Turkse pide: heb jij deze lekkernij al eens zelf gemaakt? In dit artikel deel ik mijn eenvoudige recept voor de lekkerste pides met gehakt. Dit gevulde Turkse platbrood is onweerstaanbaar lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. In dit pide recept kies ik voor een vulling van gehakt, maar je kunt alle kanten op met de vulling.
Met dit Turkse pide recept maak je 8 gevulde pides.

Wat is Turkse pide?
Een Turkse pide is een gevuld platbrood en herkenbaar aan de langwerpige of ovale vorm. Het is een echte Turkse specialiteit en niet voor niets: knapperig van buiten, zacht van binnen en erg lekker dankzij een smaakvolle vulling. De pide kan gevuld zijn met allerlei verschillende soorten toppings, maar vooral de gehakt Turkse pide is ontzettend populair. Het is dus zeker geen toeval dat ik ook in dit recept kies voor pides met een vulling van gehakt.
Turkse pide of Turks brood?
Turkse pide en Turks brood wordt nogal eens door elkaar gehaald. Dat is op zich niet gek, want het type brood dat wij kennen als Turks brood wordt in het Turks ook wel pide genoemd. Wil je het luchtige Turkse platbrood bakken, zonder vulling? Bekijk dan mijn Turks brood recept.

Geniet van de lekkerste Turkse pides met gehakt
- Je kunt de pides het beste bakken op een voorverwarmde pizzasteen. Heb je die niet? Dan kun je ze ook op een voorverwarmde bakplaat schuiven. Serveer de Turkse pides als ze net uit de oven komen: dampend warm, knapperig en boordevol smaak.
- Versgebakken is een Turkse pide met gehakt het allerlekkerst. Toch bewaren? Je kunt de pides 2 dagen in de koelkast bewaren of voor 2-3 maanden invriezen.
- Wil je de gehakt pides uit de koelkast of vriezer serveren? In beide gevallen is het lekker om de pides voor het serveren op te piepen in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Meer smakelijke Turkse recepten
Meer aan de bak met lekkere recepten uit de Turkse keuken? Probeer dan ook eens deze Turkse pizza of deze Turks brood pizza. Ook voor zoete lekkernijen zit je helemaal goed in deze keuken. Maak bijvoorbeeld künefe, baklava of Turks fruit!
- Voor het deeg
- 500 gr patentbloem
- 7 gr gedroogde gist
- 10 gr zout
- 3 el olijfolie
- 290 ml water, lauwwarm
- Voor de vulling
- 1 kleine ui
- 1-2 tenen knoflook
- ½-1 rode peper
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl gemalen komijn
- ¾ tl zout
- enkele slagen versgemalen peper
- 400 gr rundergehakt
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- verse bladpeterselie, gehakt
Deeg voor Turkse pide maken
Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Je kunt met de hand kneden of een standmixer met deeghaak gebruiken. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Vulling maken
Doe alle ingrediënten voor de vulling behalve het rundergehakt (dus de ui, tenen knoflook, tomatenpuree, gemalen komijn, rode peper, gemalen peper en het zout) in een hakmolentje of keukenmachine met messen en mix tot het een glad mengsel is. Meng dit vervolgens met het rundergehakt.
Verwarm de oven met pizzasteen voor op 250 °C.
Turkse pide vullen
Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke porties. Rol elk bolletje deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 30 bij 15 centimeter. Verdeel de gehakt vulling in het midden in de lengte over het deeg. Klap de randen van het deeg eroverheen en draai de uiteinden een paar keer rond, tot een soort kano vorm.
Gehakt Turkse pide bakken
Bestrijk het deeg aan de bovenkant met losgeklopt ei en bak de pides op de pizzasteen in 10-15 knapperig en goudbruin. Bestrooi de pides na het bakken met verse gehakte bladpeterselie.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, moet het gehakt al voorgbakken zijn als je het mengt met de kruiden/uienmengsel?
Groetjes.

Ik heb ze zojuist gemaakt (absoluut niet moeilijk) en ze zijn echt heerlijk! Bedankt voor het recept.
BeantwoordenHoi Rutger nadat je het gehakt op het brooddeeg heb gedaan en de randen naar binnen gelegd heb moet je het dan niet meer laten rijzen?
BeantwoordenExtra rijzen is dan niet meer nodig. Zie het als een soort pizza, die gaat dan ook gelijk de oven in.
Beantwoorden
Tot een ovale lap van ongeveer 30 x 15 centimeter, zoals in de tekst beschreven staat. De dikte heb ik niet gemeten.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.