Bij mij thuis staan zo’n 600 bakboeken en maandelijks (soms wel wekelijks) komen er daar een paar bij. Ik vind het heerlijk om in die boeken te lezen en te bladeren en inspiratie op te doen. De bakboeken zijn lang niet allemaal nieuw, er is ook een aantal planken gevuld met oudere boeken, die soms zelfs bijna uit elkaar vallen. De komende tijd ga ik enkele recepten uit deze oude bakboeken met jullie delen, er zitten soms namelijk echt pareltjes van recepten tussen. Omdat ingrediënten en materialen soms iets anders zijn dan vroeger, pas ik de oude recepten aan waar nodig, zodat ze goed maakbaar zijn. Ik begin met deze amandeltaart (eigenlijk een amandelcake) met abrikozenjam. De cake is verrassend smeuïg en vol van smaak. De frisse abrikozenjam vormt een fijn contrast met de volle amandelsmaak van de cake.
Naar traditioneel recept wordt deze taart gegarneerd met gekonfijt fruit. Zelf heb ik gekonfijte sinaasappelschillen en gekonfijte kersen gebruikt, maar natuurlijk kun je al het gekonfijte fruit gebruiken dat je maar lekker vindt. Als je daar geen liefhebber van bent kun je de taart ook bestrooien met geroosterd amandelschaafsel.
Heb jij oude bakrecepten die je graag maakt? Of die je wilt aanpassen aan deze tijd? Ik vind het altijd leuk om mee te kijken/denken, dus mail gerust een foto van het recept naar info@rutgerbakt.nl of laat het achter in een reactie.
- Voor de amandeltaart
- 8 eieren, op kamertemperatuur
- ¼ tl zout
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 300 gr suiker
- rasp en sap van 1 citroen
- 1 tl vanille-extract
- 300 gr amandelmeel (kan ook met gemalen hazelnoten)
- 150 gr bloem
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 350 gr abrikozenjam
- gekonfijt fruit, naar keuze
Amandeltaart maken
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Scheid de eieren en klop de eiwitten met het zout in een vetvrije kom stijf op.
Doe de boter in een andere kom en klop deze samen met de suiker, citroenrasp en -sap en het vanille-extract romig. Voeg de eidooiers toe en klop deze erdoor. Meng het amandelmeel en de bloem door dit mengsel. Spatel tot slot het opgeklopte eiwit in twee delen door het beslag. Spatel door tot een homogeen beslag en schep het in de springvorm.
Amandeltaart bakken
Bak de amandeltaart in 60-70 minuten goudbruin en gaar. Test de taart door er een satéprikker in te steken, zit er geen beslag meer aan, dan is de amandelcake klaar. Laat afkoelen in de bakvorm.
Snijd de afgekoelde cake horizontaal twee keer doormidden, zodat er drie plakken ontstaan. Bestrijk de onderste plak met een laag abrikozenjam, leg daar de middelste plak op en bestrijk ook deze met jam. Dek af met de bovenkant. Verwarm de overige abrikozenjam al roerend in een steelpannetje en bestrijk daar de bovenkant van de taart mee. Garneer de amandeltaart met het gekonfijte fruit.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ziet er lekker uit, misschien een idee om erbij te zetten wat de titel is van het boek, door de vlekken op de kaft is die niet te lezen op de foto. Misschien ook een jaartal?
Opmaak van de taart vind ik een jaren zestig, zeventig gehalte hebben. Maar het kookboek ziet er ouder uit.
Wauw, 600 bakboeken! Zover ben ik niet, maar heb wel al jouw boeken :)
Ben benieuwd naar deze taart!
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.