Heb jij cake problemen? Wil het recept maar niet lukken of komt hij elke keer maar half uit de vorm? De meest voorkomende cakeproblemen heb ik voor je op een rijtje gezet en beantwoord natuurlijk! Hiermee kan je vol vertrouwen aan de bak met één van deze heerlijke cakerecepten!
Het cakebeslag schift bij het toevoegen van de eieren
Dit kan twee oorzaken hebben; de ingrediënten waren te koud of de eieren zijn te snel toegevoegd. Zorg dat de ingrediënten echt goed op kamertemperatuur zijn. Eventueel kun je de kom met het beslag iets verwarmen (au bain-marie of door er een haarföhn op te zetten), maar blijf vooral wel verder kloppen. Voeg de eieren één voor één toe, wacht tot het eerste ei helemaal opgenomen is voor je het volgende toevoegt. Als het beslag dan nog steeds gaat schiften, of dat lijkt te gaan doen, voeg dan alvast 1 à 2 eetlepels bloem uit het recept toe.
De cake is ingestort na het uit de oven halen
Dit kan meerdere oorzaken hebben. Vaak gebeurt het doordat de cake vanbinnen nog niet gaar is: het midden is dan nog niet stevig genoeg om de cake zijn vorm te laten behouden. Controleer altijd of een cake gaar is, voordat je deze uit de oven haalt. Steek tegen het einde van de baktijd een (saté)prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Zit er nog wel cakebeslag aan, dan moet de cake nog wat langer bakken. Let op bij cakes met stukjes chocolade erin; als je met je prikker in een stukje gesmolten chocolade prikt, lijkt dit nog beslag te zijn. Prik in zo’n geval nog één of twee keer. Een cake kan ook instorten doordat hij te veel bakpoeder bevat. De cake is daardoor te luchtig geworden, kan al die lucht niet vasthouden en stort in. Kijk in dat geval kritisch naar de verhoudingen van het recept. Ook door verkeerde verhoudingen van de eieren, vloeistof, bloem of suiker kan de cake instorten. En dan is daar natuurlijk nog de klassieker: het openen van de oven tijdens het bakken van een cake. Doe dit nooit! Vooral tijdens de eerste helft van de baktijd rijst de cake door de warmte. Een koude stroom kan dit proces verstoren en zorgt dat je met een ingezakte cake blijft zitten.
De cake is van buiten mooi bruin, maar van binnen nog rauw
Waarschijnlijk was de oventemperatuur te hoog. Daardoor is de buitenkant al mooi gekleurd, terwijl de cake van binnen nog niet goed gaar is. Verlaag de oventemperatuur de volgende keer en verleng de baktijd. Controleer de cake met een prikker voordat je hem uit de oven haalt (zie vorige vraag).
In de bovenkant van de cake zit een grote barst
De oventemperatuur was te hoog. De bovenkant van de cake was al gaar terwijl het beslag binnenin nog aan het rijzen was. Er is dan maar één uitweg voor het rijzende beslag: naar boven, waardoor de scheur in de cake ontstaat. Probeer de cake op een lagere temperatuur (en eventueel met een langere baktijd) te bakken.
De cake komt niet (geheel) uit de vorm
Dit komt bijna altijd door het niet (goed) invetten van de bakvorm. Vet de vorm goed in met boter of bakspray, zorg ook dat je de hoeken goed meeneemt. Je kunt dit met een bakkwastje doen, maar ook met een stukje keukenrol of met je vingers. Bekleed bij een langwerpige cakevorm de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Bij een tulbandvorm (of een andere gedetailleerde vorm) is het verstandig de vorm na het invetten te bestrooien met wat bloem of paneermeel. Bij een vorm met veel details werkt paneermeel vaak beter, de korst wordt hierdoor iets dikker en komt zo makkelijker los. Klop wel overtollig bloem of paneermeel uit de vorm voor je deze gaat vullen.






























