De pinsa wordt steeds populairder en dat is in mijn ogen helemaal terecht. Pinsa is namelijk echt heerlijk! Deze lekkernij heeft wat weg van een pizza, maar de bodem is veel luchtiger en krokanter. Hoe je dit voor elkaar krijgt, leg ik uit in dit pinsa romana recept. Daarnaast leg ik uit wat precies het verschil is tussen pinsa en pizza. Ook deel ik in dit artikel een aantal handige tips en producten, zodat je kunt genieten van een zelfgebakken pinsa romana. De komende tijd komen er recepten voor verschillende pinsa’s online. Check hier mijn pinsa margherita recept.
Houd er rekening mee dat pinsadeeg weinig gist bevat en daardoor lang moet rijzen. Maar geloof me, het wachten is het meer dan waard. De lange fermentatie draagt bij aan een heerlijke smaak en de luchtige textuur (zoals je ziet op de forto hieronder). Ook zorgt dit ervoor dat een pinsabodem makkelijker verteerbaar is dan een pizzabodem. Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal
Wat is een pinsa?
De pinsa romana is een Italiaans platbrood. Hoewel de Italiaanse pinsa misschien lijkt op een ovale pizza, zijn een pizza en pinsa zeker niet hetzelfde. Pinsadeeg is gemaakt van bloem, rijstmeel en sojameel. Daarnaast heeft het deeg een hoog vochtgehalte en moet het lang rijzen door een laag gistgehalte. Al deze kenmerken zorgen voor een lichte, knapperige en smaakvolle pinsabodem.
De naam pinsa komt van het Latijnse woord pinsere, wat ‘kneden’ of ‘knijpen’ betekent.
Verschil tussen pizza en pinsa
Ben je benieuwd naar het verschil tussen een pizza en pinsa romana? Het verschil tussen pinsadeeg en pizzadeeg zit ‘m vooral in het volgende:
- Pizzadeeg bestaat alleen uit bloem, pinsadeeg bevat naast bloem ook andere meelsoorten, meestal rijstmeel en sojameel.
- Een ander verschil is dat pinsadeeg veel langer moet rijzen. Door de langere fermentatie is pinsa beter verteerbaar.
- Pinsadeeg bevat veel meer water dan pizzadeeg. Hierdoor is het deeg zachter en plakkerig, wat lastiger is om mee te werken. Maar de hoge hydratatie zorgt er ook voor dat je een heerlijke luchtige en knapperige pinsabodem kunt bakken.
3 tips voor zelf pinsa maken
Dit recept is mijn basisrecept voor de allerlekkerste pinsabodem. De bodem is knapperig, luchtig, smaakvol en licht. Ik houd er echt van!
- Je kunt de bodem maken met een deeg op basis van gist, of met een deeg dat zowel desem als gist bevat. Ga je voor die laatste versie, zorg dan dat je een actieve desemstarter hebt. Lees hier meer over desem maken.
- De pinsabodem kun je naar eigen wens beleggen, net als een pizza. Wat wel anders is dan bij een pizza, is dat een pinsabodem meestal eerst half gebakken wordt, dan belegd, en dan afgebakken. Dat is ook erg praktisch; de bodems kun je eerder al voorbereiden en makkelijk afbakken tijdens het eten. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg en de topping in 1 keer te bakken, maar de bodem zal dan net iets minder luchtig worden. Meer pinsarecepten komen binnenkort online.
- Gebruik voor het pinsadeeg een eiwitrijke bloem. Dat neemt het vocht beter op en het bevordert de glutenontwikkeling van het deeg. Dat zorgt uiteindelijk voor een luchtige pinsabodem. Zelf gebruik ik daarvoor het liefst manitoba bloem.
Kun je pinsadeeg maken met alleen tarwebloem?
Pinsa wordt gemaakt met een combinatie van verschillende bloem- en meelsoorten. Meestal zijn dat tarwebloem, rijstmeel en sojameel. Samen zorgen zij voor de unieke en kenmerkende textuur van pinsa.
Je kunt het sojameel en de rijstmeel in dit recept wel vervangen door eenzelfde hoeveelheid tarwebloem, maar het wordt dan natuurlijk geen echte pinsa. Het resultaat is zeker ook lekker, maar net iets anders.
Ook het deeg is anders als je alleen tarwebloem gebruikt, het is iets plakkeriger en moeilijker hanteerbaar. Sojameel en rijsmeel zorgen er namelijk ook voor dat het deeg meer vocht vast kan houden. Ga je pinsa maken met alleen tarwebloem? Let dan extra op dat je een bloem gebruikt met een hoog eiwitgehalte, zoals manitoba bloem of Amerikaanse patentbloem, anders wordt het deeg echt veel te plakkerig en lastig te verwerken.
5 onmisbare keukentools als je zelf pinsa maakt
Zelf pinsa maken is hartstikke leuk, maar deze keuken- en baktools maken het nog makkelijker en/of het resultaat nog lekkerder:
- Een precisieweegschaal is erg handig om de kleine hoeveelheid gedroogde gist af te wegen.
- Om het deeg goed te laten rijzen, is een deegkrat met deksel erg handig.
- Een grote deegschraper is ideaal om het gerezen deeg op je werkblad te scheppen.
- Schuif de pinsa in de oven met een pizzaschep. Je kunt ook een (hittebestendige) plank gebruiken.
- Voor een mooie krokante bodem bak je de pinsabodem het beste op een voorverwarmde pizzasteen of op de bodem van mijn broodbakbol.
Hoe kan je pinsa bewaren?
Wil je weten hoe je extra lang kunt genieten van je zelfgemaakte pinsa’s? Ik leg je uit hoe je pinsadeeg of voorgebakken pinsabodems het beste bewaart.
Pinsadeeg bewaren
Het pinsadeeg moet tijdens het rijzen een lange tijd in de koelkast staan. Bewaar het deeg minimaal 24 uur en maximaal 72 uur in de koelkast. Als je het deeg daarna hebt gevormd en nogmaals hebt laten rijzen, dan moet het ook echt gebakken worden.
Voorgebakken pinsa bewaren
De voorgebakken pinsabodems kun je (zonder topping) heel goed bewaren. Bewaar ze luchtdicht verpakt 1-2 dagen op kamertemperatuur of vries ze in voor 2-3 maanden. Zelf maak ik altijd meer deeg dan ik nodig heb op dat moment, zodat ik nog een paar extra bodems kan maken voor een andere keer.
- Voor de pinsa op basis van gist
- 500 gr manitoba bloem
- 50 gr rijstmeel
- 30 gr sojameel
- 425 ml water
- 2 gr gedroogde gist (½ tl)
- 10 gr zout
- 1 el olijfolie
- Voor de pinsa op basis van desem en gist
- 450 gr manitoba bloem
- 50 rijstmeel
- 30 sojameel sojameel
- 375 ml water
- 100 gr actieve desem
- 1,2 gr gedroogde gist
- 10 gr zout
- 1 el olijfolie
- Verder nodig
- semolina
Stap voor stap pinsa recept
In dit pinsa romana recept leg ik uit hoe je zelf pinsa’s maakt. Omdat het recept uit flink wat stappen bestaat en werken met een natter deeg lastig kan zijn, heb ik foto’s bijgevoegd van de verschillende stappen. Zo kun je het recept niet alleen stap voor stap lezen, maar ook zien.
Pinsadeeg maken
Doe de bloem, het rijstmeel, het sojameel, het water en eventueel het desem in een kom en roer alles kort door. Laat dit mengsel ½ uur staan.
Voeg de gedroogde gist toe en kneed alles tot een deeg. Kneden gaat het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, omdat het deeg erg plakkerig is. Zet de standmixer op stand 1-2. Als je niet bang bent voor vieze handen, dan kun je het deeg ook met de hand kneden. Kneed in beide gevallen het deeg minimaal 5 minuten.
Voeg het zout en de olijfolie toe en kneed het deeg nog minimaal 5 minuten.
Pinsadeeg op spanning brengen en laten rijzen
Vet een grote kom of deegbak in met olie (of bakspray) en doe het deeg daar met behulp van een deegkrabber in. Breng het deeg op spanning met behulp van de stretch & fold methode. Dat gaat het makkelijkst met iets natte handen, dan blijft het deeg minder plakken. De stap-voor-stap uitleg van stretch & fold vind je hier.
Dek de kom of bak af en laat het deeg een uur rijzen. Breng het deeg nogmaals op spanning met stretch & fold en laat het nog een uur rijzen. Breng het deeg voor de laatste keer op spanning met stretch & fold, dek het af en zet het deeg 24-72 uur in de koelkast.
Pinsadeeg opbollen voor laatste rijs
Vet het werkblad licht in met olie of bakspray en stort het deeg daarop. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties van zo’n 250 gram per stuk.
Breng ieder stuk deeg op spanning. Dit is wat lastiger dan bij normaal deeg, omdat dit deeg wat plakkerig is. Trek het deeg aan de buitenkant iets uit en vouw dat naar binnen. Doe dit 6-8 keer. Het deeg lijkt nu op een vijg. Knijp het deeg aan de bovenkant in het midden bij elkaar.
Draai het deeg om, zodat de gladde kant boven ligt. Beweeg je hand langs het deeg en druk het deeg daarbij onder zichzelf, zodat het iets op spanning komt te staan.
Leg het deeg met voldoende tussenruimte in een deegbak. Dek de bak af met het deksel en laat het deeg nog 2½-3 uur rijzen op kamertemperatuur.
Vormen van pinsabodems
Bestrooi het werkblad rijkelijk met semolina. Bestrooi de gerezen deegbollen ook met semolina en schep het deeg met behulp van een deegschraper op het werkblad.
De makkelijkste en gelijkmatigste manier om de pinsabodem te vormen vind ik door een (eet)stokje te gebruiken. De steel van een niet te dikke pollepel werkt ook prima. Druk om de 3-4 centimeter met het stokje op het deeg, in twee richtingen, zodat het deeg wat platter en ovaal wordt (zie ook de foto’s). Probeer daarbij de luchtigheid in het deeg zoveel mogelijk te behouden. Je kunt het deeg ook voorzichtig met je vingers uitdrukken, zodat het een ovale vorm krijgt.
Pinsa bakken
Verwarm de oven met pizzasteen (of de onderkant van mijn broodbakbol) een half uur voordat je gaat bakken voor op 240-250 °C.
Bestrooi een pizzaschep met semolina en leg het deeg daarop. Trek het deeg voorzichtig nog iets uit, tot het een mooie ovale vorm heeft. Schuif het vervolgens op de voorverwarmde pizzasteen (of de bodem van mijn broodbakbol).
Pinsabodem voorbakken zonder topping
Wil je de pinsabodem afbakken en later beleggen? Een pinsabodem wordt meestal eerst half afgebakken, zonder topping. Daarna wordt de voorgebakken bodem belegd en verder afgebakken. Kies je voor deze manier: bak de bodem dan 6-10 minuten en haal ‘m met behulp van de pizzaschep uit de oven. Het voordeel van deze manier is dat je de voorgebakken bodem heel goed bewaren of zelfs invriezen, om op een later moment te gebruiken.
Zodra je de pinsabodem wilt beleggen en serveren: bak de voorgebakken pinsa met topping nog zo’n 5-8 minuten.
Pinsabodem bakken met topping
Een andere optie is de pinsabodem direct beleggen en bakken. Bak je de pinsa gelijk met topping, houd dan een baktijd van 10-14 minuten aan.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dat kan prima. Je bakt de pinsa wel op een iets lagere temperatuur dan je normaal een pizza zou bakken.
BeantwoordenWat een lulverhaal. Niet eens een recept. Hoe groter en langer het verhaal, hoe meer reclames er tussendoor. Dat is het verdienmodel. Bah en nogmaals bah.
BeantwoordenHa. Thanks voor je opbouwende feedback :) Heb je wel gelezen? Het recept staat er gewoon uitgebreid, stap voor stap in beschreven... Er zit heel wat proefbakken en testen in dit recept, om de beste versie van een pinsabodem te vinden, zowel op basis van gist als met desem. En dat probeer ik zo uitgebreid mogelijk uit te leggen. Beetje jammer wel deze reactie.
BeantwoordenHoi Rutger, bedankt voor je inspirerende recept weer! Mijn deeg staat nu te rijzen, overmorgen ga ik de pinsa’s half afbakken. Welke rijstmeel heb jij gebruikt? Rijstestrooimeel of rijstmeel (gemalen rijst met vliesje en al). Ik heb nl bij de Zuidmolen de laatste gekocht, het valt me op dat ik de korreltjes een klein beetje voel in het deeg en kan me voorstellen dat dat bij rijstestrooimeel niet zo is, dat is fijner gemalen (en wellicht niet van de hele rijstkorrel?). Verder geen probleem hoor, die korreltjes, ik was gewoon nieuwsgierig wat je precies gebruikte (bij de link naar Bouwhuis staan drie soorten).
Groetjes, Lucienne
Hi,
Volgens mij maakt het niet heel veel uit welke je gebruikt, maar ik had deze: https://www.baktotaal.nl/rijstmeel-volkoren-biologisch-500g
Hallo Rutger,
Het lijkt me een heerlijk recept.
Echter, in verband met een tarwe intolerantie zou ik het tarwemeel en de semolina moeten vervangen.
Kan ik speltmeel en speltgriesmeel gebruiken? En is er een goede vervanger voor het sojameel?
Met vriendelijke groeten, Elisabeth
BeantwoordenHoi. Hoe het met andere soorten graan gaat durf ik niet te zeggen, de eiwitten in de bloem zijn wel echt belangrijk voor dit recept.
BeantwoordenHoi Rutger, dank weer voor dit recept. Wanneer gaat het zout en de olie erbij, ik verwacht na het eerste half uur.. of lees ik er overheen..
BeantwoordenDag Rutger,
Ik wil dit gaan maken als appetizer. Kan de Pinsa ook zonder beleg gebakken en gegeten worden? Ik zou ze dan serveren de bv olijfolie, blokjes verse tomaat en rucola en dit dan zelf aan tafel beleggen?
Verder heb ik in Lecce in een pizzeria crunch pizza's gegetenen die waren zo lekker. Ik hoop dat jij daar een recept voor hebt. Dit staat op het menu: 'Product made with flour produced from Italian grains. A light dough with high hydration and crunchy made with "Biga" pre-dough. Cooked on Refractory Stone at a low temperature, it is super light and crunchy after cooking. https://www.instagram.com/uemetastexperience/
Hi! Je kunt zeker zonder beleg serveren, dat is ook erg lekker! Aan dat specifieke pizzarecept kan ik je niet helpen.
Beantwoordenhoi rutger, ik heb geen pizzasteen. kan het dan gewoon op een bakplaat? ( die ik natuurlijk meeverwarm in de oven )
BeantwoordenHi Rutger, welke maat voorraadbakken heb jij gebruikt? Ik zie er 2 op elkaar maar weet niet of 60 cm beter is en welke hoogte (7 of cm)?
BeantwoordenMijn voorgebakken pinsa's zijn helemaal opgeblazen waardoor ik ze niet meer kan beleggen. Wat kan ik volgende keer beter doen?
De meteen belegde pinsa's waren heerlijk en goed gelukt wel iets hoog.
Hi. Je kunt ze een paar keer inprikken voordat je ze in de oven doet, of gewoon wat platdrukken na het bakken. Gebeurt mij ook regelmatig dat ze opblazen, dat maakt verder niets uit :)
BeantwoordenLieve Rutger.
Ik wil bruine pinsa ‘s bakken.
Wil jij mij doorgeven wat en welke bloem
ik hiervoor moet gebruiken ?
Dank en groetjes,
Lida van den Broek (helaas geen familie)
Hi! Met bruine pinsa's heb ik nog geen ervaring. De structuur zal iets minder luchtig worden denk ik.
BeantwoordenBeste Rutger,Het Pinsa recept is perfect,heerlijke broodjes .Ik had het recept in 8 stukjes verdeeld en er heerlijke ronde Pinsaś van gemaakt en lekker belegd met Pesto Ruccola sla Parma Ham Mozzarella en olijven met gemarineerde zon tomaatje ,ik dacht dat eet je alleen in Italie maar dat is nu ook in Voorhout.Vrgr Marco
BeantwoordenHi Rutger. Lijkt me een,leuke uitdaging. U stelt voor gedeelte rijstmeel of sojameel bij gebrek te vervangen door tarwemeel. Gezien uw uitleg, is het ni beter bij gebrek aan soja het rijstmee en soja gewicht samen te voegen.?
BeantwoordenHi. Teveel rijst- of soajameel geeft geen betere textuur aan het brood, daarom zou ik eerder voor bloem kiezen (geen tarwemeel).
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.