- Voor het deeg
- 500 gr Amerikaanse patentbloem
- 7 gr gedroogde gist
- 325 ml water, lauwwarm
- 1½ theelepel suiker
- 2 el zonnebloemolie
- 10 gr zout
- Verder nodig
- bloem, om te bestuiven
- 1 ei losgeklopt
- 40 ml melk
- sesamzaad
- nigellazaad
Wil je zelf Turks brood bakken? Met dit Turks brood recept bak je een heerlijk brood, perfect voor bij de borrel met verschillende dips, bij een kop soep of als basis voor een pizza van Turks brood. Het is een makkelijk brood om te bakken en ik geef je een paar handige tips waardoor het brood nog lekkerder wordt. Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis; daar vind je alles om te bakken. Naast heel veel bakbenodigdheden kun je ook voor veel ingrediënten zoals bloem voor brood bij Baktotaal terecht!

Ovensteen
Om het Turks brood mooi gelijkmatig te bakken gebruik in een ovensteen die ik voorverwarm in de oven. Tijdens het voorverwarmen absorbeert de ovensteen de warmte, die hij tijdens het bakken aan het brood geeft. Leg de broodbaksteen op een ovenrooster en plaats deze laag in de oven. De ovensteen van Baktotaal Bouwhuis is 30 bij 40 centimeter groot en ongeveer 2,5 centimeter dik.

Stoombakje voor brood
Door stoom toe te voegen tijdens het broodbakken krijg je een extra lekker brood. De stoom zorgt ervoor dat het brood nog meer rijst – en dus luchtiger wordt – en dat de korst extra krokant wordt. Bakkersovens hebben een functie voor stoom, maar thuis kun je daar een speciaal ontwikkeld stoombakje van Desh voor gebruiken. Dit bakje is gemaakt van een keramisch vuurvast materiaal wat je mee voorverwarmt in de oven. Zodra je het brood in de oven doet vul je het bakje met wat water. Door de hitte van het Desh bakje wordt het water omgezet in stoom en heb je 4-5 minuten stoom. Dat is precies genoeg voor een prachtig zelfgebakken brood. Zeker als je vaker brood bakt is dit stoombakje echt een uitkomst!

Amerikaanse patentbloem
Voor dit Turks brood recept heb ik Amerikaanse patentbloem gebruikt. Deze bloem bevat meer eiwitten dan gewone bloem waardoor hij extra geschikt is voor broodbakken. De eiwitten in de bloem zijn belangrijk voor de ontwikkeling van gluten in het deeg. En hoe rijker het deeg aan gluten is, des te luchtiger het brood wordt. In plaats van Amerikaanse patentbloem kun je ook gewone patentbloem gebruiken.
Recept Turks brood
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Bekleed een (bak)plaat met bakpapier en bestuif deze licht met bloem. Stort het deeg op de bakplaat en druk het uit tot een ovaalvormig brood van ongeveer 25×30 centimeter. Laat het deeg 30 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven met ovensteen en stoombakje voor op 230 °C. Heb je deze niet, plaats dan alvast een bakplaat in de oven en een (metalen) braadslee op de bodem van de oven.
Druk na 30 minuten rijzen met je vingers een patroon in het brood, zoals op de foto te zien is. Klop het ei met de melk los en bestrijk het deeg hiermee. Bestrooi het met sesam- en nigellazaad en laat het brood nog 1 uur rijzen.
Schuif het brood met bakpapier en al op de hete ovensteen (of de hete bakplaat) en giet wat water in het stoombakjes (of in de braadslee). Bak het Turks brood in 13-18 minuten goudbruin en gaar en laat het daarna afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis



