Zelf marshmallows maken is superleuk om te doen en het leuke is dat je ze iedere smaak kunt geven die je maar wilt. Omdat ik nog flessen vol vlierbloesemsiroop had besloot ik vlierbloesem marshmallows te maken. Superlekker!

Vlierbloesem marshmallows maken

Voor dit marshmallows recept gebruik je glucosestroop. Eventueel kun je dit vervangen door honing, maar dat geeft zoveel smaak dat je de vlierbloesem bijna niet meer proeft.

Vlierbloesem marshmallows maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor de marshmallows
  • 70 ml vlierbloesemsiroop, zelfgemaakt of gekocht
  • 50 ml water
  • 7 gelatineblaadjes (11,6 gram)
  • 175 gr suiker
  • 150 gr glucosestroop (dit koop je bij de toko, groothandel, online of vraag het bij je bakker)
  • 50 ml water
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om in te vetten
  • 75 gr poedersuiker
  • 75 gr maïzena
Bijbels korting desk
Bijbels korting mob

Vlierbloesem marshmallows

Bekleed een vierkante bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet dit in met olie.

Doe de vlierbloesemsiroop, 50 milliliter water en de gelatineblaadjes in een kom (bij voorkeur van een standmixer) en laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken.

Doe de suiker, glucosestroop en de andere 50 milliliter water in een pan en breng deze aan de kook. Meet de temperatuur van de suikersiroop met een thermometer. De siroop moet gekookt worden tot 121 °C.

Als je dit recept met een handmixer maakt, zorg dan dat er voor de volgende stap iemand is die je kan helpen, dat is net wat makkelijker. Zet de mixer op matige snelheid aan en mix het vlierbloesem-gelatine-mengsel. Voeg de suikersiroop van 121 °C toe. Je zult zien dat de gelatine gelijk oplost. Kijk uit voor spatten, de siroop is erg heet! Zet de mixer op maximaal en klop het mengsel door tot het op kamertemperatuur is. Na een paar minuten wordt het mengsel luchtig en wit van kleur. Je eindigt met een fluffy en plakkerig marshmallow-mengsel.

Schep het mengsel in de beklede bakvorm en strijk het gelijkmatig uit. Neem een stuk bakpapier, vet dit in met olie en leg het met de ingevette zijde op de marshmallow. Laat het 24 uur rusten en opstijven op kamertemperatuur.

Meng de poedersuiker met de maïzena. Haal de marshmallow uit de vorm en verwijder voorzichtig het bakpapier. Snijd de marshmallow in stukjes en wentel ze door het poedersuikermengsel. Als je mes tijdens het snijden blijft kleven kun je deze ook door het poedersuiker-mengsel halen.

Vlierbloesem marshmallows maken

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Petra 2018-07-10 14:28:30

Leuk! Ga ik zeker een keer proberen (eerst maar met gekochte siroop, want te laat voor zelf maken).

Dankjewel Rutger!

Beantwoorden
PE
joke 2018-07-10 20:20:20

hoi Rutger, kan ik deze marshmallo ook op de BBQ doen?
grt joke

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-07-16 08:47:25

Zeker! Ze roosteren erg mooi!

Beantwoorden
Lieselotte 2018-07-10 22:45:19

Hallo, kan je hier elke willekeurige siroop voor gebruiken? Wat gebeurt er als je de siroop weglaat? Je mist dan toch 70ml vocht.

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-07-16 08:47:08

Je kunt het inderdaad ook met andere siropen maken. Als je de siroop weglaat mis je vocht en suiker. Het recept voor marshmallows zonder siroop zal ik later dit jaar online zetten.

Beantwoorden
Gavin 2018-12-28 12:58:57

Misschien is het ook wel handig om erbij te zette. Hoeveel gram eiwitten je moet kloppen hiervoor. Ik zie zowel in de ingredienten lijst als in je beschrijving geen eiwitten genoemd.

Beantwoorden
GA
Rutger 2018-12-28 19:42:34

Hoi Gavin, dat klopt. Deze marshmallows worden namelijk zonder eiwit gemaakt.

Beantwoorden
Liselotte 2021-06-14 16:32:24

Dag Rutger,

De vloer staat weer in bloei én ik kwam dit recept van jou tegen, een onweerstaanbare combinatie… Nu kan ik nergens (snel) de glucosestroop vinden dus wilde ik toch honing gebruiken. De smaak van honing vind ik niet per se storend, maar zou ik de smaak van vlierbes meer naar voren kunnen laten komen door ipv 70 ml vlierbessensiroop + 50 ml water gewoon meer siroop te nemen (bijv 100+20)?

Groetjes, Liselotte

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-06-22 10:40:28

Dat kun je prima proberen!

Beantwoorden
Elles 2022-08-11 14:25:43

Hoi Rutger,

Het is heerlijk! Kan ik met dit recept ook een chocolade variant maken?
Ik hoor het graag 😁
groetjes Elles

Beantwoorden
EL

U kunt niet meer reageren.