Ingrediëntenlijst
  • Voor een cakevorm van 25 centimeter
  • 175 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 175 gr bitterkoekjes, in stukjes
  • 2 el amandellikeur
  • Voor een tulbandvorm (inhoud 2,4 liter)
  • 260 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1½ tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 250 gr bitterkoekjes, in stukjes
  • 3 el amandellikeur
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven (voor de tulbandvorm)
  • poedersuiker, om te bestuiven

Wist je dat bitterkoekjes ideale koekjes zijn om mee te bakken? De bitterkoekjescake is dan ook een echte klassieker. Deze bekende amandelkoekjes worden wat zachter als je ze bakt en geven de hele cake een heerlijke smaak. 

Ga je deze lekkere bitterkoekjes cake maken? Je kunt natuurlijk bitterkoekjes kopen en in stukjes hakken. Een andere optie is zelf bitterkoekjes maken en gebruiken voor dit recept. Let op: het is een flink karwei om bitterkoekjes in stukjes te snijden. Je kunt hier het beste een stevig en scherp mes of een schaar voor gebruiken. 

Bitterkoekjes cake of tulband?

Je kunt een tulband of cake met bitterkoekjes maken. Dit bitterkoekjescake recept gaat uit van een cakevorm van 25 centimeter of een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter. Voor beide vormen heb ik een aparte ingrediëntenlijst gemaakt; het recept voor bitterkoekjestulband heeft namelijk andere hoeveelheden dan het recept voor een bitterkoekjescake. Voor de bitterkoekjestulband die je op de foto ziet heb ik de nieuwste tulbandvorm van Nordic Ware gebruikt. Deze jubileum vorm is speciaal ontwikkeld ter ere van het 75-jarig bestaan van Nordic Ware.

Zelf bitterkoekjescake maken

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Of vet een tulbandvorm zorgvuldig in met boter, bestuif deze met bloem en klop de overtollige bloem eruit. 

Doe de lichtbruine basterdsuiker, boter, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit  met een (hand)mixer met garde(s) romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Besprenkel de bitterkoek stukjes met de amandellikeur en roer deze vervolgens door het cakebeslag. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 55-70 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. 

Laat de cake of tulband 5 minuten afkoelen in de vorm en haal deze vervolgens uit de vorm. De cake kun je met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen. De tulband kun je storten op een rooster. Laat de bitterkoekjescake (of tulband) verder afkoelen op een rooster. Bestuif de cake voor het serveren licht met poedersuiker.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (11)
Lisette 2022-02-26 16:02:52

Een heerlijke cake! Hij kwam alleen niet helemaal hee uit de tulband vorm. Had ik hem langer dan 5min moeten laten afkoelen? Hij was wat nattig. Tip hiervoor?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-03-01 09:19:33

Heb je goed met een prikker gekeken of de cake gaar was? Meer tips over de tulbandvorm vind je hier: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/tulband-recepten/tulband-maken/

Beantwoorden
Tien 2022-01-12 21:31:38

Ik twijfel altijd hoelang ik cakebeslag moet mixen. Ik heb een kitchenaid artisian. Welke stand ( hard of zacht) moet de mixer staan en hoe lang?
Ik heb namelijk vaak geschift beslag en klopt hem dan lang

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-01-17 08:31:19

Schiften heeft weinig met het kloppen te maken in dit geval, maar vooral met de temperatuur van de eieren en de boter. Als die te koud zijn, dan gaat het beslag schiften. Je kunt het beslag al kloppen bijverwarmen met bijvoorbeeld een haarfohn, dan zal het beslag uit de schift gaan.

Beantwoorden
Caroline 2021-12-16 20:39:04

Ik heb alleen cakevorm van 30 cm. Dan de hoeveelheid tulband volgen?

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-12-21 08:17:52

Dat kan prima.

Beantwoorden
Coos 2021-11-19 16:47:23

Bedankt voor het recept. Een heerlijke cake.

Beantwoorden
CO
Bouwina 2021-09-12 12:00:11

Gisteravond gemaakt, goed gelukt!!
Heb amandelextract gebruikt ipv likeur.
Deze cake ga ik nog heel vaak maken, heerlijk!!

Beantwoorden
BO
Maaike 2021-08-02 10:30:37

Dit komt me wel goed uit, ik heb een nieuwe Nordic Ware bakvorm (Niet de nieuwste, wel een onwijs mooie.) En die kan ik hier op uitproberen. Ik ben een groot fan van je werk trouwens, Ik maak veel uit 'de Bakbijbel.' of van de website (meestal) voor een buurtcentrum in Zaandijk waar het met veel waardering word gegeten. Ik sta bekend als een goede hobbykok maar waar zou ik zijn zonder goede recepten?

Keep up the good work!
Groetjes,
Maaike.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-08-03 14:55:23

Wat leuk om te horen! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Clien 2021-06-30 16:11:01

Kan ik deze bitterkoekjescake ook bakken in een vierkante vorm van 22x22 cm?
Hij ziet er super lekker uit!

Beantwoorden
CL
Rutger 2021-07-06 09:14:03

Dat kan prima, al wordt de cake dan wel veel lager.

Beantwoorden
Clien 2021-07-08 17:16:51

Dank je

Beantwoorden
CL
Clien 2021-07-13 13:19:39

Is goed gegaan! Net zo lekker.

Beantwoorden
CL
Wil 2021-06-21 23:40:14

Heerlijk is deze cake, alleen de bitterkoekjes waren naar beneden gezakt. Wat doe ik fout?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-06-22 10:08:08

Kan het zijn dat de ze te vochtig waren? Of het beslag te luchtig?

Beantwoorden
Wil 2021-06-22 22:03:30

Dank voor de reactie, ik ga er de volgende keer opletten. Maar...... iedereen vindt het lekker!

Beantwoorden
WI
Laura 2021-06-21 10:15:48

Gemaakt en was super lekker (en makkelijk)!

Beantwoorden
LA
Naomi 2021-06-01 21:40:51

Kan het ook zonder alcohol?

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-06-06 13:20:46

Dat kan prima. Je kunt dan eventueel wat amandelextract door het cakebeslag mengen voor extra smaak.

Beantwoorden
Alice 2021-05-30 19:12:01

Precies de receptuur waarop ik hoopte dat je die zou plaatsen. ' k Ga deze binnenkort maken. Nu al bedankt!

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-05-31 10:15:51

Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Lief 2021-06-06 14:07:34

Dankjewel i love you

Beantwoorden
LI