250 gram spijs vervangen door 250 gr extra bloem ( tot. 450 gr bloem) of werkt het niet zo simpel.

Met vriendelijke groet,

Henk

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-11-16 08:57:13

Helaas werkt het zo niet. Je kunt dan beter een ander tulband recept gebruiken als basis. Let er wel op dat het amandelspijs in dit beslag juist zorgt dat de appelstukjes niet teveel zakken tijdens het bakken. Met een ander cakebeslag zullen ze meer naar de bodem zakken.

Beantwoorden
Janique 2020-11-09 15:07:02

Lijkt me heerlijk! Is deze ook geschikt om in de heritage tulbandvorm van Nordic Ware te bakken denk je? Merk met die dat ‘zwaardere’ cakes netjes uit de vorm komen, maar dat lichtere cakes nog wel eens sneuvelen bij het storten (echt jongens, dan kan ik wel huilen haha)

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-11-16 08:56:02

Deze is perfect voor in de heritage bakvorm!

Beantwoorden
Janique 2020-12-02 10:18:33

Heb hem gemaakt, was heerlijk en kwam mooi uit de vorm inderdaad 😃

Beantwoorden
JA
Marleen 2020-11-09 17:26:33

Kun je deze cake qua hoeveelheden ook in een gewone cakevorm (30 cm) bakken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-16 08:55:41

Dat kan prima!

Beantwoorden
Nienke 2020-11-11 15:39:47

Hij staat in de oven! Ik ben benieuwd hoe hij straks smaakt. Ik heb 50gr amandelspijs over. Nog tips voor wat ik daar mee kan doen?

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-11-16 08:48:28

Gebruik het door een ander cakebeslag binnenkort. Of maak het iets smeuïg met wat water en/of ei en verpak het in een plakje bladerdeeg om een amandelbroodje te maken.

Beantwoorden
Willemijn 2020-11-14 12:56:41

Misschien lekker op een krentenbol. Invriezen gaat ook heel goed.

Beantwoorden
WI
J J de kort 2020-11-11 16:28:37

Weespermoppen
Maak een deegje van het amandeldeeg door er wat geklust ei door te mengen,moet wel stevig blijven...maak er balletjes van,op bakplaat leggen,12 minuutjes in de oven op 180 graden..

Beantwoorden
J
Miny 2020-11-12 14:46:47

Staat af te koelen, zo benieuwd

Beantwoorden
MI
Miny 2020-11-12 15:59:57

Oh, wat lekker, fantastische nasmaak

Beantwoorden
MI
Willemijn 2020-11-14 12:54:09

Echt Heerlijk !!! Blijft ook lekker smeuïg. Ik heb Boskoop appels gebruikt. De smaak doet veel denken aan een carrot cake; misschien door de speculaaskruiden.

Beantwoorden
WI
Hanneke 2020-11-15 19:17:05

Super Rutger, Wat een heerlijke tulband, niet al te zoet, maar wel lekker kruidig door de speculaaskruiden en fris door de appel. Ik had geen appels, en heb toen zelf gemaakte appeltaartjam gebruikt.

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-11-16 08:31:10

Dat klinkt heerlijk! Leuk om te horen dat de tulband in de smaak viel!

Beantwoorden
Tineke 2020-11-16 10:06:31

Wat een fijn recept! Tulband is heel smakelijk en goed gelukt. Smeuïg en lekker los.
Ik vroeg mij wel af of een eetlepel bakpoeder op 200 gram bloem niet erg ruim was???

Beantwoorden
TI
Rutger 2020-11-22 10:04:22

Goed om te horen! Door de appel en het amandelspijs wordt het beslag wat zwaarder. Eigenlijk zou je de amandelen in het amandelspijs ook bij de bloem moeten optellen. Dan is 1 eetlepel op dit recept een prima hoeveelheid.

Beantwoorden
Ans Krosse 2020-11-20 10:08:53

Wat een succes deze tulband!!! Normaal maak ik op pakjesavond altijd een gevulde speculaastaart maar dit jaar ga ik denk ik voor deze. Zo lekker luchtig, zacht, fris en smaakvol. Een echte aanrader.

Beantwoorden
AN
Edith 2020-11-22 21:54:18

Geweldig lekker is deze tulband! Echt een toppertje en zo makkelijk te maken.

Beantwoorden
ED
Mandy Van Os 2020-11-25 12:38:23

Kan ik hier ook muffins van bakken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-30 08:49:57

Muffins hebben net een andere samenstelling, het worden dan meer cupcakes. Maar dat kan inderdaad.

Beantwoorden
Floortje 2020-11-29 18:59:55

Ik heb een ander recept gevonden voor de tulband. Hoe werkt t dan verder om toch de smaak met speculaas eraan te krijgen. Of kan je ook de helft van het amandelspijs gebruiken.

Beantwoorden
FL
Rutger 2020-11-30 08:18:32

Je kunt altijd speculaaskruiden aan het cakebeslag toevoegen voor een lekkere speculaassmaak. Als je de helft van het amandelspijs gebruikt veranderen ook de hoeveelheden bloem en suiker in dit recept.

Beantwoorden
annie 2020-11-29 19:23:36

Rutger hoe maak ik spijs

Beantwoorden
AN
Sandra 2020-11-30 08:18:31

Als je in het recept op “zelfgemaakt” klikt krijg je dat te zien.

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-11-30 08:12:13

Dat lees je op deze pagina: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/how-to-amandelspijs/

Beantwoorden
Sandra 2020-11-30 08:17:09

Hallo Rutger, wat ziet deze tulband er heerlijk uit ! Dank voor het delen 👌🏼
Nu wil ik er 2 maken om mee te nemen naar mijn werk.
Omdat er geen 2 vormen tegelijkertijd in de oven passen vraag ik me af of ik het deeg voor beiden wel alvast kan klaar maken ?

Beantwoorden
SA
Sjoukje 2020-12-05 12:51:17

Beste Rutger,

Kan het zijn dat jij ipv witte basterd suiker een donkerbruine variant hebt gebruikt? De tulband op jou foto is veel donkerder van kleur dan die van mij!

Groeten Sjoukje

Beantwoorden
SJ
Rutger 2020-12-07 07:05:25

Hoi. Zelf heb ik wel gewoon witte basterdsuiker gebruikt. Door de speculaaskruiden werd mijn beslag donkerdere van kleur. Wellicht kan dit ook nog verschillen per merk speculaaskruiden. En uiteindelijk gaat het natuurlijk om de smaak :)

Beantwoorden
Manon 2020-12-05 19:32:12

Deze was gruwelijk lekker, niet machtig. Iedereen smulde ervan (behalve de kids; iets met "wat de boer niet kent dat vreet ie niet")
Wij vonden hem heerlijk..!!

Beantwoorden
MA
Cirina 2021-01-07 20:38:13

Voor welke diameter tulbanden zijn jouw recepten? Kan dat niet terug vinden Rutger.

Beantwoorden
CI
Rutger 2021-01-11 10:29:54

De tulbandvormen die ik gebruik hebben een inhoud van ongeveer 2,4 liter. Een diameter zegt niet altijd iets over de inhoud, vandaar dat ik daar vanuit ga.

Beantwoorden
Wil 2021-10-11 11:36:16

Kan deze ook gemaakt worden met een pak cakemeel wat je in de winkel koopt

Beantwoorden
WI
Wil 2021-10-11 11:39:05

Kan deze tulband ook gemaakt worden met een pak cakemeel wat je in de winkel koopt

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-10-13 10:18:35

Volgens mij wel. Let goed op het verschil tussen cakemeel en cakemix. Let er op dat je bakpoeder en zout niet toevoegt, die zitten ook al in cakemeel.

Beantwoorden
Trudy 2021-11-07 22:49:51

Basterd suiker is hier niet verkrijgbaar, wel te bestellen bij de importeur maar dan heb je het niet altiid in huis. Wat is aan te raden?gebruik meestal lichte of donkere bruine suiker.

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-11-10 08:10:38

Je kunt ook fijne suiker gebruiken. Of andere lichtbruine suiker als die wel te krijgen is.

Beantwoorden
Alexis 2021-11-11 00:50:48

Kan ik de spijs ook door iets anders worden vervangen ivm notenallergie?
Het idee van speculaas en appel klinkt al een droom!

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-11-16 13:13:54

Dat is lastig in dit recept, alle verhoudingen worden dan heel anders. Je kunt dan beter voor deze appelcake gaan en daar speculaas aan toevoegen: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/perfecte-appelcake/

Beantwoorden
Anna 2021-11-19 11:37:28

Erg lekker en bedankt voor de tips, hoe een tulband te gebruiken en te storten. Werkte perfect.

Beantwoorden
AN
Aart 2021-11-28 15:09:57

Heerlijke tulband erg goed van smaak en vrij makkelijk te maken top.

Beantwoorden
AA
Trudy 2021-12-01 01:24:18

Hoe kan ik zelf witte basterd suiker makes,of met gewone suiker. Is niet niet verkrijgbaar. Maar kan wel zelf lichtbruine basterd suiker maken.

Beantwoorden
TR
Gert van de Kemp 2021-12-28 17:16:24

Vandaag de tulband gebakken in mijn nieuwe oven, IPV witte basterdsuiker heb ik donkerbruine basterdsuikergebruikt.Resultaat ziet er prima uit dan zij jouw tips Rutger wat het insmeren aangaat van de vorm.
Ga toch maar eens jouw bakboek kopen.

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-12-29 08:25:48

Super!

Beantwoorden
Liliane Schoone 2022-10-24 14:04:40

Hoi Rutger, als ik deze cake een dag eerder maak is ie dan nog wel lekker? Hoe kan ik de cake het beste bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-10-26 15:29:40

Dat kan zeker! Bewaar 'm luchtdicht verpakt op kamertemperatuur!

Beantwoorden
Eveline 2022-11-04 12:58:48

Hoi Rutger, dank je wel voor dit lekkere recept. Ik heb 'm vanmorgen gebakken en ga straks proeven. Graag zou ik willen weten in welk boek van jou dit recept staat?

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-11-19 09:42:00

Dit recept staat in geen van mijn boeken.

Beantwoorden
Riet 2022-11-30 11:55:09

De tulband staat in de oven en kom er nu achter dat ik inplaats van speculaaskruiden er saucijzenbroodjes kruiden in het beslag gedaan heb, dus kan het zo weg kieperen heel jammer.

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-12-01 14:49:54

Misschien wordt het wel heel lekker! Maar het klinkt wel bijzonder ja.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.