Versgebakken brood is het allerlekkerst. De korst is dan heerlijk knapperig en vormt een fijn contrast met het malse kruim van binnen. Maar je wilt – of kunt – een brood vaak niet in 1 keer opeten, of je hebt juist extra gebakken om een voorraadje aan te leggen. Maar hoe kan je brood het beste bewaren en hoelang blijft brood goed? In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen over brood bewaren!

Turks brood recept

Kan ik warm brood bewaren?

Ga je zelf brood bakken? Je wilt natuurlijk genieten van een lekker knapperige korst. Hiervoor is het belangrijk dat de condens die vrijkomt tijdens het afkoelen kan ontsnappen. Zorg dus dat je het brood na het bakken direct uit de vorm of van de bakplaat haalt en laat afkoelen op een rooster. 

Laat vers brood helemaal afkoelen voordat je het in een (brood)zak doet en snijd het pas aan als het niet meer warm is. Doe je het eerder, dan gaat dat ten koste van de structuur van het brood en ook droogt het dan sneller uit. 

Hoe kan je brood het beste bewaren?

Brood met een knapperige korst kun je op een aantal manieren bewaren:

  • Bewaar het brood in papieren zak
  • Bewaar het brood in katoenen broodzak
  • Bewaar het brood in schone theedoek

Op deze manieren blijft de korst langer knapperig. Zo kun je ook brood uit de broodbakmachine bewaren. Na een tijdje wordt een broodkorst minder knapperig. Daar is vrij weinig aan te doen, al kun je het brood nog wel kort oppiepen in de oven. 

Brood bewaren

Gesneden brood bewaren

Een brood dat aangesneden is kun je het beste met de doorgesneden zijde naar beneden op een broodplank plaatsen. Zo droogt de snijkant niet uit. Heb je brood gebakken dat niet knapperig hoeft te blijven, dan kun je dit ook prima in plastic verpakken. 

Hoelang kan je brood bewaren?

Je wilt zo lang mogelijk genieten van vers brood, maar hoelang kan je brood bewaren? Er is een verschil tussen gekocht brood en zelfgebakken brood. Zelfgebakken brood bevat geen broodverbeteraars en wordt daardoor vaak sneller oud dan brood van de bakker of supermarkt. In de regel kun je vers brood 2-4 dagen bewaren, maar het zal wel langzaam in kwaliteit afnemen en iets taaier worden. 

Let op: hoelang zelfgebakken brood goed blijft, verschilt per brood. Hoe meer water (of vocht) een brooddeeg bevat, hoe langer het mals en vers blijft. Ook zuurdesembrood blijft langer goed dan een brood op gistbasis. 

Bak thuis het lekkerste brood!

Kan je brood bewaren in de vriezer?

Wil je brood langer bewaren? Dan kan je het brood bewaren in de diepvries. Laat ook nu het brood helemaal afkoelen; warm brood invriezen is geen succes. Brood invriezen kan op verschillende manieren. Vries het brood in zijn geheel in of snijd het alvast in plakken. Je kunt dan steeds een aantal sneetjes uit de vriezer halen.

Ga je brood invriezen? Bewaar het brood in dit geval wel in (diepvriesbestendige) plastic zakken. Zo kun je heel makkelijk voor een langere tijd zelfgebakken brood bewaren. Vries je het brood in z’n geheel in, dan kun je het ook heel goed nog even oppiepen na het ontdooien. Doe dit in een oven van 180-200 °C voor zo’n 5-10 minuten. Bewaar brood niet in de koelkast, daar wordt het droger van.

Hoelang kan je brood bewaren in de vriezer?

Kies je ervoor om het brood in te vriezen, dan kun je het 4-6 weken bewaren. Let wel op: ook in de vriezer neemt de kwaliteit van het brood in de loop van de tijd af en droogt het brood iets uit. 

Wat kan je doen met oud brood?

Is je brood toch oud geworden? Dan kun je het alsnog prima gebruiken voor verschillende recepten. 

Gebruik het bijvoorbeeld als basis voor broodpudding, tover het om tot wentelteefjes, maak er paneermeel van of droog het tot croutons! 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
AM 2022-03-11 11:32:41

Goedemorgen, als ik zelfgebakken brood in sneetjes bij elkaar heb ingevroren, en dan eind van de middag/avond bevroren besmeer en in broodtrommels doe en bewaar in de koelkast, zou het brood de volgende dag rond lunchtijd nog goed te eten zijn?

Beantwoorden
AM
Rutger 2022-03-13 12:35:24

Zeker!

Beantwoorden
Ingrid bressers 2022-03-27 20:37:58

Hoe zit dat met glutenvrij brood?
Kan ik daar meer water (dan vgls verpakking) aan toevoegen zodat het zachter wordt?
Ik bak brood in de stoomoven.

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-03-28 10:54:43

Hi! Ik heb daar zelf niet heel veel ervaring mee, dus kan je daar helaas geen goed antwoord op geven.

Beantwoorden