Er is niets vervelender dan een versgebakken cake of taart die niet uit zijn vorm komt. Of slechts half uit de vorm komt. Daarom deze how-to voor het invetten en bekleden van bakvormen, want met behulp van wat boter en een stuk bakpapier kan je een hoop bakergernissen voorkomen.
Voordat je een bakvorm met bakpapier gaat bekleden moet je deze altijd eerst invetten. Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken. Zorg in elk geval dat je alle hoekjes van de vorm goed meeneemt. Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten. Bakvormen waar je geen bakpapier in kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een tulbandvorm, kan je na het invetten licht bestuiven met bloem. Dat zorgt voor een extra laagje waardoor de tulband er na het bakken goed uitkomt.
Hieronder laat ik je per vorm zien hoe je die het beste kan bekleden met bakpapier.
Cakevorm bekleden
Neem een stuk bakpapier van ongeveer 30 centimeter en rol dit op. Keer de cakevorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de cakevorm.
Vet de cakevorm in en leg het bakpapier erin; de twee korte zijden van de vorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.
Vierkante bakvorm bekleden
Neem een stuk bakpapier, knip de lengte afhankelijk van de maat vorm die je gebruikt en rol het bakpapier op. Keer de vorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de bakvorm.
Vet de vorm in en leg het bakpapier erin; twee zijden van de bakvorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.
Ronde taartvorm beekleden
Neem een vierkant stuk bakpapier en vouw dit in vieren. Vouw dit vervolgens diagonaal en vouw de zo ontstane driehoek nog een keer dubbel. Keer de ronde bakvorm om en houd het puntje van het gevouwen bakpapier in het midden van de bodem. Knip het bakpapier aan de zijkant rond af, met de buitenkant van de vorm als maat.
Vet de vorm in en leg het bakpapier erin. Druk het goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.
Springvorm bekleden
Neem een vierkant stuk bakpapier en plaats dit op de bodemplaat. Doe hier de springvorm omheen en klik deze vast.
Vet de zijkant van de vorm en eventueel het bakpapier in.
Foto’s: Michiel Wichman
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hi Rutger,
Bedankt voor je tips maar ik zou wel eens willen weten wat ik doe met mijn nordic vormen, daar kun je geen bakpapier in doen en het gebeurt me heel vaak dat de cake er niet mooi uitkomt.
Vooral gevulde caken zoals met chocola of karamel breken doormidden of er blijft een deel achter.
Graag je advies.


Hoe kan je het lekken van een vorm met een losse bodem voorkomen? Het zijn van die leuke vormen en zo handig. .
groetjes gerda
Het voorkomen ervan is soms lastig, zeker als je een vloeibare vulling hebt. Wat je wel kan doen is aan de buitenkant aluminiumfolie om de vorm doen, dan voorkom je in elk geval dat het door je hele oven druipt en gaat roken.
Beantwoorden
Ik gebruik zonnebloemolie (wat ook in bak spray zit) en wat bloem dat werkt ook.
Wil je toch sprayen dan moet je een kleine bloemenspuit nemen dan 100 ml zonnebloemolie en 500 ml water.
Hey Rutger, ik wil een frambozen yoghurttaart met een chocoladeshortbread bodem maken alleen hoe moet ik de 'ronde' bakvorm dan bekleden met bakpapier?
Help me, alsjeblieft.
BeantwoordenIk bedoelde de plaat waar je normaal je cakeblik op zet, want ik wil er appel plaatcake op bakken.
BeantwoordenIk begrijp je niet helemaal. Op deze pagina vind je alles over het invetten en bekleden van bakvormen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/how-to-bakvorm-invetten-en-bekleden-bakpapier/ Hopelijk kom je daar verder mee.
Beantwoorden
Hoe moet de bodem van een springvorm erin, randje naar boven zodat er niets uit kan lopen of naar beneden zodat le de taart makkelijk kan aansnijden
BeantwoordenIk doe het zelf altijd zodat de taart goed aan te snijden is, maar volgens mij hoort het officieel andersom. Doe je het andersom, dan is het lastiger om het bakpapier mooi glad op de bodem te krijgen.
Beantwoorden
Ik heb een bakvorm met een losse bodem. Kan ik deze dicht maken zodat er geen gesmolten boter uitloopt
BeantwoordenDat is altijd erg lastig en verschilt per vorm, maar het is vaak erg lastig om een open vorm helemaal goed dicht te maken.
Beantwoorden
Hallo Rutger,hoe haal ik mijn Rijstevlaai uit een vaste vorm??
Ik ben een echte beginner en wil deze zooo graag maken.
Groetjes Diana
BeantwoordenNa het afkoelen kun je 'm er voorzichtig uitwippen. Dat is even een slag, maar als je de vorm iets schuin houdt en de vlaai een beetje helpt, dan komt ie er zo uit
Beantwoorden
Hallo Rutger ,waarmee kan ik 'n geribbelde vlaaibodum 't beste mee invetten ? Is met boter en bloem bestrooien 'n optie ? Of anders met olie ?
BeantwoordenHoi hallo ik wilde een kwarktaart maken in een tulband en de lange vingers er dan op laaste er op doen en als hij is opgestijft omdraaien dat het er netjes uit komt zou dat lukken of moet ik het op de gewone manier toch maar doen .wat ik maak wel altyd de gewone met dan ook lange vingers en kirsch er in en die lukt altyd en kan je kwarktaart ook in silicone vormden en dan ook de lange vingers op het laatst er op leggen. Grtjes van Jessica
Beantwoorden