Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 150 gr abrikozenjam
  • 20 gr amandelschaafsel
  • poedersuiker, om te bestuiven

Met dit recept kun je zelf een heerlijke abrikozenvlaai bakken! Deze vlaai is het lekkerst met verse abrikozen, maar buiten het seizoen kun je die ook vervangen door abrikozen uit blik. Ik gebruik voor deze vlaai een vulling van banketbakkersroom. Dat in combinatie met de frisse abrikozen en vlaaibodem levert een heerlijke abrikozentaart op! Wil je een abrikozenvlaai met slagroom maken? Garneer de afgekoelde vlaai dan met opgeklopte slagroom. Van dit abrikozenvlaai recept kun je 10-12 punten snijden.

Abrikozenvlaai maken

Maak eerst de banketbakkersroom en het vlaaideeg.

Als je verse abrikozen gebruikt moeten deze eerst nog voorbereid worden, om de schil te verwijderen. Snijd de abrikozen kruislings in en leg ze 1 à 2 minuten in kokend water. Leg ze vervolgens in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Verwijder de schil van de abrikozen, halveer ze en verwijder de pit.

Vet een vlaaivorm met een doorsnede van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter in met boter. Kneed het deeg nog kort door en rol het dan op een bebloemd werkblad uit tot een ronde lap, die ruim over de vlaaivorm past. Bekleed de vorm met het deeg en zorg dat het overal goed aansluit. Verwijder het overhangende deeg door met een deegroller over de vorm te rollen of met behulp van een mes.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Klop de afgekoelde banketbakkersroom los met (hand)mixer met garde(s) en verdeel deze over de met deeg beklede vlaaivorm. Rangschik de abrikozenhelften met de bolle kanten omhoog op de banketbakkersroom, zodat de hele vlaai bedekt is. Als je wilt kun je nog wat suiker over de abrikozen strooien.

Abrikozenvlaai bakken

Laat de vlaai nog 15 minuten rusten en bak deze vervolgens in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de vlaai na het bakken een halfuur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster om verder af te koelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C en spreid het amandelschaafsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het schaafsel 6-8 minuten tot het goudbruin is.

Verwarm de abrikozenjam en bestrijk daarmee de afgekoelde abrikozen vlaai. Strooi het amandelschaafsel over de vlaai en bestuif de rand licht met poedersuiker.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Linda 2020-05-16 09:07:51

Mooi recept, duidelijke uitleg, goed te doen en erg lekker.

Beantwoorden
LI
Servé 2020-05-09 11:21:27

Waar kan die vlaai vorm krijgen zonder ribbels?

Beantwoorden
SE
Rutger 2020-05-11 13:47:02

Bijvoorbeeld hier: https://www.bouwhuis.com/vlaaipan-alusteel-o28cm-hoog-2-5cm

Beantwoorden
Klaas Blomme 2020-05-08 19:32:23

Lekker recept, zal ik zeker nog maken. Dank je Harold!

Beantwoorden
KL