- Voor de marshmallows
- 70 ml vlierbloesemsiroop, zelfgemaakt of gekocht
- 50 ml water
- 7 gelatineblaadjes (11,6 gram)
- 175 gr suiker
- 150 gr glucosestroop (dit koop je bij de toko, groothandel, online of vraag het bij je bakker)
- 50 ml water
- Verder nodig
- neutrale olie, om in te vetten
- 75 gr poedersuiker
- 75 gr maïzena
Zelf marshmallows maken is superleuk om te doen en het leuke is dat je ze iedere smaak kunt geven die je maar wilt. Omdat ik nog flessen vol vlierbloesemsiroop had besloot ik vlierbloesem marshmallows te maken. Superlekker!

Voor dit marshmallows recept gebruik je glucosestroop. Eventueel kun je dit vervangen door honing, maar dat geeft zoveel smaak dat je de vlierbloesem bijna niet meer proeft.

Vlierbloesem marshmallows
Bekleed een vierkante bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet dit in met olie.
Doe de vlierbloesemsiroop, 50 milliliter water en de gelatineblaadjes in een kom (bij voorkeur van een standmixer) en laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken.
Doe de suiker, glucosestroop en de andere 50 milliliter water in een pan en breng deze aan de kook. Meet de temperatuur van de suikersiroop met een thermometer. De siroop moet gekookt worden tot 121 °C.
Als je dit recept met een handmixer maakt, zorg dan dat er voor de volgende stap iemand is die je kan helpen, dat is net wat makkelijker. Zet de mixer op matige snelheid aan en mix het vlierbloesem-gelatine-mengsel. Voeg de suikersiroop van 121 °C toe. Je zult zien dat de gelatine gelijk oplost. Kijk uit voor spatten, de siroop is erg heet! Zet de mixer op maximaal en klop het mengsel door tot het op kamertemperatuur is. Na een paar minuten wordt het mengsel luchtig en wit van kleur. Je eindigt met een fluffy en plakkerig marshmallow-mengsel.
Schep het mengsel in de beklede bakvorm en strijk het gelijkmatig uit. Neem een stuk bakpapier, vet dit in met olie en leg het met de ingevette zijde op de marshmallow. Laat het 24 uur rusten en opstijven op kamertemperatuur.
Meng de poedersuiker met de maïzena. Haal de marshmallow uit de vorm en verwijder voorzichtig het bakpapier. Snijd de marshmallow in stukjes en wentel ze door het poedersuikermengsel. Als je mes tijdens het snijden blijft kleven kun je deze ook door het poedersuiker-mengsel halen.

Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Leuk! Ga ik zeker een keer proberen (eerst maar met gekochte siroop, want te laat voor zelf maken).
Dankjewel Rutger!
BeantwoordenHallo, kan je hier elke willekeurige siroop voor gebruiken? Wat gebeurt er als je de siroop weglaat? Je mist dan toch 70ml vocht.
BeantwoordenJe kunt het inderdaad ook met andere siropen maken. Als je de siroop weglaat mis je vocht en suiker. Het recept voor marshmallows zonder siroop zal ik later dit jaar online zetten.
Beantwoorden
Misschien is het ook wel handig om erbij te zette. Hoeveel gram eiwitten je moet kloppen hiervoor. Ik zie zowel in de ingredienten lijst als in je beschrijving geen eiwitten genoemd.
Beantwoorden
Dag Rutger,
De vloer staat weer in bloei én ik kwam dit recept van jou tegen, een onweerstaanbare combinatie… Nu kan ik nergens (snel) de glucosestroop vinden dus wilde ik toch honing gebruiken. De smaak van honing vind ik niet per se storend, maar zou ik de smaak van vlierbes meer naar voren kunnen laten komen door ipv 70 ml vlierbessensiroop + 50 ml water gewoon meer siroop te nemen (bijv 100+20)?
Groetjes, Liselotte
BeantwoordenHoi Rutger,
Het is heerlijk! Kan ik met dit recept ook een chocolade variant maken?
Ik hoor het graag 😁
groetjes Elles
