Ingrediëntenlijst
  • Voor de bitterkoekjespudding
  • 150 gr bitterkoekjes, in stukjes
  • scheutje amandellikeur, optioneel
  • 6 gelatineblaadjes (10 gr)
  • 275 ml melk
  • ½ vanillestokje, merg
  • 70 gr suiker
  • 10 gr maïzena
  • 2 eidooiers
  • 300 ml slagroom

Deze bitterkoekjespudding is echt een dessertklassieker. Gevuld met heel veel bitterkoekjes en met een vleugje vanille valt deze pudding zeker in de smaak. Je kunt dit pudding recept in een klassieke puddingvorm maken, maar ook in een andere (eventueel met plasticfolie beklede) vorm. Het is ook heel leuk om de bitterkoekjes pudding in kleine glaasjes of kopjes te maken. Eén ding over deze bitterkoekjespudding is in elk geval zeker: Hier word je blij van!

bitterkoekjespudding

Bereiding: Bitterkoekjespudding

Neem de helft van de bitterkoekstukjes, meng ze desgewenst met wat amandellikeur en zet ze opzij.

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe dit samen met bijna alle melk in een pan. Breng dit aan de kook en roer het daarbij regelmatig door. Meng intussen de rest van de melk met de suiker, maïzena en eidooiers tot een glad mengsel. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg ook de andere helft (dus de niet met amandellikeur gemengde) bitterkoekstukjes toe. Laat het mengsel zo’n twee minuten al roerend doorkoken en haal de pan daarna van het vuur. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en meng deze erdoor. Laat het mengsel afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Klop de slagroom lobbig op. Spatel de slagroom in twee gedeelten door de afgekoelde custard. Meng er tot slot de overige bitterkoekstukjes door en giet het mengsel in een (pudding)vorm. Je kunt het ook in kleine glaasjes scheppen. Laat de pudding minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Dompel voor het serveren de vorm enkele seconden in een bak met heet water (kijk uit dat er geen water bij de pudding komt). Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort de pudding vervolgens op een schaal. Garneer de bitterkoekjespudding met slagroom en bitterkoekjes.

bitterkoekjespudding

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Jolanda 2018-04-06 18:39:02

Kun je bitterkoekjes pudding ook maken met vanillepudding en bitterkoekjes?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-04-13 21:58:12

Zeker!

Beantwoorden
Anna bouman 2018-04-06 08:12:53

Hoi Rutger
Heb je mijn vraag over de koekjestang gezien?
Groet Anna

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-13 22:02:22

Ik denk dat ik die gemist heb. Wil je hem nog een keer stellen? Kan ook altijd via de mail: info@rutgerbakt.nl

Beantwoorden
Inge 2018-02-18 20:22:29

Hij is heerlijk deze pudding. Hij ging vandaag weer schoon op met het hele gezin. Ik maak hem met een blaadje gelatine minder. Dan is hij ook mooi stijf en, vind ik, wat lekkerder van structuur.

Beantwoorden
IN
Inge Huizing 2017-10-05 13:11:30

Ik heb de bitterkoekjespudding gemaakt, hij was wel lekker, maar ik heb het idee dat er te veel gelatine in zit. De pudding was erg stijf en daardoor was de smaak ook minder uitgesproken en romig dan gehoopt. Ik ga hem nog eens proberen met de helft van de gelatine.

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-10-11 12:16:33

Zelf heb ik hem op twee manieren geprobeerd en vond deze het mooiste qua stijfheid en hoe die bleef staan. Maar dat is heel persoonlijk natuurlijk, alleen twijfel ik of hij met de helft van de gelatine mooi rechtop blijft staan.

Beantwoorden
Karin bleeker 2017-09-28 18:33:58

Dag Rutger

Ik heb al recepten gebruikt en ze zijn fantastisch. Maar nu heb ik een vraag nl wat is het alternatief voor gelatine. Ik gebruik het liefst zo weinig mogelijk dierlijke producten nl. Ik hoor het graag!

Grt
Karin

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-10-02 13:16:08

Je kunt agar agar gebruiken, alleen heb ik daar zelf te weinig me gewerkt om de goede verhoudingen te kunnen geven.

Beantwoorden
Ellen 2018-12-02 11:46:13

Je kunt kosher gelatine gebruiken.dit is plantaardig .

Beantwoorden
EL
Hans Manhave 2017-09-28 00:55:14

Nu nog een recept voor de bitterkoekjes? Hier in de VS zou dit ook wel lekker zijn. Please?

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-10-02 13:19:36

Dat heb ik helaas (nog) niet online staan. Ook is bitterkoekjesspijs lastig te verkrijgen daar vrees ik. Je kunt het dan wel met bittere amandelen of abrikozenpitten maken, maar dat is een lastiger recept.

Beantwoorden
Petra 2017-09-27 12:31:01

Deze ga ik binnenkort eens proberen! Nu ben ik benieuwd of je toevallig ook een recept hebt om bitterkoekjes zelf te maken? Ik heb nog even gekeken in je Bakbijbel, maar daar staat het niet in.. Ben benieuwd!

Beantwoorden
PE
Rutger 2017-10-02 13:22:11

Het recept daarvoor heb ik nog niet gepubliceerd, maar komt in de toekomst vast wel!

Beantwoorden
Olivia 2017-09-27 11:59:43

Hoi Rutger,
Zou je dit recept kunnen maken zónder gelatine, maar met bijvoorbeeld agar? Hoe werkt dat dan?
Groeten Olivia

Beantwoorden
OL
Rutger 2017-10-02 13:22:41

Dat kan, alleen heb ik te weinig ervaring met agar agar om daar de juiste verhoudingen en werkwijze voor te geven.

Beantwoorden