Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 175 gr gedroogde cranberry’s
  • 175 gr blanke rozijnen
  • 150 gr donkere rozijnen
  • 125 gr krenten
  • 75 ml cognac of brandy
  • 100 gr blanke amandelen
  • Voor het beslag
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 125 gr sinaasappel- of citroenmarmelade
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 100 gr amandelmeel
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • extra cognac of brandy
  • poedersuiker, om te bestuiven

Deze Engelse fruitcake zit boordevol gedroogd fruit en noten. Dit is zeker geen lichte tulband, maar wel een heel smaakvolle! De vulling kun je naar eigen smaak variëren, zolang je maar ongeveer op hetzelfde totaalgewicht uitkomt als de vulling in dit recept. Deze Engelse cake kun je prima enkele dagen tot een week van tevoren maken, de smaken zullen dan alleen maar intenser worden.

Dit fruitcake cake recept komt uit mijn boek Masterclass Cakes, waarmee ik vorige maand de Delicious. publieksprijs voor kookboek van het jaar heb gewonnen. Ben je benieuwd naar meer lekkere cakerecepten? Kijk hier voor meer informatie over Masterclass Cakes!

Masterclass cakes

Bereiding: Engelse fruitcake

Meng alle gedroogde vruchten samen met de cognac of brandy in een kom en laat deze afgedekt minimaal 3 uur wellen.

Doe de amandelen in een kom en schenk daar kokend water op. Laat ze 5 minuten staan. Giet de amandelen vervolgens af, dep ze droog en hak ze grof.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter in met boter, bestuif deze licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.

Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker en het zout in een kom en klop deze tot een romig geheel. Meng de marmelade erdoor en meng er vervolgens één voor één de eieren door. Spatel de bloem, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het amandelmeel erdoor. Voeg als laatste de gewelde vruchten en gehakte amandelen toe en meng deze door het beslag. Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 85-105 minuten gaar. Test de gaarheid van de tulband door er met een satéprikker in te steken, Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.

Laat de tulband na het bakken 5 minuten in de vorm staan en stort hem vervolgens op een rooster. Bestrijk de tulband met 2-3 eetlepels cognac of brandy. Dit kun je naar wens de volgende dagen nog enkele keren herhalen waardoor de tulband nog rijker van smaak wordt.

Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Rudolf 2020-03-21 12:46:07

ik gebruik een professionelere spuitbus met invetolie (te koop bij oa Sligro) dat wrj altijd perfect

Beantwoorden
RU
Annet 2019-12-23 12:14:12

Dag Rutger,
Hoe kan ik de tulband het beste bewaren?
Groetjes Annet

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-12-24 09:58:06

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur, of als je 'm langer wilt bewaren luchtdicht verpakt in de vriezer.

Beantwoorden
Jacqueline 2019-12-22 16:05:17

Hallo Rutger,
Alle tulbandvormen in secretion zijn uitverkocht....
Ik heb er - van 1,2 liter. Ik neem aan dat ik er ook een half recept in kan doen, maar hoe lang moet-ie dan bakken?
Groet, Jacqueline

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-12-22 19:48:22

Hoi! Wat jammer dat ze uitverkocht zijn! Daar kan inderdaad een half recept in. De tijd is een beetje gokken, maar begin vanaf 50 minuten de gaarheid te controleren met een prikker.

Beantwoorden
Yvonne 2019-12-12 15:23:53

Hoi Rutger, ik heb voor de Engelse fruitcake het gedroogde fruit (totaal 650 gr) in een kom gedaan en daar 75 ml cognac aan toegevoegd. Is dat laatste niet te weinig om het fruit te laten wellen? Of is t teveel fruit?. Ik hoor t graag zsm van je omdat ik hem morgen wil gaan bakken. Alvast bedankt, groetjes

Beantwoorden
YV
Rutger 2019-12-16 10:53:04

Hoi. Het fruit hoeft niet helemaal geweld te zijn, deze hoeveelheid is prima zo.

Beantwoorden
Roelanda 2019-12-10 10:28:37

Wat voor amandelen kun je het beste gebruiken? Bijv. garneer amandelen of ongebrande, ongezouten blanke amandelen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-12-16 11:02:08

Je kunt het beste gepelde (blanke) ongezouten en ongebrande amandelen gebruiken. Garneeramandelen zijn dit ook, dus die kun je prima gebruiken.

Beantwoorden
Marcelle 2019-12-08 23:19:48

Hoi Rutger,
Ik heb hem gemaakt uit jouw boek. Het is mij niet gelukt hem heel uit de vorm te krijgen ondanks dat ik de vorm goed had ingevet. Wat kan ik doen om hem mooinuitvde vorm te krijgen?
M.v.g.
Marcelle

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-12-16 11:06:20

Gebruik voor het invetten boter op kamertemperatuur en een kwastje en neem er echt de tijd voor om de vorm goed dik in te vetten. Om er zeker van te zijn dat de cake loskomt bestrooi je de vorm na het invetten met paneermeel. Klop wel het overtollige paneermeel uit de vorm voordat je het beslag erin schept.

Beantwoorden
Gerda van den Top ik wil zeker deze tulband maken. Ik heb alleen altijd het probleem dat ik de tulband niet mooi uit de vorm krijg. Dat is zo jammer van de presentatie. 2019-12-08 21:01:39

Ik wil deze tulband zeker maken. Lijkt me erg lekker. Ik heb wel altijd een probleem pm de cake mooi uit de tulbandvorm te halen
. Ik vet goed in en bestrooid met bloem. Maar toch blijft er er een laagje of zelfs wel eens een stuk in zitten. Hoe kan ik dat het beste doen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-12-16 11:06:41

Gebruik voor het invetten boter op kamertemperatuur en een kwastje en neem er echt de tijd voor om de vorm goed dik in te vetten. Om er zeker van te zijn dat de cake loskomt bestrooi je de vorm na het invetten met paneermeel. Klop wel het overtollige paneermeel uit de vorm voordat je het beslag erin schept.

Beantwoorden
Betsy de Graaf 2019-12-08 09:27:00

Goedemorgen Rutger,

Zag vanmorgen vroeg je mail en de tulband staat nu in de oven.
Heerlijk vanmiddag bij de thee.
Ik bak veel van jou recepten.
Helaas kan ik hier niet alle ingrediënten kopen ik woon in hongarije , maar met een beetje fantasie kom ik er ook.
Kijk weer uit naar je volgende recept.

Vriendelijke groeten
Betsy

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-12-08 11:41:54

Hoi Betsy. Heel erg leuk om te horen! Geniet van de tulband! En natuurlijk ook van alle andere recepten!

Beantwoorden
Betsy de Graaf 2019-12-08 13:10:19

De tulband is super lekker.
Groeten Betsy

Beantwoorden
BE