- Voor de cranberry compote
- 300 gr cranberry’s, vers of uit de diepvries
- sap van 1 sinaasappel
- rasp van ½ sinaasappel
- 125 ml water
- 100 - 150 gr suiker
Dit is mijn favoriete recept om zelf cranberry compote te maken. Het is een heel makkelijk en snel recept. Gebruik de cranberrycompote om een taart of cake mee af te maken, als onderdeel van een dessert, bij een kaasplankje of als cranberrysaus bij vlees. Smaken verschillen en dus kan de verhouding tussen suiker en cranberry’s voor de lekkerste cranberry compote verschillen. Sommigen willen ‘m redelijk zoet, voor anderen mag de compote juist nog lekker zuur zijn. Ook maakt het uit of je het voor een zoet of hartig recept gebruikt. In dit cranberry compote recept begin ik met 100 gram suiker. Tegen het einde van de kooktijd proef je het mengsel en kun je altijd nog extra suiker toevoegen. Om de cranberrycompote extra smaak te geven kun je een kaneelstokje, 1-2 stuks steranijs of het merg van ½ vanillestokje mee laten koken. Ook kun je een gedeelte van het water vervangen door rode port. Het recept van deze cheesecake met cranberry’s – waarvoor ik deze compote heb gebruikt – komt binnenkort online!

Zelf cranberry compote maken
Doe de cranberry’s samen met de sinaasappelrasp en -sap, het water en 100 gram suiker in een pan en breng dit op middelhoog vuur aan de kook. Roer het mengsel af en toe door. Laat alles op laag vuur 10-15 minuten koken, tot de cranberry’s geknapt zijn. Hoe meer je roert en hoe langer je de compote laat koken, hoe fijner van structuur de cranberrycompote zal worden. Proef de compote tegen het einde en voeg eventueel wat extra suiker toe.
Foto’s: Erik Spronk




