Wil je zelf Turks brood bakken? Met dit Turks brood recept bak je een heerlijk brood, perfect voor bij de borrel met verschillende dips, bij een kop soep of als basis voor een pizza van Turks brood. Of maak dit gevulde Turkse brood. Een Turks brood is een makkelijk brood om te bakken en ik geef je een paar handige tips voor een nog smaakvoller brood. Houd er bij dit recept wel rekening mee dat het Turkse brood wel wat tijd nodig heeft om te rijzen voordat je het bakt.

Voor dit Turks brood recept heb ik samengewerkt met Baktotaal; daar vind je alles om te bakken. Naast heel veel bakbenodigdheden kun je ook voor veel ingrediënten zoals bloem voor brood bij Baktotaal terecht!

Turks brood recept

Wat is Turks brood?

Turks brood is een luchtig, ovaalvormig platbrood. Het brood wordt gemaakt van bloem, gist, water, zout en olijfolie. Om het af te maken, wordt Turks brood vaak bestrooid met sesamzaadjes en/of nigellazaad.

In Nederland staat dit grote, ronde en ovale brood bekend als Turks brood, maar in Turkije wordt het ook wel pide ekmek genoemd. Wij denken bij de term pide vaak aan een andere Turkse lekkernij, namelijk het gevulde platbrood zoals in dit Turkse pide recept met gevulde gehakt. 

Om verwarring te voorkomen, noem ik het grote platbrood uit dit recept alleen Turks brood.

Gelijkmatig bakken met ovensteen of broodbakbol

Om het Turks brood mooi gelijkmatig te bakken, gebruik ik een ovensteen die is voorverwarmd in de oven. Tijdens het voorverwarmen absorbeert de ovensteen de warmte, die hij tijdens het bakken aan het brood geeft. Leg de broodbaksteen op een ovenrooster en plaats deze laag in de oven. De ovensteen van Baktotaal Bouwhuis is 30 bij 40 centimeter groot en ongeveer 2,5 centimeter dik. 

In plaats van een ovensteen kun je ook mijn broodbakbol gebruiken om dit Turks brood te bakken. Vorm het brood dan iets ronder in plaats van ovaal, zodat het gevormde brood in de bodem van de broodbakbol past. Voor platbroden, zoals dit Turkse brood, gebruik je enkel de bodem van de broodbakbol.

Turks brood recept

Stoombakje voor extra luchtig Turks brood

Door stoom toe te voegen tijdens het broodbakken krijg je een extra lekker brood. De stoom zorgt ervoor dat het Turkse brood nog meer rijst – en dus luchtiger wordt – en dat de korst extra krokant wordt. 

Bakkersovens hebben een functie voor stoom, maar thuis kun je daar een speciaal ontwikkeld stoombakje van Desh voor gebruiken. Dit bakje is gemaakt van een keramisch vuurvast materiaal dat je mee voorverwarmt in de oven. Zodra je het brood in de oven doet, vul je het bakje met wat water. Door de hitte van het Desh bakje wordt het water omgezet in stoom en heb je 4-5 minuten stoom. Dat is precies genoeg voor een prachtig zelfgebakken brood. Zeker als je vaker brood bakt is dit stoombakje echt een uitkomst!

Turks brood recept

Turks brood bakken met Amerikaanse patentbloem

Voor dit Turks brood recept heb ik Amerikaanse patentbloem gebruikt. Deze bloem bevat meer eiwitten dan gewone bloem waardoor hij extra geschikt is voor broodbakken. De eiwitten in de bloem zijn belangrijk voor de ontwikkeling van gluten in het deeg. En hoe rijker het deeg aan gluten is, des te luchtiger het brood wordt. In plaats van Amerikaanse patentbloem kun je ook gewone patentbloem gebruiken. 

Turks brood recept

Turks brood bewaren

Met dit recept maak je een flink brood. Maak je het brood niet in een keer op? Zelfgemaakt Turks brood is versgebakken natuurlijk het allerlekkerst, maar ook de dag erna is het nog erg lekker. Wil je het langer bewaren? Dan kun je het ook 2-3 maanden invriezen.

Voor meer tips, lees dit artikel over brood bewaren. En is je Turks brood toch oud geworden? Maak dan een Turks brood pizza of dit gevulde Turkse brood.

Ingrediëntenlijst
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Recept Turks brood

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Bekleed een (bak)plaat met bakpapier en bestuif deze licht met bloem. Stort het deeg op de bakplaat en druk het uit tot een ovaalvormig brood van ongeveer 25×30 centimeter. Laat het deeg 30 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven met de ovensteen en het stoombakje voor op 230 °C. Heb je deze niet, plaats dan alvast een bakplaat in de oven en een (metalen) braadslee op de bodem van de oven.

Druk na 30 minuten rijzen met je vingers een patroon in het brood, zoals op de foto te zien is. Klop het ei met de melk los en bestrijk het deeg hiermee. Bestrooi het met sesam- en nigellazaad en laat het Turkse brood nog 30-45 minuten rijzen.

Schuif het brood met bakpapier en al op de hete ovensteen (of de hete bakplaat) en giet wat water in het stoombakje (of in de braadslee). Bak het Turkse brood in 13-18 minuten goudbruin en gaar en laat het daarna afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaaal

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (19)
Jolanda 2020-05-29 09:09:00

Kun je ook de broodbakmachine gebruiken voor kneden en rijzen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-06-01 10:38:28

Zeker!

Beantwoorden
M. V. Bogget 2020-05-29 15:41:13

Wat is het verschil tussen patentbloem en Amerikaanse patentbloem?

Beantwoorden
M.
erik 2021-02-19 14:31:06

Tarwebloem wordt gemalen van tarwemeel. ... Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse tarwebloem. Het verschil zit in de verhouding tussen zetmeel en gluteneiwitten. Patentbloem bevat wat meer gluteneiwit en is daarom geschikt voor het bakken van produkten met een lange, elastische en luchtige structuur zoals brood.

Beantwoorden
ER
lizette 2020-05-31 08:30:39

hi,

Als je het brood de 2de en de 3de keer laat rijzen, dek je het dan af? Zo ja, met wat.. Huishoudfolie blijft namelijk plakken ben ik achter gekomen!

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-06-01 10:31:51

Het hoeft dat niet meer afgedekt te worden, doordat het met ei bestreken is droogt het minder snel uit.

Beantwoorden
Rita Van Brabandt 2020-06-12 19:37:58

Super lekker brood. Ik zocht al lang naar een goed recept voor Turks brood. Eindelijk heb ik het gevonden!😊 Het patroon verdwijnt echter bij het rijzen, jammer. Volgende keer duw ik het patroon er nog eens in net voor het bakken. Tenzij u een andere tip heeft.
Alvast bedankt voor het recept

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-06-20 12:03:55

Druk het patroon er goed diep in. En je kunt het altijd voordat het brood de oven in gaat nogmaals doen.

Beantwoorden
any verboven 2021-01-20 21:18:25

Ik ga Morgan een turks brood maaken

Beantwoorden
AN
T@S Smit 2021-01-21 11:54:00

Het plakt echt super erg. Hoe krijg je je handen schoon zonder heel veel weg te spoelen onder de kraan?

Beantwoorden
T@
Rutger 2021-01-25 08:53:00

Heb je het deeg goed gekneed? Het zou dan niet zo erg meer mogen plakken.

Beantwoorden
Wilma 2021-04-18 13:53:28

Wat is het verschil tussen Amerikaanse patentbloem en Italiaanse patentbloem?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-04-19 17:14:02

Om eerlijk te zijn ken ik Italiaanse patentbloem niet, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Bert 2021-05-25 13:55:10

Ik heb er 6 broodjes van gemaakt, te gebruiken voor een broodje shoarma.
Perfect en lekkerrrrrrrrrrrr.

Beantwoorden
BE
Joke 2021-08-13 07:06:07

Ik heb het brood 1 keer gebakken en deze smaakte prima. Nu wil ik hem nog een keer maken en keek eens goed naar de bereidingstijd omdat ik vandaag beperkt in mijn tijd zit. Nu zag ik daar 2,5 uur staan, maar hoe kan dat als je het deeg al 3 uur moet laten rijzen? Eerst 1 uur, dan 2x een half uur en dan nog een uur. Dan heb ik het niet eens over de kneedtijd en de baktijd!!!!

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-08-16 14:48:14

Je hebt helemaal gelijk, daar heb ik mij een uurtje vergist.

Beantwoorden
Alina de Boer 2021-10-08 17:14:15

Moet je tussen het rijzen ook kneden?

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-10-13 10:46:23

Dat is niet nodig.

Beantwoorden
Elly 2022-01-08 09:07:44

Hoi Rutger, je vermeld in de werkwijze op een gegeven moment om de oven voor te verwarmen, terwijl het deeg daarna nog 1 uur moet rijzen. Klopt die laatste rijs wel? Het lijkt me zo veel rijtijd in totaal.

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-01-11 09:31:10

Hoi. Dank voor je oplettendheid. Die tweede rijs mag iets korter inderdaad! Ik heb het aangepast.

Beantwoorden
Hanneke 2022-02-17 17:31:07

Ik woon in de verenigde Staten en kan geen Amerikaanse patent bloem vinden😂 wat is een vervangbaar bloem?

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-02-22 09:49:40

Een goede broodbloem, met een hoog percentage eiwitten, is goed om te gebruiken voor dit brood.

Beantwoorden
Sasja 2022-05-06 10:28:12

Ik heb een stoomoven, die tijdens normaal bakken stoom kan toevoegen: gering, gemiddeld, veel. Ik neem aan dat "gering" genoeg is?
Vanmiddag het recept uitproberen!!

Beantwoorden
SA
Sas 2022-05-06 10:29:05

Ik heb een stoomoven, die tijdens normaal bakken stoom kan toevoegen: gering, gemiddeld, veel. Ik neem aan dat "gering" genoeg is?
Vanmiddag het recept uitproberen!!

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-05-08 19:29:17

Hoi. Ik heb zelf geen ervaring met stoomovens, dus dat zul je zelf uit moeten proberen.

Beantwoorden
Minke 2022-05-29 09:37:07

Kun je ook een pizzasteen gebruiken ipv een ovensteen? Ik heb geen idee in hoeverre daar verschil in zit.

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-05-29 20:48:35

Dat is eigenlijk hetzelfde. Kan heel goed dus!

Beantwoorden
Flor 2022-06-22 14:51:20

Weer een geweldig recept! Eindelijk de Amerikaanse patent bloem besteld ( wij wonen in Spanje) van de Molen en ja hoor wat een prachtig Turks brood en heel smaakvol maar vooral heel luchtig. Een klein vraagje mag je er ook zoutvlokken of zoutschilfers op doen net zoals sesamzaad of heeft dat effect op het rijzen?
Dank je wel voor weer een prachtig recept Rutger.

Beantwoorden
FL
Rutger 2022-06-27 13:53:13

Hoi! Dat kan prima, dit heeft verder weinig tot heen effect op het rijzen.

Beantwoorden
Annelien Smits 2022-09-07 11:13:54

Hoi alleen aantal x dit lekkere brood gebakken met speltbloem. Maar bij mij blijft nooit het patroon erin zitten. Hoe zou dit komen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-14 19:52:12

Heb je het diep genoeg ingedrukt?

Beantwoorden
Marije 2022-10-02 19:56:17

Erg leuk recept om te maken! Het brood zag er goed uit en was lekker, alleen niet zo luchtig als ik had verwacht. Ik lees trouwens die 30 minuten rijs (na de eerste rijs van 1 uur) als 1 x 30 min en niet 2x 30. Dus na het aanzetten van de oven niet opnieuw 30 min.
Zou dat er mee te maken hebben, wordt het dan wel luchtiger als je het langer laat rijzen?
En in het stoombakje zat ook nog een beetje water ....

Beantwoorden
MA
Marije 2022-10-02 19:56:41

Erg leuk recept om te maken! Het brood zag er goed uit en was lekker, alleen niet zo luchtig als ik had verwacht. Ik lees trouwens die 30 minuten rijs (na de eerste rijs van 1 uur) als 1 x 30 min en niet 2x 30. Dus na het aanzetten van de oven niet opnieuw 30 min. Zou dat er mee te maken hebben, wordt het dan wel luchtiger als je het langer laat rijzen? En in het stoombakje zat ook nog een beetje water ....

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:35:44

Hoi. Het is echt 2 x 30 minuten rijzen na het uur rijzen. Eerst een half uur rijzen, dan het patroon erin drukken en dan nogmaals 30 (tot 45) minuten rijzen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.