Ingrediëntenlijst
  • Voor het roomkaasglazuur
  • 100 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 tl vanilla-extract
  • 1-2 el heet water
Advertentie studio 108 mobiel

Ben je op zoek naar een heerlijke en feestelijke traktatie? Dan is deze red velvet tulband met roomkaasglazuur een hele goede keuze! Dit red velvet tulband recept is makkelijk en lekker! Deze ‘rode fluweeltaart’ ziet er chic en feestelijk uit, maar is helemaal niet moeilijk te maken.

Van deze red velvet tulband kun je 15 – 20 plakken snijden. Wil je nog meer red velvet bakken? Check dan ook eens mijn red velvet taart recept of deze schattige red velvet cupcakes.

Voor deze prachtige red velvet tulband heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. In hun eigen keuken ben ik aan de bak gegaan en de video daarvan zie je hieronder. Voor de tulband heb ik deze tulbandvorm gebruikt. Ga je deze red velvet tulband maken? Je kunt natuurlijk ook andere tulbandvormen gebruiken voor dit red velvet tulband recept. Let er wel op dat de vormen een inhoud van ongeveer 2,4 liter hebben.

Zelf red velvet tulband maken

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de tulbandvorm in met boter, bestuif deze licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.

Meng de karnemelk, rode kleurstof en cacao. Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen.

Meng er vervolgens de helft van het karnemelkmengsel en de helft van de bloem door. Voeg de rest van beide toe en meng ook de baking soda en witte wijnazijn door het beslag. Schep het beslag in de tulbandvorm, strijk de bovenkant glad en bak in 50-60 minuten gaar. Check of de tulband gaar is door er met een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.

Laat de tulband na het bakken enkele minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Doe alle ingrediënten voor het roomkaasglazuur in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig glazuur. Voeg al kloppend 1-2 eetlepels heet water toe om het glazuur iets dunner te maken. Bestrijk de afgekoelde tulband rijkelijk met het glazuur. Garneer de red velvet tulband tot slot met de chocoladehartjes en hartjesstrooisel.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (15)
Tam 2022-04-17 22:34:58

Vandaag voor het eerst een red velvet tulband gemaakt met dit recept. Donkerrood, maar errug lekkur🤗

Beantwoorden
TA
Conny 2022-02-19 20:24:03

Hoi. Mijn tulband is niet rood heb twee verschillende kleurstoffen gebruikt en de cacao aangepast.

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-02-22 09:36:31

Het ligt dan toch aan de kwaliteit van de kleurstof vrees ik.

Beantwoorden
Conny 2022-02-12 20:23:14

Hoi, is het de bedoeling dat de toppunt zacht blijft?
Mijn tulband is goed gelukt alleen de cake is bruin en niet rood.

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-02-15 08:28:00

De topping blijft wat zacht ja. Heb je genoeg (en goede kwaliteit) rode kleurstof gebruikt? Per merk verschilt het helaas hoe goed kleurstoffen rood kleuren.

Beantwoorden
Milou 2022-02-01 09:40:16

Hoi,
Deze ziet er heerlijk uit! Vanmiddag gaan we hem proberen te maken maar….Zou ik ipv karnemelk ook gewone melk kunnen gebruiken? Zie helaas dat ik deze vergeten ben te kopen…

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-02-07 18:55:49

Dat kan, maar voeg dan iets extra azijn toe.

Beantwoorden
Willemien 2022-01-09 12:55:43

Hoi Rutger,

Hoeveel cup cakes kan ik maken met dit beslag?

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-01-11 09:21:09

Dat weet ik niet, mijn recept voor red velvet cupcakes staat hier: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/red-velvet-cupcakes/

Beantwoorden
Manon 2021-12-30 20:03:02

Ik vond de tulband vrij droog, hoe zou dit kunnen komen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-31 11:18:55

Heb je 'm te lang gebakken? Of met hete lucht?

Beantwoorden
Frans van der Krul 2022-01-30 20:48:22

Te hoge temp en of kortere tijd

Beantwoorden
FR
Karin 2021-12-25 21:18:21

Ipv 2 eetlepels water, 2 eetlepels Baileys red velvet special edition gebruikt. Dat was een aanrader

Beantwoorden
KA
Liés Born 2021-12-23 11:58:40

Hi Rutger,
Als ik vandaag, donderdag de velvet cake maak, kan ik deze goed houden tot 2 e kerstdag, zondag dus
Vriendelijke groet,
Liés

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-12-24 09:30:39

Dat kan prima, maar de topping zou ik er wel pas later op doen.

Beantwoorden
Kim Martes 2021-12-15 10:02:54

Is het de bedoeling om roomboter te gebruiken en welke bloem is het beste om te gebruiken?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-12-21 08:33:20

Boter is eigenlijk altijd roomboter. En je kunt gewoon tarwebloem gebruiken.

Beantwoorden
Sonja 2021-11-17 06:13:11

Hoi Rutger,
Wat kan ik gebruiken in plaats van de karnemelk.
In verband met koemelk allergie

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-11-25 15:21:07

Je kunt plantaardige melk gebruiken en dan wat citroensap toevoegen.

Beantwoorden
Betsy 2021-07-19 16:00:38

Hoi Rutger,ik heb de tulband gemaakt. Maar is niet rood geworden!
Wat heb ik verkeerd gedaan?
De tulband is bruin maar wel heel erg lekker.

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-07-21 13:51:26

Dan heb je of te weinig rode kleurstof of teveel cacaopoeder gebruikt. Er is behoorlijk wat kleurstof nodig voor een mooie rode kleur.

Beantwoorden
Dieke 2021-04-24 16:58:28

Hoi Rutger
Smeuïg, zoet en chocolade-achtig, RedVelvet blijft heerlijk!
Dit recept heeft vergekeken met de roomkaasglazuur van de taart een dubbele hoeveelheid poedersuiker.. is daar een reden voor?
Bakse!

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-04-26 12:55:24

Het glazuur is hier wat dunner, zodat het mooi uitloopt. Maar om te zorgen dat het wel mooi op de tulband blijft liggen is er daarom meer poedersuiker nodig.

Beantwoorden
Christel Van den Sande 2021-04-23 16:36:07

ga ik zeker uitproberen . voor moederdag.
in nederland gebruiken jullie witte wijnazijn, in belgie noemt deze dan natuurazijn is dit het zelfde ? Gaat dat ook met deze azijn.
grt christel

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-04-26 12:56:05

Het kan ook prima met natuurazijn.

Beantwoorden
Yvonne 2021-04-23 15:45:20

Je recept voor red velvet al meerdere keren gemaakt; heerlijk!
Decoratie van deze tulband ook erg leuk, maar zo jammer dat je bij Bouwhuis die chocoladehartjes alleen per 308 stuks (!) kan kopen.

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-04-26 12:58:08

De tulband is inderdaad heerlijk! De hartjes die ik gebruikte zijn inderdaad per veel in een verpakking, ik ga je verzoek voor kleinere verpakkingen doorgeven aan Baktotaal, wellicht kunnen ze daar iets mee.

Beantwoorden
Miny 2021-04-23 11:29:53

Na de overheerlijke red velvet cupcakes en taart een mooie variatie.
Ga het zeker proberen

Beantwoorden
MI