Het is altijd handig om wat eieren op voorraad te hebben, vooral als je spontaan aan de bak wilt. Het is dus geen verrassing dat ik altijd wel een paar eieren in huis heb. Ik krijg vaak vragen over het bewaren van eieren. Hoelang zijn eieren houdbaar? Zijn mijn eieren nog goed? Hoe moet je eieren bewaren? In dit artikel leg ik je alles uit over het bewaren van eieren: van rauw ei tot gekookt ei en van eigeel tot eiwit.

Eieren bewaren

Eieren in koelkast bewaren

Als je net als ik altijd wel eieren in huis hebt, wil je deze vast zo lang mogelijk goed houden. Maar hoe bewaar je eieren om ze het langst vers te houden? Het advies is om eieren in de koelkast te bewaren. Eventuele schadelijke bacteriën zitten aan de buitenkant van het ei, op de schaal. Hoe kouder je de eieren bewaart, hoe kleiner de kans dat de bacteriën toenemen. Rauwe eieren op kamertemperatuur bewaren vergroot de kans op salmonella, bewaar ze daarom in de koelkast. 

Tip: vaak heb je in een koelkastdeur plek om je eieren te bewaren, maar dit is geen handige plek. Door de wisselende temperaturen kunnen de bacteriën sneller toenemen. Het beste advies? De eieren in het eierdoosje op een plankje in de koelkast bewaren. 

Waarom staan eieren in de supermarkt buiten de koeling?

Het advies is dus om eieren bij een koude temperatuur te bewaren, in de koelkast. Waarom vind je eieren in de supermarkt dan buiten de koeling? Hier is een goede reden voor. Als je eieren in de supermarkt uit de koelkast zou halen, komen ze onderweg naar huis in je tas op kamertemperatuur. Hierdoor ontstaat er condens en wordt het ei vochtig aan de buitenkant van de schaal. Deze omgeving is een broeinest voor bacteriën. Door eieren in de winkel buiten de koeling te bewaren, zijn er geen grote wisselingen in temperatuur voordat je ze zelf thuis in de koelkast zet.

Gekookte eieren bewaren

Wil je weten hoe je gekookte eieren bewaart? Bewaar je ongepelde eieren op dezelfde manier als ongekookte eieren. Gepelde eieren bewaar je in een afgesloten bakje met water in de koelkast.

Houdbaarheid eieren

Hoelang zijn eieren houdbaar? De houdbaarheid is afhankelijk van of het ei gekookt of vers is: 

  • Verse eieren kun je ongeveer 4 weken bewaren, vanaf het moment dat het ei gelegd is. Omdat je bij een gekocht ei niet weet wanneer deze precies is gelegd, kunt je het beste van de houdbaarheidsdatum op de verpakking uitgaan. Let op dat eieren met een beschadigde eierschaal veel minder lang houdbaar zijn. 
  • Gekookte eieren zijn ongeveer een kleine week houdbaar in de koelkast, als je ze tenminste op de juiste manier bewaart.
  • Wil je eidooiers of eiwitten bewaren? Zorg dat je ze gekoeld bewaard in een afgesloten bakje in de koelkast, ze blijven dan 2 dagen goed. Eiwitten kun je zelfs invriezen, hier vertel ik verderop meer over.

Ei testen: hoe controleer je eieren?

De meest gestelde vraag als het gaat over eieren bewaren is: hoe weet je of een ei nog goed is? Eieren zijn versproducten en je wilt altijd goed oppassen voor voedselvergiftiging. Twijfel je of een ei nog goed is? Heeft het ei een afwijkende geur of ziet hij er niet helemaal fris meer uit? Bij een vers product geldt altijd: vertrouw op je zintuigen en kijk en ruik of een product nog goed is. Vertrouw je het niet meer? Eet het ei dan niet op. 

Er is ook een makkelijke test om te controleren of een ei nog goed is. Vul een ruime kom met water en doe het ei hierin. Kijk nu hoe het ei in het water ligt:

  • Blijft het ei op zijn kant op de bodem liggen? Dan is het ei vers. 
  • Staat het ei al iets rechtop? Dan kun je het nog prima eten, maar is het ei al iets minder vers.
  • Blijft het ei drijven? Dan is het niet langer geschikt om te eten.
eieren bewaren

Eiwit bewaren in koelkast of invriezer

Soms heb je voor een recept alleen eidooiers nodig. Wat doe je dan met de resterende eiwitten? Je kunt dit 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Wist je dat je eiwit ook goed in kunt vriezen? Doe het eiwit in een plastic zakje of afsluitbaar bakje in de vriezer. Heb je veel eiwitten over? Dan is dat het perfecte excuus om een flinke lading meringues te maken. Of check dit overzicht wat je nog meer kunt maken met overgebleven eiwit.

eieren bewaren

Eidooiers bewaren in koelkast

Heb je juist alleen eiwitten gebruikt en heb je nu eidooiers over? Ook eigeel kun je 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. In tegenstelling tot eiwitten kun je eidooiers niet invriezen. De structuur verandert dan en het eigeel is niet meer fijn om te gebruiken. Natuurlijk zijn er wel veel lekkere recepten die je met overgebleven eidooiers kunt maken, zoals zelfgemaakte advocaat of vanille-ijs. Kijk hier voor een overzicht van recepten met eidooiers!

eieren bewaren

Gevulde eieren bewaren

Wil je gevulde eieren maken en ben je benieuwd of je ze van tevoren kunt maken? Maak deze eieren niet te lang van tevoren. Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren. Wacht zo lang mogelijk met het vullen van de eieren, om te voorkomen dat ze uitdrogen en rubberig gaan smaken.

Nog een keer de veelgestelde vragen op een rij

Hoe kun je eieren bewaren?

Bewaar eieren altijd in de koelkast, of het nu gaat om verse of gekookte eieren. Buiten de koelkast geef je schadelijke bacteriën en ziekmakers te veel kans, waardoor de eieren sneller overstuur raken. Zet eieren ook niet in de koelkastdeur, door de temperatuurschommelingen zijn ze minder lang houdbaar.

Hoelang kun je eieren bewaren?

Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.

Hoelang kun je eieren buiten de koelkast bewaren?

Het advies is om eieren niet buiten de koelkast te bewaren. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën, zodat ziekmakers zoals salmonella minder kans krijgen. 

Hoe weet je of een ei nog goed is?

Vertrouw op je eigen zintuigen. Ziet het ei er nog goed uit, ruikt het ei vreemd? Je kunt ook een test gebruiken. Leg het ei in een bak met water. Als het ei blijft drijven is het niet meer goed.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
G.Padmos 2021-08-11 12:33:18

hoe controleer je on gekookt ei. Nou heel gemakkelijk door het op een glad ondergrond te plaatsen en het EI als een tol rond draaien blijf het ronddraaien dan is het EI gekookt, wanneer het EI direct stopt met draaien dan is het Ei al gekookt.

Beantwoorden
G.
Sandra 2021-08-14 12:53:25

Voor alle duidelijkheid, want je verhaal klopt niet.

Blijft t draaien is t hardgekookt.
Stopt t met draaien is t rauw.

Beantwoorden
SA
Eline 2021-08-11 22:09:40

Soms leggen mijn kippen meer dan ik op kan. Gelukkig zijn geklutste eieren ook prima in te vriezen, dan per 100 gram 2,5 gram zout of 7,5 gram suiker toevoegen (om goede structuur te houden).

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-08-16 15:00:00

Goede tip, dankje!

Beantwoorden
MARILENE. 2021-08-11 23:02:15

Blij dat ik nu meer over eieren weet.

Beantwoorden
MA
Marjolijn 2021-08-13 17:35:46

Eiwitten maar 2 dagen houdbaar in de koelkast? Oh.... Ik heb weleens macarons gemaakt met eiwitten die al veel langer in de koelkast stonden dan 2 dagen. Oeps! Nou ja,niemand is ziek geworden en we leven nog steeds, maar ik zal ze de volgende keer wel invriezen hahaha!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-08-16 14:44:27

Iets langer gaat vast ook nog wel goed, maar dit zijn de richtlijnen

Beantwoorden