Wie houdt er niet van makkelijke en lekkere recepten? Een gevuld Turks brood is een uitstekend voorbeeld van een lekkernij die je in een handomdraai op tafel tovert. Met de vulling van een Turks brood kun je natuurlijk volop variëren. In dit artikel deel ik daarom niet één, maar twee van mijn favoriete versies voor gevuld Turks brood. Het eerste recept is met aubergine, za’atar en halloumi. De andere variant is met salami en paprika. 

Gevuld Turks brood

Je kunt een gekocht Turks brood gebruiken of zelf een Turks brood bakken. Een gevuld Turks brood is heerlijk als lunch of eet het met een salade erbij als makkelijke maaltijd. Van deze recepten kun je met 4–6 personen genieten.

Tip: probeer eens ook mijn recept voor Turks brood pizza.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het Turkse brood met aubergine en za`atar
  • 2 aubergines, in plakken van ½ cm
  • zout
  • 100 ml olijfolie
  • 1½ el za’atar
  • 175 gr halloumi, geraspt
  • peper
  • Voor het Turkse brood met salami en paprika
  • 2 el olijfolie
  • 3 paprika’s (in verschillende kleuren), schoongemaakt en in reepjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • peper en zout
  • 125 gr salami, in plakjes
  • 125 gr geraspte mozzarella (of andere geraspte smeltkaas)
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Turks brood vullen 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd een dunne plak van de bovenkant van het brood af en hol het een klein beetje uit met behulp van een lepel. De bovenkant en wat je uit het brood haalt gebruik je niet in dit recept. Maak er bijvoorbeeld paneermeel of croutons van. 

Gevuld Turks brood

Gevuld Turks brood met aubergine en za`atar

Bestrooi de aubergineplakken met wat zout en laat deze een half uur ‘zweten’ in een vergiet. Dep de aubergine vervolgens goed droog met wat keukenpapier en bestrijk beide kanten met de helft van de olijfolie. Verhit een grillpan en gril de aubergineplakken aan beide zijden, in totaal 3-5 minuten. 

Meng de overige 50 milliliter olijfolie met de za’atar en bestrijk het brood daar aan de binnenkant rijkelijk mee. Verdeel de helft van de gegrilde aubergine over het brood, strooi daar de helft van de halloumi op en herhaal deze twee lagen. Breng tot slot op smaak met wat versgemalen peper. Bak het gevulde Turkse brood 15-20 minuten en serveer het warm. 

Gevuld Turks brood met salami en paprika

Verhit een koekenpan met de olijfolie op middelhoog vuur. Bak de paprikareepjes 10-15 minuten, tot ze zacht zijn. Haal de pan van het vuur en breng de paprika op smaak met oregano, peper en zout. Verdeel de plakjes salami over het uitgeholde brood. Schep hier de gebakken paprika bovenop en bestrooi het brood tot slot met de geraspte mozzarella. Bak het gevulde Turkse brood 15-20 minuten en serveer het warm. 

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Jeanette van der Heide 2022-02-04 17:21:52

Ik maak het altijd met gehakt, uien, paprika en knoflook(fijn gesneden/geperst)
En daarbij stukjes komkommer en tomaat
Natuurlijk mag dan knoflooksaus niet ontbreken

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-02-07 18:33:36

Dat klinkt ook heerlijk!

Beantwoorden
Arlette 2022-02-04 19:19:58

Lijkt goed. Maar is het wel zo lekker? Het zou beter zijn met wat gemalen vlees of kip in stukjes en wat tomaten in wat jus met wat looksaus,wat nissig maken.

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-02-07 18:32:54

Je kunt hier natuurlijk volop mee variëren. Maar ik kan je verzekeren dat deze versies zeker lekker zijn :)

Beantwoorden
Miek 2022-02-05 14:34:29

Kan ook met kaas toch..

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-02-07 18:26:33

Jazeker!

Beantwoorden
Esther 2022-02-12 18:29:00

Ontzettend lekker! Gegrilde aubergine is sowieso een favoriet. Bedankt voor het recept Rutger 😊

Beantwoorden
ES
Heleen 2022-02-18 17:54:14

dank voor heerlijke recept, we hebben gesmuld

Beantwoorden
HE

U kunt niet meer reageren.