Soezen! Wie houdt er niet van? Bij de koffie gevuld met slagroom, als eclair gevuld met banketbakkersroom of gevuld met een bolletje ijs als dessert. Helaas gaat de bereiding ervan soms niet helemaal volgens plan, waardoor je eindigt met een soort vrije interpretatie van eierkoeken in plaats van mooie luchtige soezen. De meest voorkomende soezenproblemen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet waardoor je soezen niet meer kunnen mislukken. Bekijk voor een stap-voor-stap-uitleg van soezendeeg mijn how-to! En het recept voor slagroomsoesjes vind je hier!

De soezen rijzen niet

De bloem is niet lang genoeg gegaard. Wanneer de bloem toegevoegd wordt aan het boter-vochtmengsel moet het weer terug op het vuur om door te garen. Dit moet al roerende, gedurende enkele minuten gebeuren om er zeker van te zijn dat de soezen goed zullen rijzen. Tijdens dit garen zal het deeg een bal vormen, een licht sissend geluid maken en licht aankoeken aan de pan. Dit hoort bij het proces.

Het soezenbeslag is te dun

De bloem is niet lang genoeg gegaard of er is te veel ei toegevoegd. Bij het garen van de bloem wordt het deeg dikker; als dit niet lang genoeg gebeurt kan het gebeuren dat het deeg te dun blijft. Bij het toevoegen van de eieren is soms niet al het ei nodig, dat is een kwestie van gevoel. Voeg het laatste losgeklopte ei in delen toe en voeg alleen meer toe als het deeg nog te dik lijkt.

De soezen storten direct uit de oven in

De soezen zijn nog niet gaar genoeg en daardoor storten ze in. Soezen moeten helemaal goudbruin zijn, dus ook de plooien die vaak nog wat lichter van kleur zijn. Haal je de soezen uit de oven als die plooien nog niet goudbruin zijn, dan zijn dat de zwakke plekken waardoor de soezen inzakken.

Hoe kan ik soezen bewaren?

Ongevulde soezen zijn een kleine week houdbaar. Bewaar ze luchtdicht verpakt (bijvoorbeeld in een plastic zak of voorraaddoos) op kamertemperatuur. Op deze manier kan je de ongevulde soezen ook heel goed invriezen. Gevulde soezen bewaar je in de koelkast en zijn slechts enkele dagen houdbaar. Haal ze 15-30 minuten voor het serveren uit de koelkast. Het invriezen van zelfgemaakte gevulde soezen vind ik geen succes omdat de vulling er in kwaliteit en structuur altijd op achteruit gaat.

 

 

Reactie plaatsen
Reacties (12)
riet 2017-12-23 19:07:34

BESTE RUTGER IK HEB EEN CHOCOLADE CAK GEMAAKT EN DIE MOEST BOVEN OP EEN BEETJE KNAPPIG BLIJVEN MAAR TOEN IK HEM UIT DE OVEN NA 45 MINUTEN HAALDEN TOEN WAS DIE AAN DE ZIJ KANTEN GEBARSTEN. HOE KAN DAT . WAT HEB IK VERKEERT GEDAAN.

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-12-24 14:18:41

Dat kan veel verschillende redenen hebben, moeilijk te zeggen zonder het recept te weten.

Beantwoorden
Ria van de Pol 2017-12-22 22:44:03

Beste Rutger ik maak al jaren soezen echter nu moet ik er 60 bakken en wat gebeurt mij oven staat op 200 graden boven onder doe ik altijd en gaat ook altijd goed. Echter nu rijzen ze niet en de boter ligt op de bakplaat zijn ze dan toch te heet gebakken? Het kookdeeg was echt gaar ik snap het niet,

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-12-24 14:33:00

Hallo Ria. Wat vervelend. Het klinkt toch alsof het kookdeeg niet lang genoeg gegaard heeft. 200 graden is zeker niet te heet, dus daar kan het niet aan liggen.

Beantwoorden
Vera 2017-12-11 20:09:21

Mijn soezen smaken naar ei. Mooi bruin van buiten en zacht als een omelet van buiten?
Heeft dit met het garen van de bloem te maken?

Beantwoorden
VE
Vera 2017-12-11 20:10:43

Oeps bedoel zacht en ei-ig van binnen

Beantwoorden
VE
Rutger 2017-12-12 11:16:51

Van binnen zijn ze nooit knapperig, daar zijn ze inderdaad nog wat zachter.

Beantwoorden
Mardi 2017-11-17 18:39:04

Hoi Rutger, ik heb een paar weken geleden eclairs gemaakt uit de bakbijbel. Van het overgebleven soesendeeg heb ik soesjes gebakken en ongevuld ingevroren. Hoe kan ik de soesjes het beste weer ontdooien? Groeten Mardi

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-19 21:39:39

Je kunt de soesjes gewoon op kamertemperatuur laten ontdooien en daarna lekker vullen.

Beantwoorden
Terry Zalmé 2017-09-15 10:19:26

Hallo Rutger!

Heel erg bedankt voor alle tips. Vanochtend voor het eerst soezen gemaakt en ze zijn helemaal top! Gevuld met banketbakkersroom.

Ook bedankt voor de tip van het invriezen. Had te weinig room/ teveel soezen. Dus de overige kan ik nu mooi bewaren voor een volgende keer.

Hoelang blijven ze in de vriezer goed?

Groetjes en enorm bedankt voor alles wat je deelt!

Terry

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-09-18 15:08:34

Super om te horen! Goed luchtdicht verpakt kun je ze zeker enkele maanden bewaren in de vriezer.

Beantwoorden
maria 2017-09-12 08:05:55

soezen zijn na het bakken nog wat vochtig

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-18 15:16:55

Van binnen of van buiten? Binnenin kunnen ze nog wat vochtig zijn, als ze dat aan de buitenkant ook nog zijn moet je ze langer of heter bakken.

Beantwoorden
Wilma 2017-08-31 12:19:44

Hoi Rutger,

De soezen zijn heerlijk maar ze verdienen geen schoonheidsprijs...
Ik bak de raarste vormen. Hoe krijg je zo`n mooi plat onderkantje en de perfecte vorm?

Groetjes

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-09-10 15:36:24

Ze kunnen soms raar rijzen ja, daar weet ik ook niet echt een oplossing op.

Beantwoorden
yvonne 2017-07-13 09:56:51

Kan ik van soezendeeg wat te dun is nog iets aan doen?

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-07-13 14:38:30

Daar is helaas weinig meer aan te redden. Bloem toevoegen heeft geen zin aangezien de bloem gegaard moet zijn. Doe voorzichtig met het toevoegen van ei, vooral het laatste ei beetje voor beetje.

Beantwoorden
Bianca 2017-06-06 13:26:34

Hallo
Ik heb even een vraagje
Wie heeft er ervaring ik wil cupcakes maken maar sommige zijn groter als de andere
Welke maat ijslepel gebruiken jullie
Vriendelijke groet,bianca

Beantwoorden
BI
Rutger 2017-06-11 22:17:24

Hoi Bianca. Het is lastig om daar een antwoord op te geven, hangt heel erg van het gebruikte beslag en de bakaard van je oven af. Het beste is om zelf een paar proefjes te bakken. Zelf gebruik ik meestal een afgestreken ijslepel van 1/20, dat geeft een prima resultaat.

Beantwoorden
Anton 2017-06-05 22:14:21

Vanavond het recept precies gevolgd zoals beschreven staat in de Bakbijbel, maar de soezen worden maar niet gaar van binnen, waarbij ik gebruik maak van een Whirlpool Combi-Oven. Hoe kan dit?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-06-06 11:38:36

Dat durf ik niet te zeggen. Ze zijn van binnen natuurlijk niet zo stevig als aan de buitenkant, dat hoort zo. Als de buitenkant mooi goudbruin is zou de binnenkant gaar genoeg moeten zijn.

Beantwoorden
Inge 2017-12-01 22:28:53

paar gaatjes prikken in de onderkant, omdraaien op de bakplaat en nog een paar minuutjes bakken zodat hij van binnen droog wordt.

Beantwoorden
IN
Christa meijer 2017-04-17 07:13:16

De soesjes waren krokant,maar na enkele uren werden ze zacht.
Ik had ze na het afkoelen wel in een plastic zak gedaan.
Kan ik ze nog weer wat krokant maken?
Ik moet ze straks vullen met een kaasvulling.
Vriendelijke groet,
Christa

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-04-18 11:27:56

Soezen worden inderdaad naar verloop van tijd wat zachter, daar is weinig aan te doen. Een tweede keer in de oven vind ik zelf niet zo'n succes.

Beantwoorden
madh 2017-02-04 15:56:13

Eerste keer ging het in 1 keer goed, nu doe ik het weer en het zijn ongerezen bruine bollen. Weet zeker dat bloem gaar was. Heb drie eieren gebruikt en was goed deeg maar zag in de oven dat er aardig wat vet uitkwam.

Beantwoorden
MA