Ingrediëntenlijst
  • Voor een cakevorm van 25 centimeter
  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 40 gr cacaopoeder
  • 40 gr suiker
  • 75 ml melk
  • 100 gr pure chocolade, fijngehakt
  • Voor een cakevorm van 30 centimeter
  • 250 gr suiker
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gr cacaopoeder
  • 50 gr suiker
  • 95 ml melk
  • 125 gr pure chocolade, fijngehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Er gaat niets boven een goede zelfgebakken chocoladecake! Dit chocolade cake recept is gebaseerd op mijn basisrecept voor cake. Om de cake een goede chocoladesmaak te geven voeg ik zowel cacaopoeder als stukjes gehakte pure chocolade toe. Als je het helemaal goed wilt doen kan je de cake nog afmaken met een chocoladeganache bovenop.

Chocoladecake

Bereiding: Chocoladecake

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Meng het cacaopoeder met de suiker en melk en spatel dit door het beslag. Spatel als laatste de gehakte chocolade erdoor. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de chocoladecake in 60 tot 75 minuten gaar.

Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan de cake uit de oven. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Tip: Maak de chocoladecake af met een simpele ganache. Breng 100 milliliter slagroom aan de kook, zet het vuur uit en voeg 110 gram pure grofgehakte chocolade bij de slagroom. De chocolade smelt door de hitte van de slagroom. Meng als laatste 30 gram boter door de ganache en laat deze iets afkoelen. Giet of smeer deze vervolgens over de chocoladecake.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (29)
Haha 2019-02-07 17:18:32

Ik kan het niet lezen

Beantwoorden
HA
Rob 2019-01-01 19:46:28

Afgelopen week gemaakt. Iedereen vond hem super lekker! Vond hem zelf wat zoet, dus ik doe er de volgende keer wat minder suiker in.

Overigens heb ik speltbloem gebruikt en kokos bloesem suiker.

Beantwoorden
RO
ann 2018-11-06 21:26:47

Heel lekker groot succes bij de familie!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-11-11 13:45:08

Superlekker!

Beantwoorden
Anja Weterings 2018-10-23 22:19:55

Gebruik je bijeen cake bakken kristaksuiker of basterdsuiker

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-28 23:45:01

Het kan allebei. Zelf gebruik ik meestal gewone kristalsuiker.

Beantwoorden
lisa 2018-09-29 02:55:59

hoi, ik heb een vraagje, zou je deze cake ook kunnen gebruiken om een taart/stapeltaart mee te maken? en soja, wat zouden de hoeveelheden zijn?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-10-01 09:22:31

Voor een stapeltaart is deze cake wel erg zwaar, maar het kan natuurlijk wel. Wat de hoeveelheden zijn hangt af van de grootte die je gaat bakken. Dat is een kwestie van uitproberen wat leuk en lekker is.

Beantwoorden
Barbara 2018-05-14 11:39:08

Heerlijke cake Rutger! Ik kreeg een duim omhoog van mijn man die is gek op chocoladecake. Ik heb hem gemaakt met amandelmelk ipv gewone melk omdat ik lactosevrij eet, werkte prima!

Beantwoorden
BA
Rutger 2018-05-14 20:41:38

Goed om te horen! Leuk!

Beantwoorden
Geerte 2018-03-31 11:47:05

Laatst deze chocoladecake gebakken en we vonden hem heel erg lekker. Wat vooral top was is dat hij niet droog werd, ook niet na een aantal dagen. Heerlijk smeuig resultaat dus! Komt dat door het toevoegen van melk? Nu terug op de site op zoek naar een vanillecake recept met hopelijk dezelfde smeuigheid, ook na een paar dagen want hij is voor tweede paasdag over 2 dagen!

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-04-13 22:16:52

Heel leuk om te horen. De juiste verhoudingen en inderdaad een klein beetje melk zorgen ervoor dat de cake lekker smeuiig blijft.

Beantwoorden
Lia 2018-02-16 15:28:31

Hallo Rutger,
Ik heb deze chocoladecake gisteren gebakken en hij is heerlijk. Ik heb er ook nog wat sinaasappelzest aan toegevoegd. Bedankt voor je recepten!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-02-20 10:48:57

Wat een lekkere toevoeging! Geniet er van!

Beantwoorden
Nicole 2018-01-29 08:22:01

Hai Rutger,
Dit lijkt me een heerlijk recept. (Sowieso, alle recepten op deze site)
Alleen heb ik zelf geen platte menghaak en keukenmachine. Ik meng altijd alles met de handmixer.
Nu wil ik deze cake wanneer die is afgekoeld uithollen en vullen (een probeerseltje..). Daarom moet die zo stevig mogelijk zijn. Wat kan ik dan het beste doen? Alles met de handmixer? Of de boter/suiker/eieren met de handmixer, en daarna de bloem/cacao (gezeefd?), etc er door spatelen.
Ben benieuwd naar een reactie. Alvast bedankt!
Groetjes, Nicole

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-02-02 17:02:11

Het spatelen van de bloem is bij een cake altijd het beste. Als je dat er doorheen mixt kunnen er teveel gluten geactiveerd worden waardoor de cake taai wordt.

Beantwoorden
Aisha 2017-12-24 09:57:18

Hi Rutger, thank you very much for this mail. I can do a lot with this! I'm going to have all my delicious baking tried on my family and friends.
that way I can convince my parents.
thank you very much Aisha

Beantwoorden
AI
Rutger 2017-12-24 14:13:00

Good luck and enjoy!

Beantwoorden
Aisha 2017-12-20 14:54:21

hello, I am Aisha and I am eleven years old. I am English and I always want to become a famous baker. but my parents do not like that. What I must to say to my parents? Can you help me please, because than you make my dream come true!! tanks already!!
Greetings from Aisha. See you later
Answer in english please!!

Beantwoorden
AI
Rutger 2017-12-22 17:31:21

Hi Aisha!
Thank you for your reply! I would suggest that you bake and practice a lot, and make as many people as you can happy with your dishes! I'm sure you'll become good at baking then!

Beantwoorden
Jasmine 2017-12-20 14:24:14

Hoe moet je de eieren schiften?
Want ik bak niet zo vaak !
Ik ben turks en wij koken alleen maar turks eten !
Ik wou wel eens iets anders proberen!! Ik ben nu bezig met de cake dus mail me alstublieft snel

Liefs jasmine

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-12-22 17:28:39

Hoi! Je hoeft de eieren niet te scheiden hoor (denk dat je dat bedoelt). Je kunt ze zo door het beslag kloppen.

Beantwoorden
Amber Bos 2017-12-17 12:52:43

Beste Rutger,
Ik wens jou een fijne kerst ?en een gelukkig nieuwjaar???????
Liefs Amber Bos

PS: heb je nog leuke kerst en nieuwjaar recepten?Alvast bedankt

Beantwoorden
AM
Rutger 2017-12-18 00:55:02

Dankjewel! Jij ook heel fijne dagen! Er komt (bijna) iedere dag deze maand nog een nieuw recept bij. De bestaande recepten voor kerst en oud & nieuw vind je hier:
https://www.rutgerbakt.nl/feestdagen-index/kerst/
https://www.rutgerbakt.nl/feestdagen-index/oud-nieuw/

Beantwoorden
Amber Bos 2017-12-18 17:00:12

Ik ga gelijk aan de slag!!
Dankje!

Beantwoorden
AM
Jasmine 2017-12-17 12:44:32

Hoi, Rutger
Ik ben nu bezig met bakken van deze lekkere cake
Maar ik heb een vraag: waarom moet de boter op kamertemperatuur zijn?
Alvast bedankt!!

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-12-18 00:55:41

Boter op kamertemperatuur kun je romig kloppen, met koude boter gaat dat niet en dan gaat het beslag ook schiften als je de eieren toevoegt.

Beantwoorden
Jasmine 2017-12-18 16:58:39

Bedankt

Beantwoorden
JA
Delin 2017-11-25 16:50:13

Weet je iets zonder melk????
Want ik ben allergisch voor melk!!!!
Alvast bedankt!?

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-11-27 07:44:51

Je kunt een vervanger voor melk gebruiken, bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk.

Beantwoorden
Amy lingeren 2017-11-22 15:29:31

Hoi Rutger
Lekkere cake hoor!!!!
Ik vind je leuk en lief .?????
En ik droom altijd al van een man die bakt..
Mail me snel terug en je hoort wat over mijzelf.?
??????Amy Lingeren

Beantwoorden
AM
Rutger 2017-11-27 07:59:07

Fijn om te horen dat je zo enthousiast bent :)

Beantwoorden
Amy lingeren 2017-11-30 19:22:42

Ik ben dus Amy Lingeren ✌ En hier hoor je je wat over mijzelf:
Leeftijd: 34
Hobby's: bakken, koken, dansen. Lol maken en ik hou van jou???? I LOVE YOU ??
Ik hou van: jou lekkere baksels en van jou???
Wil je me alstublieft mij terug mailen ?? want ik vind je leuk??????????????????????????

Beantwoorden
AM
Rutger 2017-12-12 12:29:32

Fijn om te horen dat e zo enthousiast bent :)

Beantwoorden
Elena 2017-11-09 16:42:10

Hoi, in mag geen chocolade van mijn ouders
,want zij vinden DAT erg ongezond. Weet jij of DAT waar is??
Ik heb stiekem bij een vriendinnetje de cake gemaakt, en ik vind hem super smaken!!!
Hartelijk dank voor dit heerlijke recept¡!!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-12 12:39:41

Hoi! Het is lastig om te zeggen of iets gezond of ongezond is, maar mijn mening is dat als je alle met mate eet het prima kan!

Beantwoorden
Belinda 2017-10-28 09:36:54

Hoi Rutger! Ik wil deze cake vandaag graag maken en vroeg me af op welke ovenstand ik deze moet bakken met de temperaturen die je aangeeft? Ik kan 3D hetelucht of oven-en onderwarmte gebruiken.
Groetjes, Belinda

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-10-30 12:31:47

Hoi Belinda,
Het antwoord op deze vraag vind je hier:
https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Marie alissen 2017-10-19 19:50:42

Hoi. Wat een lekker recept !!!!!!
Ik gebruikte agave siroop inplaats van suiker,kan DAT ook?
??

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-23 09:16:55

Voor de structuur is suiker wel van belang! Met een siroop krijgt je cake wel een andere structuur denk ik.

Beantwoorden
Marie alissen 2017-11-09 16:31:34

Hoi Rutger
De cake kreeg dit keer geen Andere structuur. De cake was niet slap of zo , de cake was juist heel stevig!!
Verder erg lekker, hoor !!!!!?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-12 12:40:47

Goed om te horen! Leuk!

Beantwoorden
Mathilde 2017-04-19 16:22:33

Hoi Rutger, wat een fijne website! Jouw brownierecept vind ik het allerbestelekkerste brownie resultaat geven! Over deze cake een vraag. Hij was erg droog geworden. Mijn oven is snel te heet,met 10-15% lagere temperatuur kom ik meestal goed uit maar nu dus niet (145gr 65 minuten). Kan ik nu het best iets aan de temperatuur veranderen of aan de baktijd, of allebei? Groeten, Mathilde

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-23 18:58:47

Hoi. Ik zou hem iets minder lang bakken, maar wel even checken met een prikker of hij goed gaar is van binnen.

Beantwoorden
annievdborght 2017-03-26 13:49:11

hoe maak je een lekkere mokka creme niet te moeilijk

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-03-27 09:45:33

Kijk eens bij de crème van deze taart: http://www.rutgerbakt.nl/klassieke-hazelnootschuimtaart-recept/

Beantwoorden
Lotte 2017-03-09 21:56:29

Hoi Rutger, als er geen % cacao bij de chocolade in jouw recepten staat, gebruik je dan altijd de 'normale' reep?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-03-11 17:58:02

Hoi! ja dat klopt, al kan je natuurlijk elke reep pure chocolade gebruiken die je zelf lekker vindt!

Beantwoorden
Cobi 2017-03-04 14:54:09

Hoi Rutger heb de cake gemaakt en het smaakt heerlijk !dank voor dit recept .

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-03-07 17:59:20

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
chris 2017-03-02 22:47:35

geslaagd en goed bevonden was zeer lekker bedankt Rutger

Beantwoorden
CH
Matthea 2017-02-28 10:11:53

Hallo,ik vind ook bij de standmixer dat het niet goed mixt,vooral niet als je maar voor een cake maakt.Het blijft aan de wand zitten,moet je voor deze cake nu de platte deeghaak of de ballonhaak gebruiken?Dit recept lijkt me weer geweldig ga het binnenkort maken.
Gr.Matthea

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-28 20:32:47

Hoi! Voor een cake gebruik je de platte menghaak. Zelf heb ik er één met silicone randjes eraan, die veegt gelijk de kom schoon zodat er niets blijft zitten.

Beantwoorden
karin 2017-02-27 10:50:44

Hij staat nu in de oven en ipv gewone chocolade heb ik er rauwe cacao nibs door gedaan, ben benieuwd.

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-02-28 20:35:56

Leuke variatie! Hoe smaakte het?

Beantwoorden
karin 2017-03-01 09:02:23

Hallo rutger, ja de smaak is wel goed, maar de nibs blijven wel wat hard na het bakken en ik denk dat het met normale chocola toch lekkerder is. maar ik had ze nog liggen en je wil soms eens iets anders proberen.

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-03-07 18:07:49

Goed om te weten! Dankje!

Beantwoorden
Marjon 2017-05-02 17:53:51

Hoi, Probeer de cacaonibs eens in wat vloeistof zacht te laten worden. Ik heb gemerkt dat de cacaonibs in mijn overnight oats een stuk zachter en milder zijn. Ik maak mijn overnight oats met yoghurt ipv melk, maar ik denk dat als je de hoeveelheid benodigde melk de avond ervoor met de cacaonibs in de koelkast zet, dat ze dan prima te gebruiken zijn en een stuk minder hard zullen zijn.

Beantwoorden
MA
Marjolein 2017-02-26 18:59:29

Hallo Rutger, maak jij het beslag met de keukenmachine? Ik heb het gevoel dat het niet kan, ik heb het nooit gehad maar ik heb nu twee cakes gebakken en ze zijn ontzettend vet. Nu las ik iets over dat de boter dan niet goed opgenomen was. Heb er nu één in de oven staan met de handmixer en dat deeg zag er inderdaad anders uit. Dat zou jammer zijn want ik moet er 6 bakken en dat zou wel handig zijn met de machine. :) Maar misschien doe ik iets fout?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-27 06:24:44

Hoi! Ik maak mijn beslag altijd in de de standmixer van Kitchenaid en zie geen verschil met een cake die met de handmixer is gemaakt. Gebruik je de platte menghaak ik de keukenmachine?

Beantwoorden
Marjolein 2017-02-27 18:55:26

Hallo, ik begon met de platte menghaak en toen de eieren erbij zaten ben ik over gegaan op de ballonhaak. Niet goed begrijp ik? Ik dacht te wisselen om het luchtig te krijgen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-28 20:34:13

Hoi! Een cake is een roerbeslag en hoeft dus niet heel luchtig. Als je het beslag te luchtig maakt kan de cake zelfs inzakken tijdens of na het bakken.

Beantwoorden
Amber Bos 2017-12-17 12:55:19

Ben jij Marjolein van "heel Holland bakt"??
Mail me alsjeblieft terug want ik nog een paar vragen over de wedstrijd!!

Beantwoorden
AM
Cornelieke 2017-02-26 12:14:06

Heerlijk ziet de cake eruit. Recept opgeslagen en ga hem binnenkort eens maken!

Beantwoorden
CO
Jonna@burgertrutjesNL 2017-02-26 08:17:56

Lekker! Cake ziet er heel smeuig uit.

Beantwoorden
JO