Chipolata pudding is een zoete, luchtige pudding die wordt gegeten als dessert. Een klassieke chipolatapudding wordt gemaakt met onder andere bigareaux als vulling, dit zijn gekonfijte kersen. Tijdens het ontwikkelen van dit recept kwam mijn vader met het idee om deze bigareux te vervangen door amarena kersen. Dit idee pakte goed uit, want deze kersen smaken heerlijk in combinatie met de marasquin en bitterkoekjes. Je kunt de amarenakersen in dit recept ook vervangen door stukjes gekonfijt fruit. 

Dit recept voor chipolata pudding is afkomstig uit de Toetjesbijbel: je vindt het recept in het hoofdstuk ‘pudding’. In de Toetjesbijbel vind je 300 recepten, van makkelijke en alledaagse toetjes tot showstoppers en alles wat ertussenin zit. Ik vertel meer over dit boek in dit artikel, maar wil je de Toetjesbijbel direct bestellen? Dat kan hier.

Toetjesbijbel - cover

Met dit recept maak je chipolata pudding voor 6 personen.

Wat is marasquin?

Marasquin is een likeur gemaakt van de marasca kers. Deze likeur wordt van oudsher veel gebruikt in de banketbakkerij en voor desserts. Je kent ‘m waarschijnlijk vooral als smaakgever in chipolatataart of -pudding. 

Marasquin likeur geeft de kenmerkende chipolatasmaak. Je vindt deze likeur bij de uitgebreidere (online) slijterijen en online. Eventueel kun je de marasquin in dit recept ook (gedeeltelijk) vervangen door rum, maar dan wordt de smaak wel iets anders.

Chipolata pudding - Recept

Hoe maak je de lekkerste chipolata pudding?

Zelf pudding maken is altijd een zoektocht naar de juiste balans. Je wilt dat de pudding stevig genoeg is om te storten en mooi blijft staan, maar een te stijve pudding eet ook niet lekker. In een oud banketbakkersboek vond ik het volgende stuk over het maken van de juiste pudding. Naast de zoektocht naar de juiste balans van een pudding geeft dit fragment ook een mooi tijdsbeeld. Gelukkig hebben we tegenwoordig een koelkast, waardoor de temperatuur iets minder van belang is. En de gelatine die we gebruiken is constanter van kwaliteit. 

Het gebruik van gelatine vereischt een bijzonder zorg, daar niet alleen de verschillende samenstellingen, maar ook de temperatuur hierbij een groote rol speelt. Zoo zal bv. in den winter bij verschillende puddingen met minder gelatine kunnen worden volstaan, wat echter in den zomer bij warm weer juist opgevoerd moet worden. Ook dient er rekening mede gehouden te worden, of de pudding ter plaatse wordt gelost of per fiets moet worden bezorgd. In het eerste geval kan men iets minder gelatine gebruiken dan in het laatste. De pudding mag echter noch te stijf, noch te slap zijn. Te stijve puddingen, hoe fijn de samenstellingen ook moge zijn, worden ongenietbaar; bij te slappe puddingen, zoo niet ter plaatse gelost en onmiddellijk geserveerd, zal men steeds teleurstellingen ondervinden.

Ingrediëntenlijst
 • Voor de pudding
 • 60 gr donkere rozijnen
 • 75 ml marasquin
 • ½ vanillestokje
 • 275 ml melk
 • 60 gr suiker
 • 10 gr maizena
 • 2 eidooiers
 • 4½ gelatineblaadjes (7,5 gr), geweekt in koud water
 • 300 ml slagroom, lobbig geklopt
 • 75 gr uitgelekte amarenakersen, in stukjes
 • 75 gr bitterkoekjes, in stukjes, zelfgebakken of gekocht
 • Verder nodig
 • 125 ml slagroom
 • 15 gr suiker
 • extra amarenakersen, om te garneren
kinderbakboek banner desk

Zelf chipolata pudding maken 

Begin enkele uren van tevoren met de voorbereidingen: meng de rozijnen met de helft van de marasquin en laat enkele uren wellen.

Chipolatamengsel maken

Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe dit samen met bijna alle melk in een pan. Breng dit aan de kook en roer het daarbij regelmatig door. Meng intussen de rest van de melk met de suiker, maizena en de eidooiers tot een glad mengsel. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Laat het 1-2 minuten doorkoken en haal de pan daarna van het vuur. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en meng deze samen met de overige marasquin door het mengsel. Meng de gewelde rozijnen door het mengsel en laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Spatel de lobbig geklopte slagroom in 2 delen door het chipolatamengsel. Meng tot slot de stukjes amarenakers en de bitterkoekstukjes erdoor. 

Pudding laten opstijven

Spoel een puddingvorm met een inhoud van 1 liter om met koud water en giet de pudding daarin. Dek de pudding af met plasticfolie en laat ’m minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Chipolatapudding serveren

Doe de extra slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Doe de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1- 1½ centimeter. 

Dompel voor het serveren de vorm enkele seconden in een bak met heet water (kijk uit dat er geen water bij de pudding komt). Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort de pudding op een schaal. Garneer de chipolatapudding met de slagroom en de extra amarenakersen.

Check voor meer toetjesrecepten Toetjesbijbel!

Foto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Joke 2022-11-24 11:09:51

Dag, de ingrediënten lijst is niet te openen.
Is dat de bedoeling of klopt er iets niet?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-12-01 15:37:51

Dat zou wel moeten gebeuren. Werkt het inmiddels wel?

Beantwoorden
Annemie 2022-12-10 18:40:27

Hallo Rutger. Ik wil voor de kerst graag deze chipolata pudding maken. Echter bij de supermarkten bij ons in de buurt zijn geen amarenakersen te krijgen. Waar kan ik deze kopen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-12-12 13:36:01

Hoi. Sommige delicatessenwinkels verkopen ze, bij groothandels zoals Sligro en Hanos zijn ze te koop en online kun je ze ook vinden. Soms zijn ze tijdelijk in een supermarktassortiment, helaas niet vast inderdaad. Let erop dat je de kersen op siroop gebruikt.

Beantwoorden
Pauline 2022-12-24 21:10:43

De Lidl heeft vrijwel altijd tijdens hun Italiaanse week potten amarenekersen van het merk Italiamo. Een stuk betaalbaarder dan de €8,= voor een potje amarenekersen die ik ooit bij een delucatessenwinkel kocht. Tegenwoordig heb ik altijd een paar potjes op voorraad. Ik ga de pudding deze kerst ook maken, met nog wat zelfgekonfijte sinaasappelschil erbij.

Beantwoorden
PA
Corina De Bel 2022-12-19 16:24:34

Hallo Rutger,

Ook bij mij opent de ingrediëntenlijst niet. En ik heb beloofd met kerst deze pudding te maken. Overigens hoop ik met kerst jouw toetjesbijbel cadeau te krijgen maar dan is het te laat.

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-12-21 08:53:19

Wat gek. Alles staat er echt, ik kan er niets aan aanpassen verder. Probeer het eens op een pc of laptop.

Beantwoorden
Hansje 2022-12-23 18:17:18

De pudding staat op te stijven en ziet er al heel goed uit. De smaak is ook top. Ik ben heel blij met jouw boeken maar ook met jouw recepten hier. Ze kloppen altijd en zijn heerlijk.
Fijne feestdagen en een mooi 2023 gewenst.

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-12-27 08:35:26

Wat leuk om te horen! Dankjewel en jij ook alvast een heel mooi 2023 gewenst!

Beantwoorden
Carina 2023-03-27 10:16:14

Wat een mooie vorm voor deze pudding.
Ik heb sinds kort ook de toetjesbijbel en wat staan er heerlijke gerechten in.
Weet na het lezen van alles nog niet wat ik maken moet doe eens gek en geef me een opdracht.

Beantwoorden
CA
Rutger 2023-04-03 06:55:25

Hi! Wat leuk om te horen! Ik heb het boek op een willekeurige bladzijde opengedaan en kom bij de sticky toffee pudding met butterscotchsaus! Een goed begin om te maken!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.