- Voor een cakevorm van 25 centimeter
- 200 gr suiker
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 40 gr cacaopoeder
- 40 gr suiker
- 75 ml melk
- 100 gr pure chocolade, fijngehakt
- Voor een cakevorm van 30 centimeter
- 250 gr suiker
- 250 gr boter, op kamertemperatuur
- ¼ tl zout
- 5 eieren, op kamertemperatuur
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 50 gr cacaopoeder
- 50 gr suiker
- 95 ml melk
- 125 gr pure chocolade, fijngehakt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Er gaat niets boven een goede zelfgebakken chocoladecake! Dit chocolade cake recept is gebaseerd op mijn basisrecept voor cake. Om de cake een goede chocoladesmaak te geven voeg ik zowel cacaopoeder als stukjes gehakte pure chocolade toe. Als je het helemaal goed wilt doen kan je de cake nog afmaken met een chocoladeganache bovenop.
Bereiding: Chocoladecake
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Meng het cacaopoeder met de suiker en melk en spatel dit door het beslag. Spatel als laatste de gehakte chocolade erdoor. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de chocoladecake in 60 tot 75 minuten gaar.
Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan de cake uit de oven. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
Tip: Maak de chocoladecake af met een simpele ganache. Breng 100 milliliter slagroom aan de kook, zet het vuur uit en voeg 110 gram pure grofgehakte chocolade bij de slagroom. De chocolade smelt door de hitte van de slagroom. Meng als laatste 30 gram boter door de ganache en laat deze iets afkoelen. Giet of smeer deze vervolgens over de chocoladecake.
Foto’s: Erik Spronk


















































