Heb jij cake problemen? Wil het recept maar niet lukken of komt hij elke keer maar half uit de vorm? De meest voorkomende cakeproblemen heb ik voor je op een rijtje gezet en beantwoord natuurlijk! Hiermee kan je vol vertrouwen aan de bak met één van deze heerlijke cakerecepten!

Het cakebeslag schift bij het toevoegen van de eieren

Dit kan twee oorzaken hebben; de ingrediënten waren te koud of de eieren zijn te snel toegevoegd. Zorg dat de ingrediënten echt goed op kamertemperatuur zijn. Eventueel kun je de kom met het beslag iets verwarmen (au bain-marie of door er een haarföhn op te zetten), maar blijf vooral wel verder kloppen. Voeg de eieren één voor één toe, wacht tot het eerste ei helemaal opgenomen is voor je het volgende toevoegt. Als het beslag dan nog steeds gaat schiften, of dat lijkt te gaan doen, voeg dan alvast 1 à 2 eetlepels bloem uit het recept toe.

De cake is ingestort na het uit de oven halen

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Vaak gebeurt het doordat de cake vanbinnen nog niet gaar is: het midden is dan nog niet stevig genoeg om de cake zijn vorm te laten behouden. Controleer altijd of een cake gaar is, voordat je deze uit de oven haalt. Steek tegen het einde van de baktijd een (saté)prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Zit er nog wel cakebeslag aan, dan moet de cake nog wat langer bakken. Let op bij cakes met stukjes chocolade erin; als je met je prikker in een stukje gesmolten chocolade prikt, lijkt dit nog beslag te zijn. Prik in zo’n geval nog één of twee keer. Een cake kan ook instorten doordat hij te veel bakpoeder bevat. De cake is daardoor te luchtig geworden, kan al die lucht niet vasthouden en stort in. Kijk in dat geval kritisch naar de verhoudingen van het recept. Ook door verkeerde verhoudingen van de eieren, vloeistof, bloem of suiker kan de cake instorten. En dan is daar natuurlijk nog de klassieker: het openen van de oven tijdens het bakken van een cake. Doe dit nooit! Vooral tijdens de eerste helft van de baktijd rijst de cake door de warmte. Een koude stroom kan dit proces verstoren en zorgt dat je met een ingezakte cake blijft zitten.

De cake is van buiten mooi bruin, maar van binnen nog rauw

Waarschijnlijk was de oventemperatuur te hoog. Daardoor is de buitenkant al mooi gekleurd, terwijl de cake van binnen nog niet goed gaar is. Verlaag de oventemperatuur de volgende keer en verleng de baktijd. Controleer de cake met een prikker voordat je hem uit de oven haalt (zie vorige vraag).

In de bovenkant van de cake zit een grote barst

De oventemperatuur was te hoog. De bovenkant van de cake was al gaar terwijl het beslag binnenin nog aan het rijzen was. Er is dan maar één uitweg voor het rijzende beslag: naar boven, waardoor de scheur in de cake ontstaat. Probeer de cake op een lagere temperatuur (en eventueel met een langere baktijd) te bakken.

De cake komt niet (geheel) uit de vorm

Dit komt bijna altijd door het niet (goed) invetten van de bakvorm. Vet de vorm goed in met boter of bakspray, zorg ook dat je de hoeken goed meeneemt. Je kunt dit met een bakkwastje doen, maar ook met een stukje keukenrol of met je vingers. Bekleed bij een langwerpige cakevorm de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Bij een tulbandvorm (of een andere gedetailleerde vorm) is het verstandig de vorm na het invetten te bestrooien met wat bloem of paneermeel. Bij een vorm met veel details werkt paneermeel vaak beter, de korst wordt hierdoor iets dikker en komt zo makkelijker los. Klop wel overtollig bloem of paneermeel uit de vorm voor je deze gaat vullen.

 

 

Reactie plaatsen
Reacties (15)
Julia 2018-10-24 09:41:42

Hi Rutger,
Hoeveel lager zou ik de oventemperatuur moeten instellen wanneer de cake aan de buitenkant gaar wordt en niet aan de binnenkant? Ik bak de cake nu op 180 graden hetelucht en dat is dus te heet.

Beantwoorden
JU
Rutger 2018-10-28 23:44:03

Hoi! dat is zeker te heet. Bijna al mijn cakes bak ik op 160 graden onder- en bovenwarmte. Met hetelucht zou je dan zelfs naar 150-155 kunnen gaan. Mocht je oven ook onder- en bovenwarmte hebben, dan heeft dat de voorkeur.

Beantwoorden
Walter 2018-10-01 13:21:29

Thanks. Bak ze !

Beantwoorden
WA
walter 2018-09-28 13:22:34

Welk type van eieren te gebruiken? L, M, XL. Vind de site zo instructief en to the point. Kan je veel lekker in leren. Bedankt voor je antwoordje

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-10-01 09:26:31

Hoi! Dankjewel! Ik gebruik M eieren in alle recepten, tenzij het anders staat vermeld in het recept.

Beantwoorden
Harm 2018-06-14 07:51:44

Hoe kan het dat mijn cake niet rijst ik doe alles 250 gram 5 eieren 2tl bak poeder er bij in .Ik gebruik Koopmans patent bloem. Geen zelfrijzend hou ikniet van war doe ik verkeerd
Ook scheurt hij graag af vies
Harm j

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-06-20 17:17:06

Waren alle ingrediënten op kamertemperatuur en heb je de boter en suiker goed luchtig geklopt? Het feit dat de cake rijst zegt wel dat het beslag gerezen heeft. Waarschijnlijk stond je oven te hoor, waardoor de buitenkant al gaarde terwijl het beslag binnenin nog uitzette.

Beantwoorden
Astrid Rutgers 2018-02-11 20:17:51

dank je wel voor het advies

Beantwoorden
AS
Astrid Rutgers 2018-02-08 18:00:21

Hoi Rutger

Hoe kan ik voorkomen dat de gember en de rozijnen onder in de cake terecht komen.

met vriendelijke groet,
Astrid

Beantwoorden
AS
Rutger 2018-02-11 17:40:45

Je kunt ze voordat je ze door het beslag mengt met wat bloem omhullen. Echter ligt het ook aan het soort cakebeslag en is het helaas niet altijd te voorkomen. In een zwaarder cakebeslag met bijvoorbeeld meer bloem of amandelmeel erin zal de vulling minder snel zakken dan in een gewoon cakebeslag.

Beantwoorden
Astrid Rutgers 2018-02-11 20:17:04

dank je wel voor het advies

Beantwoorden
AS
Marja 2018-01-21 11:56:46

Hoi Rutger.
Wat een goede tips allemaal! Mijn cakes hebben idd ook altijd een scheur bovenin. Nu heb ik net een nieuwe oven, eindelijk met boven en onderwarmte!, en moet ik de temperatuur nog even uitvogelen. Ik heb een Baumatic en zo ver ik hem gebruikt heb, een hele fijne oven met veel mogelijkheden, zelfs zelfreiniging. Ideaal. Maar de tip om de cake ondersteboven op een bakpapier te storten...werkt dat ook als de cake al met kapotte bovenkant uit de oven komt? En ik heb ook wel eens gehoord dat een gleuf moet maken in het beslag, dan wordt de bovenkant egaal en heb je een vlakke bovenkant. Nog niet uitgeprobeerd trouwens.
Fijn dat je zulke, op het oog simpele, dingen aan de orde stelt.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Ellen van Schaik 2017-04-23 09:51:57

Heb 2 bakvormen van Nordic Bakeware ingevet met bakspray.
Hierin het cakebeslag gedaan en de cakes gebakken. Na het bakken 10 minuten in de oven laten staan met de deur open en daarna nog 10 minuten op de keukentafel. Daarna probeerde ik de cakes te ontvormen. Helaas; ze gingen niet uit de vormen. Balen. Hoe moet ik dit een volgende keer aanpakken en op welk moment moet ik de cakes ontvormen. Bedankt alvast voor de reactie(s).

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-04-23 18:51:33

Hoi! Zeker de nordic vormen zou ik uitgebreid met een kwastje met zachte boter invetten. Zelf stort ik de cake altijd gelijk na het bakken, dat gaat het beste.

Beantwoorden
J 2017-04-16 09:57:26

Ik heb een vraag mijn cakes scheuren altijd ik heb een Siemens oven die staan bekend dat ze zeer heet zijn. Ik doe onder en boven warmte 160 graden doch bij de deur kant verbrand hij altijd. En cae verbrand altijd en saté prikker is droog en toch niet gaar.hij rijst ook niet genoeg ik gebruik zelfrijzend bakmeel
Mijn vraag is hoe lang moet boter en suike mixen want suiker is soms nog niet gesmolten wat doe ik verkeerd

Beantwoorden
J
Rutger 2017-04-18 11:30:25

Probeer eens fijne suiker of basterdsuiker, die lossen makkelijker op in de boter. Normaal gesproken zou 3-5 minuten mixen genoeg moeten zijn. Wat betreft de oven zou ik een oventhermometer kopen voor een paar euro en controleren hoe heet die aangeeft op het moment dat je de oven op 160 zet. Misschien moet jouw oven wel op 150 staan.

Beantwoorden
Suzanne 2017-02-11 10:53:11

Ik heb sinds een tijdje een Kenwood machine. Voor een cakebeslag gebruik ik de K klopper. Beslag ging eerder met een handmachine (en plastic kom) nooit in de schift, maar met de Kenwood gebeurt het regelmatig. De boter en de eieren zijn beiden goed op kamertemperatuur.
Laatste wilde ik volgens een recept een honing cake maken waarbij eerst boter en honing romig gemengd moesten worden. Ook dat ging in de schift. Hier zaten nog geen eieren bij.
Enig idee hoe dit zou kunnen komen? Snelheid van de machine, aluminium kom, verkeerde klopper?

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-02-13 21:45:59

Het zou kunnen dat je het mengsel te hard klopt, daardoor kan het gaan schiften. Maar vaak is het toch een kwestie van temperatuur waardoor het beslag gaat schiften. Boter en honing is lastig, omdat boter vet is en honing natuurlijk een soort vocht is. Dat zal beter gaan als je er 1 à 2 eetlepels bloem bij doet.

Beantwoorden
coby 2017-01-19 13:31:10

Ik ging net een taart beslag maken.
en wat een goed idee om eerst warm te kloppen.
ik had ook eens bij je gelezen niet zo hoog bakken dan krijgt het de tijd om op te komen.
ik haal hem net uit de oven en ja hoor super hoog.
Dank

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-01-23 07:53:01

Goed om te horen! En lekker!

Beantwoorden
Ellen van Schaik 2017-01-16 19:03:32

Wordt een cake luchtiger als het eierbeslag au bain marie geklopt wordt en als het antwoord ja is, hoe doe je dat dan met een standmixer?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-01-16 21:56:25

Het beslag wordt vooral stabieler en daardoor wat luchtiger. Ik hang de kom van de standmixer boven een pan met een laagje kokend water. Dat klop ik dan warm met de handmixer of met een garde. Als het mengsel ongeveer lichaamstemperatuur is zet ik de kom in de standmixer en klop ik hem verder.

Beantwoorden
Nadia 2017-01-12 16:09:47

Prima tips, Rutger! Dank je wel!
Ik heb ook een tip: cheesecake in de oven laten afkoelen, zo vermijd je een barst in de bovenkant van de cheesecake.

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-01-15 09:08:38

Zeker een fijne tip! En als er dan toch een scheur in zit leg ik er altijd lekker veel fruit op :)

Beantwoorden
Jacqueline 2017-01-12 09:43:58

Hoe krijg je een platte bovenkant. Mijn cakes zijn altijd goed van smaak maar nooit een rechte platte bovenkant zoals die van bij de bakker .

Beantwoorden
JA
Daniella 2017-01-12 18:02:27

Dan moet je je cakevorm niet al te vol doen en als je cake gaar is uit de oven ondersteboven op een bakpapiertje storten (zo doen wij het op de bakkers opleiding)

Beantwoorden
DA
Rutger 2017-01-15 09:08:07

Goede tip! Dankjewel! Ik moest je eerlijk zeggen dat ik ook niet wist hoe ze zo perfect plat komen bij de bakker, maar dat is dus het geheim!

Beantwoorden
Hans 2018-01-25 14:47:03

Hallo Rutger,

Voor de cake de oven in gaat, met een houten lepel een gleuf trekken in het beslag.
Hij komt er mooi glad uit

Beantwoorden
HA
Nienke 2017-01-12 09:11:20

Heel fijn deze tips! Ik heb nog twee problemen die je niet aan de orde hebt gehad en misschien heb je hier ook wel tips voor:
- na het bakken van de cake zitten er witte puntjes op mijn cake. Ik heb gelezen dat dat onopgeloste suikerkristallen zijn. Maar ik mix de boter en suiker echt lang (10 min). Dat zou toch genoeg zijn?
- ik heb een recept voor een appelfake met zelfrijzend bakmeel. De eerste keer rees hij heel goed in de overn, alleen alle keren erna waren de rijs-ambities ver te zoeken bij de cake. Geen idee wat ik verkeerd heb gedaan. Help?

Beantwoorden
NI
Elona 2017-01-12 19:06:03

Ik gebruik altijd basterdsuiker, misschien scheelt dat?
Het bakmeel als laatste er snel doorheen mengen, niet te lang mixen. Succes ?

Beantwoorden
EL