Een combinatie van kokos, steranijs en limoen komt misschien niet als eerste in je op, maar geloof me: het is ontzettend lekker en je kunt deze combi gebruiken in allerlei verschillende baksels. In dit kokoscake recept laat ik je zien hoe je een heerlijke twist geeft aan een op zichzelf al lekkere cake. De steranijs en limoen in dit recept maken de cake namelijk extra smaakvol. De steranijs voeg ik al toe aan de kokosmelk tijdens het verwarmen en ik laat het mengsel vervolgens 30 minuten trekken, zodat de steranijs goed zijn smaak kan afgeven. Voor het glazuur dat over de cake gaat gebruik ik limoensap, dat geeft een heerlijke frisse smaak aan de cake. Wil je nog meer limoensmaak? Meng dan ook wat limoenrasp door het cakebeslag.
Met dit kokoscake recept kun je een kokoscake maken in een cakevorm of een kokostulband in een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter. In de receptenlijst vind je voor beide opties de ingrediënten en hoeveelheden. Ga je voor een tulband? Bekijk dan ook mijn artikel met handige tulband tips.
Van de cake kun je zo’n 10-15 plakken snijden, van de kokostulband zo’n 15-20 plakken.
Kokoscake bewaren
Bewaar de kokoscake luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. De eerste 3-4 dagen is ie het lekkerst. Je kunt de cake ook heel goed invriezen voor 2-3 maanden.
Meer met kokos
- Voor een cakevorm van 25 centimeter
- 120 ml kokosmelk
- 3 stuks steranijs
- 200 gr suiker
- 110 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 180 gr bloem
- 50 gr geraspte kokos
- 1¾ tl bakpoeder
- Voor een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter
- 175 ml kokosmelk
- 4 stuks steranijs
- 300 gr suiker
- 165 gr boter, op kamertemperatuur
- 1½ tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 275 gr bloem
- 75 gr geraspte kokos
- 2½ tl bakpoeder
- Voor het limoenglazuur
- 125 gr poedersuiker
- sap van ½-1 limoen
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, om te bestuiven (voor de tulband)
Zelf de lekkerste kokoscake maken
Doe de kokosmelk en de steranijs in een steelpannetje en verwarm dit tot tegen het kookpunt. Zet het vuur uit, dek de pan af en laat het mengsel 30 minuten trekken.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de tulbandvorm in met boter, bestuif deze licht met wat bloem en klop de overtollige bloem eruit. Gebruik je een cakevorm, vet deze dan in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. (Lees meer over het invetten en bekleden van bakvorm).
Beslag maken
Doe de suiker, boter, het vanille-extract en het zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je doorklopt. Spatel vervolgens de bloem, de geraspte kokos en het bakpoeder erdoor en probeer hierbij de luchtigheid te behouden.
Verwijder de steranijs uit de kokosmelk en spatel ook de kokosmelk door het beslag.
Kokoscake of -tulband bakken
Giet het beslag in de vorm en bak de kokoscake in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een satéprikker in de cake om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker zit wanneer je deze eruit haalt, dan is de kokoscake gaar. Stort de cake op een rooster en laat ‘m afkoelen.
Kokoscake garneren met limoen-topping
Meng het limoensap met de poedersuiker tot een glad glazuur. Voeg het sap geleidelijk toe, om te voorkomen dat het limoenglazuur te dun wordt. Besprenkel de afgekoelde kokoscake met het glazuur.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.