Ingrediëntenlijst
  • Voor de cranberry compote
  • 300 gr cranberry’s, vers of uit de diepvries
  • sap van 1 sinaasappel
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 125 ml water
  • 100 - 150 gr suiker

Dit is mijn favoriete recept om zelf cranberry compote te maken. Het is een heel makkelijk en snel recept. Gebruik de cranberrycompote om een taart of cake mee af te maken, als onderdeel van een dessert, bij een kaasplankje of als cranberrysaus bij vlees. Smaken verschillen en dus kan de verhouding tussen suiker en cranberry’s voor de lekkerste cranberry compote verschillen. Sommigen willen ‘m redelijk zoet, voor anderen mag de compote juist nog lekker zuur zijn. Ook maakt het uit of je het voor een zoet of hartig recept gebruikt. In dit cranberry compote recept begin ik met 100 gram suiker. Tegen het einde van de kooktijd proef je het mengsel en kun je altijd nog extra suiker toevoegen. Om de cranberrycompote extra smaak te geven kun je een kaneelstokje, 1-2 stuks steranijs of het merg van ½ vanillestokje mee laten koken. Ook kun je een gedeelte van het water vervangen door rode port. Het recept van deze cheesecake met cranberry’s – waarvoor ik deze compote heb gebruikt – komt binnenkort online!

cheesecake met cranberry’s

Zelf cranberry compote maken

Doe de cranberry’s samen met de sinaasappelrasp en -sap, het water en 100 gram suiker in een pan en breng dit op middelhoog vuur aan de kook. Roer het mengsel af en toe door. Laat alles op laag vuur 10-15 minuten koken, tot de cranberry’s geknapt zijn. Hoe meer je roert en hoe langer je de compote laat koken, hoe fijner van structuur de cranberrycompote zal worden. Proef de compote tegen het einde en voeg eventueel wat extra suiker toe.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Nanny 2020-12-26 23:54:54

Vanavond de compote gemaakt voor bij kipsalade, het was heerlijk! Dankjewel voor het recept van een fan

Beantwoorden
NA
Irene 2020-12-24 11:48:30

Heerlijk

Beantwoorden
IR
Petra 2020-12-24 10:30:07

Erg lekker, vooral met Port en kaneelstokje erbij!

Beantwoorden
PE
Linda 2020-12-20 09:22:25

Hoi Rutger,

Ik zie bij verschillende compote recepten dat je bevroren fruit kunt gebruiken. Ik wil compote maken van blauwe bessen, maar moet ik deze eerst ontdooien of kan ik ze bevroren gebruiken?

Alvast bedankt (ook voor de heerlijke recepten)!

Beantwoorden
LI
Rianne 2020-12-03 10:48:27

Ha Rutger,

2 vraagjes:
Kan ik dit ook met gedroogde cranberry's maken?
Kun jij aangeven of je een nieuw recept post hier of dat het recept al in één van je boeken staat?
De meeste van je boeken heb ik namelijk, en dan hoef ik niet te printen...
Tot nu toe zoek ik eerst in je boeken of ik het recept kan vinden maar dat is aardig wat werk, terwijl jij het waarschijnlijk zo kunt zeggen?
Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes,
Rianne

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-12-07 07:18:01

Hoi! Met gedroogde cranberry's wordt deze compote denk ik minder lekker. Ik zou er echt verse of diepvries cranberry's voor gebruiken. Dit recept staat niet in mijn boeken. Helaas gaat het niet lukken om dat per recept erbij te vermelden.

Beantwoorden
Hanny 2020-12-02 22:00:56

In plaats van water gebruik ik altijd versgeperst sinaasappelsap. Heb ook al acht potjes cranberry jam gemaakt, zo lekker.

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-12-07 07:19:14

Heerlijk!

Beantwoorden
Marieke Cools 2020-12-02 13:11:43

Hoeveel potjes zijn dat en hoelang is t houdbaar Rutger.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-07 07:22:33

Dat ligt er maar net aan hoe groot je pootjes zijn :) Deze compote is in de koelkast enkele weken houdbaar. Hoe meer suiker je gebruikt, des te langer de compote houdbaar wordt.

Beantwoorden