Er gaat niets boven zelfgemaakte banketbakkersroom, bijvoorbeeld in deze appelslof of in deze open confituretaart. In mijn how-to zie je stap voor stap hoe je banketbakkersroom maakt. Maar mocht er toch iets misgaan, dan vind je hieronder de meest voorkomende banketbakkersroomproblemen en de oplossingen.
Er zitten klontjes in de banketbakkersroom
Vaak gaat het al mis bij het mengen van de maïzena met de rest van de ingrediënten. Dit papje moet echt klontvrij zijn, anders kom je de klontjes later tegen in de banketbakkersroom. Klop hiervoor de maïzena met de suiker, eidooiers en een klein beetje melk met een garde in een grote kom tot een egale massa. Voeg dan, al kloppende, de kokende melk toe. Giet het mengsel terug in de pan en blijf voortdurend roeren, tot het mengsel zo’n 2 minuten heeft doorgekookt. Let er ook op dat je de suiker aan het begin niet gelijk op de hele eidooiers giet, dit kan er ook voor zorgen dat er klontjes ontstaan in de banketbakkersroom.
De banketbakkersroom is heel erg stevig na het opstijven
Na het opstijven van de banketbakkersroom is deze behoorlijk stevig, dat hoort zo! Doe de massa in een kom en klop deze met een mixer of een stevige garde los tot een soepele banketbakkersroom.
De banketbakkersroom is te slap na het afkoelen
De banketbakkersroom heeft niet of te kort gekookt waardoor deze nog niet genoeg gebonden is. De maïzena en eidooiers in de banketbakkersroom zorgen ervoor dat de room gaat binden. Als de room niet (of niet lang genoeg) kookt, kunnen deze ingrediënten niet voor genoeg binding zorgen waardoor de uiteindelijke banketbakkersroom te vloeibaar is. Zodra de melk met het eidooier-maïzenamengsel in de pan zit en weer aan de kook gebracht is, moet de room nog 1 tot 2 minuten koken – wel onder voortdurend roeren om aan branden te voorkomen. Zorg ook van tevoren dat het eidooier-maïzenamengsel geen klontjes bevat.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Het lukt me niet om de banketbakkersroom na het afkoelen tot een soepele room te krijgen. Ik gebruik een handmixer, wat zou ik fout kunnen doen? En hoe lang zou je door moeten mixen?
Beantwoorden
Mijn aardbeientaart met banketbakkersroom en slagroom was goed gelukt, alleen de banketbakkersroom was de dag erna te dun geworden, misschien door de aardbeien? Wat deed ik fout?
BeantwoordenHet is lastig te zeggen wat er fout ging. Het je de room goed laten koken?
Beantwoorden
Ik heb klontjes door dat ik de suiker op het eigeel gedaan heb, maar ik dacht ik klopt het er wel uit. Niet dus. Wel taart opgemaakt. Hij lijkt goed maar er zitten echt klontjes in… het lijkt het eigeel… kunnen we dit zo wel eten?
BeantwoordenDat is inderdaad een bekend verschijnsel. Als je suiker rechtstreeks op eidooiers gooit, kan dit klontjes veroorzaken die je er niet meer uit krijgt. Door de dooiers eerst kort los te kloppen kun je dat voorkomen.
Beantwoorden
Hallo rutger,
Kun je ipv. melk ook een andere vloeistof gebruiken bijv. vruchtensap?
Hoi Rutger, deze banketbakkersroom lukt echt altijd....maar nu heb ik het voor het eerst meegebakken en dan wordt het vloeibaar hoe kan ik dit voorkomen?
BeantwoordenTijdens het bakken wordt de room iets zachter, maar na het afkoelen zal deze ook weer stevig worden.
Beantwoorden
Ik heb nu alleen paar keer dat de banketbakkersroom toch te dun naar mijn wens is na het opkloppen. Ik laat de room 2 minuten koken, dus waar zou dat nou toch aan kunnen liggen? Als ik hem na het opkloppen weer in de koelkast zet, wordt hij dan weer steviger?
BeantwoordenKlop je de room te lang los? Dan kan het te dun worden. In de koelkast wordt de room wel weer iets steviger.
Beantwoorden
