Hoe gebruik je gelatine? Die vraag krijg ik zeer regelmatig binnen, vooral van mensen die het erg spannend vinden om voor het eerst met gelatine te werken. Met deze stap-voor-stap uitleg wil ik je laten zien dat het echt niet zo moeilijk is om gelatine te verwerken. Er zijn een paar belangrijke dingen waar je op moet letten, maar als je die eenmaal weet is er verder niks aan.

Tips voor het gebruiken van gelatine

  • Zorg dat het water waarin je de gelatineblaadjes weekt koud is. In warm water zouden de blaadjes al gedeeltelijk oplossen.
  • Voeg de geweekte gelatine nooit direct toe aan een ijskoude massa of vloeistof. Dan gaat het gelijk geleren en krijg je klontjes. Beter is om de geweekte blaadjes eerst in een klein beetje warmgemaakte massa op te lossen en die vervolgens met de (koude) rest te mengen.
  • Mengsels met gelatine kunnen weer vloeibaarder gemaakt worden door deze licht te verwarmen, bijvoorbeeld bij afdekgelei. Laat het in geen geval meer koken.
  • In mijn recepten ga ik altijd uit van de gelatineblaadjes van 1,66 gram (12 blaadjes in een pakje van 20 gram). Je kunt ook een gelijk gewicht aan gelatinepoeder gebruiken. Deze laat je ook weken, maar dan wel in een afgepaste hoeveelheid water. Gebruik 5 keer het gewicht van het gelatinepoeder aan water. Dus 2 gram poedergelatine week je in 10 gram water.
  • Let op met zuren in combinatie met gelatine, die kunnen de werking verminderen. Onder andere ananas en kiwi zijn geen goede combinatie.

Stap 1

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Het is belangrijk dat het water koud is, anders lost de gelatine al op.

Werken met gelatine

Stap 2

Na zo’n 10 minuten zijn de gelatineblaadjes zacht geworden.

Werken met gelatine

Stap 3

Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit.

Werken met gelatine

Stap 4

Meng de gelatineblaadjes met een warme vloeistof en laat deze niet meer koken! Zorg dat de gelatineblaadjes helemaal opgelost zijn en het mengsel dus glad is.

Werken met gelatine

Stap 5

Meng het gelatinemengsel door de rest van de massa. Verwerk dit hierna snel, omdat het mengsel anders te stevig wordt om mee te werken.

Werken met gelatine

Foto’s: Michiel Wichman

Reactie plaatsen
Reacties (4)
mary 2018-01-17 19:15:46

Beste rutger heb je misschien een tip om gekleurde gelatine zelf te maken

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 00:56:41

Waar wil je dat voor gebruiken? Je kunt natuurlijk altijd kleurstof toevoegen.

Beantwoorden
Marian van Velzen 2018-01-17 14:50:03

Ik wil graag iets aanvullen. Als je meerdere blaadjes gelatine verwerkt, leg ze dan om de beurt in het water. Niet als stapeltje er in één keer in doen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 00:57:27

Goede tip! Dan weet je zeker dat ze allemaal goed in contact komen met het water. Dankjewel!

Beantwoorden
Anneke C 2018-01-17 09:01:23

Dank je wel!

Beantwoorden
AN
Wendy 2018-01-17 07:15:31

Ik wil gelatine gebruiken als middel om slagroom goed stevig te houden. Mijn ervaringen met slagroom versteviger zijn niet zo geweldig. Heb je hier advies over? Het moet stevig genoeg zijn om goed op te spuiten zonder hard te zijn.

Beantwoorden
WE
Rutger 2018-01-22 01:02:43

Dat durf ik je niet precies te zeggen, zelf heb ik dat nog nooit gedaan op die manier.

Beantwoorden