Met dit recept maak je zelf superlekkere vanille-marshmallows. De textuur en smaak van deze zelfgemaakte marshmallows is veel lekkerder dan de marshmallows uit de winkel. Om marshmallows te maken kun je twee basisrecepten gebruiken; met of zonder eiwit. Beide heb ik uitgeprobeerd. Geheel tegen mijn verwachtingen in waren de marshmallows zonder eiwit veel luchtiger, lekkerder van structuur en beter van smaak. Wel heb je voor deze versie glucosestroop nodig, maar die is tegenwoordig redelijk goed te verkrijgen bij de toko, bakwinkel, online of bij de plaatselijke bakker.

Zelf vanille marshmallows maken

De vanille-marshmallows worden na het rusten door de fijne suiker gewenteld. Dat geeft de marshmallows een lekkere crunchy textuur. In plaats van fijne suiker kun je ook een mengeling van poedersuiker en maïzena gebruiken, zoals ik bij deze vlierbloesem marshmallows deed. Het is ook heel lekker om frambozen marshmallows te maken!

marshmallows
Ingrediëntenlijst
  • Voor de marshmallows
  • 7 blaadjes gelatine (11,6 gr)
  • 100 ml water
  • 200 gr suiker
  • 150 gr glucosestroop
  • 50 ml water
  • 1 vanillestokje, het merg
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om in te vetten
  • fijne suiker
makkelijke bakboek desk
Broodbakbol banner mobiel

Vanille marshmallows maken

Doe 100 milliliter water en de gelatineblaadjes in een kom en laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken. Als je een standmixer hebt kun je de kom daarvan gebruiken.

Doe het water, de suiker en de glucosestroop in een pan en breng deze aan de kook. Meet de temperatuur van de suikersiroop met een (suiker)thermometer. De siroop moet gekookt worden tot 121 °C.

Het makkelijkst maak je dit recept met een standmixer, dan heb je je handen vrij. Maak je het met een handmixer, vraag dan iemand om op dit punt mee te helpen. Zet de mixer op matige snelheid aan en mix het water-gelatinemengsel door. De blaadjes zullen nog niet oplossen, dat komt zo. Voeg de suikersiroop van 121 °C toe. Je zult zien dat de gelatine gelijk oplost. Let op voor eventuele spatten, de suikersiroop is erg heet. Zet de mixer op de hoogste stand en klop het marshmallowmengsel door tot het op kamertemperatuur is. Voeg nu ook het merg uit het vanillestokje toe aan het mengsel. Na verloop van tijd wordt het mengsel luchtig en wit van kleur. Het is klaar als je een fluffy en plakkerige marshmallow-massa hebt.

Doe het mengsel in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 10-15 millimeter doorsnede. Leg een stuk bakpapier op het werkblad en vet dit licht in met olie. Spuit toeven van de marshmallow op het bakpapier en laat ze 12-24 uur opstijven op kamertemperatuur.

Haal de marshmallows voorzichtig van het bakpapier en wentel ze door de fijne suiker. Bewaar ze luchtdicht verpakt.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Mariëtte 2019-01-27 08:29:18

Is het ook mogelijk om dit met agar agar te maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-01-28 10:07:38

Dat denk ik wel, maar ik heb het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Anita 2019-01-27 11:05:51

Hallo Rutger. Ik maak zelf regelmatig marschmellows , maar de substantie is zo plakkerig dat ik het in een bakvorm z’n 4 uurtjes laat rusten . Met bakpapier en olie ingevet en bestrooid met decopoeder. Ik wilde ze ook wel eens opspuiten. Olie jij dan de spuitzak van binnen? Lijkt me heel lastig opspuiten.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-01-28 10:07:17

Hoi Anita. Ik heb geen problemen ondervonden met het spuiten van de massa. Olie aan de binnenkant was voor mij niet nodig. Wellicht is dit recept iets minder plakkerig dan het recept dat jij gebruikt?

Beantwoorden
Marleen 2019-01-27 18:28:26

Ik heb ze net gemaakt. Ben heel nieuwsgierig hoe ze uiteindelijk smaken en in de mi d aanvoelen. Zou je het wachten eventueel kunnen versnellen in de oven op 50 graden?
Als je zegt dat het niet kan moet ik ze er namelijk snel uithalen, ;-)
In elk geval dank voor het recept!

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-01-28 10:05:36

De gelatine moet opstijven en dat lukt niet echt op 50 graden. Je kunt beter iets meer geduld hebben :)

Beantwoorden
Marja 2019-01-30 19:31:34

Hoi Rutger,
Kan ik ipv van vanille ook b.v. citroen of sinaasappel extract gebruiken voor dit recept? En wanneer voeg ik dit toe? Ik vraag dit omdat het extract vloeibaar is, anders dan vanille zaadjes. Alvast bedankt op voorhand.
Een hartelijke groet en tot een volgende keer.

P.S. Ik heb je koekjesbijbel kado gekregen. Wat een geweldig boek met heeeeerlijke recepten! En alles zo perfect uitgelegd dat er eigenlijk niets kan mislukken als ik keurig de beschrijving volg! Een superboek!

Beantwoorden
MA
poep 2020-03-26 08:32:46

dit lijkt me super lekker om te maken

Beantwoorden
PO
Rutger 2019-02-03 09:44:45

Hoi Marja. Dat kan zeker. Ik zou het extract toevoegen nadat je de suikersiroop in de mixer hebt gedaan. Veel plezier met Koekjesbijbel!

Beantwoorden
Bea 2019-03-15 16:22:22

Hallo Rutger, hoe lang zijn deze marshmallows houdbaar? Dank je wel :D

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-03-16 23:15:37

Exact weet ik het niet, maar zeker wel enkele weken.

Beantwoorden
Karin 2019-05-21 09:45:03

O mjam wat zijn ze verschrikkelijk lekker...
En super gelukt. Jammer dat ik geen foto kan delen. Ze zien er super uit....

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-05-21 13:54:35

Heel tof om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Edith 2019-08-24 13:13:43

Hoi Rutger, heb jij ook het recept met eiwitten? Je had het over 2 basisrecepten die je allebei gemaakt hebt maar hier staat alleen die zonder eiwitten.

Beantwoorden
ED
Rutger 2019-09-15 10:44:09

Hoi. Die heb ik inderdaad 2 keer gemaakt, maar deze zonder was veel lekkerder. Ik ben niet verder gegaan met het uitwerken/proberen van de eiwit versie, dus dat recept heb ik helaas niet voor je.

Beantwoorden
Sophie 2019-11-01 14:54:40

Nog tips voor het spuiten? Dat je geen lange punt aan je toef krijgt, het is zo plakkerig. Vond het nog best lastig vs bijv meringue spuiten. ☺️

Beantwoorden
SO
Rutger 2019-11-04 09:08:30

Het is inderdaad wat lastiger dan met meringue, maar oefening baart kunst. Door op tijd te stoppen met spuiten en een klein rondje te draaien met de spuitzak voorkom je dat je hele lange opstaande punten krijgt.

Beantwoorden
Gea 2019-11-07 13:47:14

Voor een dessert in de vorm van een paddenstoel dacht ik de hoed van marshmallow te maken. Zou dat kunnen? wil dan een siliconen mat met halve bollen gebruiken voor de vorm

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-11-11 13:09:51

Volgens mij moet dat kunnen. Bestuif de vormen dan wel eerst met wat poedersuiker/maizena, zodat je de marshmallow er ook weer uit krijgt.

Beantwoorden
An 2020-11-25 23:22:14

Dag Rutger! Kan je ook gelatine in poedervorm gebruiken? Heb je dan nog het water nodig?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-30 08:46:07

Je kunt ook gelatine in poedervorm krijgen, maar dat is wel lastiger te vinden. Het water heb je dan nog steeds nodig.

Beantwoorden
Richard 2021-02-03 14:06:03

Hoi Rutger, wat is de houdbaarheid van dit recept? Groet, Richard

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-02-08 12:06:03

Hoi. Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar heel lang denk ik.

Beantwoorden
Lythe 2021-05-20 21:20:54

Hi Rutger,

In het recept staat 100ml water. Daarna moet je 100ml water bij de gelatine doen. En dan iets verderop het water toevoegen aan suiker en glucosestroop. Is dat bij de suiker een andere 100ml?

Want later moet je het water gelatine-mengsel weer gebruiken, dus neem aan dat ik niet 't rest water moet gebruiken... Ik ben even in de war haha.

Heb zin om ze te gaan maken!

Alvast bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
LY
Rutger 2021-05-31 11:03:40

Hoi! Er wordt inderdaad 2 keer suiker gebruikt.

Beantwoorden
Lythe 2021-06-13 19:36:10

Nou zeg, heb 't recept echt tien keer doorgelezen en die tweede keer water in 't recept helemaal gemist. Sorry, haha!

Nu ik 't overkladderde omdat ik 't dan eindelijk binnenkort ga maken zag ik 't ineens.

Dankjewel!

Beantwoorden
LY
Merel 2021-11-04 17:47:19

Hoi Rutger, zou ik dit recent ook kunnen maken met honing ipv suiker en glucosestroop?
En hoe vervang ik dat dan? Misschien heb je dat zelf nog nooit geprobeerd hoor maar ik heb daar toch iets minder verstand van dan jij denk ik. Haha.
Groetjes

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-11-10 08:23:52

Hoi! Dat heb ik zelf ook nog nooit geprobeerd. Ik denk dat het kan, ik zou het dan 1 op 1 vervangen, maar je krijgt dan wel een intense honingsmaak natuurlijk.

Beantwoorden
Haron 2022-02-27 18:56:56

Super recept, ze zijn erg lekker geworden!

Beantwoorden
HA

U kunt niet meer reageren.