Het is altijd handig om eieren op voorraad te hebben, vooral als je spontaan aan de bak wilt. Het is dus geen verrassing dat ik altijd wel een paar eieren in huis heb. Ik krijg vaak vragen over het bewaren van eieren. Hoe kun je eieren het beste bewaren en hoelang zijn eieren houdbaar? In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen over eieren bewaren.

Hoe kun je eieren bewaren?

De meestgestelde vraag is: hoe moet je eieren bewaren? Het advies is om eieren in de koelkast te bewaren. Eventuele schadelijke bacteriën zitten aan de buitenkant van het ei, op de schaal. Hoe kouder je de eieren bewaart, hoe minder groot de kans is dat deze bacteriën toenemen. 

Waarom staan eieren in de supermarkt dan buiten de koeling? Daar is een goede reden voor. Als je eieren uit de koelkast zou pakken in de supermarkt, en ze komen onderweg in je tas op kamertemperatuur, dan vormt zich condens aan de buitenkant van de eischaal. Die vochtige omgeving is een broeinest voor bacteriën. Daarom staan eieren in de supermarkt buiten het koelschap, zodat deze temperatuurovergang er niet is. Zet je eieren dus thuis wel in de koelkast zodra je je boodschappen uitpakt. 

Hoelang zijn eieren houdbaar?

Hoelang kun je eieren bewaren? Ik krijg ook veel vragen over de houdbaarheid van eieren. Vanaf het moment dat een ei gelegd is, kun je het ongeveer 4 weken bewaren. Omdat je bij een gekocht ei niet weet wanneer het precies gelegd is, kun je het beste van de houdbaarheidsdatum op de verpakking uit gaan. Let op dat beschadigde eieren veel minder lang houdbaar zijn. 

Hoelang zijn gekookte eieren houdbaar?

Verse eieren kun je dus ongeveer 4 weken bewaren. Maar hoelang kun je gekookte eieren bewaren? Gekookte eieren kun je een kleine week bewaren. Je kunt gekookte eieren op twee manieren bewaren. Bewaar (afgekoelde) gekookte eieren ongepeld in de koelkast of zet gepelde eieren in een afgesloten bakje met water in de koelkast.

Hoe kun je zien of een ei nog goed is?

Twijfel je of een ei nog goed is? Er is een makkelijke test om dit te controleren. Vul een ruime kom met water en doe het ei hierin. Blijft het ei op zijn kant op de bodem liggen? Dan is het ei vers. Gaat het ei al iets rechtop staan in het water, dan kun je het ei nog prima eten, maar is het iets minder vers. Blijft het ei drijven, dan is niet meer geschikt om op te eten. En zoals altijd bij verse producten geldt: vertrouw op je eigen zintuigen. Kijk en ruik of een product, in dit geval het ei, nog goed en vers is. 

Hoe kun je eiwitten bewaren?

Soms heb je voor een recept alleen eidooiers nodig. Wat doe je dan met de resterende eiwitten? Deze eiwitten kun je in een afgesloten bakje 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt eiwitten ook heel goed invriezen en ze op een later moment gebruiken. Je kunt ze dan bijvoorbeeld in een plastic zakje of afsluitbaar bakje invriezen. Heb je veel eiwitten over? Dan is dat het perfecte excuus om een flinke lading meringues te bakken!

Hoe kun je eidooiers bewaren?

Heb je juist alleen de eiwitten gebruikt voor een recept en heb je eidooiers over? Ook eidooiers kun je in een afgesloten bakje 2 dagen bewaren in de koelkast. In tegenstelling tot eiwitten kun je eidooiers niet invriezen. De structuur verandert dan en het eigeel is niet meer fijn om te gebruiken. Natuurlijk zijn er wel veel lekkere recepten die je met overgebleven eidooiers kunt maken, zoals zelfgemaakte advocaat of vanille-ijs.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Marjolijn 2021-08-13 17:35:46

Eiwitten maar 2 dagen houdbaar in de koelkast? Oh.... Ik heb weleens macarons gemaakt met eiwitten die al veel langer in de koelkast stonden dan 2 dagen. Oeps! Nou ja,niemand is ziek geworden en we leven nog steeds, maar ik zal ze de volgende keer wel invriezen hahaha!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-08-16 14:44:27

Iets langer gaat vast ook nog wel goed, maar dit zijn de richtlijnen

Beantwoorden
MARILENE. 2021-08-11 23:02:15

Blij dat ik nu meer over eieren weet.

Beantwoorden
MA
Eline 2021-08-11 22:09:40

Soms leggen mijn kippen meer dan ik op kan. Gelukkig zijn geklutste eieren ook prima in te vriezen, dan per 100 gram 2,5 gram zout of 7,5 gram suiker toevoegen (om goede structuur te houden).

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-08-16 15:00:00

Goede tip, dankje!

Beantwoorden
G.Padmos 2021-08-11 12:33:18

hoe controleer je on gekookt ei. Nou heel gemakkelijk door het op een glad ondergrond te plaatsen en het EI als een tol rond draaien blijf het ronddraaien dan is het EI gekookt, wanneer het EI direct stopt met draaien dan is het Ei al gekookt.

Beantwoorden
G.
Sandra 2021-08-14 12:53:25

Voor alle duidelijkheid, want je verhaal klopt niet.

Blijft t draaien is t hardgekookt.
Stopt t met draaien is t rauw.

Beantwoorden
SA