Deze heerlijke amandeltulband is gevuld met stukjes abrikoos. Het cakebeslag in dit tulband recept is heel rijk, door de toevoeging van amandelspijs. Dat in combinatie met de frisse abrikozen levert een onwijs lekkere amandelcake op!

Amandeltulband met abrikozen

Dit recept komt uit Masterclass Cakes, waarmee ik de Delicious. publieksprijs 2019 won. Wil je meer cakerecepten? Kijk dan hier voor meer informatie over Masterclass Cakes!

Masterclass cakes
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 250 g gedroogde abrikozen
  • 75 ml amandellikeur
  • 2 el bloem
  • Voor het beslag
  • 250 g amandelspijs zelfgemaakt of gekocht
  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • rasp van ¾ sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • 150 g poedersuiker
  • 1½-2 el sinaasappelsap
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Amandeltulband bakken

Begin de avond van tevoren met de vulling. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en meng deze met de amandellikeur. Laat de abrikozen een nacht wellen.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de tulbandvorm in met boter, bestuif licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.

Doe de spijs, boter, basterdsuiker, het vanille-extract, de sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop het geheel romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng er vervolgens de bloem, het bakpoeder en het kaneelpoeder door. Meng de gewelde abrikozen met 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag. Schep het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60-75 minuten gaar. Test of de tulband gaar is door in het midden een satéprikker te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.

Laat de amandeltulband 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Meng de poedersuiker met het sinaasappelsap tot een glad glazuur en sprenkel dit over de abrikozentulband.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Huib 2020-04-01 06:16:44

In plaats van bloem kan ik amandel meel gebruiken? Gluten vrij....

Beantwoorden
HU
Henk 2020-04-26 22:56:12

Deze kun je vervangen door bijvoorbeeld doves farm glutenvrije bloem. Doe ik zelf ook.

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-04-03 11:24:24

Alle bloem door amandelmeel vervangen heb ik in dit recept nog niet geprobeerd, ik ben bang dat de cake dan te vettig en los van structuur wordt.

Beantwoorden
Marion Notting 2020-04-01 17:39:44

Vraagje: ik heb deze tulband 14 dagen geleden gebakken, maar had geen amandelspijs in huis. Ik heb daarom toegevoegd 125 gram suiker en 125 gram amandelmeel, dit in plaats van de aangeven 250 gram amandelspijs.
Tulband was heel lekker en goed van structuur. Is dit een legitieme oplossing als er geen spijs in huis is en zoals nu de mogelijkheden om even naar de supermarkt te gaan wat beperkt zijn. Marion.Notting

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-03 11:23:42

Dat is een prima oplossing. Eventueel kun je het amandelmeel met de suiker en een half ei een paar dagen eerder tot een spijs mengen, dan wordt de smaak nog iets intenser.

Beantwoorden
Geesje 2020-04-09 12:24:40

Vraagje, wat als je geen amandellikeur in huis hebt?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-04-14 09:45:33

Je kunt ook een andere likeur gebruiken, of bijvoorbeeld appelsap, sinaasappelsap of zelfs water.

Beantwoorden
Anne Wackers 2020-04-09 17:00:11

Ik heb de tulband met abrikozen gemaakt. In de vorm die op de voorkant van het boek staat.
Heel goed gelukt en erg lekker.

Beantwoorden
AN
Chantal 2020-11-08 21:08:32

Beste Rutger, welke tulband vorm heb je hiervoor gebruikt?
Ik vind deze er gaaf uitzien! Het is een Nordic vorm, maar welke

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-11-09 10:44:20

Deze tulbandvorm heb ik gebruikt: https://www.bouwhuis.com/nordic-ware-brilliance-tulband-bakvorm

Beantwoorden
Jozephina 2020-12-20 11:06:39

Beste Rutger,

Ik heb met veel plezier de tulband een dag van tevoren gemaakt. Ik vond hem aan de bovenkant alleen wat de donker ban kleur en van binnen wat te droog. Heb je tips om dit te voorkomen?
Daarnaast heb ik de vanillesaus gemaakt, en die was echt heerlijk.
Bedankt dat je al deze heerlijkheden met wil delen!

Beantwoorden
JO
Jozephina 2020-12-20 12:06:43

Beste Rutger,

Ik heb met veel plezier de tulband een dag van tevoren gemaakt. Ik vond hem aan de bovenkant alleen wat te donker van kleur en van binnen wat te droog. Heb je tips om dit te voorkomen?
Daarnaast heb ik de vanillesaus gemaakt, en die was echt heerlijk.
Bedankt dat je al deze heerlijkheden wilt delen!

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-12-22 10:49:57

Heb je met hete lucht gebakken? Daarvan wordt de tulband eerder donker en kan ie wat droger worden. Anders een volgende keer de temperatuur een tikkeltje lager zetten.

Beantwoorden
Jozephina 2020-12-27 11:10:52

Beste Rutger,

Ik heb de temperatuur na 45 minuten van 160 naar 150 graden gedaan en met 50 minuten eruit gehaald.
Hij was heerlijk en mijn familie heeft ervan gesmuld.
Nogmaals dank voor het heerlijke recept!

Beantwoorden
JO
Anna 2021-01-13 21:41:57

Hi Rutger, dank voor dit top recept!
1 vraag: kan ik het deeg een dag van te voren maken en in koelkast bewaren, en dan volgende dag bakken? Dan is ie lekker vers!
En voor de non-alcohollers een tip; heb hem zelf eerder gemaakt zonder amaretto, maar de abrikozen opgewarmd in sinaasappelsap + gember. Gaf een heerlijk frisse smaak!

Groetjes!

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-18 09:16:49

Hoi! Met cakebeslag bewaren heb ik geen goede ervaringen, dat is het beste om gelijk te verwerken als je het gemaakt hebt.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.