Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 50 gr boter
  • 170 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 peren
  • Voor het beslag
  • 150 gr suiker
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Peren, karamel en een lekkere cake, dat is waar deze omgekeerde perencake uit bestaat. Het recept voor deze peren upside down cake komt uit het nieuwe boek van Laura Kieft: Het laura’s Bakery bakboek. In dit boek vind je 70 recepten voor allerlei soorten gebak, koekjes, desserts en borrelhapjes. Tijdens het doorbladeren van Laura’s boek viel mijn oog op deze perencake met karamel. Hij is erg leuk om te maken en ziet er na het bakken grandioos uit. Voor deze cake kun je het beste een dichte bakvorm gebruiken, een rond cakeblik dus. Als je een springvorm gebruikt zal de gekarameliseerde suiker er tijdens het bakken deels uitlopen.

Peren upside down cake

Bereiding: Peren upside down cake

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Doe voor de bodem de boter en de lichtbruine basterdsuiker in een pannetje en laat de boter op zacht vuur smelten. Zet even opzij terwijl je de peren schilt, klokhuizen verwijdert en ze in niet al te dunne partjes snijdt.

Bekleed een (dichte) bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten in met boter. Verspreid het boter-suikermengsel over de bodem. Leg de partjes peren daarop en zorg dat de hele bodem bedekt is.

Maak het beslag door de boter en suiker romig te kloppen. Voeg de eieren één voor één toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix het vanille-extract door het beslag. Als laatste voeg je het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe, mix tot dit is opgenomen.

Verdeel het beslag over de laag peren, spreid met een spatel gelijkmatig uit. Bak de cake in ongeveer 45 (tot 55) minuten gaar.

Laat de cake kort in de vorm afkoelen voordat je hem lost op een rooster, de onderkant wordt dan uiteraard de bovenkant.

Nieuwsgierig geworden naar Het Laura’s bakery bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

bakboek laura

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Carina van Hout 2018-09-29 21:03:33

Heb hem net uit de oven gehaald
Wat is ie mooooooii
Foto plaats ik op fb en instagram

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-10-01 09:19:11

Wat leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Susan 2018-09-15 14:50:48

Gewoon TE Lekker!!!!?????

Beantwoorden
SU
Corrie Smans 2017-11-16 22:34:58

Dit lijkt me ook lekker met banaan ipv peer!

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-11-19 21:41:28

Goed idee! Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Wilma 2017-11-15 19:24:35

Ik heb hem afgelopen vrijdag gebakken. Wel in een groter rond blik, dus ik heb 200 gram suiker, eieren, boter en zelfrijzend bakmeel voor de cake gedaan maar wel de 170 gram basterdsuiker en 50 gram boter. Als je dat te zoet vindt zou ik hem zeker nog een keer met minder basterdsuiker bakken.
Wij vonden hem erg lekker!

Beantwoorden
WI
Annemiek 2017-11-13 10:57:08

Vandaag gebakken maar veel te zoet,zoveel bastersuiker 170gr? Klopt dat wel?
Wil hem nogmaals proberen maar dan met de helft van de suiker?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-11-19 21:59:28

Hoi Annemiek. Dit is het recept zoals hij in het boek van Laura staat en zoals ik heb ook heb gebakken. Je kunt zeker wat minder suiker gebruiken als je hem aan de zoete kant vond.

Beantwoorden
Els 2017-11-11 21:58:33

Heb de cake vandaag gebakken in mijn tarte tatin pan. Die kun je gewoon op het vuur zetten met de suiker en boter en dan de peren en het beslag er op doen. Smaakt goed!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-12 12:34:51

Ideaal! Goede tip!

Beantwoorden
Rolanda 2017-11-06 12:13:22

Dank jullie wel voor jullie reactie Marja en Rutger.

Lieve groetjes ,fijne dag.
Rolanda

Beantwoorden
RO
Rolanda 2017-11-06 08:32:27

Goedemorgen Rutger,

Wat voor peren gebruik je eigenlijk voor het verwerken in (dit) gebak ?
Zelf ben ik niet zo'n perenfan maar mijn zoon wordt binnenkort 40 jaar en ik verzamel nu alvast lekkere taartrecepten om hem mee te verrassen.

Lieve groetjes en fijne dag.
Rolanda

Beantwoorden
RO
Marja 2017-11-06 10:28:42

Ik zou lekkere handperen nemen. In elk geval geen stoofpeertjes! Een beetje stevige zoete peer lijkt mij de beste keuze.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-06 11:50:12

Stevige handperen zijn inderdaad het lekkerste. Tijdens het bakken worden ze zachter.

Beantwoorden