Ingrediëntenlijst
  • Voor de afdekgelei
  • 2 blaadjes gelatine
  • 175 ml water
  • 25 ml citroensap
  • 40 gr suiker

Om taarten, gebakjes en fruit op bijvoorbeeld een slagroomtaart een mooie glans te geven kan je ze bestrijken met afdekgelei. Voor bakkers is deze gelei in grote potten te koop, maar helaas is het voor thuisbakkers veel moeilijker verkrijgbaar. Gelukkig is deze afdekgelei ook zelf te maken, het kost je alleen iets meer tijd.

Bereiding: Afdekgelei

Week de gelatineblaadjes in koud water. Doe de 175 milliliter water, het citroensap en de suiker in een steelpan en verwarm het mengsel al roerende tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en los de gelatineblaadjes op in het warme mengsel. Laat de afdekgelei in de koelkast afkoelen tot deze dikker wordt. Roer af en toe. Zorg dat de taart of het fruit waar de gelei op komt goed koud is en bestrijk deze met de afdekgelei. Als de gelei te dik is geworden om te verwerken, kun je deze op heel laag vuur verwarmen zodat deze weer wat vloeibaarder wordt (zorg wel dat je hem nooit laat koken).

Tip: In plaats van het water, het citroensap en de suiker kun je ook 200 ml (helder) vruchtensap gebruiken, bijvoorbeeld appelsap.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (11)
Martune 2020-05-24 17:02:50

In het receptje de gelatine vervvangen door 4g agar agar en was ok

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-05-25 18:43:45

Goed om te horen!

Beantwoorden
Sylvia 2019-05-11 06:33:03

Kunnen we dit in een spray doen en daarna op de taart (fruittaart) spuiten om een mooi effect te hebben?

Beantwoorden
SY
Rutger 2019-05-13 08:32:28

Het ligt er aan wat voor spray, maar je kunt dit wel sprayen ja.

Beantwoorden
Karmijn 2018-10-22 13:39:48

Heb het gedaan bij een NY cheesecake en het lukte! Super lekker. Geeft wat frisse zurigheid als tegenhanger van de romigheid van de cheesecake.

Beantwoorden
KA
Karmijn 2018-10-19 14:35:30

Hoi Rutger, ik wil graag een laagje gelei met passievruchtpulp op mijn ny cheesecake doen. Kan ik de pulp mwt jouw warme mengsel mengwn? En op welk moment doe ik het dan op de taart?

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-10-22 10:57:36

Hoi Karmijn. Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd, dus ik durf niet te zeggen of het goed gaat lukken.

Beantwoorden
Annemarie 2018-05-12 12:12:48

Ik heb de gelei gemaakt, maar de gelei blijft vloeibaar. Wordt het pas hard als het echt heel koud wordt? Ik heb het nu al een tijd in de koelkast staan. Het mengel is vloeibaar en lauw.

Beantwoorden
AN
Annemarie 2018-05-13 20:26:26

Ik heb het mengsel laten afkoelen en daarna een laagje over de aarbeien op mijn taart aangebracht. Het mengsel was toen nog aardig vloeibaar, maar was goed opgestijfd op het fruit. Uiteindelijk was het mengsel dat ik had bewaard ook opgestijfd in de koelkast.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-05-14 20:55:48

Het wordt echt pas steviger als het bijna helemaal afgekoeld is.

Beantwoorden
s.birrento 2016-09-22 20:13:22

Taartina kan je er ook voor gebruiken precies hetzelfde.

Beantwoorden
S.
Rutger 2016-09-22 21:40:58

Dat klopt, al is dat niet altijd makkelijk verkrijgbaar.

Beantwoorden
Ger 2016-09-08 07:31:42

Jammer dat wij het niet gewoon zo kunnen kopen. Maar dit recept is super handig. Dank! Maak jij dan grote hoeveelheden en bewaar je dat?

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-09-08 20:33:16

Ik maak het eigenlijk niet in grote voorraden, maar per keer.

Beantwoorden
Demi | DE KOOKFABRIEK 2016-09-07 08:35:57

Handig!

Beantwoorden
DE
Melinda 2016-09-06 16:55:39

Kun je ook agar agar gebruiken i.p.v. gelatineblaadjes?

Rutger, je geeft als tip: "In plaats van het water, het citroensap en de suiker kun je ook 200 ml (helder) vruchtensap gebruiken, bijvoorbeeld appelsap."
Waarschijnlijk is een waarschuwing voor ananassap op zijn plaats. Heb ik ooit gebruikt en de gelei werd helemaal vloeibaar. Dat was niet leuk, alle aardbeien vlogen van de aardbeienvlaai.

Beantwoorden
ME
Lianne 2016-09-07 11:10:28

Balen zeg! Komt waarschijnlijk omdat ananas en gelatine geen vrienden zijn.

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-09-07 23:55:37

Hoi! Je kunt agar agar gebruiken, maar de goede verhouding daarvoor moet ik je nog even schuldig blijven.

Ananas is inderdaad geen goede combi met gelatine (net als kiwi). Verder kan het zover ik weet met alle fruitsappen.

Beantwoorden
Sandra 2018-02-21 18:35:28

Kiwi-moes eerst even zachtjes in een pannetje laten pruttelen, dan kan je het prima gebruiken met gelatine. Werkt misschien ook bij de ananas?

Beantwoorden
SA
Petra 2016-09-06 15:03:05

Dankjewel Rutger, wat een bruikbare tips weer!
Groetjes van Petra

Beantwoorden
PE
a 2016-09-06 10:14:55

Hoi rutger, heb je een voorbeeld van de gelei (foto) op een taart oid

Beantwoorden
A
Rutger 2016-09-06 13:27:10

Hoi! Ik ga de gelei binnenkort gebruiken bij een recept dat ik ga posten!

Beantwoorden