Soezen! Wie houdt er niet van? Bij de koffie gevuld met slagroom, als eclair gevuld met banketbakkersroom of gevuld met een bolletje ijs als dessert. Helaas gaat de bereiding ervan soms niet helemaal volgens plan, waardoor je eindigt met een soort vrije interpretatie van eierkoeken in plaats van mooie luchtige soezen. De meest voorkomende soezenproblemen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet waardoor je soezen niet meer kunnen mislukken. Bekijk voor een stap-voor-stap-uitleg van soezendeeg mijn how-to! En het recept voor slagroomsoesjes vind je hier!
De soezen rijzen niet
De bloem is niet lang genoeg gegaard. Wanneer de bloem toegevoegd wordt aan het boter-vochtmengsel moet het weer terug op het vuur om door te garen. Dit moet al roerende, gedurende enkele minuten gebeuren om er zeker van te zijn dat de soezen goed zullen rijzen. Tijdens dit garen zal het deeg een bal vormen, een licht sissend geluid maken en licht aankoeken aan de pan. Dit hoort bij het proces.
Het soezenbeslag is te dun
De bloem is niet lang genoeg gegaard of er is te veel ei toegevoegd. Bij het garen van de bloem wordt het deeg dikker; als dit niet lang genoeg gebeurt kan het gebeuren dat het deeg te dun blijft. Bij het toevoegen van de eieren is soms niet al het ei nodig, dat is een kwestie van gevoel. Voeg het laatste losgeklopte ei in delen toe en voeg alleen meer toe als het deeg nog te dik lijkt.
De soezen storten direct uit de oven in
De soezen zijn nog niet gaar genoeg en daardoor storten ze in. Soezen moeten helemaal goudbruin zijn, dus ook de plooien die vaak nog wat lichter van kleur zijn. Haal je de soezen uit de oven als die plooien nog niet goudbruin zijn, dan zijn dat de zwakke plekken waardoor de soezen inzakken.
Hoe kan ik soezen bewaren?
Ongevulde soezen zijn een kleine week houdbaar. Bewaar ze luchtdicht verpakt (bijvoorbeeld in een plastic zak of voorraaddoos) op kamertemperatuur. Op deze manier kan je de ongevulde soezen ook heel goed invriezen. Gevulde soezen bewaar je in de koelkast en zijn slechts enkele dagen houdbaar. Haal ze 15-30 minuten voor het serveren uit de koelkast. Het invriezen van zelfgemaakte gevulde soezen vind ik geen succes omdat de vulling er in kwaliteit en structuur altijd op achteruit gaat.





















