Soezen! Wie houdt er niet van? Bij de koffie gevuld met slagroom, als eclair gevuld met banketbakkersroom of gevuld met een bolletje ijs als dessert. Helaas gaat de bereiding ervan soms niet helemaal volgens plan, waardoor je eindigt met een soort vrije interpretatie van eierkoeken in plaats van mooie luchtige soezen. De meest voorkomende soezenproblemen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet waardoor je soezen niet meer kunnen mislukken. Bekijk voor een stap-voor-stap-uitleg van soezendeeg mijn how-to! En het recept voor slagroomsoesjes vind je hier!
De soezen rijzen niet
De bloem is niet lang genoeg gegaard. Wanneer de bloem toegevoegd wordt aan het boter-vochtmengsel moet het weer terug op het vuur om door te garen. Dit moet al roerende, gedurende enkele minuten gebeuren om er zeker van te zijn dat de soezen goed zullen rijzen. Tijdens dit garen zal het deeg een bal vormen, een licht sissend geluid maken en licht aankoeken aan de pan. Dit hoort bij het proces.
Het soezenbeslag is te dun
De bloem is niet lang genoeg gegaard of er is te veel ei toegevoegd. Bij het garen van de bloem wordt het deeg dikker; als dit niet lang genoeg gebeurt kan het gebeuren dat het deeg te dun blijft. Bij het toevoegen van de eieren is soms niet al het ei nodig, dat is een kwestie van gevoel. Voeg het laatste losgeklopte ei in delen toe en voeg alleen meer toe als het deeg nog te dik lijkt.
De soezen storten direct uit de oven in
De soezen zijn nog niet gaar genoeg en daardoor storten ze in. Soezen moeten helemaal goudbruin zijn, dus ook de plooien die vaak nog wat lichter van kleur zijn. Haal je de soezen uit de oven als die plooien nog niet goudbruin zijn, dan zijn dat de zwakke plekken waardoor de soezen inzakken.
Hoe kan ik soezen bewaren?
Ongevulde soezen zijn een kleine week houdbaar. Bewaar ze luchtdicht verpakt (bijvoorbeeld in een plastic zak of voorraaddoos) op kamertemperatuur. Op deze manier kan je de ongevulde soezen ook heel goed invriezen. Gevulde soezen bewaar je in de koelkast en zijn slechts enkele dagen houdbaar. Haal ze 15-30 minuten voor het serveren uit de koelkast. Het invriezen van zelfgemaakte gevulde soezen vind ik geen succes omdat de vulling er in kwaliteit en structuur altijd op achteruit gaat.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Eerste keer ging het in 1 keer goed, nu doe ik het weer en het zijn ongerezen bruine bollen. Weet zeker dat bloem gaar was. Heb drie eieren gebruikt en was goed deeg maar zag in de oven dat er aardig wat vet uitkwam.
BeantwoordenDe soesjes waren krokant,maar na enkele uren werden ze zacht.
Ik had ze na het afkoelen wel in een plastic zak gedaan.
Kan ik ze nog weer wat krokant maken?
Ik moet ze straks vullen met een kaasvulling.
Vriendelijke groet,
Christa

Vanavond het recept precies gevolgd zoals beschreven staat in de Bakbijbel, maar de soezen worden maar niet gaar van binnen, waarbij ik gebruik maak van een Whirlpool Combi-Oven. Hoe kan dit?
Beantwoordenpaar gaatjes prikken in de onderkant, omdraaien op de bakplaat en nog een paar minuutjes bakken zodat hij van binnen droog wordt.
BeantwoordenDat durf ik niet te zeggen. Ze zijn van binnen natuurlijk niet zo stevig als aan de buitenkant, dat hoort zo. Als de buitenkant mooi goudbruin is zou de binnenkant gaar genoeg moeten zijn.
Beantwoorden
Hallo
Ik heb even een vraagje
Wie heeft er ervaring ik wil cupcakes maken maar sommige zijn groter als de andere
Welke maat ijslepel gebruiken jullie
Vriendelijke groet,bianca
Hoi Bianca. Het is lastig om daar een antwoord op te geven, hangt heel erg van het gebruikte beslag en de bakaard van je oven af. Het beste is om zelf een paar proefjes te bakken. Zelf gebruik ik meestal een afgestreken ijslepel van 1/20, dat geeft een prima resultaat.
Beantwoorden
Daar is helaas weinig meer aan te redden. Bloem toevoegen heeft geen zin aangezien de bloem gegaard moet zijn. Doe voorzichtig met het toevoegen van ei, vooral het laatste ei beetje voor beetje.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
De soezen zijn heerlijk maar ze verdienen geen schoonheidsprijs...
Ik bak de raarste vormen. Hoe krijg je zo`n mooi plat onderkantje en de perfecte vorm?
Groetjes
BeantwoordenZe kunnen soms raar rijzen ja, daar weet ik ook niet echt een oplossing op.
Beantwoorden
Van binnen of van buiten? Binnenin kunnen ze nog wat vochtig zijn, als ze dat aan de buitenkant ook nog zijn moet je ze langer of heter bakken.
Beantwoorden
Hallo Rutger!
Heel erg bedankt voor alle tips. Vanochtend voor het eerst soezen gemaakt en ze zijn helemaal top! Gevuld met banketbakkersroom.
Ook bedankt voor de tip van het invriezen. Had te weinig room/ teveel soezen. Dus de overige kan ik nu mooi bewaren voor een volgende keer.
Hoelang blijven ze in de vriezer goed?
Groetjes en enorm bedankt voor alles wat je deelt!
Terry
BeantwoordenSuper om te horen! Goed luchtdicht verpakt kun je ze zeker enkele maanden bewaren in de vriezer.
Beantwoorden
Hoi Rutger, ik heb een paar weken geleden eclairs gemaakt uit de bakbijbel. Van het overgebleven soesendeeg heb ik soesjes gebakken en ongevuld ingevroren. Hoe kan ik de soesjes het beste weer ontdooien? Groeten Mardi
BeantwoordenJe kunt de soesjes gewoon op kamertemperatuur laten ontdooien en daarna lekker vullen.
Beantwoorden
Mijn soezen smaken naar ei. Mooi bruin van buiten en zacht als een omelet van buiten?
Heeft dit met het garen van de bloem te maken?
Van binnen zijn ze nooit knapperig, daar zijn ze inderdaad nog wat zachter.
Beantwoorden
Beste Rutger ik maak al jaren soezen echter nu moet ik er 60 bakken en wat gebeurt mij oven staat op 200 graden boven onder doe ik altijd en gaat ook altijd goed. Echter nu rijzen ze niet en de boter ligt op de bakplaat zijn ze dan toch te heet gebakken? Het kookdeeg was echt gaar ik snap het niet,
BeantwoordenHet kan wel aan de boter liggen zeker als deze te lang buiten de koeling heeft gelegen.
Maar ook is de boter die nu te koop is zelfs na tweedagen buiten de koelkast zo hard als een baksteen.
Zelf kopen wij roomboter in Duitsland bij Kaufland of Real en die is nog wel goed te gebruiken en wordt dan ook zacht.
ps. ook die van de Lidl is te gebruiken maar voor hoe lang dat is?.
Bij de keuringsdienst van waren hebben ze daar een item over gemaakt en het blijkt dat boeren voer voor de koeien gebruiken met iets er in verwerkt waardoor de boter zo hard wordt.
Hallo Ria. Wat vervelend. Het klinkt toch alsof het kookdeeg niet lang genoeg gegaard heeft. 200 graden is zeker niet te heet, dus daar kan het niet aan liggen.
Beantwoorden
BESTE RUTGER IK HEB EEN CHOCOLADE CAK GEMAAKT EN DIE MOEST BOVEN OP EEN BEETJE KNAPPIG BLIJVEN MAAR TOEN IK HEM UIT DE OVEN NA 45 MINUTEN HAALDEN TOEN WAS DIE AAN DE ZIJ KANTEN GEBARSTEN. HOE KAN DAT . WAT HEB IK VERKEERT GEDAAN.
BeantwoordenDat kan veel verschillende redenen hebben, moeilijk te zeggen zonder het recept te weten.
Beantwoorden
Hallo Rutger,
Ik heb de soesjes op 210 graden gebakken in een heteluchtoven. Ze werden lang niet bol genoeg. Zou ik ze te heet gebakken hebben?
De temperatuur lijkt mij geen probleem. Heb je het deeg lang genoeg gegaard op het vuur?
Beantwoorden
Hier ga je de fout in, een hete lucht oven blaast de warmte de oven in waardoor deze gelijkmatiger warm wordt.
De temperatuur in de oven is dan net iets warmer dan een gasoven daar deze juist aan de bovenzijde wat afkoelt.
Het beste kan je dan bij een hete lucht oven zo 10 tot 20 graden lager aanhouden en soms is het gewoon uitproberen wat de beste temperatuur is.
Ook is het sterk aan te raden om een aparte oven temperatuur meter in de oven te plaatsen.
Zeker bij een "goedkopere" oven zoals die van Ikea kan het zijn dat de aangegeven temperatuur afwijk van wat de werkelijke temperatuur is.
Dit geldt trouwen ook voor een wat oudere oven de mijne wijkt zelfs zo sterk af dat als ik deze op 100 graden zet ik op de temperatuur meter zie dat het zelfs 175 graden is :( tijd voor een nieuwe dus.
Let op, bij de Ikea kan je een digitale oven temperatuur kopen maar daar zijn heel veel klachten over! koop daarom liever een duurdere die wel lang mee gaat (hoop ik).
Super fijn al deze stappen zo beschreven. Ik doe nog een klein bakje water in de oven, bak de soezen op 200 graden voor 21 min en als ze dan klaar zijn haal ik het bakje water eruit en laat ik de soezen nog 10 minuten in de oven met de deur op een kier. Ik had echt prachtige en heerlijke soezen :)!
BeantwoordenHoe kan het dat mijn soezen scheef bakken?
Zou ik ze beter met een bakring kunnen bakken?
In een ring zou ik niet doen. Je zou de temperatuur iets kunnen verlagen, dan bakken de soezen net wat rustiger waardoor ze hopelijk minder scheef bakken. En mocht je hete lucht gebruiken, probeer het eens met onder- en bovenwarmte.
Beantwoorden
Goeienavond.ik had een vraag.al maak ik vormpjes met een spuitfles maar na het bakken zie ik dat die vorm gewoon rond is.wat is de oorzaak?is het mischien omdat myn deeg tedun is?
BeantwoordenHoi! Begrijp je vraag niet helemaal. Als het deeg uit een spuitfles komt, dan lijkt het mij wel heel dun.
Beantwoorden
Hallo ik heb een vraag. ik heb mooie soezen gebakken maar ze smaken naar ei. Heb ik er dan teveel ei ingedaan of was het beslag teveel afgekoeld toen ik het ei erbij deed?
BeantwoordenHi. Waren ze verder goed gerezen? Dan was de verhouding prima. De overdreven eismaak kan ik niet verklaren. Proef je die ook nog als de soesjes gevuld zijn.
Beantwoorden
Ja ze waren wel goed gerezen en mooi hol. Ga het vandaag nog een keer proberen. Kijken of het dan anders is. Bedankt voor je snelle antwoord
BeantwoordenHoi Rutger,
als ik de soezen uit de oven haal en eentje open maak, dan zie ik nog van binnen soort deeg, wat doe ik fout? 2 keer geprobeerd, en beide keren hetzelfde.
Groetjes.
Er blijft altijd nog wel iets in het midden zitten. Als de buitenkant goed goudbruin is en de soezen zijn gerezen, dan zijn de soezen goed.
Beantwoorden
Als het soesdeeg te dun is, kan ik het dan nog redden? Alle ingredienten zitten er al in.
BeantwoordenIk heb wel eens gelezen dan mensen dan een klein beetje nieuw kookdeeg maken, zonder de eieren. En dat dan beetje bij beetje toevoegen aan het te dunne deeg tot het weer goed is. Of het werkt weet ik niet. Maar gewoon bloem toevoegen werkt in ieder geval niet.
BeantwoordenOngevulde soezen die uit de vriezer komen, zijn wat taai en verouderd. Op welke manier kan ik die oppimpen ? alvast dank, Pieter
BeantwoordenHoe lang heb je ze ingevroren? Je kunt ze altijd nog even oppiepen in de oven.
Beantwoorden
Mijn soezen trekken hol aan de onderkant. Ze zijn verder perfect en meestal zitten er een paar tussen die gewoon een platte onderkant hebben, maar de meesten hebben dus een deuk in de onderkant en daar is het deeg nog lichter. Mijn oven temp klopt, bak op een siliconen mat met boven en onder warmte. Enig idee? Lastig vullen zo, haha.
BeantwoordenHad ik ook. Heb ze omgedraaid en weer de oven in. Ze worden niet zo mooi rond als dat ik zou willen maar hey, ik heb ze voor de vuilnisbak gespaard..
BeantwoordenJa ik heb ze inderdaad even geprikt en omgekeerd. Maar de vorm bleef. Wel in de slagroom en choco gedipt en gewoon opgegeten. Net zo lekker! :)
BeantwoordenHet kan aan het siliconen matje liggen. Er zijn ook siliconen matjes met heel veel kleine gaatjes erin. Daar moeten ze in elk geval wel goed op bakken.
Beantwoorden
Hallo Rutger,
Wat is de reden dat de soezen de volgende dag qua deeg zo droog zijn? Alles is goed gerezen,maar bij het eten smaakt het droog.
Dankjewel bij voorbaat
BeantwoordenHeb je ze wel luchtdicht verpakt na het bakken? Anders drogen ze inderdaad verder uit. Door de vulling worden ze vaak ook weer minder droog.
Beantwoorden
Super bedankt . Ik maak ze regelmatig maar ik wist niet dat je ze kon invriezen . Ga ik zeker doen
BeantwoordenBeste rutger
Ik gebruik jou recept altijd voor soezen maar ze krijgen altijd een soort pukkel boven op. Worden net een soort sneeuwpoppen zeg maar.
Spuit je de soesjes mooi gelijkmatig op? Wat ook werkt (en heel lekker is) is een plakje koekdeeg erop leggen, dan rijzen de soesjes veel mooier rond. Dat recept vind je hier: https://rutgerbakt.nl/high-tea-recepten/tijgersoesjes-recept/
Beantwoorden
hoi Rutger bedankt om al deze goede raad ik heb ze allen gelezen en heb er weer eens wat van geleerd dikke duim voor u grt jacqueline
BeantwoordenHallo Rutger, ik heb een oven met achterin een ventilator, boven- en onderwarmte. . Ik bak soezen op 210 graden, 20 minuten of wat meer. Met een opstaande rand van aluminiumfolie op de bakplaat. Anders rijzen ze helemaal niet. Tijdens het bakproces bollen ze mooi op. Tot zover alles goed. Wanneer ik de oven uitzet maar de deur gesloten houd en ze laat afkoelen in de oven, zakken ze in tot enveloppen. Balen. Wat adviseer je mij? Heb je een suggestie , hier word je moedeloos van. Dankjewel voor je meedenken, met vriendelijke groet, Anne-Maeike Jorritsma
BeantwoordenHoi. Het klinkt alsof de soezen veel langer mogen bakken. Ze moeten echt overal goudbruin zijn voordat je de oven uitzet.
Beantwoorden
Ha,
Mijn soezen worden nooit mooi bol mqar krijgen allerlei gekke vormen, hoe voorkom ik dit?
BeantwoordenProbeer eens tijgersoesjes, die worden nog gelijkmatiger van vorm: https://rutgerbakt.nl/high-tea-recepten/tijgersoesjes-recept/
Beantwoorden
Derde poging soezen bakken is uiteindelijk gelukt met dit recept. Heerlijk!
Beantwoorden