Om taarten, gebakjes en fruit op bijvoorbeeld een slagroomtaart een mooie glans te geven kan je ze bestrijken met afdekgelei. Voor bakkers is deze gelei in grote potten te koop, maar helaas is het voor thuisbakkers veel moeilijker verkrijgbaar. Gelukkig is deze afdekgelei ook zelf te maken, het kost je alleen iets meer tijd.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de afdekgelei
  • 2 blaadjes gelatine
  • 175 ml water
  • 25 ml citroensap
  • 40 gr suiker
Bijbels korting desk
Bijbels korting mob

Afdekgelei maken

Week de gelatineblaadjes in koud water. Doe de 175 milliliter water, het citroensap en de suiker in een steelpan en verwarm het mengsel al roerende tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en los de gelatineblaadjes op in het warme mengsel. Laat de afdekgelei in de koelkast afkoelen tot deze dikker wordt. Roer af en toe. Zorg dat de taart of het fruit waar de gelei op komt goed koud is en bestrijk deze met de afdekgelei. Als de gelei te dik is geworden om te verwerken, kun je deze op heel laag vuur verwarmen zodat deze weer wat vloeibaarder wordt (zorg wel dat je hem nooit laat koken).

Tip: In plaats van het water, het citroensap en de suiker kun je ook 200 ml (helder) vruchtensap gebruiken, bijvoorbeeld appelsap.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (23)
a 2016-09-06 10:14:55

Hoi rutger, heb je een voorbeeld van de gelei (foto) op een taart oid

Beantwoorden
A
Rutger 2016-09-06 13:27:10

Hoi! Ik ga de gelei binnenkort gebruiken bij een recept dat ik ga posten!

Beantwoorden
Petra 2016-09-06 15:03:05

Dankjewel Rutger, wat een bruikbare tips weer!
Groetjes van Petra

Beantwoorden
PE
Melinda 2016-09-06 16:55:39

Kun je ook agar agar gebruiken i.p.v. gelatineblaadjes?

Rutger, je geeft als tip: "In plaats van het water, het citroensap en de suiker kun je ook 200 ml (helder) vruchtensap gebruiken, bijvoorbeeld appelsap."
Waarschijnlijk is een waarschuwing voor ananassap op zijn plaats. Heb ik ooit gebruikt en de gelei werd helemaal vloeibaar. Dat was niet leuk, alle aardbeien vlogen van de aardbeienvlaai.

Beantwoorden
ME
Rutger 2016-09-07 23:55:37

Hoi! Je kunt agar agar gebruiken, maar de goede verhouding daarvoor moet ik je nog even schuldig blijven.

Ananas is inderdaad geen goede combi met gelatine (net als kiwi). Verder kan het zover ik weet met alle fruitsappen.

Beantwoorden
Sandra 2018-02-21 18:35:28

Kiwi-moes eerst even zachtjes in een pannetje laten pruttelen, dan kan je het prima gebruiken met gelatine. Werkt misschien ook bij de ananas?

Beantwoorden
SA
Lianne 2016-09-07 11:10:28

Balen zeg! Komt waarschijnlijk omdat ananas en gelatine geen vrienden zijn.

Beantwoorden
LI
Demi | DE KOOKFABRIEK 2016-09-07 08:35:57

Handig!

Beantwoorden
DE
Ger 2016-09-08 07:31:42

Jammer dat wij het niet gewoon zo kunnen kopen. Maar dit recept is super handig. Dank! Maak jij dan grote hoeveelheden en bewaar je dat?

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-09-08 20:33:16

Ik maak het eigenlijk niet in grote voorraden, maar per keer.

Beantwoorden
s.birrento 2016-09-22 20:13:22

Taartina kan je er ook voor gebruiken precies hetzelfde.

Beantwoorden
S.
Rutger 2016-09-22 21:40:58

Dat klopt, al is dat niet altijd makkelijk verkrijgbaar.

Beantwoorden
Annemarie 2018-05-12 12:12:48

Ik heb de gelei gemaakt, maar de gelei blijft vloeibaar. Wordt het pas hard als het echt heel koud wordt? Ik heb het nu al een tijd in de koelkast staan. Het mengel is vloeibaar en lauw.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-05-14 20:55:48

Het wordt echt pas steviger als het bijna helemaal afgekoeld is.

Beantwoorden
Annemarie 2018-05-13 20:26:26

Ik heb het mengsel laten afkoelen en daarna een laagje over de aarbeien op mijn taart aangebracht. Het mengsel was toen nog aardig vloeibaar, maar was goed opgestijfd op het fruit. Uiteindelijk was het mengsel dat ik had bewaard ook opgestijfd in de koelkast.

Beantwoorden
AN
Karmijn 2018-10-19 14:35:30

Hoi Rutger, ik wil graag een laagje gelei met passievruchtpulp op mijn ny cheesecake doen. Kan ik de pulp mwt jouw warme mengsel mengwn? En op welk moment doe ik het dan op de taart?

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-10-22 10:57:36

Hoi Karmijn. Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd, dus ik durf niet te zeggen of het goed gaat lukken.

Beantwoorden
Karmijn 2018-10-22 13:39:48

Heb het gedaan bij een NY cheesecake en het lukte! Super lekker. Geeft wat frisse zurigheid als tegenhanger van de romigheid van de cheesecake.

Beantwoorden
KA
Sylvia 2019-05-11 06:33:03

Kunnen we dit in een spray doen en daarna op de taart (fruittaart) spuiten om een mooi effect te hebben?

Beantwoorden
SY
Rutger 2019-05-13 08:32:28

Het ligt er aan wat voor spray, maar je kunt dit wel sprayen ja.

Beantwoorden
Martune 2020-05-24 17:02:50

In het receptje de gelatine vervvangen door 4g agar agar en was ok

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-05-25 18:43:45

Goed om te horen!

Beantwoorden
Ina 2020-11-16 09:20:27

Ik heb de vruchtenvlaai gemaakt, waarbij gebruik gemaakt wordt van de afdekgelei. Het recept exact gevolgd, maar de gelei bleef vloeibaar. De vruchtjes vlogen van de vlaai af. Zo zonde. Is er misschien verschil in gelatine?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-11-22 10:05:50

Heb je de gelei goed laten afkoelen tot deze bijna begin te stollen? Ik gebruik 3,33 gram gelatine (2 blaadjes).

Beantwoorden
Anoniem 2021-01-14 12:20:43

Dag, bedankt voor het delen van het recept. Is citroensap uit zo'n flesje ook geschikt? En waarom doe je er citroensap in, voor de smaak of heeft het ook nog een andere functie?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-18 09:14:18

De citroensap is deels voor de smaak, maar het zorgt er ook voor dat fruit dat je er mee bestrijkt minder snel verkleurt. Volgens mij werkt citroensap uit een flesje ook prima.

Beantwoorden
Stephanie 2021-03-27 10:31:47

Kun je dit ook gebruiken om zelf spiegeltaartjes te maken?

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-03-29 19:47:19

Daar gebruik je meestal net een ander recept voor. De chocoladeversie vind je in dit recept: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chocoladetaart/boltaartje-met-chocolademousse-en-frambozenbavarois/

Beantwoorden
Karina 2021-05-21 09:35:22

Hey, Rudger heb de afdekgelei gemaakt en is prima gelukt! Bedankt om het recept te delen! Grtjs Karina.

Beantwoorden
KA
Margot 2021-06-09 15:56:17

Als je teveel afdekgelei opgewarmd heb, kan je dit dan nog bewaren en later opnieuw gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-14 09:02:30

Zeker, dat kan prima.

Beantwoorden
Marly 2021-06-20 11:02:35

Ik heb de gelei nu 3x gemaakt ,en exact volgens het recept , uit de Bakbijbel, maar helaas de gelei blijft vloeibaar . Ik heb redelijk wat bak ervaring en bak veel ,en zo n simpel iets lukt dan niet ?
Waar ligt dat aan ?

Beantwoorden
MA
Angela 2021-09-11 09:55:55

Hoi Marley, Gewoon in de koelkast laten staan. Ik had hetzelfde totdat het een halve dag in de koelkast stond. Toen kwam het wel goed.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-06-22 10:18:39

Dat is gek. Heb je de gelatine goed laten weken en opgelost in de warme vloeistof?

Beantwoorden
Kim 2021-08-29 10:50:58

Hallo! Ik heb per ongeluk de gelatineblaadjes gewoon mee op laten warmen op het vuur in het water met de suiker en citroensap. Heeft niet gekookt, maar ik heb de blaadjes dus ook niet uitgeknepen. Is dit erg? Staat nu in de ijskast.

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-09-13 08:47:19

Hoi. Volgens mij moet dat ook goed komen, als ze maar goed opgelost zijn.

Beantwoorden
Martine 2021-10-29 08:43:55

Hallo, kan ik de suiker vervangen door zusto?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-01 09:31:42

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, dus dat zul je uit moeten proberen.

Beantwoorden
evelyne 2021-12-22 12:33:57

Hallo,
De afdekgelei is goed gelukt (sneller afkoelen en dus sneller indikken door kort in de diepvriezer te zetten), maar het was te veel. Hoe lang kan ik dit bewaren?
Dankjewel:-)

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-12-23 08:21:17

Hoe lang precies weet ik niet.

Beantwoorden
Brigitta 2021-12-22 15:46:47

kan je het te veel aan afdekgelei invriezen?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-12-23 08:19:19

Volgens mij kan dat wel ja.

Beantwoorden
Diana 2022-02-13 13:23:07

Hallo Rutger, zou je dit ook(aangemaakt met appelsap) kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat een appeltaart bij het aansnijden niet uitelkaar valt?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-02-15 08:23:00

Dat denk ik wel, al ben ik zelf niet zo'n fan van zo'n geleilaag op een appeltaart.

Beantwoorden
Anita Keustermans 2022-06-08 10:16:33

Als ik mijn gelei over de aardbeien doe, word mijn slagroom onder de aardbeien vloeibaar, hoe los ik dit op.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-06-14 14:33:31

Dan is je gelei waarschijnlijk te warm. Gelei over slagroom is ook niet echt een goede combinatie. Zorg dat het vooral op de aardbeien komt.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.