- Voor de bitterkoekjes
- 145 gr blanke amandelen
- 145 gr poedersuiker
- 1½ tl amandelextract
- snuf zout
- 2 eiwitten
Bitterkoekjes zijn één van de bekendste amandelkoekjes van Nederland. Oorspronkelijk komt de bittere smaak van deze koekjes door de bittere amandelen die erin gebruikt worden. Omdat bittere amandelen heel lastig verkrijgbaar zijn – en ze bij verkeerd gebruik giftig zijn – heb ik gekozen voor een recept met amandelextract.
Met dit recept uit mijn Koekjesbijbel kun je zelf heerlijke bitterkoekjes maken! Ze zijn perfect bij een kop koffie of thee, maar ook om te gebruiken in bijvoorbeeld een bitterkoekjespudding of bitterkoekjescake. Net na het bakken zijn de bitterkoekjes knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. Na verloop van tijd worden ze wat zachter en taai. Mochten ze te hard zijn geworden dan kun je ze samen met een boterham in een koekblik bewaren. Door het vocht uit de boterham zullen de amandelkoekjes minder droog worden. Met dit bitterkoekjes recept bak je ongeveer 30 koekjes.

Ben je benieuwd naar meer koekjesrecepten? Check dan hier mijn Koekjesbijbel!
Bitterkoekjes recept
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een (gedeelte van) een oude krant op de bakplaat en leg daar een vel bakpapier op. Het krantenpapier zorgt ervoor dat de onderkant van de bitterkoekjes niet te donker wordt.
Maal de amandelen met de poedersuiker in een foodprocessor heel fijn. Voeg het amandelextract, zout en de eiwitten toe en maal alles tot een smeuïge pasta. Doe de pasta in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter en spuit daarmee doppen met een doorsnede van 3 centimeter op het bakpapier. Eventuele opstaande puntjes kun je met een natte vinger platdrukken.
Bak de bitterkoekjes in 12-17 minuten licht goudbruin. Schuif het vel bakpapier direct na het bakken op een natte theedoek zodat de koekjes makkelijker loslaten.
Foto: Saskia Lelieveld













