Verse cake is natuurlijk het allerlekkerst! Blijft er nog wat over en wil je deze vers gebakken cake bewaren? Ik beantwoord de meestgestelde vragen over het bewaren van een zelfgemaakte cake. Hoe bewaar je cake het beste? Kan je een cake invriezen of in de koelkast bewaren? En wat kan je doen als je cake toch droog is geworden?

Heb je na het lezen van dit artikel ook zo’n zin om een cake te bakken? Probeer dan eens een van deze 4 heerlijke cakes:

Kokoscake met limoen en steranijs - Recept

Hoe kun je versgebakken cake bewaren?

Wil je een versgebakken cake bewaren? Je kunt dit het beste doen door de cake luchtdicht te verpakken op kamertemperatuur. Zorg wel dat de cake goed is afgekoeld voordat je hem luchtdicht verpakt.

Hoe kan je een cake luchtdicht bewaren? Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. Luchtdicht verpakt is de cake een kleine week te bewaren. Natuurlijk is ie versgebakken wel het allerlekkerst!

Moet je cake bewaren in de koelkast?

Nee, je kunt cake beter niet in de koelkast bewaren. Als je een cake in de koelkast bewaart, droogt ie sneller uit. 

Let op: sommige cakes zijn na afwerking niet lang te bewaren op kamertemperatuur. Denk aan een cake die afgewerkt is met mascarpone, slagroom of Italiaanse meringue. Dit oreo cake recept en deze red velvet cupcakes moeten bijvoorbeeld gekoeld worden bewaard. Deze cakes zijn sowieso het lekkerst als je ze zo kort mogelijk voor het serveren decoreert en zo hoef je de cake niet in de koelkast te bewaren. 

Cake bewaren

Kun je cake bewaren in de vriezer?

Ja, bepaalde soorten cake kan je heel goed invriezen. Het gaat dan vooral om cakes zonder garnering (zonder glazuur, room of andere toppings). Hoe kan je een cake het beste invriezen? Verpak de cake luchtdicht in plasticfolie voordat je hem in de vriezer doet. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en de plakjes cake invriezen in plasticfolie. Zo kun je de plakjes versgebakken cake makkelijk ontdooien wanneer je er zin in hebt. Cake blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer. 

Wat doen met droge cake?

Is je cake ondanks alle tips na een tijdje toch wat droog geworden? Je hoeft deze droge cake zeker niet weg te gooien, maar gebruik hem voor een lekker dessert. Maak bijvoorbeeld een trifle met aardbeien of een tiramisu. Besprenkel de plakjes cake voordat je ze verwerkt met wat likeur, vruchtensap of suikersiroop en geef de cake een tweede leven!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (9)
Patty van den Berg 2021-05-26 12:20:08

Mijn moeder bakte altijd voor zondagmorgenbijt een cake vol met rozijnen. Op de plakken ging heel oude kaas. Iedere zondagmorgen, wij kinderen maakten koffie, naar de slaapkamer van mijn ouders en smullen maar. Mijn moeder maakte ook wat ze nu noemen "cupcakes". Onze jongste zoon overkwam een ernstig ongeluk in Ierland. Paaszondag waren we in Ierland, gingen voor ontbijt iets kopen, waaronder cakejes. Stralend weer, kerkklokken gegalm, laten die cakejes precies als die van mijn moeder zijn. Eea was ruim 45 jaar later...! Toen wisten mijn hubby en ik, dat alles goed ging komen met onze zoon...! De cake, die over was.werd door mijn moeder na een paar dagen in de oven gedaan. Het hele huis rook lekker, cake was bros en nog lekkerder dan het eerste baksel.
Lees ik de receptuur, dan ruik ik het al in gedachten...!

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-05-31 10:31:05

Wat leuk om te lezen!

Beantwoorden
Walter 2021-05-28 13:06:39

Schitterende memories voor een simpel, deugddoend product. Well done🤪🤪🤪

Beantwoorden
WA
Angelique Swinkels 2021-05-30 13:43:00

Ik bewaar de cake altijd op een broodplank na afkoelen een schone theedoek over vouwen en idd op kamer temperatuur ergens neer zetten , niet te warm. In zomer is dat wel te warm, dan bewaar ik hem op zelfde manier in magnetron buiten gebruik of in oven buiten gebruik. Ik heb gemerkt dat met een theedoek perfect werkt voor de cake,hij blijft dan het krokante korstje houden ( doordat ik na invetten overal paneermeel instrooi). Het langst gaat hij 4 dagen mee.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-31 10:16:11

Goede tip! Dankje!

Beantwoorden
Tonny ponssen 2021-05-31 08:40:07

Ik bewaar cake in de viezer we zijn maar met tweeën eet niet een hele cake in een paar dagen 2 plakjes in folie wel gescheiden inpakken en altijd wat in huis heb ik het snel nodig iets verwarmen in de magnetron
en is gewoon vers

Beantwoorden
TO
Ariena 2021-06-01 09:34:51

Ik bak cake altijd met Bona. Hij blijft langer vers en is nooit droog.
Andere smeerbare margarine is geen succes,er zit teveel andere stoffen in!
De smaak doet niet onder voor roomboter!
Veel succes

Beantwoorden
AR
Jan Schoenmaker 2021-08-16 14:41:47

Misschien wel fijn voor beginners om de verschillende temperaturen te vermelden, b.v. aantal graden bij uitdrukking oven en overschakelen op heteluchtoven, het staat bijna nergens vermeld. Bedankt alvast voor je antwoord

Beantwoorden
JA
Lenie 2021-12-06 10:40:23

Als de cake droog is,
een plakje brood erbij,
dan samen in folie wikkelen,
En de volgende dag, is de cake heerlijk.

Beantwoorden
LE
Lenie 2022-04-03 11:05:41

Hallo Rutger,
Wil de cake bakken en dan banketbakkersroom erbij.
Nu mijn vraag,
Wat er over is kan ik dit dan invriezen??
Groetjes Lenie.

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-04-10 11:55:37

De structuur wordt er door het invriezen niet lekkerder op vind ik.

Beantwoorden
Nel 2022-08-22 11:30:26

ik heb de kokos tulband uit je boek gemaakt, echt verrukkelijk!!
daar zit ook wat glazuur op de groeven, zou je deze ook in kunnen vriezen?

Beantwoorden
NE
Rutger 2022-09-14 20:48:36

Dat kan prima.

Beantwoorden
Mireille 2022-10-08 13:24:56

En cake waar zure room in zit, waar bewaar je die? Bijvoorbeeld jouw appelcake

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-10-11 08:08:53

Die kun je 2-3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Voor langer kun je de cake invriezen.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.