Desem maken klinkt voor heel veel thuisbakkers erg lastig, maar dat valt echt mee! In dit artikel vertel ik je over desem en hoe je dit zelf kunt maken! Desem wordt ook wel moederdeeg, levain, sourdough of lievito madre genoemd; allemaal benamingen voor hetzelfde. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over desem. Wil je zelf desem starter maken? Je kunt desem maken op verschillende manieren. In dit artikel leg ik één van de meest eenvoudige methodes aan je uit. 

Weten hoe je een heerlijk brood bakt met desem? Hier vind je mijn desembrood recept en hier mijn hybride brood recept (waarin zowel desem als een klein beetje gist worden gebruikt). Heb je een vraag of probleem die met desem te maken heeft, check dan mijn desem-bakhulp.

desem brood recept

Wat is desem?

Desem is een gefermenteerd mengsel van water met bloem en/of meel dat ervoor zorgt dat brood kan rijzen. Brood dat gebakken is met desem heeft een open en luchtig kruim, wat veel smaak bevat en een fijne geur heeft. Het mondgevoel van desembrood is wat spekkig en met een beetje geluk heeft het kruim een mooie parelmoerglans. 

Wat is actieve desem?

Bij het creëren van een desem ben je op zoek naar een natuurlijke, gecontroleerde fermentatie. Door de zo ontstane bacteriecultuur regelmatig te voeden wordt de desemcultuur in leven gehouden en kan deze zich heel makkelijk vermenigvuldigen. In dat geval spreek je van een actieve desem. Door je desem goed te voeden, voorkom je dat je desem inactief (hongerig) wordt. Hoe actiever je desem, hoe krachtiger en stabieler het is en hoe beter het je brood zal laten rijzen. 

Desem maken

Welke bloem of meel gebruiken voor desem?

Eigenlijk kun je van bijna elk soort bloem of meel zelf desem maken. Er wordt vaak gekozen voor tarwebloem en/of roggemeel. Het voordeel van roggemeel is dat het veel meer micro-organismen bevat dan bloem, waardoor je eerder een actieve desem hebt. Een desem gemaakt op basis van rogge geeft wel een andere smaak aan je brood dan bijvoorbeeld een desem op basis van tarwebloem. Je kunt na verloop van tijd ook wisselen; zo kun je een desem starten met roggemeel en na verloop van tijd gaan voeden en verversen met tarwebloem. 

In dit artikel blijf ik zoveel mogelijk bij de basis en heb ik ervoor gekozen om de desemstarter op basis van 100 % tarwebloem te maken. Wil je een glutenvrije desem maken? Dan kun je ook heel goed glutenvrije bloem- of meelsoorten gebruiken, bijvoorbeeld boekweitmeel.

Het belang van azijnzuur en melkzuur

Desem wordt ook wel zuurdesem genoemd en dit is niet voor niets. Bij een desem is zuur namelijk heel belangrijk, en dan vooral azijnzuur en melkzuur. Azijnzuur en melkzuur dragen bij aan de lichtzure smaak van een brood op basis van desem, ze versterken de glutenstructuur, remmen de groei van schadelijke bacteriën en verbeteren de verteerbaarheid van het brood. Een goed evenwicht van deze beide soorten zuur is belangrijk. Desem met te veel azijnzuur levert een zuurder brood op, terwijl melkzuur juist een wat mildere smaak geeft. 

Warm water voor actieve desem starter

Voor het opstarten en voeden van mijn desem gebruik ik warm water van 45 °C. Zeker als je desem uit de koelkast komt, is die warmte nodig om het desem weer goed wakker te maken en activeren. Let op: meet de watertemperatuur met een thermometer, want te heet water kan je desem (blijvend) beschadigen. 

Zelf desem maken

Om zelf desem te maken heb je slechts twee ingrediënten nodig: (biologische) tarwebloem en water. Zoals hierboven uitgelegd kun je bijna elk soort bloem of meel gebruiken, maar zelf geef ik de voorkeur aan een vrij neutrale desem starter op basis van tarwebloem. Een weckpotje en thermometer zijn daarnaast twee handige benodigdheden om bij de hand te houden als je zelf desem maakt.

Let erop dat de kom, spatel en het weckpotje dat je gebruikt goed schoon zijn en dat er geen sporen van afwasmiddel op zitten. Dit kan het proces verstoren. Voor de zekerheid spoel ik zelf alles altijd een keer extra af onder de warme kraan. 

Tijdens het opstarten van je desem gooi je elke dag wat van het mengsel weg. Daar is niets aan te doen. Zou je het bewaren, dan eindig je met een enorme hoeveelheid desem. Als je desem eenmaal actief is, kun je de desem die je anders weg zou gooien voor andere recepten gebruiken (dit wordt ook wel desem discard genoemd), maar tijdens de opstartfase van desem is dat niet mogelijk. 

Het hele proces van desem maken duurt zo’n 2 weken. Na die tijd is je zelfgemaakte desem actief en krachtig genoeg om je eerste brood mee te bakken. 

Dag 1

Probeer tijdens het opstarten van je desem elke dag op hetzelfde tijdstip de desem te verversen. Begin met het mengen van 75 gram bloem en 75 gram water (van 45 °C). Doe dit mengsel in een weckpotje met de deksel dicht. Laat het mengsel 24 uur staan op een plaats waar het tussen de 20-25 °C is. 

Dag 2

Er zal nog niet veel gebeurd zijn met je mengsel. Dat is ook niet te verwachten. Weeg 75 gram van het desem mengsel af (de rest gooi je weg) en meng dit met 75 milliliter water (van 45°). Voeg vervolgens 75 gram bloem toe, meng kort door en doe het in het schoongemaakte potje. Zet het weer 24 uur weg. 

Dag 3

Het kan zijn dat je mengsel de afgelopen 24 uur al is gaan bubbelen en omhoog is gekomen. Het mengsel zal dan ook heel zuur ruiken. Dit is niet de bacterie die je uiteindelijk in je desem wilt, maar het is prima voor dag 2-3. Weeg weer 75 gram van het desem mengsel af (de rest kan weg), meng dat met 75 milliliter water (van 45 °C) en voeg vervolgens 75 gram bloem toe. Doe alles terug in het schoongemaakte potje en zet weer 24 uur weg. 

Desem maken

Dag 4-14

Herhaal dagelijks de stappen van de voorgaande dagen. Dus weeg 75 gram van het desem mengsel af, meng dat met 75 milliliter water (van 45 °C) en roer daarna de bloem erdoor. Het mengsel zal na verloop van tijd steeds actiever gaan worden, gaan bubbelen en boven het elastiekje rijzen. De geur zal subtieler worden. Je wilt het liefst een desem met een frisse yoghurt geur. Als de starter binnen 3-8 uur na het verversen in volume (minimaal) verdubbeld is en een aangename frisse geur heeft, dan is deze klaar om in een deeg te verwerken. Gebeurt er de eerste 6-8 dagen niet zoveel? Maak je geen zorgen. Ga gewoon door met elke dag voeden en je zult zien dat het (bijna) altijd goed komt!

Desem maken

Bakken met desem: 6 tips

Voordat je desem in een deeg gaat verwerken is het belangrijk om te zorgen dat de desem goed actief is. Ik deel hier enkele tips om te zorgen voor een actieve desem én hoe je controleert of je desem actief genoeg is om te verwerken in een deeg:

  1. Heb je de desemstarter gevoed, dan kun je deze 3-8 uur daarna verwerken in een deeg. Dit is een ruim tijdsbestek. Hoe lang het exact duurt voordat een desem goed actief is, heeft onder andere te maken met hoe krachtig de desem is en vooral ook de temperatuur waarop je ‘m laat rijzen. Bij een omgevingstemperatuur van 30-32 °C (bijvoorbeeld in een rijskast) zal je desem al na 3-4 uur goed zijn, op kamertemperatuur duurt het langer. 
  2. Om te kunnen zien of je desem actief is, werkt het goed om een elastiekje om het weckpotje heen te doen. Zorg dat het elastiekje na het voeden gelijk is met de bovenkant van het desemmengsel, zo kun je later goed zien of het desem in volume is toegenomen. Je kunt dit ook doen door met een whiteboard stift een streepje op de pot te zetten, of door er bijvoorbeeld stukje (schilders)tape op de plakken. 
  3. Met de drijftest kun je ook testen of je desem goed is; actief desem blijft drijven op water. Schep een klein beetje van de desem in een glas water en check of het blijft drijven. 
  4. Bepaal voor een recept hoeveel actief desem je nodig hebt en meet dat af. Heb je bijvoorbeeld 120 gram actieve desem nodig voor in een deeg, begin dan 3-8 uur van tevoren met het voeden. Meng 40 gram van je desemstarter met 40 milliliter water (van 45 °C) en 40 gram bloem. Als deze op z’n actiefst is (en dus minimaal verdubbeld in volume) kun je de desem gebruiken in het deeg. 
  5. Voor het opstarten en voeden van mijn desem gebruik ik warm water van 45 °C. Zeker als je desem uit de koelkast komt, is die warmte nodig om het desem weer goed wakker te maken en activeren. Let op: meet de watertemperatuur met een thermometer, want te heet water kan je desem (blijvend) beschadigen. 
  6. Een jong, net gemaakt desem, is minder krachtig en stabiel dan een ouder desem. Houd daar rekening mee tijdens het broodbakproces en verleng eventueel de rijstijden iets. 
Desem maken

Desem bewaren 

Zo lang je de desem wekelijks voedt en goed voor je desem zorgt, kun je deze jarenlang gebruiken. Als je elke dag met je desem aan de bak wilt, dan kun je de desem op kamertemperatuur bewaren. Houd er dan wel rekening mee dat je de desem dan ook elke dag moet voeden. Dit werkt hetzelfde als tijdens het opstarten. Meng 75 gram van je desem met 75 milliliter water (van 45 °C) en roer daar vervolgens 75 gram bloem door. Als het desem verdubbeld is, kun je het gebruiken in het recept. 

Naarmate een desem ouder is, wordt deze steeds actiever en stabieler. Als je merkt dat de desem na het voeden explosief groeit, dan kun je ervoor kiezen om de desem te gaan voeden in de verhouding 2:2:1. Dat houdt in 2 delen water (van 45 °C), 2 delen bloem en 1 deel oud desem. In grammen komt dat neer op bijvoorbeeld 80 ml water, 80 gram bloem en 40 gram desem. De rest van het proces blijft hetzelfde. 

Bewaren op juiste temperatuur

De optimale temperatuur voor het doorstarten van je desem is 27-35 °C. Op die temperatuur ontwikkelt de desem zich het snelst en groeien de gewenste bacteriën het best. Heb je dus een rijskastje, een oven met rijsfunctie of een andere warme plek, gebruik die dan vooral als je de desem gaat voeden. Het doorstarten kan ook op een lagere temperatuur, maar dan gaat het wat langzamer en kan je desem eerder (te) zuur worden.

Ga je minder vaak bakken, dan kun je de desem in de koelkast bewaren. Het hoeft dan 1 keer per week gevoed te worden. Ook dit doe je op de hierboven beschreven manier. Wacht tot het desem in volume is verdubbeld en gebruik het dan in het recept (of zet het terug in de koelkast om verder te bewaren). 

Tijdens het starten of onderhouden kun je tegen verschillende problemen aanlopen. Hoe graag ik het ook zou willen, het lukt mij niet om met al jullie desems mee te kijken. Daarom komt er binnenkort een bakhulp artikel online met daarin de meest voorkomende desem problemen en de oplossingen daarvoor. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Chris Putman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (23)
Esther 2023-08-30 15:00:36

Bedankt voor het informatieve artikel! Ben benieuwd naar de recepten :)

Beantwoorden
ES
Mike 2023-08-30 16:09:07

Bovenaan het artikel staat dat je elke dag een stukje desem weg gooit. Maar in de stappen zie ik dit niet terug komen? Klopt dit wel?

Beantwoorden
MI
Rutger 2023-09-04 07:40:33

Hi. Het staat er indirect wel, maar ik zal het iets duidelijker opschrijven. Thanks voor je feedback.

Beantwoorden
Marijn 2023-08-30 16:36:28

Van de 150 gr dag 1. Gebruik je maar 75 gram. Dus klopt wel.

Overigens is het niet nodig om met 45 graden water te werken. Kan wel maar niet noodzakelijk.

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-09-04 07:39:48

Het is inderdaad niet nodig, maar maakt je starter wel weer goed wakker en de warmere temperatuur stimuleert de groei van de juiste bacteriën.

Beantwoorden
micheline peacock 2023-08-31 07:37:14

Bedankt voor deze duidelijke uitleg. Zelf bak ik al 2 jaar desembrood. Soms is het prachtig gelukt en geef ik mezelf 10/10 maar soms ook maar een 6/10, zonder dat ik er altijd een uitleg voor heb. Ik gebruik idd roggemeel voor mijn starter en flessenwater omdat het kraantjeswater te veel chloor bevat, denk ik. Ik bak in een pyrexkom met deksel voor een krokante korst. Ik ben benieuwd naar de volgende les. Mss een online les???

Beantwoorden
MI
Marleen boeckx 2023-09-02 12:01:20

Als je teveel desem hebt,dan kan je daar lekkere pannenkoeken mee bakken,ik maak spelt-desem voor mijn speltbrood e speltpannenkoeken,

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-09-04 07:36:44

Dat werkt heel goed inderdaad! Alleen wat je tijdens het opstarten van je desem weggooit is minder geschikt om mee te bakken.

Beantwoorden
Diane Versteeg 2023-09-03 08:22:53

Begrijp ik nu goed dat je tussendoor ook steeds het potje schoonmaakt? Omdat er bij de eerste stappen staat 'terug in het schoongemaakte potje'.

Beantwoorden
DI
Rutger 2023-09-04 07:36:12

Hi. Ik doe dat zelf wel, ik hou er van om schoon te werken.

Beantwoorden
Annemie 2023-10-09 18:17:46

Ik maak voor het eerst desem.Vanaf dag 1 was er activiteit, en op dag 2 was hoeveelheid al verdubbeld. Moet ik nu tot dag 3 wachten om verder te gaan? Wanneer het rijzen zo snel gaat kan de desem dan over een kortere periode gemaakt worden? Is het aantal dagen kweek belangrijker dan het aantal voedingen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-10-16 07:38:10

Hoi. Die activiteit van dag 2 komt nog niet door de bacteriën die je wilt, het is echt belangrijk om minimaal een week door te gaan, voordat je je starter gaat gebruiken.

Beantwoorden
Silvia Diener 2023-10-10 10:30:26

Ik lees dat als je even geen brood bakt, je je desem (dat je dan in je koelkast bewaart) 1x per week moet voeden om het 'levend' te houden, maar hoe zit dat als ik op vakantie ga, langer dan 1 week?

Beantwoorden
SI
Rutger 2023-10-16 07:35:47

Hi. Dat staat in dit artikel beschreven: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/eerste-hulp-bij-desem-problemen/

Beantwoorden
Charl de Pauw 2023-10-22 19:27:27

Wat een heerlijk duidelijk verhaal.

Beantwoorden
CH
Angela 2023-10-25 08:20:42

Wat een fijne uitleg! Ik heb vaker geprobeerd desem op te starten, maar dit ‘mislukte’ altijd. Ik denk dus omdat ik niet wist dat ik nog even vol moest houden en door moest… hopenlijk lukt het nu wel!
Wel nog een vraag: sluit je het weckpotje volledig (met de clips) af of laat je het losjes er op liggen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-10-26 17:08:46

Hi. Goed om te horen. Ik sluit het weckpotje volledig af.

Beantwoorden
Su 2023-10-30 00:07:29

Maar zonder rubberen band zo te zien. Klopt dat? Anders kan er denk ik geen lucht ontsnappen

Beantwoorden
SU
Valère Poffé 2023-11-01 18:18:37

Hallo Mijn grootmoeder maakte brood met naar ik veronderstel een soort zuurdesemdeeg. Voor ze het brood vorm gaf om te bakken plaatste een deel van het deeg in de hoek van een houten bak met houten deksel. Wanneer ze de volgende keer brood wilde maken voegde ze dit tamelijk stevig deeg toe aan een deeg zoals voor gewoon brood maar zonder de gist. Enig idee hoe men dit maakt en hoe men het moet gebruiken ?

Beantwoorden
VA
Rutger 2023-11-05 14:39:14

Hi. Dat klinkt inderdaad als desem, een soort moederdeeg wat steeds weer gebruikt werd. Zelf heb ik vooral ervaring met desem zoals ik dat beschreven heb ik dit artikel.

Beantwoorden
José 2023-11-05 21:13:32

Duidelijk verhaal en instructie met het waarom waardoor ik het proces beter begrijp en kan toepassen
Mijn desem wordt al krachtiger!

Beantwoorden
JO
Yolanda 2023-11-09 18:39:54

Wat een fijn artikel, bedankt! Het is een frustrerende ervaring hier, maar als ik jouw artikel lees heb ik het denk ik steeds in een te vroeg stadium opgegeven. Je geeft aan dat je de desem lang kunt bewaren als je ‘m elke week voedt: blijft de desem dan in de weckpot in de koelkast?

Beantwoorden
YO
Rutger 2023-11-14 10:18:02

Hi. Na het voeden laat je de starter op kamertemperatuur, tot deze in volume verdubbeld is. Daarna bewaar je de pot inderdaad in de koelkast.

Beantwoorden
Kim 2023-11-10 10:17:51

Ik ben inmiddels al bijna 3 volledige weken bezig met het voeden van de starter en ik zie wel dat er bubbels door de gehele mix ontstaan, maar het komt niet omhoog zoals op de plaatjes (of maximaal 0.5 cm). Enig idee wat ik verkeerd doe of hoe ik verder moet? Ik gebruik tarwebloem/patentbloem voor mijn starter.

Beantwoorden
KI
Nicky 2024-01-09 13:48:04

Uitsluitend biologisch volkoren meel gebruiken, en door de molen gemalen, anders komt het proces niet goed op gang.
Bij tarwe verloopt dit sowieso wat langzamer dan bij rogge.

Beantwoorden
NI
Rutger 2023-11-14 10:16:08

Hi. Alle vragen en antwoorden over desem(starter) vind je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/eerste-hulp-bij-desem-problemen/

Beantwoorden
Bicy 2023-12-05 09:18:55

Ik dacht dat ik ergens gelezen had dat je bij een starter met volkorenmeel andere verhouding water & meel moest gebruiken. Maar ik kan het niet meer vinden…. Dus, hoe maak ik een desemstarter met volkorenmeel

Beantwoorden
BI
Rutger 2023-12-06 14:10:39

Hoi. Zelf gebruik ik daar gewoon dezelfde verhoudingen voor.

Beantwoorden
Roosje 2023-12-30 09:15:52

Superleuk om mee aan de slag te gaan. Dank voor het overzichtelijke artikel! Ik zit nu op dag 6 van mijn starter (de eerste twee dagen begonnen met roggebloem, daarna afwisselend volkoren en gewone bloem). Mijn starter verdubbelt nu binnen 4 uur. 24 uur na voeden is hij echter ingestort. Kan ik hem dan het best wel blijven behandelen als starter en nog ongeveer een week buiten de koelkast houden en dagelijks voeden? Of kan ik hem bijvoorbeeld nadat hij verdubbeld is het best tussendoor in de koelkast zetten, maar wel nog een tijdje iedere 24 uur blijven voeden? Ik vind hem namelijk nog wel iets te zuur ruiken.

Beantwoorden
RO
Rutger 2024-01-05 09:48:03

Hi. Dat instorten is normaal. Om 'm sterker te maken zou ik de starter dagelijks blijven voeden en op kamertemperatuur bewaren, tot dag 10 ongeveer.

Beantwoorden
Rinus 2024-01-03 16:26:57

Met roggemeel krijg je een goede starter, mijn vraag is rogge heeft gluten, minder dan tarwe. De vraag is na vele malen voeden met gluten vrije meel, word het gluten niveau minder?

Beantwoorden
RI
Rutger 2024-01-05 09:40:36

Hi. De hoeveelheid gluten wordt zeker minder als je voedt met glutenvrij meel, maar helemaal glutenvrij wordt het niet.

Beantwoorden
Jelmer 2024-01-05 14:46:13

Hoi Rutger, ik ben net begonnen met 't maken van m'n eerste starter. Nu even voor mijn beeldvorming;als deze klaar is dan pak ik daar een deel van om mee te bakken. Deze moet ik dan eerst opnieuw voeden en 3tot8 uur wachten en van de rest weeg ik weer 75 gram af en voeden en die kan ik dan in de koelkast bewaren voor het volgende baksel.overige starte gooi ik weg. Klopt dat zo?

Beantwoorden
JE
Rutger 2024-01-08 16:10:20

Hi! Het makkelijkst is om het voeden voor zowel de desemstarter die je gaat gebruiken als het deel wat je gaat bewaren tegelijk te doen. Na 3-8 uur neem je dan het deel dat je voor het recept nodig hebt eraf en de rest kun je in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Marie jeanne 2024-01-12 16:05:09

Halo Rutger is desem enkel bestemd voor brood of kan je het ook voor patisserie of pizza gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2024-01-15 13:15:31

Hi! Daar kun je nog veel meer mee doen! Er staan nog geen recepten voor andere toepassingen op mijn site, maar met deze desemstarter kun je van alles maken!

Beantwoorden
Iris 2024-01-25 10:56:21

Hoi Rutger,

Vol enthousiasme ben ik begonnen aan mijn desemstarter. De eerste ging sterk naar alcohol ruiken. Vervolgens ben ik overnieuw begonnen. Inmiddels ben ik aan de derde starter bezig. Na de tweede dag voeden gaat de starter bubbelen, maar daarna niet meer. Op dit moment ben ik op dag tien aanbeland, en rijst de starter sinds die ene keer helemaal niet meer. Hij bubbelt wel en ruikt prima. De starter staat in een weckpot in een rijskast, met een standaard temperatuur van 25 graden. Ik gebruik biologische tarwebloem. De spullen die ik gebruik, spoel ik af met heet of kokend water, het is allemaal schoon. Zie ik iets over het hoofd? Moet ik het anders aanpakken?

Beantwoorden
IR
Susan 2024-01-31 20:35:44

Misschien ook zorgen dat je pot e.d. wel wat afkoelen na het wassen/spoelen met kokend heet water zodat je de goede bacteriën niet dood.

Beantwoorden
SU
Rutger 2024-01-29 09:40:18

Hi. Het klinkt allemaal goed, alleen na dag 10 zou je wel iets leven moeten zien. Houdt het voeden nog heel even vol. Je kunt anders ook bijvoorbeeld roggemeel gebruiken om de starter meet te beginnen, en dan langzaam overgaan op tarwebloem.

Beantwoorden
Wim Meuffels 2024-02-03 10:39:52

Hoi, momenteel verkrijgbaar bij baktotaal: Bruggeman zakjes 50gr. Desem met gist.

Hoe dien ik dit te gebruiken voor desem en hybride brood.

Beantwoorden
WI
Rutger 2024-02-05 14:34:25

Hi. Met dat product hebt ik zelf nog geen ervaring, dat durf ik niet te zeggen.

Beantwoorden
Hilda 2024-02-13 19:33:02

Hoi, ik ben vandaag gestart met het maken van een starter, 75 gr rogge volkorenmeel en 75 gr water. Het is nu een hele compacte klomp en ik verwachtte eigenlijk een andere structuur, iets soepelers en vochtigers. Ik heb het nog een keer gedaan en dit keer met 75 ml water ( volgens mij gelijk aan 75 gr) en het resultaat was hetzelfde. Doe ik iets verkeerd, moet er misschien toch meer water bij?

Beantwoorden
HI
Rutger 2024-02-19 08:03:21

Hi. Het is prima wat je hebt gedaan!

Beantwoorden
Mariëlle van Straten 2024-02-21 20:08:47

Ik lees over hydratatie van het zuurdesem. Welk percentage hydratatie heeft het zuurdesem met jouw recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2024-02-24 14:00:10

De desemstarter zelf is 1 op 1 (gelijke delen water en bloem/meel;), dus 100 % hydratatie.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.