Ingrediëntenlijst
  • Voor de bitterkoekjes
  • 145 gr blanke amandelen
  • 145 gr poedersuiker
  • 1½ tl amandelextract
  • snuf zout
  • 2 eiwitten

Bitterkoekjes zijn één van de bekendste amandelkoekjes van Nederland. Oorspronkelijk komt de bittere smaak van deze koekjes door de bittere amandelen die erin gebruikt worden. Omdat bittere amandelen heel lastig verkrijgbaar zijn – en ze bij verkeerd gebruik giftig zijn – heb ik gekozen voor een recept met amandelextract.

Met dit recept uit mijn Koekjesbijbel kun je zelf heerlijke bitterkoekjes maken! Ze zijn perfect bij een kop koffie of thee, maar ook om te gebruiken in bijvoorbeeld een bitterkoekjespudding of bitterkoekjescake. Net na het bakken zijn de bitterkoekjes knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. Na verloop van tijd worden ze wat zachter en taai. Mochten ze te hard zijn geworden dan kun je ze samen met een boterham in een koekblik bewaren. Door het vocht uit de boterham zullen de amandelkoekjes minder droog worden. Met dit bitterkoekjes recept bak je ongeveer 30 koekjes.

koekjesbijbel

Ben je benieuwd naar meer koekjesrecepten? Check dan hier mijn Koekjesbijbel!

Bitterkoekjes recept

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een (gedeelte van) een oude krant op de bakplaat en leg daar een vel bakpapier op. Het krantenpapier zorgt ervoor dat de onderkant van de bitterkoekjes niet te donker wordt.

Maal de amandelen met de poedersuiker in een foodprocessor heel fijn. Voeg het amandelextract, zout en de eiwitten toe en maal alles tot een smeuïge pasta. Doe de pasta in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter en spuit daarmee doppen met een doorsnede van 3 centimeter op het bakpapier. Eventuele opstaande puntjes kun je met een natte vinger platdrukken.

Bak de bitterkoekjes in 12-17 minuten licht goudbruin. Schuif het vel bakpapier direct na het bakken op een natte theedoek zodat de koekjes makkelijker loslaten.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Rob Kam 2020-09-12 16:36:49

Uitstekend recept, met plezier geprobeerd en weinig complex. Zeer lekker en die kan ik zeker nog eens (maar dan in grotere oplage) gaan maken.
@Rutger: kan ik de OK & Recovery een keer verwennen :)

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-09-14 10:40:01

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
marian 2020-07-28 01:30:57

wat een goede tip van de witte boterham!!dit doe ik ook altijd bij de de andere (spijs)koekjes zoals paleisbanket ed,jammer genoeg zijn die koekjes zo lekker,dat het meestal niet lukt om er een boterham bij te doen :)

Beantwoorden
MA
Monique 2020-07-27 17:22:58

Lijkt me heerlijke koekjes, kan ik ook ipv poedersuiker vloeibaar zoetstof gebruiken? Dan worden het koolhydraatarme koekjes😊

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-08-02 10:11:15

Dat kan helaas niet, de samenstelling verandert dan waardoor de koekjes niet mooi bakken.

Beantwoorden
Peter 2020-07-13 15:11:35

Wat is de baktijd als ik 'grote bitterkoeken' wil bakken?

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-07-20 10:42:08

Zelf heb ik dat nog niet eerder geprobeerd, maar ik schat zo'n 3-6 minuten langer dan de kleintjes.

Beantwoorden
Leonie 2020-07-10 17:41:14

Goedemiddag,

Zou je ook amandelmeel kunnen gebruiken ipv de losse amandelen? Zo ja is het dan dezelfde hoeveelheid?

Vriendelijke groet,
Leonie

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-07-13 11:37:36

Dat kan heel goed, de hoeveelheid blijft hetzelfde.

Beantwoorden
Laura 2020-07-10 10:57:34

Hoi Rutger!
Kan ik de 145 gr amandelen ook vervangen door 145 gr amandelmeel?
Groetjes,
Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-07-13 11:38:48

Dat kan prima!

Beantwoorden
Nikki 2020-07-10 10:51:00

Hoi Rutger,
Heb je ook nog adviezen om deze koekjes op te maken, dat is namelijk ook altijd een succes bij de visite.
Groetjes Nikki

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-07-13 11:39:17

Leuk idee. Ik ga ze op mijn to bake lijst zetten! Vaak wordt dit met botercrème gedaan en vervolgens in de fondant gedoopt.

Beantwoorden