- Voor de taart
- 100 gr abrikozenjam
- 1 el aardappelzetmeel
- 500 gr verse abrikozen
- 125 gr amandelspijs
- ½ ei, losgeklopt
- 1 rol Tante Fanny vers quiche & taartdeeg 300 gr
- Verder nodig
- ½ ei, losgeklopt
- suiker, om te bestrooien
- 15 gr geroosterd amandelschaafsel
Nu er weer verse abrikozen verkrijgbaar zijn is deze open abrikozentaart echt heel lekker om te maken. Dit is wat mij betreft ook het perfecte dessert voor na een zomerse BBQ, lekker fris, niet te machtig en goed van te voren klaar te maken. Voor deze taart heb je geen bakvorm nodig, alleen een bakplaat. Dat is wel zo makkelijk! Als de abrikozen niet in het seizoen zijn kun je ook abrikozen uit blik gebruiken, alleen moet je dan iets meer aardappelzetmeel gebruiken (omdat de ingeblikte abrikozen meer vocht bevatten dat gebonden moet worden).
Bereiding: Abrikozengalette
Verwarm de oven voor op 200 ᵒC.
Doe de abrikozenjam met het aardappelzetmeel in een kom en meng dit door elkaar. Was de abrikozen en maak deze goed droog. Snijd de abrikozen door en verwijder de pitten. Snijd de abrikozen, afhankelijk van hun grootte, in 6 tot 8 partjes. Meng de abrikozenpartjes door het jammengsel.
Doe het amandelspijs en het halve ei in een andere kom en meng deze met een vork goed door elkaar. Rol het verse deeg met bakpapier en al uit op een bakplaat. Smeer het spijsmengsel in het midden van de deegplak, laat daarbij aan alle kanten zo’n 6 centimeter vrij (zie foto’s hieronder). Leg de abrikozenpartjes met de jam op het spijsmengsel en vouw daar vervolgens het deeg voorzichtig overheen. Bestrijk het deeg aan de buitenkant met losgeklopt ei en bestrooi dit met wat suiker. Bak de abrikozengalette in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar.
Laat de galette afkoelen op een rooster en bestrooi deze voor het serveren met geroosterd amandelschaafsel. De abrikozengalette smaakt erg lekker met een klodder opgeklopte slagroom.
Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny degen.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger. Leuk blogg, ik pin me wat af! Aangezien ik in het buitenland woon, heb ik geen kant en klaar taart / quichedeeg voorhanden. Ik heb ooit een bosvruchtengalette zoals deze van jou gemaakt met piedeeg, maar dat vouwde niet soepel (scheurde). Heb je een suggestie?
Beantwoorden
Oh wat heerlijk, abrikozen! Zou t niet ook lekker zijn met glazuur in plaats van suiker?
BeantwoordenLeuk idee! Als je het deeg niet met suiker bestrooit voordat je het bakt kan je de galette na het bakken met glazuur afwerken.
Beantwoorden
Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik had afgelopen week ook wat abrikozen gescoord op de markt en er een heerlijke tulband cake van gemaakt. Ik had ter variatie de bloem voor de helft vervangen door amandelmeel en aan het beslag nog 2 appels toegevoegd. Tulband afgewerkt met abrikozenjam en daarbovenop nog wat amandelschaafsel gestrooid. Was echt een superlekkere cake. Maar ik heb nog abrikozen over, dus jouw recept ga ik ook nog uitproberen. Thanks!
BeantwoordenDag Rutger,
Als ik lekkere abrikozen kan vinden wil ik dit recept maken, samen met de appelgalettes uit jouw boek ( heerlijk zijn die).
Voor hoeveel personen is deze abrikozen taart ongeveer?
Als ik hem een dag van te voren maak en dag later afbak, zou dat kunnen?
Bedankt!!
BeantwoordenYummie....heb er vanmiddag één-persoon galettes van gemaakt met wat verschillend rood fruit uit de moestuin. Bolletje ijs erbij en smullen maar :o)
BeantwoordenHeerlijk, lijkt me. Kan alleen hier, Barendrecht, geen taart- quichedeeg verkrijgen. Zie hier alleen pizza of bladerdeeg. Neem aan dat hier geen galette van gemaakt kan worden of appeltaart.
BeantwoordenKijk even op de site van tante Fanny, daar staat waar de degen verkrijgbaar zijn. Je zou deze taart ook met vers bladerdeeg kunnen maken. Hij wordt dan wat anders maar zeker ook lekker!
Beantwoorden
Wat is amandelspijs ?
Is dat een deegje?
Zo ja ,mag ik het recept?
M V G
Hoi! Amandelspijs is in Nederland in de supermarkt te krijgen. In het Engels wordt het ook wel almondpaste genoemd. Je kunt het ook zelf maken: http://www.rutgerbakt.nl/how-to-amandelspijs/
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Is de amandelspijs ècht noodzakelijk voor deze galette? Ik vind het nog steeds niet lekker en het smaakt vies wat mij betreft.. ik ben er van overtuigd dat dat voor de meesten niet geld en overheerlijk is, want jij hebt hem gemaakt. Maar ja.... ik lust het nu eenmaal niet. Wat zou ik ervoor in de plaats kunnen doen? Alvast bedankt. Enne....de producten van tante Fanny zijn idd toppie!
Met een hartelijke groet,
Marja
Hallo Marja,
Je kunt het ook achterwege laten. Bak de galette dan wel heel laag in de oven, zodat de bodem veel warmte krijgt en goed gaar wordt. Je zou ook wat cakekruimels of verkruimelde bitterkoekjes of cantuccini over de bodem kunnen strooien voordat je de abrikozen erop doet.

Hoi Rutger,
Dàt is nou een gouden tip, verkruimelde koekjes of cake op de bodem! Bedankt voor deze, wat mij betreft, “gouden” tip Rutger!
Een hartelijke groet,
Marja
Ja Marja, dat probleem heb ik ook, mijn man lust geen amandelspijs. Ik hoop, dat Rutger een lekker alternatief weet.....
BeantwoordenHoi Rutger, kan ik ook Wilde perziken gebruiken ipv abrikozen?
Beantwoorden