Voor mijn recepten gebruik ik veel verschillende maten bakvormen. Als je de genoemde maat bakvorm voor een recept niet hebt, of je maakt het baksel liever groter of kleiner, dan kan je met behulp van deze omrekentabel uitrekenen hoe je het recept moet aanpassen. Zo weet je precies hoe je de hoeveelheid van de  ingrediënten moet aanpassen om het recept in een grotere of kleinere vorm te kunnen bakken.

Zoek aan de linkerkant naar de maat van de bakvorm die in het recept wordt genoemd en ga vervolgens bovenaan naar de maat bakvorm waarin jij wilt gaan bakken. Het getal op de kruising van die twee geeft de factor aan waarmee je alle ingrediënten van het recept moet vermenigvuldigen.

omrekentabel bakvormen

*Hier is uitgegaan van het netto-oppervlak van de diepe bakplaat. 30×38 centimeter komt overeen met een diepe bakplaat in een oven van 60 centimeter breed, 30×57 centimeter komt overeen met een diepe bakplaat in een oven van 90 centimeter breed. Dit kan per oven enkele centimeters verschillen.

Voorbeeld: Het recept vraagt om een ronde bakvorm van 20 centimeter doorsnede, maar jij wilt het graag maken in een bakvorm van 24 centimeter. In het schema vind je bij deze combinatie de factor 1,44; wat inhoudt dat je de hoeveelheden moet vermenigvuldigen met 1,44 om de nieuwe hoeveelheden te krijgen.

200 gr suiker wordt 288 gr suiker

275 gr bloem wordt 396 gr bloem

5 eieren wordt 7,2 eieren 1 tl wordt

1,44 tl (afgerond 1,5 tl)

Een beetje afronden mag zeker, maar probeer dat niet te veel te doen omdat de verhoudingen binnen een recept belangrijk zijn voor een goed eindresultaat. Kom je bij de eieren niet op een mooi rond getal, klop dan het laatste ei eerst los en neem daar vervolgens het benodigde deel van.

Ook de baktijd kan veranderen als je een grotere of kleinere bakvorm gaat gebruiken. Het is moeilijk om hier een richtlijn voor te geven. Gebruik vooral je bakgevoel en de aanwijzingen die in het recept staan om te beoordelen wanneer het baksel goed gebakken is.

 

 

Reactie plaatsen
Reacties (20)
Marja 2018-01-21 12:08:55

Hoi Rutger,
Super handig, ik ben hier echt blij mee! Bedankt!??????
Hartelijk groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Ingrid 2018-01-07 16:32:15

Hoi Rutger,

Bestaat er misschien ook een omreken formule welke kan worden toegepast wanneer je van een cakevorm (=rechthoekig) naar een ronde springvorm wilt switchen? Want dit kan ik echt nergens vinden.....
Alvast bedankt,
Ingrid

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-01-09 08:25:24

Hallo Ingrid. Die heb ik niet gemaakt, maar wellicht bestaat die wel ergens. Je kunt altijd de oppervlaktes van de bodem uitrekenen en die dan met elkaar vergelijken.

Beantwoorden
Ronie 2017-11-30 18:16:44

Hallo,
Heb net het boek " Cheesecakes van Berco" gekregen waarin alle recepten uitgaan van een springvorm van 26cm doorsnede.
Hoe kan ik dit omrekenen naar 20cm?
Alvast bedankt,
Ronie?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-12-12 12:30:06

Met het schema op onderstaande pagina kun je dat uitrekenen:

https://www.rutgerbakt.nl/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
José 2017-03-17 10:30:04

Weer wat wijzer geworden en ik ben heel blij met deze omreken tabel.

Thx José

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-03-17 10:48:19

Goed om te horen!

Beantwoorden
Mook 2017-01-23 11:03:17

Hoi Rutger!

Ik zou graag de citroencheesecakjes willen maken, maar dan als 1 grote cheesecake (vorm van 24cm). Wat dien ik hiervoor aan te passen in het recept?

Ik hoor het graag, dan kan ik mn moeder en op haar verjaardag mee verblijden ?

Groetjes,

Marjoke

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-01-25 12:38:04

Hoi Marjoke,
Die zijn wat lastiger om te rekenen. Waarschijnlijk kom je met 1,5 keer het hele recept een heel eind, maar voor de zekerheid zou ik hem een keer van tevoren uitproberen.

Groetjes, Rutger

Beantwoorden
Mook 2017-01-26 10:53:50

Dankjewel! Ga ik dat proberen! Hoe lang zou je de bodem dan afbakken?

Beantwoorden
MO
Jana 2017-01-13 15:23:26

Hoi Rutger,

Hoe zit het met de nordic tulband vormen met inhoud 2,4 liter?Welke omreken vorm hou dan aan ten opzichte van een 'normale'cake?

Dank alvast :)

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-01-15 09:05:16

Hoi Jana,

Bij die vormen werkt deze omrekentabel helaas niet. Je kan het zelf uitrekenen als je de inhoud van de gewone cakevorm en de tulbandvorm weet.

Beantwoorden
Jessica 2017-01-09 13:06:43

Super handig! Ik maak vaak taarten in kleinere vormen en zie dan wel wat ik overhoud, daar maak ik dan cupcakes van of nog een extra klein vormpje.

Beantwoorden
JE
jeanette van 't geloof-van der heide 2017-01-09 07:31:17

Dank je wel, Rutger,

Hier heb ik echt heel veel aan.
Ik vind het altijd moeilijk om het goed te berekenen

Beantwoorden
JE
Maartje 2017-01-07 21:55:04

Dank, dank, dank, nu ben ik eindelijk van die vervelende sommetjes af om de hoeveelheden aan te passen!

Beantwoorden
MA
coby 2017-01-06 11:08:49

Geweldig wat ben ik hier blij mee.
coby

Beantwoorden
CO
Petra 2017-01-06 00:17:27

Dankjewel, heel handig!

Beantwoorden
PE
Carina 2017-01-05 20:40:13

dit zou nog wel van pas kunnen komen
thank you

Beantwoorden
CA
Caroline Piek | Piek & Pie 2017-01-05 16:55:20

Super handig! Scheelt weer rekenen. ;)

Beantwoorden
CA
Mirjam van Doorn 2017-01-05 09:49:36

Wat zou ik moeten doen als het anders om is? Bijvoorbeeld van 24 naar 20 cm vorm. Gewoon delen door het getal?

Beantwoorden
MI
Dorien 2017-01-05 16:38:47

vermenigvuldigen met 0,69
dan zoek je de grotere vorm op aan de linkerkant en jouw vorm bovenin en krijg je een getal onder de 1, waardoor je hoeveelheid altijd zal afnemen ;)

Beantwoorden
DO
Lijsje Kooiker 2017-01-05 16:39:06

dan pak je dus de 24 van het recept en de 20 cm van jouw bakvorm en dan vind je dat het x0.69 is!

Beantwoorden
LI
Cornelieke 2017-01-05 08:57:54

Dit is nog eens handig. Bedankt!!

Beantwoorden
CO
Decock monique 2017-01-05 08:32:29

hartelijk dank ! een zeer leerrijke bijscholing!

Beantwoorden
DE
J.Robinson 2017-01-05 08:30:08

hartelijk dank Rutger

Beantwoorden
J.
Wendy 2017-01-05 08:18:22

Super handig !!!!

Beantwoorden
WE
Diana 2017-01-05 07:26:01

Fantastisch! Dit is handig!
Dank je wel.

Beantwoorden
DI
Marjon 2017-01-05 07:22:52

Super! Het omrekenen was eigenlijk een van de weinige redenen dat ik de kruisberekening had onthouden vanuit wiskunde destijds ;) .

Overigens hanteer je qua srandaardgewicht van een ei toch 50 gram? Aangezien onze dames intussen eieren van 65 gram leggen, moet ik ook daarbij op gewicht gaan letten.

Beantwoorden
MA
Olijke Poffer 2017-01-05 08:55:05

Ik vind het sowosie een beetje raar als er wordt gewerkt met aantal stuks als we het over ei hebben.
Naar mijn mening zou iedereen het gewicht moeten aan duiden. Ieder ei weegt weer anders. Even loskloppen en dan afwegen is een betere manier. Zeker in de patisserie waar het erg belangrijk is om nauwkeurig tevwerken..

Beantwoorden
OL
Rutger 2017-01-05 21:24:04

Dat ben ik zeker met je eens, alleen schrikt het mensen ook vaak af als er in recepten eieren in gewicht aangeduid staan. Het klinkt vaak moeilijker. Daarom ga ik wel uit van het aantal eieren in mijn recepten en niet van het gewicht. Overigens heb ik bij de F.A.Q. wel beschreven dat al mijn recepten op maat M eieren zijn gebaseerd.

Beantwoorden
Mathilde Kouwenhoven 2018-01-21 09:10:15

Waarom blijft m,n pudding vaak in de vorm zitten of komt hij er gehavend uit Heb al veel geprobeerd met water omspoelen, invetten ,met bakspry ,met eiwit Wat blijft er nu nog over .gebruik ook wel bakvormen ,de vlinder en een mooie tulband vorm maar helaas
Misschien heeft Rutger de slimste truck ik hoop. Het
Veel groetjes Mathilde,

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 00:42:39

Hou je de vorm voor het lossen ook kort in heet water? Dat werkt bij mij altijd heel goed.

Beantwoorden