- Voor de vulling
- 175 gr gedroogde cranberry’s
- 175 gr blanke rozijnen
- 150 gr donkere rozijnen
- 125 gr krenten
- 75 ml cognac of brandy
- 100 gr blanke amandelen
- Voor het beslag
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 125 gr sinaasappel- of citroenmarmelade
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 250 gr bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 1 el speculaaskruiden
- 100 gr amandelmeel
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, om te bestuiven
- extra cognac of brandy
- poedersuiker, om te bestuiven
Deze Engelse fruitcake zit boordevol gedroogd fruit en noten. Dit is zeker geen lichte tulband, maar wel een heel smaakvolle! De vulling kun je naar eigen smaak variëren, zolang je maar ongeveer op hetzelfde totaalgewicht uitkomt als de vulling in dit recept. Deze Engelse cake kun je prima enkele dagen tot een week van tevoren maken, de smaken zullen dan alleen maar intenser worden.
Dit fruitcake cake recept komt uit mijn boek Masterclass Cakes, waarmee ik vorige maand de Delicious. publieksprijs voor kookboek van het jaar heb gewonnen. Ben je benieuwd naar meer lekkere cakerecepten? Kijk hier voor meer informatie over Masterclass Cakes!
Bereiding: Engelse fruitcake
Meng alle gedroogde vruchten samen met de cognac of brandy in een kom en laat deze afgedekt minimaal 3 uur wellen.
Doe de amandelen in een kom en schenk daar kokend water op. Laat ze 5 minuten staan. Giet de amandelen vervolgens af, dep ze droog en hak ze grof.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter in met boter, bestuif deze licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.
Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker en het zout in een kom en klop deze tot een romig geheel. Meng de marmelade erdoor en meng er vervolgens één voor één de eieren door. Spatel de bloem, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het amandelmeel erdoor. Voeg als laatste de gewelde vruchten en gehakte amandelen toe en meng deze door het beslag. Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 85-105 minuten gaar. Test de gaarheid van de tulband door er met een satéprikker in te steken, Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.
Laat de tulband na het bakken 5 minuten in de vorm staan en stort hem vervolgens op een rooster. Bestrijk de tulband met 2-3 eetlepels cognac of brandy. Dit kun je naar wens de volgende dagen nog enkele keren herhalen waardoor de tulband nog rijker van smaak wordt.
Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker.
Foto: Saskia Lelieveld






