Er gaat niets boven zelfgemaakte banketbakkersroom, bijvoorbeeld in deze appelslof of in deze open confituretaart. In mijn how-to zie je stap voor stap hoe je banketbakkersroom maakt. Maar mocht er toch iets misgaan, dan vind je hieronder de meest voorkomende banketbakkersroomproblemen en de oplossingen.

Er zitten klontjes in de banketbakkersroom

Vaak gaat het al mis bij het mengen van de maïzena met de rest van de ingrediënten. Dit papje moet echt klontvrij zijn, anders kom je de klontjes later tegen in de banketbakkersroom. Klop hiervoor de maïzena met de suiker, eidooiers en een klein beetje melk met een garde in een grote kom tot een egale massa. Voeg dan, al kloppende, de kokende melk toe. Giet het mengsel terug in de pan en blijf voortdurend roeren, tot het mengsel zo’n 2 minuten heeft doorgekookt. Let er ook op dat je de suiker aan het begin niet gelijk op de hele eidooiers giet, dit kan er ook voor zorgen dat er klontjes ontstaan in de banketbakkersroom.

De banketbakkersroom is heel erg stevig na het opstijven

Na het opstijven van de banketbakkersroom is deze behoorlijk stevig, dat hoort zo! Doe de massa in een kom en klop deze met een mixer of een stevige garde los tot een soepele banketbakkersroom.

De banketbakkersroom is te slap na het afkoelen

De banketbakkersroom heeft niet of te kort gekookt waardoor deze nog niet genoeg gebonden is. De maïzena en eidooiers in de banketbakkersroom zorgen ervoor dat de room gaat binden. Als de room niet (of niet lang genoeg) kookt, kunnen deze ingrediënten niet voor genoeg binding zorgen waardoor de uiteindelijke banketbakkersroom te vloeibaar is. Zodra de melk met het eidooier-maïzenamengsel in de pan zit en weer aan de kook gebracht is, moet de room nog 1 tot 2 minuten koken – wel onder voortdurend roeren om aan branden te voorkomen. Zorg ook van tevoren dat het eidooier-maïzenamengsel geen klontjes bevat.

Sponsored
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Laura 2017-02-23 07:05:11

Handige tips! Dankjewel!

Beantwoorden
LA