Eieren scheiden is iets wat je als thuisbakker moet doen bij bepaalde bakrecepten. Voor sommige (delen van) recepten heb je namelijk slechts een deel van een ei nodig. Bijvoorbeeld alleen de eidooier (eigeel) of juist enkel het eiwit. Je moet een ei dan eerst scheiden. Zo splits je de eidooier van het eiwit en kun je ze los van elkaar gebruiken. 

Maar hoe kun je de eidooier scheiden van het eiwit? Eieren scheiden kan op een aantal manieren en in dit artikel leg ik de verschillende opties aan je uit. 

eieren scheiden

Eidooier splitsen van eiwit

Vooral als je eiwitten nodig heb is het van groot belang dat er geen spoortje eidooier in de eiwitten terechtkomt. Eiwitten worden vaak gebruikt om luchtig op te kloppen (bijvoorbeeld voor Franse meringues) en eiwit opkloppen gaat niet als er vet bij zit. 

Welke manier je ook gebruikt, zorg dat je voor het splitsen van een ei steeds een apart kommetje gebruikt. Zo voorkom je dat je helemaal opnieuw moet beginnen, bijvoorbeeld als bij het vierde ei ineens wat eigeel bij de eiwitten komt die je al had gesplitst van de dooiers. Scheid de eieren dus één voor één en doe ze daarna pas bij elkaar. 

Hoe kan ik eieren scheiden? 4 manieren

Hoe scheid je eiwit en eigeel van elkaar? Het scheiden van eieren kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel geef ik je een aantal manieren:

  • Ei scheiden met de eischaal
  • Ei scheiden met je hand als ‘zeef’
  • Eidooier scheiden van eiwit met flesje
  • Eidooier splitsen van eiwit met traditionele ei-scheider
eieren scheiden

Ei scheiden met de eischaal 

De bekendste manier van een ei scheiden is met de eierschaal zelf. Breek het ei boven een kommetje en verplaats de eidooier over en weer tussen de twee helften van de eierschaal, terwijl het eiwit in het kommetje eronder druipt. Ga door met het heen en weer verplaatsen van de eidooier tot al het eiwit gescheiden is. Doe de dooier dan in een ander kommetje. 

Het voordeel van deze methode is dat je geen extra hulpmiddelen nodig hebt. Ook blijven je handen zo goed als schoon. Het nadeel is dat door de scherpe eischaal de kans groter is dat de dooier kapot gaat, waardoor er eigeel in het eiwit kan komen. 

Ei scheiden met je hand als ‘zeef’

Wil je minder risico lopen op een kapotte eidooier, dan kun je je handen gebruiken als ‘zeef’. Breek het ei boven je hand en laat het eiwit tussen je vingers door in een kommetje druipen. De eidooier blijft in je hand. Het nadeel van deze methode is wel dat je handen vies worden, maar die kun je daarna natuurlijk gewoon wassen. 

Ei splitsen met flesje

Naast het gebruiken van je handen of de eierschaal, kun je eieren ook scheiden met behulp van extra hulpmiddelen. Het simpelste hulpmiddel heb je waarschijnlijk wel ergens in huis: een leeg plastic flesje. Zorg dat het flesje goed schoon is voordat je het gebruikt. 

Breek een ei in een kommetje, druk het flesje iets in en houd de opening van het flesje boven de eidooier. Verminder de druk op het flesje zodat de eidooier wordt opgezogen. De eidooier kun je vervolgens eenvoudig in een ander kommetje doen. Er zijn ook eierscheiders te koop die op dezelfde manier werken, zoals het visje dat je op de foto hieronder ziet. 

eierscheiders

Ei splitsen met traditionele eischeider

Naast eischeiders die de eidooier uit het eiwit zuigen, zijn er ook traditionele eierscheiders. Ze zijn er zelfs in verschillende vormen en materialen. Kies je voor zo’n traditionele eierscheider, dan werk je er als volgt mee: hang de eischeider boven een kommetje en breek het ei erin. De eidooier zal erin blijven liggen en het eiwit sijpelt naar beneden het kommetje in. Als al het eiwit in het kommetje is gestroomd, kun je de eidooier in een ander kommetje doen. 

eieren scheiden

Half ei gebruiken

Soms gebruik ik in mijn recepten ook een half ei. Als je in een ingrediëntenlijst een ½ ei ziet staan, heb je geen los eiwit of alleen een eidooier nodig. Je gebruikt dan gewoon een ½ ei. De makkelijkste manier om een ½ ei af te meten: breek een ei in een kommetje en klop deze los met een vork. Weeg van het losgeklopte ei 25 gram af en je hebt ½ ei. 

Wat doen met overgebleven eiwitten of eidooiers?

Heb je voor een recept alleen eiwit nodig of alleen eigeel? Gooi de rest van het ei zeker niet weg, je kunt er nog heel veel lekkere dingen mee maken. Bekijk deze artikelen als je inspiratie zoekt voor je overgebleven eidooiers of je overgebleven eiwit. Ook benieuwd hoelang je eidooiers, eiwitten of hele eieren kunt bewaren? Ik vertel je er alles over in dit artikel over eieren bewaren.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)