Een no-bake cheesecake is een populaire lekkernij in Nederland en daarnaast ook een echte klassieker. Dit no-bake cheesecake recept is ook nog eens heel makkelijk te volgen. Ook als beginnende bakker kun je dus met dit recept aan de bak, geen kant-en-klare cheesecake mix meer nodig!
Het voordeel van een no-bake cheesecake is dat je geen oven nodig hebt. Deze ongebakken cheesecake maak ik trouwens zonder gelatine. Om te zorgen dat de vulling wel stevig genoeg wordt, heb ik twee zakjes slagroomversteviger gebruikt.
Met dit no-bake cheesecake recept maak je een taart waar je 10-12 punten van snijdt.

Verschil tussen no-bake cheesecake en kwarktaart
Een no-bake cheesecake is gemaakt van roomkaas. In Nederland wordt de ongebakken cheesecake vaak in een adem genoemd met onze eigen variant, de kwarktaart. Er zijn alleen een paar belangrijke verschillen. Een no-bake cheesecake wordt altijd gemaakt met een soort roomkaas, en een kwarktaart wordt gemaakt van kwark. Deze taart is hierdoor een iets lichter dan een cheesecake.
Een overeenkomst is trouwens dat zowel een kwarktaart als een no-bake cheesecake ongebakken is, maar wil je echt bakken? Ga dan voor een gebakken cheesecake.
Wat voor roomkaas voor no-bake cheesecake?
Een cheesecake is dus een zoete taart waar roomkaas voor wordt gebruikt. Maar welke soorten roomkaas kun je het beste gebruiken voor een (ongebakken) cheesecake? In feite heb je dezelfde opties bij een gebakken of ongebakken cheesecake.
Voor basisrecepten wordt een standaard roomkaas gebruikt, die veel mensen ook wel kennen als Philadelphia. Check voor een lekker recept hiervoor bijvoorbeeld mijn Philadelphia cheesecake recept. Andere A-merken of een huismerk zijn trouwens ook prima te gebruiken, als je maar geen light-versie gebruikt en ook niet kiest voor een product met kruiden. Gewoon lekker naturel dus.
Vraag je je af wat het verschil is tussen een cheesecake en monchoutaart? Of een cheesecake en ricottataart? Monchou en ricotta zijn soorten roomkaas. Als je monchou gebruikt (wat eigenlijk de merknaam is) in een cheesecake recept, noemen we het ook wel een monchoutaart. Gebruik je ricotta? Dan kun je het een ricotta cheesecake noemen. Naast Philadelphia, MonChou of Ricotta kun je ook mascarpone gebruiken in een cheesecake.
No-bake cheesecake opstijven
Een no-bake cheesecake moet goed opstijven om de juiste stevigheid te krijgen. Je kunt gelatine gebruiken om de cheesecake stevig te maken of klopfix (slagroomversteviger) toevoegen voor de stevigheid. Nadat de vulling is gemaakt, moet de cheesecake enkele uren in de koelkast opstijven, meestal minimaal 4 uur, zodat hij de perfecte textuur heeft bij het serveren.
Serveer je de no-bake cheesecake in glaasjes of potjes? Dan is de stevigheid minder belangrijk en kan je er ook voor kiezen om de gelatine of klopfix achterwege te laten.

Variëren voor een heerlijke cheesecake (no-bake)
No-bake cheesecakes zijn niet alleen makkelijk te maken, maar ook ontzettend veelzijdig. Door te variëren met de bodem, vulling en topping kun je elke keer weer een nieuwe versie creëren. Hier zijn enkele tips en ideeën om jouw no-bake cheesecake naar een hoger niveau te tillen.
Tips voor de bodem
De klassieke bodem van een no-bake cheesecake wordt gemaakt door koekjes te mengen met gesmolten boter en dit mengsel stevig aan te drukken in de vorm. Vervolgens laat je de bodem opstijven in de koelkast.
Wat betreft de keuze van koekjes zijn de mogelijkheden eindeloos. Van spritsen tot chocolate chip cookies, en van speculaasjes tot jodekoeken: kies wat jij lekker vindt! Ook kun je de bodem extra smaak geven door bijvoorbeeld gehakte noten, specerijen of gesmolten chocolade toe te voegen.
Als je voor chocolade kiest, kun je minder boter gebruiken, omdat de chocolade ook voor stevigheid zorgt. Als je koekjes met een drogere structuur gebruikt, zoals biscuitjes of kruidnoten, heb je juist wat meer boter nodig om een stevige bodem te maken. Andere heerlijke opties zijn kokosbiscuitjes, gemberkoekjes of citroenkoekjes. Experimenteer vooral met verschillende smaken en texturen voor een unieke bodem!
Tips voor de vulling
De vulling van een no-bake cheesecake is net zo veelzijdig als de bodem. De klassieke basis bestaat uit roomkaas en opgeklopte slagroom, wat zorgt voor een romige en luchtige textuur. Voor een extra frisse touch kun je ook wat zure room toevoegen of crème fraîche in plaats van de slagroom.
Deze basis kun je op smaak brengen met een breed scala aan ingrediënten. Denk aan smaakmakers zoals:
- Kaneelpoeder, speculaaskruiden of andere specerijen
- Je favoriete likeur, zoals limoncello of amaretto.
- Of ga voor andere smaakmakers zoals oplosespresso, vanille-extract of mokka-extract.
- Meng fruit door de vulling, zoals bessen, frambozen of mango.
- Roer stukjes gehakte koekjes, geroosterde noten, gehakte chocolade of candybar stukjes door de vulling.
- Voeg het rasp van citroen, sinaasappel of limoen toe.
De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je creativiteit de vrije loop!
Tips voor de topping
De topping is de kers op de cheesecake. Je kunt ook hier alle kanten mee op. Van verse zomervruchten tot geschaafde witte chocolade of karamel, je kunt je cheesecake helemaal afmaken met jouw favoriete smaken.
Je kunt kiezen voor vers fruit zoals gemarineerde aardbeien of gekarameliseerde appel, of vruchtencompotes gebruiken om een extra laag smaak toe te voegen. Voor de zoetekauwen zijn gesmolten speculoospasta, karamel- of chocoladesaus of in stukjes gehakte candybars een heerlijke keuze. En wat dacht je van gehakte noten, andere soorten sauzen of een luchtige toef opgeklopte slagroom. Wat je ook kiest, de topping zorgt ervoor dat jouw no-bake cheesecake niet alleen lekker, maar ook een feest voor het oog is.
- Voor de bodem
- 250 gr kandijkoeken
- 85 gr boter, gesmolten
- Voor de no-bake cheesecake
- 400 gr Monchou (of andere naturel roomkaas)
- 120 gr witte basterdsuiker
- 2 zakjes slagroomversteviger
- 400 ml slagroom
- merg van ½ vanillestokje of 1 tl vanille-extract
- Verder nodig
- bakspray, om in te vetten
- 1 recept cranberry compote
- geschaafde witte chocolade
No bake cheesecake maken – Stap voor stap recept
Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met bakspray.
Koekbodem maken
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Ze de vorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.
No-bake roomkaasvulling maken
Doe de roomkaas met de helft van de basterdsuiker in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig.
Doe de rest van de basterdsuiker en de slagroomversteviger in een bakje en meng ze door elkaar. Doe de slagroom in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) op. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk het suikermengsel aan de slagroom toe. Klop door tot de slagroom stijf is. Schep de helft van de slagroom en het vanillemerg of -extract bij het roomkaasmengsel en spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de slagroom toe en meng alles goed door.
Cheesecake laten opstijven
Schep de vulling in de springvorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast.
Verwijder voor het serveren de ring van de springvorm en garneer de taart met de cranberry compote en de geraspte witte chocolade.
Veelgestelde vragen over een ongebakken cheesecake
Hoe kan ik klonteren van de slagroomversteviger voorkomen?
Heb je te maken met klontjes in je slagroom na het toevoegen van de suiker en slagroomversteviger (Klopfix)? Klonteren kun je voorkomen door de basterdsuiker en slagroomversteviger eerst met elkaar te mengen en het daarna al kloppend toe te voegen aan de slagroom.
Kan ik een no-bake cheesecake ook zonder slagroomversteviger maken?
Wil je liever geen slagroomversteviger gebruiken? Je kunt de ongebakken cheesecake in principe zonder klopfix maken, maar de vulling blijft dan wel (te) zacht. Het zal hierdoor lastiger zijn om de taart in punten te snijden. Je kunt een no-bake cheesecake zonder klopfix wel serveren in kleine glaasjes of potjes.
Hoe kan ik de no-bake cheesecake bewaren?
Je kunt een ongebakken cheesecake prima een dag van tevoren klaarmaken en (het beste zonder topping) in de koelkast bewaren tot de volgende dag. Garneer de cheesecake vervolgens met de topping vlak voor het serveren. Je kunt een no-bake cheesecake ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.
Wil je een ongebakken cheesecake invriezen? Vries de no-bake cheesecake luchtdicht verpakt in, zonder topping. Je kunt de taart dan 2-3 maanden bewaren. Laat de cheesecake voor gebruik 12-24 uur ontdooien in de koelkast.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, dit wordt de eerste keer dat ik cheesecake maak. Ik wil de cheesecake graag vandaag en morgen eren. Als ik vandaag de compote erop doe, is ie dan morgen nog lekker of kan ik beter de compote erop doen voor het eten? Alvast bedankt!
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Kan ik ook compote maken met een ander soort fruit? Bijv frambozen, aardbeien of bramen?
Tuurlijk. Op mijn site staan verschillende recepten van andere comopotes, gebruik dan vooral wat minder suiker dan bij de cranberry's en iets om de compote te binden.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.