Ingrediëntenlijst
  • Voor het amandelspijs
  • 250 gr (blanke) amandelen
  • 250 gr suiker
  • ½ citroen, rasp
  • 1 ei

In veel bakrecepten gebruik ik amandelspijs, zoals in deze appelsloffen of deze amandelcake met zomerfruit. Natuurlijk kun je spijs kant-en-klaar kopen, maar het is ook heel makkelijk (en veel lekkerder) om het zelf te maken. In deze stap-voor-stap-uitleg laat ik je zien hoe je amandelspijs maakt en hoe je bruine amandelen makkelijk van hun velletjes kan ontdoen.

Stap 1

Als je blanke amandelen gebruikt kun je bij stap 4 beginnen. Bruine amandelen moeten eerst nog worden ontveld voordat er spijs van kan worden gemaakt. Doe een laag water in een pannetje en breng dit aan doe kook. Voeg als het water kookt de bruine amandelen toe en laat ze 30 seconden koken.

How-to amandelspijs

Stap 2

Doe de noten over in een zeef en spoel ze af met koud water.

How-to amandelspijs

Stap 3

Leg de noten op een schone theedoek en wrijf ze in de doek tegen elkaar om de velletjes te verwijderen. Zorg ervoor dat de amandelen goed droog zijn voordat je ze verder verwerkt.

How-to amandelspijs

Stap 4

Doe de amandelen, de suiker en de citroenrasp in de keukenmachine met hakmessen. Hak de noten fijn.

How-to amandelspijs

Stap 5

Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan.

How-to amandelspijs

Stap 6

Wikkel het amandelspijs in plasticfolie en laat het indien mogelijk enkele dagen rusten in de koelkast, zo kan de smaak zich goed ontwikkelen. Je kunt amandelspijs ook heel goed invriezen om het langer te bewaren.

How-to amandelspijs

Foto’s: Michiel Wichman

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (17)
magda 2018-11-28 14:29:26

ik mag geen suiker,wat nu?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-03 09:12:11

Dan wordt het heel lastig om echt amandelspijs zelf te maken.

Beantwoorden
Christoffel 2018-10-09 23:13:25

Hallo Rutger,
Is het perse nodig om de amandelen te ontvellen? Kun je niet ook de amandelen met vel fijn malen, zodat je een soort "volkoren" spijs krijgt? Misschien is dat dan ook wel rijker van smaak... In ieder geval wel gezond!
Hoor graag.

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-10-15 10:38:00

Dat zou zeker kunnen. De structuur van het amandelspijs zal wel iets anders zijn door de velletjes.

Beantwoorden
Jo niederer 2018-10-09 23:06:12

Ik maak al heel lang amandelspijs en ik gebruik voor het malen een oude elec koffiemolen gaat prima gaat al 50 jaar goed ik ben nu weer bezig gr

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-10-15 10:39:03

Dat is ook een hele leuke manier om spijs te maken! Lekker!

Beantwoorden
Annemarie 2018-10-02 16:28:52

Hallo Rutger,

Hoe nat met het amandelspijs zijn? Mijn eerste shift is het bijna vloeibaar, de tweede shift heb ik er minder ei in gedaan en lijkt met meer op deeg. Welke zal ik gebruiken voor mijn aardbeienslof?

Groetjes Annemarie

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-07 17:51:33

Het hoort niet bij vloeibaar te zijn. Meer de structuur van stevige pindakaas. Ik zou de tweede versie gebruiken voor de slof.

Beantwoorden
Rinat 2018-09-05 23:09:20

Hoi, dringend vraagje!!!!
Kan ik het deeg van de gevulde speculaas met margerine maken of niet.
Ik wil het morgen maken dus wil graag weten.
Alvast bedank.

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-09-16 13:20:30

Hoi, het kan wel maar is wel minder lekker.

Beantwoorden
Joris 2018-09-05 16:40:32

Wij hebben al twee keukenmachines gesloopt omdat de motor niet voldoende kracht heeft het dikke mengsel rond te krijgen (waaronder de Kitchenaid die op de foto staat). Hoe doe jij dat?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-09-16 13:24:28

Hoi! Wat gek, geen idee. Ik doe het altijd gewoon in de keukenmachine en dat gaat prima!

Beantwoorden
Josien 2018-09-24 22:38:48

Ik heb dat ook gehad dat m'n machine het niet goed aankon. Maar m'n man heeft toen de messen geslepen en sindsdien gaat het prima.

Beantwoorden
JO
Rinat 2018-09-02 13:55:41

Kan ik amandelspijs maken 2 dagen van te voren met het ei erin?

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-09-16 13:29:14

Zeker! Dat kan prima!

Beantwoorden
Peter 2018-01-14 10:32:27

Hi Rutger,

Leuke recepten heb je, de site is ook leuk.
Het printen van 1 recept kost een halve boom, de reacties hoeve voor mij niet bij het recept

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-01-15 00:00:04

Hoi Peter. Dat klopt helaas. En daar is met de huidige site opbouw helaas weinig aan te doen. Ik hoop het in de toekomst nog een keer te kunnen veranderen, maar voor nu kun je het beste de tekst die je wilt printen selecteren en bij afdrukken aangeven dat je alleen de selectie wilt printen.

Beantwoorden
Ivonne 2018-12-03 16:32:13

Misschien een printversie bij het recept zie je wel meer dan krijg je de andere dingen er niet op

Beantwoorden
IV
Rutger 2018-12-11 11:51:13

Hoi! Daar wordt hard aan gewerkt!

Beantwoorden
Marianne 2017-12-05 17:39:26

Hoi Rutger, ik heb je amandelspijs gemaakt. Het ligt enkele dagen in de koelkast maar nu wil ik er gevulde speculaas mee maken maar moet ik de spijs dan nog met een eitje mengen (zit er al door volgens jou recept) of water, of zo door kneden.
Groetjes, Marianne

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 12:04:12

Het moet nog wel iets soepeler worden, dus is de toevoeging van het ei en water nog wel nodig. Anders is de vulling, zeker na het bakken, erg droog.

Beantwoorden
Lotte 2017-01-23 08:11:47

Dankjewel!

Beantwoorden
LO
Lotte 2017-01-23 07:16:20

Hoi Rutger! Kun je het spijs, na het enkele dagen in de koelkast bewaard te hebben, alsnog in de vriezer doen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-01-23 07:41:13

Na enkele dagen kan dat zeker nog wel hoor.

Beantwoorden
Irma 2016-11-17 15:32:07

Fijn dat je ook de methode erbij gezet hebt om bruine te kunnen gebruiken... weer wat geleerd...
Vraagje.. tot hoelang is jou boek nog in de aanbieding... ik wil dit wel als kerstkadootje ;)

Beantwoorden
IR
Rutger 2016-11-18 16:30:26

Dankjewel! Mijn boek is tot eind december met korting te verkrijgen! Dus nog genoeg tijd voor de feestdagen!

Beantwoorden
Wendy 2017-10-26 21:43:02

Hoi Rutger,

Ik ben dol op amandelspijs ( en mijn kids ook ). Bedoel je met ' 1/2 citroen, rasp ' de rasp van een halve citroen of ook het sap van een halve citroen? Bedankt!

Beantwoorden
WE
Rutger 2017-10-30 12:36:36

Alleen de raspt van een halve citroen.

Beantwoorden
Lotte 2016-11-17 11:20:21

Hoi Rutger,

De amandelen waren na het ontvellen bij mij vrij donker, waardoor het spijs ook donker van kleur is. Maakt dit iets uit?
Het spijs vormde zich niet echt tot een samenhangend geheel maar bleef vrij korrelig, hoe kan dit komen?
Wellicht voor het verdere gebruik meer ei toe voegen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-11-17 12:40:15

Hoi Lotte,
Als het goed is moeten de amandelen wel licht zijn na het ontvellen. Waren het geroosterde amandelen? Dan kan het verklaren waarom het spijs donkerder was. Om het spijs smeuiger te maken kan je wat extra ei toevoegen.

Beantwoorden
Lotte 2016-11-17 13:22:49

Klopt, ze waren inderdaad geroosterd zie ik nu. Maakt dat qua smaak uit voor het spijs?

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-11-18 16:31:23

Hoi! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het qua smaak niet weet, zelf nog nooit gemaakt van geroosterde amandelen. Het verklaard wel de bruine kleur en het feit dat het niet zo'n soepel spijs werd.

Beantwoorden
Nadiya 2016-11-16 21:00:47

Hoi rutger

Kan de spijs ook zo gegeten worden zonder dat het de oven in is gegaan omdat er een rauwe ei doorheen gaat zit ik hier met twijfels, en mag een zwangere vrouw ook de spijs eten ?

Veel liefs nadiya

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-11-17 12:41:48

Hoi,
Mijn spijs gebruik ik altijd in een baksel. Zelf ben ik niet zo'n fan van rauw ei, zeker niet voor een zwangere. Als de spijs meegebakken is kan het prima door zwangeren gegeten worden.

Beantwoorden
Lotte 2016-11-08 21:43:13

Hoi Rutger, hoeveel gram amandelsprijs maak je hiermee? En moet je nog meer ei toevoegen aan dit spijs wanneer het in het recept staat?

Beantwoorden
LO
Caroline Piek 2016-11-10 20:45:22

Goede vraag, ben ik ook wel benieuwd naar. ;) Wil er graag de bodem van een appeltaart mee bekleden.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-11-14 17:15:41

Je maakt er ruim 500 gram amandelspijs mee. Als er in het recept staat dat er ei doorheen moet is het wel de bedoeling dat je die nog extra toevoegt.

Beantwoorden
Lida 2016-11-08 17:02:12

Kan ik ook amandelmeel gebruiken I.p.v. amandelen. Wij wonen in Frankrijk en hier op het platteland is het moeilijk amandelen krijgen, wel meel.

Beantwoorden
LI
Corrie 2016-11-13 19:27:07

Ja, dat kan.
300 gr. fijne kristalsuiker

300 gr. amandelpoeder

1 eiwit (van 1 groot ei of 2 kleine)
½ theel. citroenrasp

½ eetl. citroensap
Succes

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-11-14 17:30:51

Je kunt ook het recept van mij aanhouden en dan alleen de amandelen door het amandelmeel vervangen.

Beantwoorden
Rutger 2016-11-14 17:13:39

Je kan zeker amandelmeel gebruiken!

Beantwoorden
Astrid Keereweer 2016-11-08 08:19:26

Hoi Rutger toevalig vorige week gemaakt maar ik heb het ei er pas bij gedaan toen ik het na een paar dagen ging gebruiken. Het was reuze lekker als bodem voor mijn Appeltaart. Groetjes Astrid.

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-11-14 17:12:35

Je kan het ei er inderdaad ook wat later bij doen. In een appeltaart smaakt het heerlijk en het werkt goed tegen een zompige bodem.

Beantwoorden