Heb jij cake problemen? Wil het recept maar niet lukken of komt hij elke keer maar half uit de vorm? De meest voorkomende cakeproblemen heb ik voor je op een rijtje gezet en beantwoord natuurlijk! Hiermee kan je vol vertrouwen aan de bak met één van deze heerlijke cakerecepten!

Kokoscake met limoen en steranijs - Recept

Het cakebeslag schift bij het toevoegen van de eieren

Dit kan twee oorzaken hebben; de ingrediënten waren te koud of de eieren zijn te snel toegevoegd. Zorg dat de ingrediënten echt goed op kamertemperatuur zijn. Eventueel kun je de kom met het beslag iets verwarmen (au bain-marie of door er een haarföhn op te zetten), maar blijf vooral wel verder kloppen. Voeg de eieren één voor één toe, wacht tot het eerste ei helemaal opgenomen is voor je het volgende toevoegt. Als het beslag dan nog steeds gaat schiften, of dat lijkt te gaan doen, voeg dan alvast 1 à 2 eetlepels bloem uit het recept toe.

Cake bewaren

De cake is ingestort na het uit de oven halen

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Vaak gebeurt het doordat de cake vanbinnen nog niet gaar is: het midden is dan nog niet stevig genoeg om de cake zijn vorm te laten behouden. Controleer altijd of een cake gaar is, voordat je deze uit de oven haalt. Steek tegen het einde van de baktijd een (saté)prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Zit er nog wel cakebeslag aan, dan moet de cake nog wat langer bakken. Let op bij cakes met stukjes chocolade erin; als je met je prikker in een stukje gesmolten chocolade prikt, lijkt dit nog beslag te zijn. Prik in zo’n geval nog één of twee keer. Een cake kan ook instorten doordat hij te veel bakpoeder bevat. De cake is daardoor te luchtig geworden, kan al die lucht niet vasthouden en stort in. Kijk in dat geval kritisch naar de verhoudingen van het recept. Ook door verkeerde verhoudingen van de eieren, vloeistof, bloem of suiker kan de cake instorten. En dan is daar natuurlijk nog de klassieker: het openen van de oven tijdens het bakken van een cake. Doe dit nooit! Vooral tijdens de eerste helft van de baktijd rijst de cake door de warmte. Een koude stroom kan dit proces verstoren en zorgt dat je met een ingezakte cake blijft zitten.

De cake is van buiten mooi bruin, maar van binnen nog rauw

Waarschijnlijk was de oventemperatuur te hoog. Daardoor is de buitenkant al mooi gekleurd, terwijl de cake van binnen nog niet goed gaar is. Verlaag de oventemperatuur de volgende keer en verleng de baktijd. Controleer de cake met een prikker voordat je hem uit de oven haalt (zie vorige vraag).

perencake recept

In de bovenkant van de cake zit een grote barst

De oventemperatuur was te hoog. De bovenkant van de cake was al gaar terwijl het beslag binnenin nog aan het rijzen was. Er is dan maar één uitweg voor het rijzende beslag: naar boven, waardoor de scheur in de cake ontstaat. Probeer de cake op een lagere temperatuur (en eventueel met een langere baktijd) te bakken.

De cake komt niet (geheel) uit de vorm

Dit komt bijna altijd door het niet (goed) invetten van de bakvorm. Vet de vorm goed in met boter of bakspray, zorg ook dat je de hoeken goed meeneemt. Je kunt dit met een bakkwastje doen, maar ook met een stukje keukenrol of met je vingers. Bekleed bij een langwerpige cakevorm de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Bij een tulbandvorm (of een andere gedetailleerde vorm) is het verstandig de vorm na het invetten te bestrooien met wat bloem of paneermeel. Bij een vorm met veel details werkt paneermeel vaak beter, de korst wordt hierdoor iets dikker en komt zo makkelijker los. Klop wel overtollig bloem of paneermeel uit de vorm voor je deze gaat vullen.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (40)
Nienke 2017-01-12 09:11:20

Heel fijn deze tips! Ik heb nog twee problemen die je niet aan de orde hebt gehad en misschien heb je hier ook wel tips voor:
- na het bakken van de cake zitten er witte puntjes op mijn cake. Ik heb gelezen dat dat onopgeloste suikerkristallen zijn. Maar ik mix de boter en suiker echt lang (10 min). Dat zou toch genoeg zijn?
- ik heb een recept voor een appelfake met zelfrijzend bakmeel. De eerste keer rees hij heel goed in de overn, alleen alle keren erna waren de rijs-ambities ver te zoeken bij de cake. Geen idee wat ik verkeerd heb gedaan. Help?

Beantwoorden
NI
Elona 2017-01-12 19:06:03

Ik gebruik altijd basterdsuiker, misschien scheelt dat?
Het bakmeel als laatste er snel doorheen mengen, niet te lang mixen. Succes ?

Beantwoorden
EL
Jacqueline 2017-01-12 09:43:58

Hoe krijg je een platte bovenkant. Mijn cakes zijn altijd goed van smaak maar nooit een rechte platte bovenkant zoals die van bij de bakker .

Beantwoorden
JA
Daniella 2017-01-12 18:02:27

Dan moet je je cakevorm niet al te vol doen en als je cake gaar is uit de oven ondersteboven op een bakpapiertje storten (zo doen wij het op de bakkers opleiding)

Beantwoorden
DA
Rutger 2017-01-15 09:08:07

Goede tip! Dankjewel! Ik moest je eerlijk zeggen dat ik ook niet wist hoe ze zo perfect plat komen bij de bakker, maar dat is dus het geheim!

Beantwoorden
Hans 2018-01-25 14:47:03

Hallo Rutger,

Voor de cake de oven in gaat, met een houten lepel een gleuf trekken in het beslag.
Hij komt er mooi glad uit

Beantwoorden
HA
Nadia 2017-01-12 16:09:47

Prima tips, Rutger! Dank je wel!
Ik heb ook een tip: cheesecake in de oven laten afkoelen, zo vermijd je een barst in de bovenkant van de cheesecake.

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-01-15 09:08:38

Zeker een fijne tip! En als er dan toch een scheur in zit leg ik er altijd lekker veel fruit op :)

Beantwoorden
Ellen van Schaik 2017-01-16 19:03:32

Wordt een cake luchtiger als het eierbeslag au bain marie geklopt wordt en als het antwoord ja is, hoe doe je dat dan met een standmixer?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-01-16 21:56:25

Het beslag wordt vooral stabieler en daardoor wat luchtiger. Ik hang de kom van de standmixer boven een pan met een laagje kokend water. Dat klop ik dan warm met de handmixer of met een garde. Als het mengsel ongeveer lichaamstemperatuur is zet ik de kom in de standmixer en klop ik hem verder.

Beantwoorden
coby 2017-01-19 13:31:10

Ik ging net een taart beslag maken.
en wat een goed idee om eerst warm te kloppen.
ik had ook eens bij je gelezen niet zo hoog bakken dan krijgt het de tijd om op te komen.
ik haal hem net uit de oven en ja hoor super hoog.
Dank

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-01-23 07:53:01

Goed om te horen! En lekker!

Beantwoorden
Suzanne 2017-02-11 10:53:11

Ik heb sinds een tijdje een Kenwood machine. Voor een cakebeslag gebruik ik de K klopper. Beslag ging eerder met een handmachine (en plastic kom) nooit in de schift, maar met de Kenwood gebeurt het regelmatig. De boter en de eieren zijn beiden goed op kamertemperatuur.
Laatste wilde ik volgens een recept een honing cake maken waarbij eerst boter en honing romig gemengd moesten worden. Ook dat ging in de schift. Hier zaten nog geen eieren bij.
Enig idee hoe dit zou kunnen komen? Snelheid van de machine, aluminium kom, verkeerde klopper?

Beantwoorden
SU
Jessica 2021-08-29 17:14:25

De K klopper werkt pas goed als het beslag dikker is.
Boter suiker en eieren zou ik doen met de garde. Dat maakt het wat nattere beslag luchtiger

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-02-13 21:45:59

Het zou kunnen dat je het mengsel te hard klopt, daardoor kan het gaan schiften. Maar vaak is het toch een kwestie van temperatuur waardoor het beslag gaat schiften. Boter en honing is lastig, omdat boter vet is en honing natuurlijk een soort vocht is. Dat zal beter gaan als je er 1 à 2 eetlepels bloem bij doet.

Beantwoorden
J 2017-04-16 09:57:26

Ik heb een vraag mijn cakes scheuren altijd ik heb een Siemens oven die staan bekend dat ze zeer heet zijn. Ik doe onder en boven warmte 160 graden doch bij de deur kant verbrand hij altijd. En cae verbrand altijd en saté prikker is droog en toch niet gaar.hij rijst ook niet genoeg ik gebruik zelfrijzend bakmeel
Mijn vraag is hoe lang moet boter en suike mixen want suiker is soms nog niet gesmolten wat doe ik verkeerd

Beantwoorden
J
Ellie 2022-01-17 10:50:22

Ik heb pas ontdekt dat m'n oven ook alleen op onderwarmte kan bakken. Misschien is dat bij jou ook mogelijk? Hij wordt dan aan de bovenkant niet snel te heet. Ik had m op 2e rooster van onder staan, achterin...

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-04-18 11:30:25

Probeer eens fijne suiker of basterdsuiker, die lossen makkelijker op in de boter. Normaal gesproken zou 3-5 minuten mixen genoeg moeten zijn. Wat betreft de oven zou ik een oventhermometer kopen voor een paar euro en controleren hoe heet die aangeeft op het moment dat je de oven op 160 zet. Misschien moet jouw oven wel op 150 staan.

Beantwoorden
Ellen van Schaik 2017-04-23 09:51:57

Heb 2 bakvormen van Nordic Bakeware ingevet met bakspray.
Hierin het cakebeslag gedaan en de cakes gebakken. Na het bakken 10 minuten in de oven laten staan met de deur open en daarna nog 10 minuten op de keukentafel. Daarna probeerde ik de cakes te ontvormen. Helaas; ze gingen niet uit de vormen. Balen. Hoe moet ik dit een volgende keer aanpakken en op welk moment moet ik de cakes ontvormen. Bedankt alvast voor de reactie(s).

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-04-23 18:51:33

Hoi! Zeker de nordic vormen zou ik uitgebreid met een kwastje met zachte boter invetten. Zelf stort ik de cake altijd gelijk na het bakken, dat gaat het beste.

Beantwoorden
Marja 2018-01-21 11:56:46

Hoi Rutger.
Wat een goede tips allemaal! Mijn cakes hebben idd ook altijd een scheur bovenin. Nu heb ik net een nieuwe oven, eindelijk met boven en onderwarmte!, en moet ik de temperatuur nog even uitvogelen. Ik heb een Baumatic en zo ver ik hem gebruikt heb, een hele fijne oven met veel mogelijkheden, zelfs zelfreiniging. Ideaal. Maar de tip om de cake ondersteboven op een bakpapier te storten...werkt dat ook als de cake al met kapotte bovenkant uit de oven komt? En ik heb ook wel eens gehoord dat een gleuf moet maken in het beslag, dan wordt de bovenkant egaal en heb je een vlakke bovenkant. Nog niet uitgeprobeerd trouwens.
Fijn dat je zulke, op het oog simpele, dingen aan de orde stelt.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Astrid Rutgers 2018-02-08 18:00:21

Hoi Rutger

Hoe kan ik voorkomen dat de gember en de rozijnen onder in de cake terecht komen.

met vriendelijke groet,
Astrid

Beantwoorden
AS
Rutger 2018-02-11 17:40:45

Je kunt ze voordat je ze door het beslag mengt met wat bloem omhullen. Echter ligt het ook aan het soort cakebeslag en is het helaas niet altijd te voorkomen. In een zwaarder cakebeslag met bijvoorbeeld meer bloem of amandelmeel erin zal de vulling minder snel zakken dan in een gewoon cakebeslag.

Beantwoorden
Astrid Rutgers 2018-02-11 20:17:04

dank je wel voor het advies

Beantwoorden
AS
Astrid Rutgers 2018-02-11 20:17:51

dank je wel voor het advies

Beantwoorden
AS
Harm 2018-06-14 07:51:44

Hoe kan het dat mijn cake niet rijst ik doe alles 250 gram 5 eieren 2tl bak poeder er bij in .Ik gebruik Koopmans patent bloem. Geen zelfrijzend hou ikniet van war doe ik verkeerd
Ook scheurt hij graag af vies
Harm j

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-06-20 17:17:06

Waren alle ingrediënten op kamertemperatuur en heb je de boter en suiker goed luchtig geklopt? Het feit dat de cake rijst zegt wel dat het beslag gerezen heeft. Waarschijnlijk stond je oven te hoor, waardoor de buitenkant al gaarde terwijl het beslag binnenin nog uitzette.

Beantwoorden
walter 2018-09-28 13:22:34

Welk type van eieren te gebruiken? L, M, XL. Vind de site zo instructief en to the point. Kan je veel lekker in leren. Bedankt voor je antwoordje

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-10-01 09:26:31

Hoi! Dankjewel! Ik gebruik M eieren in alle recepten, tenzij het anders staat vermeld in het recept.

Beantwoorden
Walter 2018-10-01 13:21:29

Thanks. Bak ze !

Beantwoorden
WA
Julia 2018-10-24 09:41:42

Hi Rutger,
Hoeveel lager zou ik de oventemperatuur moeten instellen wanneer de cake aan de buitenkant gaar wordt en niet aan de binnenkant? Ik bak de cake nu op 180 graden hetelucht en dat is dus te heet.

Beantwoorden
JU
Rutger 2018-10-28 23:44:03

Hoi! dat is zeker te heet. Bijna al mijn cakes bak ik op 160 graden onder- en bovenwarmte. Met hetelucht zou je dan zelfs naar 150-155 kunnen gaan. Mocht je oven ook onder- en bovenwarmte hebben, dan heeft dat de voorkeur.

Beantwoorden
Francisco 2019-06-21 17:24:05

Ik heb een cake gebakken met Koopmans bakpoeder. Op het pak staat 180 graden. Als ik dat doe gebeurt er niks in mijn combi-magnetron. In de gebruiksaanwijzing staat cake 540 Watt.
Dat heb ik daarna gedaan in een glazen magnetron schaal. Na een half uur is er tot mijn verbazing wel wat gebeurt. Cake is alleen droog. Misschien omdat die ervoor ook een uur bij 180 graden celcius gedraaid heeft. Of dat 20 minuten ook genoeg was, i.p.v. de 30 minuten. Of iets te lang gemixed.
Waarom lukt het niet bij een combi-magnetron om het bij 180 graden te doen via de oven
Wat voor bakvorm kan er in een combi-magnetron als die op 540 Watt staat? De zilverkleurige bakvorm durfde ik er nu niet voor te gebruiken.

Beantwoorden
FR
Rutger 2019-06-24 16:41:03

Hoi! Helaas is de warmte van een combi magnetron niet altijd optimaal om in te bakken. Ook is de magnetronfunctie zelf niet geschikt om een cake te bakken, enkel de temperatuur in Celsius is belangrijk (dus niet de magnetron op zoveel Watt).

Beantwoorden
Julia 2020-12-22 14:42:10

Mijn beslag is te dik!

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-12-30 10:39:25

Waaruit maak je op dat het te dik is?

Beantwoorden
Mariska 2021-01-10 18:02:29

Een andere vraag, weet niet of dit de goede plek is. Ik moet lactosevrij bakken, ik gebruik dan ook plantaardige boter. Kan het kloppen dat als dat op kamertemperatuur is, je die minder lang moet kloppen dan echte roomboter?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 09:57:59

Dat vind ik heel lastig om te zeggen, het kan per boter of margarine wel iets verschillen inderdaad.

Beantwoorden
Mevr Theunissen 2021-01-24 14:19:02

Hallo daar.
Ik heb de helft van het basispakket recept genomen,100gr patent,100gr boter,100gr basterd suiker 2 eieren ,ong 4gr bakpoeder.mespunt zout
Een bakblik van van 25cm,en tot 3 keer toe stort hij halverwege het bakken in elkaar.
Wat doe ik nu fout.
Vr gr mevr Theunissen

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-01-25 08:34:47

Deze hoeveelheid voor een bakvorm van 25 centimeter is wel heel weinig, dan eindig je inderdaad met een lage cake. Voor een cakevorm van 25 centimeter kun je het recept met 4 eieren aanhouden voor een cake van een normale hoogte.

Beantwoorden
Lisa 2021-01-27 11:41:40

Ricottacake met blauwe bessen. Zet ik de vorm op de onderste laag of midden in de oven. Hou boven en onderwsrmte aan. Is dat goed ?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-02-01 11:40:10

Alle antwoorden daarop lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Natasja 2021-02-21 09:22:30

Een vraag over kleine cakejes. Ik heb nu iedere keer dat ze soppen in de vorm. En zelfs de papieren vormpjes zijn dan helemaal vochtig.

Beantwoorden
NA
Fien Daanen 2021-06-03 17:22:09

Josephina
Zit met hetzelfde cake probleem
Heb een nieuwe Bosch bakoven Super blij maar ik heb al ongeveer 8 cake's weg kunnen gooien op 160 gr. te te hard, 150 gr. 90 min. nog niet gaar met hete lucht 140 gr.90 min weer niet gaar om wanhopig van te worden
Hoe hoog zou ik nu moeten gaan proberen 140 en dan hoeveel minuten ??

Beantwoorden
FI
Rutger 2021-06-06 13:15:54

Dat is wel lastig. Een nieuwe oven moet je altijd leren kennen. Wellicht is het ook goed om een losse oventhermometer te kopen, voor een paar euro bij bijvoorbeeld Blokker. Dan weet je of de oven ook echt de temperatuur heeft die je instelt. Dat kan helaas (ook bij nieuwe ovens) nog wel eens afwijken.

Beantwoorden
Yasmyn 2021-06-08 15:33:51

misschien een vreemd 'probleem', maar als mijn cake gebakken is (en helemaal prima is) stort ik die op een taartrooster om af te koelen. Tot zover niks aan de hand. Maar...er zit de laatste tijd een kuil in de bodem (net een maan landschap). Waar zou zoiets door kunnen komen?

Beantwoorden
YA
Marga Petra 2022-10-29 09:55:49

ik heb het ook een maanlandschap aan de onderkant van de amandelkoek.
altijd op dezelfde manier gemaakt maar de laatste tijd steeds weer.
kan geen oorzaak vinden.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-14 09:05:36

Dat is een gek probleem ja. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar geen antwoord op weet.

Beantwoorden
Yasmyn 2021-06-21 16:11:46

Jammer dat je geen antwoord weet, toch bedankt.

Beantwoorden
YA
Simonne.dieleman 2021-06-22 17:37:05

Mijn cake is vloeibaar gebleven..... wel ontzettend gelachen!!! Bovenkant was erg lekker trouwens. Volgende keer beter....

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-06-27 12:56:35

Dan was de temperatuur te hoog en/of de baktijd te kort.

Beantwoorden
Hans Moreel 2021-07-01 21:09:47

Mijn cake is van binnen niet geel, kan dat komen door de eierdooiers?

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-07-06 09:10:20

Een cake is altijd iets gelig door de eieren en de boter. Per soort ei kan de geelheid verschillen.

Beantwoorden
Valerie 2021-07-05 19:03:57

Kan ik meerdere cakes tegelijk bakken in de oven? Of moet ik dan iets veranderen aan de tijd/temperatuur?

Beantwoorden
VA
Rutger 2021-07-06 08:41:41

Dat kan, maar het liefst wel op dezelfde hoogte. Als je ze op meerdere hoogtes gaat bakken kun je beter hete lucht gebruiken. De tijd blijft ongeveer hetzelfde. Check vooral goed of de cake gaar ik met een prikker.

Beantwoorden
Juulke 2021-09-20 13:42:02

Is de temperatuur die vermeld wordt voor de heteluchtover of de 'gewone' oven (boven- en onderwarmte)?

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-09-26 21:41:42

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Alexandra 2021-10-16 03:34:37

De cake mix die ik normaal gebruik was niet te koop dus een ander merk gekocht.. (hoe moeilijk kan t)

Ik weet dat in mn oven de taart meestal dubbel zolang moet dan op verpakking vermeld. Maar ik heb m nu 3 uur erin gehad, prikker blijft na 2,5 uur nog wat nat, dus langer... Na 3 uur een droge prikker. Dus haal m eruit, gooi m na wat afkoelen uit de vorm en hij voelt heel nattig (als een spons)

Ik snap er niks van. Deze mix koop ik nooit meer en hoop dag t goed met de cake... T is een opdracht voor iemand dus pannend.. Dan word t de eerste cake in jaren die mislukt 😕

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-10-18 08:29:02

Wat vervelend. Met mixen heb ik weinig ervaring, dus daar kan ik je helaas geen advies voor geven.

Beantwoorden
Margreet 2021-11-21 10:48:44

Ik heb een vraagje. Bak al jaren in een combi magnetron , daar onze keuken te klein is voor een echte oven. Maar sinds dit jaar speculaas cake met zelfrijzend bakmeel etc en de temp 180 en 65 min . Is dit te hoog en te kort daar er altijd een scheur aan de bovenkant komt. ( hij smaakt er niet minder om) maar hoe krijg ik een platte cake. Ps je bakrecepten zijn top.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-25 14:39:57

Voor een plattere cake kun je beter een lagere temperatuur gebruiken, zodat de cake gelijkmatiger kan rijzen. Ik zou 160 °C aanhouden.

Beantwoorden
Hadassa 2021-12-08 22:10:41

Hallo Rutger,
Mijn cakes zijn vaak zo droog, mix ik dan misschien de eieren er te lang door? Of heb ik de verkeerde bloem? Liever zou ik liever een wat smeuïgere cake bakken… of heb je dit al ergens tussen de tips staan?
Vast dank voor je hulp.
Groeten Hadass

Beantwoorden
HA
Johan 2021-12-14 21:41:49

Hoi Rutger,

Afgelopen weekeind heb ik met veel plezier een aantal recepten van jou gemaakt en op 1 na..was het een groot succes. Alleen de kruidcake is voor mijn gevoel echt mislukt (misschien onze nieuwe inductie-oven)...geen idee. Volgens recept uit het boek heb ik alles bij elkaar gedaan was en in de vaste keukenmixer gemixt. Het resultaat was na 75 min. op 155 graden.. heel erg compact en lang niet helemaal gaar terwijl de prikker overal droog was. Heb aan het beslag wat gewelde(goed droog gedempte) rozijnen en wat gehakte chocolade aan toegevoegd, maar dat kan het toch niet zijn. Je zou graag een hele luchtige cake willen hebben....wat kan ik fout hebben gedaan?

Ben benieuwd naar je reactie

Groet Johan

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-12-21 08:38:31

Hoi. De gewelde rozijnen en de chocolade maken het recept wel anders. Dan heb je meer bakpoeder nodig en waarschijnlijk ook meer bloem, omdat de cake meer vocht en vet bevat. Dat is een kwestie van finetunen tot het goed is.

Beantwoorden
Sonja 2021-12-15 16:08:07

Hallo Rutger,
Ik heb de perfecte appelcake gebakken. Alleen smaakt de cake stug, grove structuur zit erin. Lijkt een beetje taai. Ik heb ipv 3 eieren volgens recept er 4 in gedaan. Rest heb ik volgens het recept gedaan allemaal. Alleen moest die wel ipv 55-65 min bijna 90 min in de oven omdat hij vanbinnen niet gaar werd. Kun jij misschien vertellen hoe ik de volgende keer een luchtige cake krijg? Bedankt alvast.

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-12-21 08:30:06

Hoi. Heb je de bloem er doorheen gespateld of geklopt? Als je de bloem te lang erdoorheen mengt dan kan de cake ook taai worden. En het 4e ei is niet nodig, daar wordt de structuur ook anders van.

Beantwoorden
Gerard 2021-12-20 19:28:31

Hallo Rutger
Al jaren bakt mijn vrouw met kerst een tulband met bicaroos.
Altijd zitten de bicaroos allemaal onderin. Ze heeft ze ook al eens met bloem in gepoederd. Niets helpt. Wat doet ze fout en hoe voorkomt ze het.
Groeten Gerard

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-12-21 07:44:48

Dan ligt het waarschijnlijk aan het cakebeslag. Probeer mijn kersttulband recept eens. Doordat daar amandelspijs in het beslag zit is dit wat steviger, waardoor de vulling niet zakt. https://rutgerbakt.nl/kerst-recepten/lekkerste-kersttulband-recept/

Beantwoorden
Paula 2022-02-20 15:32:48

Hallo Rutger weet jij waarom mijn koolhydraatarme cake niet voldoende rijst ik gebruik amandelmeel en bakpoeder De cakes smaken heerlijk en zien er mooi uit alleen laag

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-02-22 09:32:04

Dat kan aan meerdere dingen liggen. Ik ken het recept natuurlijk niet, maar zowel bloem als suiker draag normaal gesproken bij aan de structuur van cake. Als je deze weglaat of vervangt, wordt de structuur anders.

Beantwoorden
Sijke 2022-03-15 22:36:45

Hoe komt het dat net voor de cake uit de oven komt de cake inzakt en erg vet is.

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-03-20 13:01:15

Heb je teveel bakpoeder gebruikt? Of was het beslag te luchtig geklopt? Daardoor kan de cake weer instorten.

Beantwoorden
Loes 2022-05-02 14:58:03

SDe onderkant van mijn cakejes of taart bodem plakt altijd. Dus niet de kant die in de vorm zit. Komen altijd goed uit de vorm. Wat is er aan de hand?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-05-08 19:51:09

Dat vind ik lastig om te zeggen zonder het te zien.

Beantwoorden
Gerda Goldberg 2022-05-25 17:24:24

Gerda,
Mijn cake ‘s zijn gelijkmatig maar erg laag. Op boven en onder warmte gebakken. Is de temperatuur te hoog ? Hoe krijg ik een mooie hoge cake .

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-05-29 21:08:34

Het kan aan meerderde dingen liggen. Hoe groot is de vorm die je gebruikt. Klop je het mengsel luchtig genoeg. Je kunt natuurlijk altijd wat meer beslag gebruiken voor een hogere cake.

Beantwoorden
Jm 2022-08-26 13:30:10

Ik gebruik speltbloem maar mijn cake is altijd heel vettig de boter drijft erop zeg maar. Ik gebruik altijd minder suiker dan het recept nu lees ik een beetje dat boter en suiker dezelfde verhouding moeten zijn. Zou ik dan als ik zeg maar 150 gr suiker gebruikt ook 150 gr boter moeten gebruiken?

Beantwoorden
JM
Mylene 2022-10-15 23:30:53

Hé Rutger, ik woon al jaren in Frankrijk en zocht inspiratie voor een cake en ben zo op jouw site terecht gekomen. Ik doe cake altijd op de franse slag, lekker op het gevoel met een regel in mijn hoofd dat de ingrediënten ongeveer gelijk in hoeveelheid moeten zijn. En het lukt altijd! Moet dus nogal grinniken van die vragen die jij krijgt over de hoogte van de bakvorm. Leuke site heb je!

Beantwoorden
MY
Rutger 2022-10-17 08:13:57

Leuk om te horen! En dankjewel!

Beantwoorden
Vivian 2022-10-21 15:26:39

Mijn cake is altijd droog. Hoe kan ik het meer smeuïger maken?

Beantwoorden
VI
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.