Door noten te roosteren worden ze extra smaakvol en knapperig. Daardoor zijn geroosterde noten extra lekker om in een bakrecept te gebruiken, vergeleken met ongebrande noten. Gebruik ze bijvoorbeeld in een hazelnootschuimtaart, mijn ultieme brownies of als topping van deze appel-notentaart.

In dit artikel leg ik uit op welke manieren je noten kunt roosteren en ik vertel je hoe ik het liefste zelf geroosterde noten maak, inclusief stap voor stap uitleg. Zo rooster je vanaf nu je favoriete noten gewoon zelf!

Noten roosteren

Welke noten roosteren?

Je kunt de meest gebruikte noten allemaal roosteren. Denk daarbij aan hazelnoten, amandelen, pecannoten, walnoten, pistachenoten, macadamianoten, cashewnoten en paranoten. Bij blanke noten, zoals amandelen en hazelnoten, is het op het oog makkelijk te zien wanneer de noten goed zijn. Je wilt ze roosteren tot ze goudbruin zijn. Bij donkere noten, zoals pecan- en pistachenoten, is het lastiger te zien. Vertrouw in dat geval op de tijd en temperatuur van dit artikel.

Hoe kun je noten roosteren?

Je kunt noten op verschillende manier roosteren; in de oven, in een droge (koeken)pan, in de airfryer of in de olie. 

Verschil tussen noten roosteren en branden

Rooster je noten in de olie, dan wordt dit ook wel noten branden genoemd. Dit doe ik zelf nooit als ik geroosterde noten nodig heb in een recept.

Gebrande noten worden in principe gefrituurd in neutrale olie (bijvoorbeeld arachideolie). Bijna alle gebrande noten die je in de supermarkt of bij de notenwinkel koopt, zijn op die manier gebrand. Ik kies zelf liever voor geroosterde noten dan gebrande noten.

Noten roosteren in de koekenpan

Zelf noten roosteren kun je in een koekenpan doen, maar het nadeel vind ik dat de noten heel ongelijkmatig kleuren en dat je er niet bij weg kunt lopen. Je moet de noten tijdens het roosteren continu om blijven scheppen, om te voorkomen dat ze aan één kant te donker worden. 

Noten roosteren in de airfryer

Een makkelijkere manier om ongebrande noten te roosteren? Gebruik de airfryer! Rooster de noten op zo’n 150 °C in de airfryer en houd de kleur van de noten goed in de gaten. Afhankelijk van het soort noten zullen ze in 7-12 minuten (licht) goudbruin geroosterd zijn. 

Geroosterde hazelnoten

Noten roosteren in de oven

Mijn voorkeur gaat uit naar noten in de oven roosteren. Omdat de hitte gelijkmatig verspreid wordt, geeft een mooi gelijkmatig resultaat en je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Let wel goed op tegen het eind van de baktijd, dat de noten niet te donker worden.

Hieronder, in het recept, beschrijf ik stap voor stap hoe ik noten rooster in de oven. Met de temperatuur van de oven en baktijd kun je variëren. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om noten op een lagere temperatuur (bijvoorbeeld 140-150 °C) voor een langere tijd te roosteren. Houd altijd de kleur van de noten goed in de gaten. Let op, voor amandelschaafsel is de tijd en temperatuur net iets anders. Dat lees je onderaan dit artikel.

Zelf geroosterde noten maken in de oven – Recept

Verwarm voor hele noten de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de noten over de bakplaat en rooster ze 10-15 minuten, tot ze (licht) goudbruin zijn.

Schep de noten halverwege de baktijd een keer om. Houd altijd de kleur van de noten goed in de gaten, dat is bepalend. Afhankelijk van hoeveel noten je tegelijk roostert en de oven kan het soms net iets langer of korter duren.

Gepelde pinda’s (officieel zijn dat geen noten) hebben iets langer nodig. Bak ze 15-25 minuten om goudbruin te worden, afhankelijk van hoe donker je ze wilt roosteren. 

Geroosterd amandelschaafsel

Amandelschaafsel roosteren – Recept

Wil je zelf geroosterd amandelschaafsel maken? Verwarm voor amandelschaafsel de oven voor op 160 °C. Verdeel het amandelschaafsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het 8-12 minuten. Schep het amandelschaafsel halverwege de baktijd om. Let op, tegen het einde kleurt het amandelschaafsel erg snel. Zorg ervoor dat het niet te donker wordt.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Rian 2024-05-02 09:55:14

Ha Rutger, moet ik de pecannoten voor pecanpie ongebrand gebruiken of zelf eerst roosteren voor dat ze op de pie gaan?

Beantwoorden
RI
Rutger 2024-05-02 17:54:32

Hi. De pecannoten die ik in mijn pecan pie gebruik hoeven niet eerst geroosterd te zijn.

Beantwoorden