Ingrediëntenlijst
  • Voor de bitterkoekjes
  • 145 gr blanke amandelen
  • 145 gr poedersuiker
  • 1½ tl amandelextract
  • snuf zout
  • 2 eiwitten

Bitterkoekjes zijn één van de bekendste amandelkoekjes van Nederland. Oorspronkelijk komt de bittere smaak van deze koekjes door de bittere amandelen die erin gebruikt worden. Omdat bittere amandelen heel lastig verkrijgbaar zijn – en ze bij verkeerd gebruik giftig zijn – heb ik gekozen voor een recept met amandelextract.

Met dit recept uit mijn Koekjesbijbel kun je zelf heerlijke bitterkoekjes maken! Ze zijn perfect bij een kop koffie of thee, maar ook om te gebruiken in bijvoorbeeld een bitterkoekjespudding of bitterkoekjescake. Net na het bakken zijn de bitterkoekjes knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. Na verloop van tijd worden ze wat zachter en taai. Mochten ze te hard zijn geworden dan kun je ze samen met een boterham in een koekblik bewaren. Door het vocht uit de boterham zullen de amandelkoekjes minder droog worden. Met dit bitterkoekjes recept bak je ongeveer 30 koekjes.

koekjesbijbel

Ben je benieuwd naar meer koekjesrecepten? Check dan hier mijn Koekjesbijbel!

Bitterkoekjes recept

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een (gedeelte van) een oude krant op de bakplaat en leg daar een vel bakpapier op. Het krantenpapier zorgt ervoor dat de onderkant van de bitterkoekjes niet te donker wordt.

Maal de amandelen met de poedersuiker in een foodprocessor heel fijn. Voeg het amandelextract, zout en de eiwitten toe en maal alles tot een smeuïge pasta. Doe de pasta in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter en spuit daarmee doppen met een doorsnede van 3 centimeter op het bakpapier. Eventuele opstaande puntjes kun je met een natte vinger platdrukken.

Bak de bitterkoekjes in 12-17 minuten licht goudbruin. Schuif het vel bakpapier direct na het bakken op een natte theedoek zodat de koekjes makkelijker loslaten.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (19)
Annemiek Dijkstra - van Vliet 2022-04-25 12:42:40

Ze zijn heerlijk, en zo simpel en snel te maken!
Tip: Ik gebruik een macaron matje om de koekjes op te bakken: perfect van grootte en ze worden niet te bruin vd onderkant.

Beantwoorden
AN
Hanneke 2022-04-18 13:15:52

Hai Rutger is er ook een andere manier dan een krant onder je bakpapier de krant gaat zo ruiken in de oven..

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-04-21 09:44:09

Als het maar iets is waardoor de onderkant minder warmte krijgt. Je kunt ook twee bakplaten op elkaar zetten.

Beantwoorden
Gerda Godschalk 2022-04-10 11:18:36

Vanwege allergie, kan ik geen amandelen en andere noten eten .Kan ik wat anders gebruiken bij deze koekjes, bijvoorbeeld kokos of pindas?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-04-10 12:24:58

Hi. Daar heb ik geen ervaring mee, dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Annemarie 2022-01-27 15:27:06

Er staat> De oven op 200...maar welke stand? Hete lucht of boven/ onder warmte????

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-31 19:35:11

Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Annet 2022-01-14 15:19:15

Mijn deeg was erg stijf en lastig mooi op te spuiten.. wat zou ik fout hebben gedaan? Ik gebruikte amandelmeel.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-17 08:12:20

Wellicht kun je de volgende keer net iets meer eiwit toevoegen.

Beantwoorden
Marcel Verheij 2022-01-11 13:15:57

Hallo Rutger,
In de index van de bakbijbel (erg leuk boek) staat bitterkoekjes bladzijde 250 253
Op deze bladzijde gaat het over appeltaarten en helaas niet over bitterkoekjes.
Nu heb ik het recept hier gevonden, maar wel jammer dat het niet in de bakbijbel staat!
Marcel

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-17 08:43:40

Hoi. Het register waar je kijkt is het ingrediëntenregister. Bitterkoekjes worden gebruikt als ingrediënten in de recept op die bladzijde. Er staat ook een receptenregister, daar staan alle recepten in, en daar staan de bitterkoekjes niet tussen.

Beantwoorden
Klaas van Dijk 2021-11-14 10:27:25

Dag Rutger,

wat ik mis in de recepten voor bitterkoekjes is dat zodra de koekjes opgespoten zijn met een enigszins vochtige theedoek te "deppen" (vochtige opgevouwen theedoek tussen twee handen en voorzichtig "deppen"). Vroeger (eind jaren 60) en bij gebruik van bittere amandelspijs deden wij dit altijd om een mooie structuur (scheuring) te verkrijgen.

Groet Klaas

Beantwoorden
KL
Rutger 2021-11-16 12:53:31

Hoi Klaas. Dat klopt inderdaad. Echter bij het proefbakken van de koekjes heb ik beide methoden geprobeerd, met en zonder theedoek, en ik zag eigenlijk geen noemenswaardig verschil. Vandaar dat ik het niet genoemd heb.

Beantwoorden
Marianne Nobis 2021-10-11 19:41:47

Ga ik uit proberen yammi

Beantwoorden
MA
Eline 2021-03-01 21:59:52

Hoi Rutger,
We hebben het recept van de bitterkoekjes gevolgd echter toen we het deeg uit de spuitzak op de bakplaat spoten liep het deeg best uit. Nadat de koekjes uit de oven kwamen waren ze plat en niet zo mooi bol. Weet je hoe dit kan komen?
Groetjes Eline

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-03-08 10:29:24

Het klinkt alsof het mengsel te dun was, de volgende keer iets minder ei (of kleinere eieren) gebruiken.

Beantwoorden
Annemiek 2021-11-24 18:44:25

Bij mij hetzelfde. Daarna, na de tip van Rutger, nog een keer geprobeerd met 1,5 ip 2 eiwitten en toen ging het perfect!

Beantwoorden
AN
Aletta 2020-12-20 20:52:53

Bij gebrek aan amandelen en amandel-extract heb ik het verlangen door hazelnoten en vanille-extract. Ook erg lekker.

Beantwoorden
AL
Simone 2020-11-06 19:25:28

Kun je in dit recept de eiwitten vervangen door aquafaba?

Beantwoorden
SI
Rutger 2020-11-09 10:51:08

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan.

Beantwoorden
Dorien 2020-11-05 13:06:32

Hmm erg lekker en makkelijk te maken.

Beantwoorden
DO
Rob Kam 2020-09-12 16:36:49

Uitstekend recept, met plezier geprobeerd en weinig complex. Zeer lekker en die kan ik zeker nog eens (maar dan in grotere oplage) gaan maken.
@Rutger: kan ik de OK & Recovery een keer verwennen :)

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-09-14 10:40:01

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
marian 2020-07-28 01:30:57

wat een goede tip van de witte boterham!!dit doe ik ook altijd bij de de andere (spijs)koekjes zoals paleisbanket ed,jammer genoeg zijn die koekjes zo lekker,dat het meestal niet lukt om er een boterham bij te doen :)

Beantwoorden
MA
Monique 2020-07-27 17:22:58

Lijkt me heerlijke koekjes, kan ik ook ipv poedersuiker vloeibaar zoetstof gebruiken? Dan worden het koolhydraatarme koekjes😊

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-08-02 10:11:15

Dat kan helaas niet, de samenstelling verandert dan waardoor de koekjes niet mooi bakken.

Beantwoorden
Hilde 2021-01-16 02:58:04

Monkfruit is in poedervorm verkrijgbaar en een prima low-carb poesersuiker vervanger! Anders kun je ook andere low-carb suikervervangers, zoals stevia, in vaste vorm fijn malen in de foodprocessor😊

Beantwoorden
HI
Peter 2020-07-13 15:11:35

Wat is de baktijd als ik 'grote bitterkoeken' wil bakken?

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-07-20 10:42:08

Zelf heb ik dat nog niet eerder geprobeerd, maar ik schat zo'n 3-6 minuten langer dan de kleintjes.

Beantwoorden
Leonie 2020-07-10 17:41:14

Goedemiddag,

Zou je ook amandelmeel kunnen gebruiken ipv de losse amandelen? Zo ja is het dan dezelfde hoeveelheid?

Vriendelijke groet,
Leonie

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-07-13 11:37:36

Dat kan heel goed, de hoeveelheid blijft hetzelfde.

Beantwoorden
Laura 2020-07-10 10:57:34

Hoi Rutger!
Kan ik de 145 gr amandelen ook vervangen door 145 gr amandelmeel?
Groetjes,
Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-07-13 11:38:48

Dat kan prima!

Beantwoorden
Nikki 2020-07-10 10:51:00

Hoi Rutger,
Heb je ook nog adviezen om deze koekjes op te maken, dat is namelijk ook altijd een succes bij de visite.
Groetjes Nikki

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-07-13 11:39:17

Leuk idee. Ik ga ze op mijn to bake lijst zetten! Vaak wordt dit met botercrème gedaan en vervolgens in de fondant gedoopt.

Beantwoorden