- Voor de afdekgelei
- 2 blaadjes gelatine
- 175 ml water
- 25 ml citroensap
- 40 gr suiker
Om taarten, gebakjes en fruit op bijvoorbeeld een slagroomtaart een mooie glans te geven kan je ze bestrijken met afdekgelei. Voor bakkers is deze gelei in grote potten te koop, maar helaas is het voor thuisbakkers veel moeilijker verkrijgbaar. Gelukkig is deze afdekgelei ook zelf te maken, het kost je alleen iets meer tijd.
Afdekgelei maken
Week de gelatineblaadjes in koud water. Doe de 175 milliliter water, het citroensap en de suiker in een steelpan en verwarm het mengsel al roerende tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en los de gelatineblaadjes op in het warme mengsel. Laat de afdekgelei in de koelkast afkoelen tot deze dikker wordt. Roer af en toe. Zorg dat de taart of het fruit waar de gelei op komt goed koud is en bestrijk deze met de afdekgelei. Als de gelei te dik is geworden om te verwerken, kun je deze op heel laag vuur verwarmen zodat deze weer wat vloeibaarder wordt (zorg wel dat je hem nooit laat koken).
Tip: In plaats van het water, het citroensap en de suiker kun je ook 200 ml (helder) vruchtensap gebruiken, bijvoorbeeld appelsap.
Foto: Erik Spronk










