Bij ons thuis staan regelmatig zelfgemaakte pizza’s op het menu. Alleen heb ik niet altijd zin om een kleine hoeveelheid pizzadeeg te maken voor ons tweeën. Daarom maak ik regelmatig grotere hoeveelheden pizzadeeg, zodat ik altijd wat bij de hand heb voor een snelle zelfgemaakte pizza.

Maar hoe kan je pizza het beste bewaren en hoelang blijft de pizza dan goed? Er zijn een paar mogelijkheden. Zo kan je pizzadeeg direct invriezen of eerst de pizza voorbakken en de pizzabodem vervolgens in de vriezer bewaren. Ontdek meer over het bewaren van (voorgebakken) pizza in dit artikel!

Pizza bewaren & afbakken

Pizzadeeg bewaren

Heb je meer pizzadeeg gemaakt dan dat je nodig hebt en wil je een voorraad pizzadeeg bewaren? Pizzadeeg bewaren kan heel goed in de koelkast of in de vriezer, afhankelijk van hoe lang je het wilt bewaren.

Pizzadeeg bewaren in koelkast

Wil je het pizzadeeg de volgende dag gebruiken? Dan kan je het in de koelkast bewaren. Verpak het pizzadeeg luchtdicht (bijvoorbeeld in een plastic bak) en zet dit in de koelkast. Haal het een uur voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Pizzadeeg invriezen

Wil je het pizzadeeg langer bewaren? Je kunt pizzadeeg invriezen en het zo 2-3 maanden bewaren. Leg de bolletjes deeg na de rijstijd op een (bak)plaat, dek deze losjes af met plasticfolie en zet ‘m in de diepvries. Als de bolletjes pizzadeeg bevroren zijn, kun je ze per stuk verpakken in een plastic zakje of in plasticfolie. 

Tijd om het te gebruiken? Laat het pizzadeeg ontdooien in de koelkast en vervolgens op kamertemperatuur komen (het liefst een uur voordat je het gaat bakken). De kwaliteit van het ingevroren pizzadeeg is altijd wel net iets minder dan vers deeg, maar zeker nog heel goed.

Pizza bewaren & afbakken

Pizza voorbakken en bewaren

Wil je sneller van een pizza genieten, dan kan je de pizza voorbakken en bewaren. Bij ons is er altijd 1 diepvrieslade gevuld met voorgebakken pizzabodems. Sommige voorgebakken pizza’s zijn al belegd en bij anderen zit er enkel tomatensaus op, zodat we de pizza ter plekke kunnen afmaken (met bijvoorbeeld restjes uit de koelkast).  

Hoe pizza voorbakken?

Een pizza voorbakken werkt bijna hetzelfde als het maken van een normale pizza, maar je bakt het deeg veel korter. 

  1. Verwarm de oven voor op ongeveer 250 °C en leg er bij voorkeur een ovensteen in 
  2. Maak de pizzabodem volgens dit pizza basisrecept
  3. Bestrijk de pizzabodem met wat zelfgemaakte pizza tomatensaus
  4. Bak de pizza 3-6 minuten, tot de bodem net stevig genoeg is om eruit te halen. 
  5. Laat de bodem afkoelen, beleg deze desgewenst alvast met een topping naar keuze.
Pizza bewaren & afbakken

Hoe voorgebakken pizza invriezen?

Ga je voorgebakken pizza invriezen? Let dan op dat het pizzabeleg in te vriezen is. Je kunt de voorgebakken pizza invriezen in een luchtdichte verpakking. Wij hebben een grote plastic zak in een lade liggen, met daarin de pizza’s met velletjes bakpapier ertussen. De voorgebakken pizza’s kun je zo’n 2-3 maanden bewaren. 

Voorgebakken pizza afbakken

Je kunt de voorgebakken pizza afbakken in een voorverwarmde oven op 250 °C. Bak de (bevroren) pizza in 8-12 minuten af. 

Pizza bewaren & afbakken

Veel pizzadeeg in één keer maken 

Voor het maken van een grotere hoeveelheid pizzadeeg gebruik ik sinds kort deze planeetmixer van Maxima Kitchen Equipment. Deze mixer kneedt met gemak een grotere hoeveelheid deeg, perfect voor pizzafeestjes (wanneer dat weer mag) of om een voorraadje pizza’s aan te leggen. Ik gebruik de mixer ook voor andere dingen, bijvoorbeeld als ik voor een workshop of bakdemo grotere hoeveelheden wil bakken. Naast kneden kan de mixer ook mengen met de bisschop (voor bijvoorbeeld koekjesdeeg of cakebeslag) en opkloppen (bijvoorbeeld eiwitten of slagroom). De planeetmenger is er in verschillende maten. Wil je zelf aan de bak met deze mixer, dan krijg je met de kortingscode RUTGER 5% korting! Deze kortingscode geldt trouwens ook op alle andere producten van Maxima Kitchen Equipment!

Pizza bewaren & afbakken

Hoe pizza bewaren?

Je kunt dus uitstekend pizzadeeg bewaren of voorgebakken pizza invriezen en op een later moment afbakken. Maar wat als je na een gezellige avond nog pizza overhoudt? Versgebakken pizza is natuurlijk het allerlekkerst, maar het is zonde om die heerlijke pizza weg te gooien. 

Hoe je pizza het beste bewaart, is afhankelijk van de situatie. Heeft de pizza al een halve avond op tafel gestaan? Dan is deze niet meer geschikt om nog te bewaren. Wil je pizza bewaren, leg deze dan zo snel mogelijk na het bakken en afkoelen in de koelkast of diepvries. Pizza bewaren in de koelkast kan ongeveer 1-2 dagen. Vries je de pizza in? Pizza in de vriezer blijft 2-3 maanden goed. Voor het serveren kun je ‘m nog kort opwarmen in een hete oven. 

Heb je ondertussen ook zin gekregen in een zelfgemaakte pizza? Bekijk dan al mijn pizza recepten voor meer inspiratie!

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Maxima Kitchen Equipment

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (3)
D Westermann 2021-07-02 09:01:34

Beste Rutger, indien je een rijstijd gebruikt van 4-5 uur, vries je het deeg dan nà deze langere rijstijd in of ook na 1 uur? Alvast dank

Beantwoorden
D
Rutger 2021-07-06 09:01:55

Dan doe ik het na de langere rijstijd. Goede aanvulling!

Beantwoorden
Timo 2022-07-31 12:26:08

Vind je het deeg lekkerder worden met een rijstijd langer dan 5 uur? Lees: word het beter als je het een dag van tevoren maakt?

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-08-01 10:26:41

Dat vind ik wel. Hoe langer het deeg 'onderweg is', hoe meer smaak het krijgt.

Beantwoorden
Renske 2022-01-13 19:46:33

Wat voor bakpapier gebruik je voor de pizza? Wat ik tegen kom kan niet tegen 250 graden helaas, geeft dan vervelende bijsmaak.

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-01-17 08:23:51

Ik gebruik geen bakpapier maar schuif 'm zo op de hete ovensteen. Je kunt wat fijngemalen griesmeel gebruiken om ervoor te zorgen dat het pizzadeeg niet aan de plank/schep blijft plakken.

Beantwoorden
Marian Mallekoote 2022-06-12 19:03:13

Ik vind de toppings wat flauw van smaak kan ik deze ook vooraf even kruiden en vooral zouten.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-06-14 14:14:15

Welke topping bedoel je precies? Dat kan zeker.

Beantwoorden