Er is niets vervelender dan een versgebakken cake of taart die niet uit zijn vorm komt. Of slechts half uit de vorm komt. Daarom deze how-to voor het invetten en bekleden van bakvormen, want met behulp van wat boter en een stuk bakpapier kan je een hoop bakergernissen voorkomen.

Voordat je een bakvorm met bakpapier gaat bekleden moet je deze altijd eerst invetten. Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken. Zorg in elk geval dat je alle hoekjes van de vorm goed meeneemt. Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten. Bakvormen waar je geen bakpapier in kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een tulbandvorm, kan je na het invetten licht bestuiven met bloem. Dat zorgt voor een extra laagje waardoor de tulband er na het bakken goed uitkomt.

Hieronder laat ik je per vorm zien hoe je die het beste kan bekleden met bakpapier.

Cakevorm bekleden

Neem een stuk bakpapier van ongeveer 30 centimeter en rol dit op. Keer de cakevorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de cakevorm.

bakvorm bekleden

Vet de cakevorm in en leg het bakpapier erin; de twee korte zijden van de vorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.

bakvorm bekleden

Vierkante bakvorm bekleden

Neem een stuk bakpapier, knip de lengte afhankelijk van de maat vorm die je gebruikt en rol het bakpapier op. Keer de vorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de bakvorm.

bakvorm bekleden

Vet de vorm in en leg het bakpapier erin; twee zijden van de bakvorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.

bakvorm bekleden

Ronde taartvorm beekleden

Neem een vierkant stuk bakpapier en vouw dit in vieren. Vouw dit vervolgens diagonaal en vouw de zo ontstane driehoek nog een keer dubbel. Keer de ronde bakvorm om en houd het puntje van het gevouwen bakpapier in het midden van de bodem. Knip het bakpapier aan de zijkant rond af, met de buitenkant van de vorm als maat.

bakvorm bekleden

Vet de vorm in en leg het bakpapier erin. Druk het goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.

bakvorm bekleden

Springvorm bekleden

Neem een vierkant stuk bakpapier en plaats dit op de bodemplaat. Doe hier de springvorm omheen en klik deze vast.

bakvorm bekleden

Vet de zijkant van de vorm en eventueel het bakpapier in.

bakvorm bekleden

Foto’s: Michiel Wichman

 

 

Reactie plaatsen
Reacties (3)
Alex 2016-10-26 10:40:59

Ik gebruik zonnebloemolie (wat ook in bak spray zit) en wat bloem dat werkt ook.
Wil je toch sprayen dan moet je een kleine bloemenspuit nemen dan 100 ml zonnebloemolie en 500 ml water.

Beantwoorden
AL
Rutger 2016-10-26 15:22:37

Hoi alex. Gaat dat goed? Water en olie mengen toch niet?

Beantwoorden
gerda 2016-10-06 20:49:58

Hoe kan je het lekken van een vorm met een losse bodem voorkomen? Het zijn van die leuke vormen en zo handig. .
groetjes gerda

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-10-07 10:43:24

Het voorkomen ervan is soms lastig, zeker als je een vloeibare vulling hebt. Wat je wel kan doen is aan de buitenkant aluminiumfolie om de vorm doen, dan voorkom je in elk geval dat het door je hele oven druipt en gaat roken.

Beantwoorden
Elly 2016-10-06 09:18:02

Hi Rutger,
Bedankt voor je tips maar ik zou wel eens willen weten wat ik doe met mijn nordic vormen, daar kun je geen bakpapier in doen en het gebeurt me heel vaak dat de cake er niet mooi uitkomt.
Vooral gevulde caken zoals met chocola of karamel breken doormidden of er blijft een deel achter.
Graag je advies.

Beantwoorden
EL
Mariette 2016-10-06 09:49:53

Je nordic vormen kan je invetten en een beetje paneermeel in je vorm doen. Goed ronddraaien totdat alles bedekt is en het restant paneermeel eruitschudden. Zo zie je ook gelijk waar je bent vergeten om in te vetten.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-07 10:44:14

Ook een handige tip inderdaad!

Beantwoorden
José 2016-11-11 23:32:39

Ik kreeg de tip om de vorm eerst 10 minuten in de vriezer te zetten, daarna in te vetten, weer terug in de vriezer en vervolgens met het cakebeslag te vullen.....zelf nog niet geprobeerd...maar het proberen waard denk ik.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-11-14 17:28:27

Wat zou volgens diegene het nut zijn van het invriezen? Een koudere vorm betekent dat de vorm minder snel heet is en mooi bakt aan de buitenkant. Ik weet niet of je daarmee beter af bent.

Beantwoorden