Deze sneeuwster taart is een echte klassieker. Gemaakt van een luchtig biscuit en met een smaakvolle, romige vulling van advocaat. In de jaren 90 was deze taart niet weg te denken tijdens feestdagen of verjaardagen en vooral de diepvriesversie was waanzinnig populair. Ook vandaag de dag gooi je gelukkig nog steeds hoge ogen met deze feestelijke taart en vooral zelfgebakken is hij onwijs lekker.
Voor dit sneeuwster recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Hier vind je alles wat je nodig hebt om het lekkerste sneeuwster gebak op tafel te toveren.
Met dit recept maak je een sneeuwster voor 8-10 stukken.

4 tips voor de lekkerste sneeuwster taart met advocaat
- De advocaat is een belangrijke smaakmaker bij deze taart, dus gebruik vooral een kwalitatief goede advocaat. Je kunt zelf advocaat maken of bijvoorbeeld deze advocaat van Van Wees gebruiken.
- Ik heb het biscuit gebakken in een ronde springvorm met een doorsnede van 20 centimeter. Als je wilt, kun je de taart ook groter maken. Reken de hoeveelheden dan om volgens deze omrekentabel.
- Om het biscuit na het bakken mooi recht door te kunnen snijden is een taartzaag heel handig.
- In plaats van poedersuiker gebruik ik meestal decoratiesneeuw Dit lijkt heel erg op poedersuiker, maar heeft als grote voordeel dat het niet wegsmelt op je gebak.

Kan ik de sneeuwster zonder advocaat maken?
Wil je een sneeuwster maken zonder advocaat? Er zijn volop manieren om te variëren met dit basisrecept. Meng bijvoorbeeld 100 gram lemon curd door de tweede helft van de vulling, in plaats van de advocaat. Of meng niets door de vulling, maar schep 200 gram kersen taartvulling tussen de twee lagen vulling voor een sneeuwster met kersen. Een andere lekkere mogelijkheid is vers fruit: verstop dan bijvoorbeeld stukjes aardbei of frambozen tussen de lagen vulling.

Sneeuwster bewaren
Wil je de advocaat sneeuwster niet direct serveren of blijft er wat over van de taart? Het gebakken (ongevulde) biscuit kun je luchtdicht verpakt 2-3 dagen op kamertemperatuur of 2-3 maanden in de vriezer bewaren. Eenmaal gevuld bewaar je de taart 2-3 dagen in de koelkast. Invriezen met vulling zou ik niet doen, de structuur van de vulling wordt daar minder lekker van.
- Voor het biscuit
- 4 eieren
- 120 gr suiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanillepasta
- 120 gr bloem
- Voor de vulling
- 250 ml slagroom
- 40 gr suiker
- 100 gr mascarpone
- 100 gr advocaat
- Verder nodig
- bakspray of boter, om in te vetten
- decoratiesneeuw, om te bestuiven
Stap voor stap sneeuwster met advocaat maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van een ronde (spring)vorm met een doorsnede van 20 centimeter met een stuk bakpapier en vet de zijkant in met bakspray of boter.
Biscuit voor sneeuwster maken
Splits voor het biscuit de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.
Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en de vanillepasta in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit in 23-28 minuten gaar. Laat het biscuit volledig afkoelen voordat je de sneeuwster gaat opbouwen.
Biscuit vullen
Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Voeg vervolgens de mascarpone toe en klop het mengsel nog kort door, tot het stevig genoeg is om op te spuiten. Doe ruim de helft van het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter.
Snijd het afgekoelde biscuit horizontaal doormidden. Verdeel de roomvulling over de onderste helft. Spatel de advocaat door de achtergebleven roomvulling. Doe de advocaatvulling in de spuitzak en spuit deze op het midden van de taart. Strijk de vulling met een lepel iets uit naar de zijkanten, zodat er een heuveltje in het midden van de taart is.
Van advocaat taart naar sneeuwster
Snijd de bovenkant van de taart in het midden 4 keer in en leg deze vervolgens op de vulling. Doordat de vulling in het midden van de taart wat hoger is, zal de ster mooi open gaan staan. Bestuif de taart voor het serveren met behulp van een theezeefje met de decoratiesneeuw.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Hoi Rutger, wat een leuk recept van de sneeuwster! Alleen was het biscuitdeeg na het bakken van de tijd in het midden nog erg zacht. Daar kwam ik achter toen ik hem opensneed. Kan je als hij in de oven staat, dit controleren met een breinaald of hoe controleer jij of biscuit helemaal gaar is?
BeantwoordenHoi. Je kunt het op 2 manieren checken. Als aan de bovenkant voorzichtig op het midden drukt, dan zal deze stevig aanvoelen en iets terugveren. Daarnaast kun je er ook met een (saté)prikker in steken en deze er weer uit halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is het biscuit gaar.
Beantwoorden
Sneeuwster is heel goed in te vriezen, dan bevroren in punten snijden, krijg je hele mooie rechte snijvlakken.
BeantwoordenDe vulling wordt er alleen niet lekkerder op, vandaar dat ik de taart zelf liever niet invries. In de winkel doen ze verbeteraars door de roomvulling, zodat deze wel goed uit de vriezer geserveerd kan worden.
Beantwoorden
Waarschijnlijk was het beslag dan niet luchtig genoeg. Heb je het lang genoeg gemixt? En bij het toevoegen van de bloem niet te lang doorgemengd?
Beantwoorden
Je kunt het biscuit ook maken via deze how-to: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/how-to-biscuitbeslag/
Eieren in z'n geheel echt stijf kloppen lukt niet, maar je krijgt ze wel heel luchtig als je ze eerst au bain-marie met de suiker verwarmt.

Ik heb alles gedaan volgens recept maar mijn biscuit is niet zo hoog hoe komt dit er staat wel bloem maar welke bloem is het ? Heb zelfrijzende genomen beetje mistroost
BeantwoordenHoi. Waarschijnlijk komt het door het zelfrijzend bakmeel dat het juist te laag is geworden. Met bloem wordt gewone (tarwe)bloem bedoelt. Het luchtige krijg je door de opgeklopte eieren. Als het beslag te luchtig wordt (doordat er ook zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt) dan zakt het biscuit juist in.
Beantwoorden
Hallo Rutger, dit is echt een heerlijke, dank voor het delen! Heb jij misschien nog een tip? Ik vind beslag spatelen best zwaar. Helemaal als ik er meteen twee maak. Heb je een tip hoe dat makkelijker te maken. Met de vlinder even draaien in de mengkom is denk ik ook gen goed plan?
BeantwoordenHoi. Het is wel belangrijk om het beslag echt voorzichtig te spatelen. Als je de vlinder gaat gebruiken verlies je teveel lucht, waardoor het uiteindelijke biscuit minder mooi luchtig wordt.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.