Er is niets vervelender dan een versgebakken cake of taart die niet uit zijn vorm komt. Of slechts half uit de vorm komt. Daarom deze how-to voor het invetten en bekleden van bakvormen, want met behulp van wat boter en een stuk bakpapier kan je een hoop bakergernissen voorkomen.
Voordat je een bakvorm met bakpapier gaat bekleden moet je deze altijd eerst invetten. Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken. Zorg in elk geval dat je alle hoekjes van de vorm goed meeneemt. Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten. Bakvormen waar je geen bakpapier in kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een tulbandvorm, kan je na het invetten licht bestuiven met bloem. Dat zorgt voor een extra laagje waardoor de tulband er na het bakken goed uitkomt.
Hieronder laat ik je per vorm zien hoe je die het beste kan bekleden met bakpapier.
Cakevorm bekleden
Neem een stuk bakpapier van ongeveer 30 centimeter en rol dit op. Keer de cakevorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de cakevorm.
Vet de cakevorm in en leg het bakpapier erin; de twee korte zijden van de vorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.
Vierkante bakvorm bekleden
Neem een stuk bakpapier, knip de lengte afhankelijk van de maat vorm die je gebruikt en rol het bakpapier op. Keer de vorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de bakvorm.
Vet de vorm in en leg het bakpapier erin; twee zijden van de bakvorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.
Ronde taartvorm beekleden
Neem een vierkant stuk bakpapier en vouw dit in vieren. Vouw dit vervolgens diagonaal en vouw de zo ontstane driehoek nog een keer dubbel. Keer de ronde bakvorm om en houd het puntje van het gevouwen bakpapier in het midden van de bodem. Knip het bakpapier aan de zijkant rond af, met de buitenkant van de vorm als maat.
Vet de vorm in en leg het bakpapier erin. Druk het goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.
Springvorm bekleden
Neem een vierkant stuk bakpapier en plaats dit op de bodemplaat. Doe hier de springvorm omheen en klik deze vast.
Vet de zijkant van de vorm en eventueel het bakpapier in.
Foto’s: Michiel Wichman










