Met dit recept kun je zelf een heerlijke abrikozenvlaai bakken! Deze vlaai is het lekkerst met verse abrikozen, maar buiten het seizoen kun je die ook vervangen door abrikozen uit blik. Ik gebruik voor deze vlaai een vulling van banketbakkersroom. Dat in combinatie met de frisse abrikozen en vlaaibodem levert een heerlijke abrikozentaart op! Wil je een abrikozenvlaai met slagroom maken? Garneer de afgekoelde vlaai dan met opgeklopte slagroom. Van dit abrikozenvlaai recept kun je 10-12 punten snijden.

abrikozenvlaai

Opmerking over de temperatuur

In mijn vlaairecepten heb ik altijd 220 °C aangehouden als baktemperatuur. Dat werkt goed voor mij en levert heerlijke vlaaien op. Uit de vele reacties begrijp ik dat deze temperatuur bij sommigen een te donker resultaat oplevert. Traditioneel worden vlaaien redelijk heet gebakken en is 220 °C een goede temperatuur om de vlaai en de bodem van de vlaai goed gaar te krijgen. Wil je minder risico op een te donkere vlaai, bak deze dan op 200 °C. Nog lager zou ik niet adviseren, dan wordt de baktijd ook langer, waardoor het deeg te droog kan worden. Deze temperaturen zijn gebaseerd op een oven met onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier. In beide gevallen is het aan te raden om het ovenrooster, waarop de vlaai staat, laag in de oven te plaatsen, zodat de vlaai genoeg warmte van onderen krijgt.

Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 150 gr abrikozenjam
  • 20 gr amandelschaafsel
  • poedersuiker, om te bestuiven
kinderbakboek banner mob

Abrikozenvlaai maken

Maak eerst de banketbakkersroom en het vlaaideeg.

Als je verse abrikozen gebruikt moeten deze eerst nog voorbereid worden, om de schil te verwijderen. Snijd de abrikozen kruislings in en leg ze 1 à 2 minuten in kokend water. Leg ze vervolgens in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Verwijder de schil van de abrikozen, halveer ze en verwijder de pit.

Vet een vlaaivorm met een doorsnede van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter in met boter. Kneed het deeg nog kort door en rol het dan op een bebloemd werkblad uit tot een ronde lap, die ruim over de vlaaivorm past. Bekleed de vorm met het deeg en zorg dat het overal goed aansluit. Verwijder het overhangende deeg door met een deegroller over de vorm te rollen of met behulp van een mes.

Verwarm de oven voor op 200-220 °C. Klop de afgekoelde banketbakkersroom los met (hand)mixer met garde(s) en verdeel deze over de met deeg beklede vlaaivorm. Rangschik de abrikozenhelften met de bolle kanten omhoog op de banketbakkersroom, zodat de hele vlaai bedekt is. Als je wilt kun je nog wat suiker over de abrikozen strooien.

Abrikozenvlaai bakken

Laat de vlaai nog 15 minuten rusten en bak deze vervolgens in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de vlaai na het bakken een halfuur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster om verder af te koelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C en spreid het amandelschaafsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het schaafsel 6-8 minuten tot het goudbruin is.

Verwarm de abrikozenjam en bestrijk daarmee de afgekoelde abrikozen vlaai. Strooi het amandelschaafsel over de vlaai en bestuif de rand licht met poedersuiker.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Klaas Blomme 2020-05-08 19:32:23

Lekker recept, zal ik zeker nog maken. Dank je Harold!

Beantwoorden
KL
Servé 2020-05-09 11:21:27

Waar kan die vlaai vorm krijgen zonder ribbels?

Beantwoorden
SE
Rutger 2020-05-11 13:47:02

Bijvoorbeeld hier: https://www.bouwhuis.com/vlaaipan-alusteel-o28cm-hoog-2-5cm

Beantwoorden
Linda 2020-05-16 09:07:51

Mooi recept, duidelijke uitleg, goed te doen en erg lekker.

Beantwoorden
LI
Lotte 2021-08-16 12:57:09

Hallo,

Ik wil binnenkort kleine abrikozen vlaaitjes gaan maken. Ik heb kleine ronde bakvormpjes met een doorsnede van 10 cm. Kan ik dit recept er voor gebruiken en zo ja hoelang moeten de taartjes in de oven?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-08-16 14:36:01

Je kunt daar zeker dit recept voor gebruiken. De exacte baktijd is een kwestie van uitproberen, zelf heb ik ze nog niet in het klein gemaakt.

Beantwoorden
Roos 2021-09-14 14:16:55

Beste Rutger, dit recept zou ik graag met perziken in plaats van abrikozen maken. Ik kan ze er dan beter opleggen na het bakken van de bodem met banketbakkersroom denk ik? Alvast bedankt!

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-09-20 07:52:00

De perziken kun je ook gewoon meebakken, net als de abrikozen.

Beantwoorden
Patricia gerrits 2021-10-02 23:07:10

Hoi Rutger ik heb deze vlaai uitgeprobeerd maar op een of andere manier werd de banketbakkersroom vloeibaar en steef ook niet meer op na het afkoelen. Ik heb al bij verschillende vlaaien bbr meegebakken en nooit een probleem gehad. Heb jij enig idee hoe dit kan. Groetjes patricia

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-10-03 17:21:08

Hoi. Dat is gek. Waren de abrikozen heel waterig? Dat de room daardoor slap werd?

Beantwoorden
patricia gerrits 2021-10-19 17:02:49

Hoi Rutger,

Ik heb wel abrikozen uit blik gebruikt maar wel heel goed uit laten lekken.
Ik heb echt geen idee wat er mis gegaan is.

Groetjes Patricia

Beantwoorden
PA
Marjon van de wardt 2022-01-18 21:20:07

Hoi Rutger

Kan je die abrikozen vlaai ook met gedroogde abrikozen maken.

Grt Marjon

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-22 12:36:04

Daar heb ik geen ervaring mee, ik ben bang dat het dan te droog wordt.

Beantwoorden
Anke 2022-05-24 13:15:21

Hoi Rutger
In je taart bijbel staat ook een abrikozen vlaai maar dan met kruimels, kan ik de kruimels vervangen door een laag slagroom?
Mvg Anke

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-05-29 21:14:26

Hoi! Taartbijbel heeft Hans geschreven, dus die vraag kun je dan beter aan hem stellen. Maar het klinkt alsof het wel kan (de slagroom natuurlijk na het bakken en afkoelen pas op de vlaai spuiten).

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.