Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • ½ ei, losgeklopt
  • suiker, om te bestrooien
  • 15 gr geroosterd amandelschaafsel

Nu er weer verse abrikozen verkrijgbaar zijn is deze open abrikozentaart echt heel lekker om te maken. Dit is wat mij betreft ook het perfecte dessert voor na een zomerse BBQ, lekker fris, niet te machtig en goed van te voren klaar te maken. Voor deze taart heb je geen bakvorm nodig, alleen een bakplaat. Dat is wel zo makkelijk! Als de abrikozen niet in het seizoen zijn kun je ook abrikozen uit blik gebruiken, alleen moet je dan iets meer aardappelzetmeel gebruiken (omdat de ingeblikte abrikozen meer vocht bevatten dat gebonden moet worden).

Abrikozengalette

Bereiding: Abrikozengalette

Verwarm de oven voor op 200 ᵒC.

Doe de abrikozenjam met het aardappelzetmeel in een kom en meng dit door elkaar. Was de abrikozen en maak deze goed droog. Snijd de abrikozen door en verwijder de pitten. Snijd de abrikozen, afhankelijk van hun grootte, in 6 tot 8 partjes. Meng de abrikozenpartjes door het jammengsel.

Doe het amandelspijs en het halve ei in een andere kom en meng deze met een vork goed door elkaar. Rol het verse deeg met bakpapier en al uit op een bakplaat. Smeer het spijsmengsel in het midden van de deegplak, laat daarbij aan alle kanten zo’n 6 centimeter vrij (zie foto’s hieronder). Leg de abrikozenpartjes met de jam op het spijsmengsel en vouw daar vervolgens het deeg voorzichtig overheen. Bestrijk het deeg aan de buitenkant met losgeklopt ei en bestrooi dit met wat suiker. Bak de abrikozengalette in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar.

Laat de galette afkoelen op een rooster en bestrooi deze voor het serveren met geroosterd amandelschaafsel. De abrikozengalette smaakt erg lekker met een klodder opgeklopte slagroom.

Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny degen.

AbrikozengaletteAbrikozengalette

AbrikozengaletteAbrikozengalette

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Marion 2018-08-04 15:36:10

Ja Marja, dat probleem heb ik ook, mijn man lust geen amandelspijs. Ik hoop, dat Rutger een lekker alternatief weet.....

Beantwoorden
MA
Marja 2018-08-03 07:29:00

Hoi Rutger,
Is de amandelspijs ècht noodzakelijk voor deze galette? Ik vind het nog steeds niet lekker en het smaakt vies wat mij betreft.. ik ben er van overtuigd dat dat voor de meesten niet geld en overheerlijk is, want jij hebt hem gemaakt. Maar ja.... ik lust het nu eenmaal niet. Wat zou ik ervoor in de plaats kunnen doen? Alvast bedankt. Enne....de producten van tante Fanny zijn idd toppie!
Met een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-06 13:26:25

Hallo Marja,
Je kunt het ook achterwege laten. Bak de galette dan wel heel laag in de oven, zodat de bodem veel warmte krijgt en goed gaar wordt. Je zou ook wat cakekruimels of verkruimelde bitterkoekjes of cantuccini over de bodem kunnen strooien voordat je de abrikozen erop doet.

Beantwoorden
Marja 2018-08-06 16:59:09

Hoi Rutger,
Dàt is nou een gouden tip, verkruimelde koekjes of cake op de bodem! Bedankt voor deze, wat mij betreft, “gouden” tip Rutger!
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Decock Monique 2017-07-20 14:52:17

Wat is amandelspijs ?
Is dat een deegje?
Zo ja ,mag ik het recept?
M V G

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-07-23 12:33:05

Hoi! Amandelspijs is in Nederland in de supermarkt te krijgen. In het Engels wordt het ook wel almondpaste genoemd. Je kunt het ook zelf maken: http://www.rutgerbakt.nl/how-to-amandelspijs/

Beantwoorden
Ria 2016-08-30 12:39:44

Heerlijk, lijkt me. Kan alleen hier, Barendrecht, geen taart- quichedeeg verkrijgen. Zie hier alleen pizza of bladerdeeg. Neem aan dat hier geen galette van gemaakt kan worden of appeltaart.

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-08-30 23:15:26

Kijk even op de site van tante Fanny, daar staat waar de degen verkrijgbaar zijn. Je zou deze taart ook met vers bladerdeeg kunnen maken. Hij wordt dan wat anders maar zeker ook lekker!

Beantwoorden
Je@net 2016-07-25 16:44:19

Yummie....heb er vanmiddag één-persoon galettes van gemaakt met wat verschillend rood fruit uit de moestuin. Bolletje ijs erbij en smullen maar :o)

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-07-25 21:39:52

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Elise 2016-07-25 14:31:02

Dag Rutger,
Als ik lekkere abrikozen kan vinden wil ik dit recept maken, samen met de appelgalettes uit jouw boek ( heerlijk zijn die).
Voor hoeveel personen is deze abrikozen taart ongeveer?
Als ik hem een dag van te voren maak en dag later afbak, zou dat kunnen?

Bedankt!!

Beantwoorden
EL
Ger 2016-07-24 23:54:37

Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik had afgelopen week ook wat abrikozen gescoord op de markt en er een heerlijke tulband cake van gemaakt. Ik had ter variatie de bloem voor de helft vervangen door amandelmeel en aan het beslag nog 2 appels toegevoegd. Tulband afgewerkt met abrikozenjam en daarbovenop nog wat amandelschaafsel gestrooid. Was echt een superlekkere cake. Maar ik heb nog abrikozen over, dus jouw recept ga ik ook nog uitproberen. Thanks!

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-07-25 10:48:24

Die tulband klinkt ook heerlijK!

Beantwoorden
Robin 2016-07-21 11:54:59

Oh wat heerlijk, abrikozen! Zou t niet ook lekker zijn met glazuur in plaats van suiker?

Beantwoorden
RO
Rutger 2016-07-21 12:09:42

Leuk idee! Als je het deeg niet met suiker bestrooit voordat je het bakt kan je de galette na het bakken met glazuur afwerken.

Beantwoorden
Danielle van Baal 2016-07-21 09:42:45

Hoi Rutger. Leuk blogg, ik pin me wat af! Aangezien ik in het buitenland woon, heb ik geen kant en klaar taart / quichedeeg voorhanden. Ik heb ooit een bosvruchtengalette zoals deze van jou gemaakt met piedeeg, maar dat vouwde niet soepel (scheurde). Heb je een suggestie?

Beantwoorden
DA
Rutger 2016-07-21 12:07:21

Wat leuk om te lezen dat je heel wat af pint! Het voordeel van dit deeg is dat het erg goed vouwt, met zelfgemaakt deeg kruimelt het deeg vaak wel iets meer, daar kan je niet heel veel aan doen.

Beantwoorden