Eieren bewaren: hoe doe je dit het beste en hoelang blijven eieren goed? Het is altijd handig om wat eieren op voorraad te hebben, vooral als je spontaan aan de bak wilt. Een ei is namelijk een veelgebruikt ingrediënt in bakrecepten. Het is dus geen verrassing dat ik altijd wel een paar eieren in huis heb. 

Wat ook geen verrassing is, is dat ik vaak vragen krijg over het bewaren van eieren. Vooral de vragen over de houdbaarheid en bewaarplek komen veel voor. Maar ook ‘zijn mijn eieren nog goed’ en ‘hoe kan ik dit controleren’ worden vaak gesteld. In dit artikel beantwoord ik al deze vragen en ik leg alles uit over het bewaren van eieren: van rauw ei tot gekookt ei en van eigeel tot eiwit. Lees hier alles over eieren scheiden.

Eieren bewaren

Eieren bewaren in de koelkast

Als je net als ik altijd wel eieren in huis hebt, wil je deze vast zo lang mogelijk goed houden. Maar hoe bewaar je eieren zodat ze zo lang mogelijk vers blijven? Het advies is om thuis altijd eieren in de koelkast te bewaren. Waarom? Eventuele schadelijke bacteriën zitten aan de buitenkant van het ei, op de schaal. Hoe kouder je de eieren bewaart, hoe kleiner de kans is dat de bacteriën op de eierschaal toenemen. Rauwe eieren op kamertemperatuur bewaren vergroot de kans op salmonella, bewaar ze daarom altijd in de koelkast. 

Waarom staan eieren in de supermarkt buiten de koeling?

Het is het veiligst om eieren in de koelkast te bewaren, op een lage temperatuur. Waarom vind je eieren in de supermarkt dan buiten de koeling? Hier is een goede reden voor. Als eieren in de winkel in de koeling staan, komen ze onderweg naar huis in je tas op kamertemperatuur. Door deze temperatuurschommeling ontstaat er condens en wordt het ei vochtig aan de buitenkant van de schaal. Deze vochtige, opgewarmde omgeving is een broeinest voor bacteriën. Door eieren in de winkel buiten de koeling te bewaren, zijn er geen grote wisselingen in temperatuur voordat je ze zelf thuis in de koelkast zet.

Waarom je eieren niet in de koelkastdeur plaatst?

Eieren gaan dus minder lang mee bij grote temperatuurschommelingen. Dit is ook goed om te onthouden wanneer je je eieren thuis in de koelkast zet. Vaak heeft een koelkast in de deur een plek voor eieren, maar wist je dat dit juist geen handige plek is? In de deur is de temperatuurwisseling van het openen en sluiten van de koelkast het grootst. Door de wisselende temperaturen kunnen de bacteriën op de eierschalen sneller toenemen. Het beste advies? Bewaar de eieren in het eierdoosje op een plankje in de koelkast. 

Gekookte eieren bewaren

Ongekookte eieren bewaar je zoals hierboven genoemd het beste in het eierdoosje op een plank in de koelkast. Maar wil je weten hoe je gekookte eieren bewaart? Bewaar de gekookte, ongepelde eieren op dezelfde manier als ongekookte eieren. Gepelde eieren bewaar je in een afgesloten bakje met water in de koelkast.

Hoelang zijn eieren houdbaar?

Hoelang blijven eieren goed? De houdbaarheid van eieren is afhankelijk van of het ei gekookt of vers is: 

  • Hoelang verse eieren bewaren? Verse eieren kun je ongeveer 4 weken bewaren, vanaf het moment dat het ei gelegd is. Omdat je bij een gekocht ei niet weet wanneer deze precies is gelegd, kun je het beste van de houdbaarheidsdatum op de verpakking uitgaan. Let op dat eieren met een beschadigde eierschaal veel minder lang houdbaar zijn. 
  • Hoelang gekookte eieren bewaren? Gekookte eieren zijn ongeveer een kleine week houdbaar in de koelkast, als je ze tenminste op de juiste manier bewaart.
  • Hoelang eidooiers of eiwit bewaren? Wil je eidooiers of eiwitten bewaren? Zorg dat je ze gekoeld bewaard in een afgesloten bakje in de koelkast, ze blijven dan 2 dagen goed. Eiwitten kun je zelfs invriezen, hier vertel ik verderop meer over.

Eieren testen: hoe controleer ik of eieren nog goed zijn?

Hoe weet je of een ei nog goed is? Het is misschien wel de meest gestelde vraag als het gaat over eieren bewaren. Eieren zijn versproducten en je wilt goed oppassen voor voedselvergiftiging. Twijfel je of een ei nog goed is? Heeft het ei een afwijkende geur of ziet het er niet helemaal fris meer uit? Bij een vers product geldt altijd: vertrouw op je zintuigen, en kijk en ruik of een product nog goed is. Vertrouw je het niet meer? Eet het ei dan niet op.

Ei testen in water

Er is ook een makkelijke test om te controleren of een ei nog goed is. Vul een ruime kom met water en doe het ei hierin. Kijk nu hoe het ei in het water ligt:

  • Blijft het ei op zijn kant op de bodem liggen? Dan is het nog vers. 
  • Staat het ei al iets rechtop? Dan is het al iets minder vers, maar je kunt het nog prima eten.
  • Blijft het ei drijven? Dan is het niet langer geschikt om te eten.
eieren bewaren

Eiwit bewaren in koelkast of in vriezer

Soms heb je voor een recept alleen eidooiers nodig. Wat doe je dan met de resterende eiwitten? Je kunt eiwitten 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Wist je dat je eiwit ook goed in kunt vriezen? Doe het eiwit dan in een plastic zakje of afsluitbaar bakje in de vriezer. 

Heb je veel eiwitten over? Dan is dat het perfecte excuus om een flinke lading meringues te maken. Bekijk ook mijn artikel over eiwit kloppen of ontdek wat je nog meer kunt doen met overgebleven eiwit.

eieren bewaren

Eidooiers bewaren in koelkast

Heb je juist alleen eiwitten gebruikt en heb je nu eidooiers over? Ook eigeel kun je 2 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. In tegenstelling tot eiwitten kun je eidooiers niet invriezen. De structuur verandert dan en het eigeel is niet meer fijn om te gebruiken. 

Natuurlijk zijn er wel veel lekkere recepten die je met overgebleven eidooiers kunt maken, zoals zelfgemaakte advocaat, mayonaise of vanille-ijs. Of maak je eigen eierkoeken. Hier heb je zowel hele eieren als extra eigeel voor nodig. Meer inspiratie voor bakken met eigeel? Bekijk dan een overzicht van al mijn recepten met eidooiers.

eieren bewaren

Gevulde eieren bewaren

Wil je gevulde eieren maken? Maak deze eieren niet te lang van tevoren. Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren. Wacht zo lang mogelijk met het vullen van de eieren, om te voorkomen dat ze uitdrogen en rubberig gaan smaken.

Samengevat: de meest gestelde vragen op een rij

Hoe kun je eieren bewaren?

Bewaar eieren altijd in de koelkast, of het nu gaat om verse of gekookte eieren. Buiten de koelkast geef je schadelijke bacteriën en ziekmakers te veel kans, waardoor de eieren sneller over de datum gaan. Zet eieren ook niet in de koelkastdeur, door de temperatuurschommelingen zijn ze dan ook minder lang houdbaar.

Hoelang kun je eieren bewaren?

Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de eieren test doen met een bak met water.

Hoelang kun je eieren buiten de koelkast bewaren?

Het advies is om eieren niet buiten de koelkast te bewaren. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën, zodat ziekmakers zoals salmonella minder kans krijgen. 

Hoe weet je of een ei nog goed is?

Vertrouw op je eigen zintuigen. Ziet het ei er nog goed uit, ruikt het ei vreemd? Je kunt ook een test gebruiken. Leg het ei in een bak met water. Als het ei blijft drijven, is het niet meer goed.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
G.Padmos 2021-08-11 12:33:18

hoe controleer je on gekookt ei. Nou heel gemakkelijk door het op een glad ondergrond te plaatsen en het EI als een tol rond draaien blijf het ronddraaien dan is het EI gekookt, wanneer het EI direct stopt met draaien dan is het Ei al gekookt.

Beantwoorden
G.
Sandra 2021-08-14 12:53:25

Voor alle duidelijkheid, want je verhaal klopt niet.

Blijft t draaien is t hardgekookt.
Stopt t met draaien is t rauw.

Beantwoorden
SA
Eline 2021-08-11 22:09:40

Soms leggen mijn kippen meer dan ik op kan. Gelukkig zijn geklutste eieren ook prima in te vriezen, dan per 100 gram 2,5 gram zout of 7,5 gram suiker toevoegen (om goede structuur te houden).

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-08-16 15:00:00

Goede tip, dankje!

Beantwoorden
MARILENE. 2021-08-11 23:02:15

Blij dat ik nu meer over eieren weet.

Beantwoorden
MA
Marjolijn 2021-08-13 17:35:46

Eiwitten maar 2 dagen houdbaar in de koelkast? Oh.... Ik heb weleens macarons gemaakt met eiwitten die al veel langer in de koelkast stonden dan 2 dagen. Oeps! Nou ja,niemand is ziek geworden en we leven nog steeds, maar ik zal ze de volgende keer wel invriezen hahaha!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-08-16 14:44:27

Iets langer gaat vast ook nog wel goed, maar dit zijn de richtlijnen

Beantwoorden