Brood bewaren: hoe doe je dat eigenlijk? Versgebakken brood is natuurlijk het allerlekkerst. De korst is dan heerlijk knapperig en vormt een fijn contrast met het malse kruim van binnen. Maar je wilt – of kunt – een brood vaak niet in 1 keer opeten. Of misschien heb je je juist extra brood gebakken om een voorraadje aan te leggen.

Het weggooien van brood is natuurlijk ontzettend zonde en ook nergens voor nodig als je vers brood op de juiste manier bewaart. Maar wat is de beste manier om brood te bewaren? En hoelang blijft brood goed? In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen over brood bewaren, zodat jij vanaf nu altijd zo lang mogelijk geniet van een (zelfgebakken) brood.

Turks brood recept

Kan ik vers brood bewaren als het nog warm is?

Ga je zelf brood bakken? Je wilt natuurlijk genieten van een lekker knapperige korst. Hiervoor is het belangrijk dat de condens die vrijkomt tijdens het afkoelen kan ontsnappen. Zorg dus dat je het brood na het bakken direct uit de vorm of van de bakplaat haalt en laat afkoelen op een rooster. 

Laat vers brood helemaal afkoelen voordat je het in een (brood)zak doet en snijd het pas aan als het niet meer warm is. Snijd je het brood als het nog warm is, dan gaat dat ten koste van de structuur van het brood en ook droogt het dan sneller uit. 

Tip: maak je je zelfgebakken brood al in mijn broodbakbol, voor extra mooi gerezen en knapperig brood?

Hoe kan je brood het beste bewaren?

Wil je vers brood bewaren voor een korte tijd, dan kun je dit op een aantal verschillende manieren doen. Brood met een knapperige korst kun je bijvoorbeeld op de volgende manieren bewaren:

  • Brood bewaren in papieren zak
  • Brood bewaren in katoenen broodzak
  • Brood bewaren in schone theedoek

Op deze manieren blijft de korst langer knapperig. Zo kun je ook brood uit de broodbakmachine bewaren. 

Let op: na een tijdje wordt een broodkorst minder knapperig. Daar is vrij weinig aan te doen, al kun je het brood nog wel kort oppiepen in de oven. 

Brood bewaren

Gesneden brood bewaren

Een brood dat aangesneden is, kun je het beste met de doorgesneden zijde naar beneden op een broodplank plaatsen. Zo droogt de snijkant niet uit. Heb je brood gebakken dat niet knapperig hoeft te blijven, dan kun je dit ook prima in plastic verpakken. 

Stokbrood bewaren

Stokbrood is versgebakken echt het lekkerst, dan is de korst namelijk heerlijk knapperig. Dit brood wordt snel wat taaier en daarom is het lastig om het goed te bewaren. Net als bij ander brood met een knapperige korst, kun je stokbrood bewaren in een papieren zak, katoenen broodzak of schone theedoek.

Wil je je stokbrood bewaren voor een later moment? Vries het dan zo snel mogelijk in nadat het is afgekoeld. Om de korst na het ontdooien weer knapperig te krijgen, kun je het heel kort in de oven doen. Maak de buitenkant van het stokbrood dan licht vochtig en bak het nog 5-7 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Desembrood bewaren

Wil je zelfgemaakt desembrood bewaren? Desembrood bewaar je op dezelfde manier als gewoon brood, alleen heeft desembrood als voordeel dat het minder snel droog wordt. Daarnaast duurt het door de zuurtegraad van het brood ook langer voordat je brood beschimmelt. Als je brood wat langer wilt bewaren én vers wilt houden, is desembrood dus erg geschikt. 

Hoelang kan je brood bewaren?

Je wilt zo lang mogelijk genieten van vers brood, maar hoelang kan je brood bewaren? Hoelang brood houdbaar is, verschilt per brood. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen gekocht brood en zelfgebakken brood. Brood uit de winkel is voorzien van broodverbeteraars. Zelfgebakken brood bevat geen broodverbeteraars en wordt daardoor vaak sneller oud dan brood van de bakker of supermarkt. 

Zelfgebakken brood bewaren

Hoelang blijft zelfgebakken brood goed? Over het algemeen kun je vers, zelfgebakken brood 2-4 dagen bewaren, maar het zal wel langzaam in kwaliteit afnemen en iets taaier worden. 

Let op: hoelang zelfgebakken brood goed blijft, verschilt per brood. Hoe meer water (of vocht) een brooddeeg bevat, hoe langer het mals en vers blijft. Ook desembrood blijft langer goed dan een brood op gistbasis. 

Bak thuis het lekkerste brood!

Brood invriezen: kan je brood bewaren in de vriezer?

Wil je brood langer bewaren dan een paar dagen en toch zo vers mogelijk houden? Dan kan je het brood bewaren in de diepvries. Laat ook nu het brood helemaal afkoelen; warm brood invriezen is geen succes. Brood invriezen kan op verschillende manieren: 

  • Vries het brood in zijn geheel in en haal het gehele brood uit de vriezer zodra je het nodig hebt.
  • Snijd het brood alvast in plakken. Je kunt dan steeds een aantal sneetjes uit de vriezer halen.

Ga je brood invriezen? Bewaar het brood in dit geval wel in (diepvriesbestendige) plastic zakken. Zo kun je heel makkelijk voor een langere tijd zelfgebakken brood bewaren. Vries je het brood in z’n geheel in, dan kun je het ook heel goed nog even oppiepen na het ontdooien. Doe dit in een oven van 180-200 °C voor zo’n 5-10 minuten. 

Brood in de koelkast bewaren? Dat raad ik je niet aan! Het brood wordt daar droger van en wordt er hierdoor niet lekkerder op. 

Hoelang kan je brood bewaren in de vriezer?

Hoelang blijft brood goed in de vriezer? Kies je ervoor om het brood in te vriezen, dan kun je het 4-6 weken bewaren. Let wel op: ook in de vriezer neemt de kwaliteit van het brood in de loop van de tijd af en droogt het brood iets uit. Haal daarom altijd het langst ingevroren brood als eerste uit de vriezer. Je kunt dit eenvoudig bijhouden door bijvoorbeeld de datum van het invriezen op de plastic zakken te schrijven.

Wat kan je doen met oud brood?

Is je brood toch oud geworden? Dan kun je het alsnog prima gebruiken voor verschillende recepten:

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
AM 2022-03-11 11:32:41

Goedemorgen, als ik zelfgebakken brood in sneetjes bij elkaar heb ingevroren, en dan eind van de middag/avond bevroren besmeer en in broodtrommels doe en bewaar in de koelkast, zou het brood de volgende dag rond lunchtijd nog goed te eten zijn?

Beantwoorden
AM
Rutger 2022-03-13 12:35:24

Zeker!

Beantwoorden
Ingrid bressers 2022-03-27 20:37:58

Hoe zit dat met glutenvrij brood?
Kan ik daar meer water (dan vgls verpakking) aan toevoegen zodat het zachter wordt?
Ik bak brood in de stoomoven.

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-03-28 10:54:43

Hi! Ik heb daar zelf niet heel veel ervaring mee, dus kan je daar helaas geen goed antwoord op geven.

Beantwoorden