Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 125 gr bloem
  • 100 gr kokosrasp

Bij kokoskoekjes denk je waarschijnlijk aan sappige kokosmakronen of kokoskransen. Heel lekker, maar daar lijkt dit recept helemaal niet op. Deze kokoskoekjes zijn knapperig en vol van smaak, door de roomboter en de kokos die erin zit. Een leuke afwisseling op de bekende koekjes!

Bereiding: Krokante kokoskoekjes

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, witte basterdsuiker, het ei, vanille-extract en zout in een kom en mix dit enkele minuten tot een romig geheel. Spatel de bloem en kokosrasp door dit mengsel tot je een mooi deeg hebt.

Maak balletjes van het deeg ter grootte van een druif en plaats deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Leg hier een stuk bakpapier overheen en druk de balletjes plat tot ze een doorsnede hebben van ongeveer 6 centimeter. Verwijder voorzichtig het bovenste bakpapier en bak de koekjes in ongeveer 10 minuten licht goudbruin en gaar.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

krokante kokoskoekjes

Foto’s: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (22)
Patricia 2018-07-13 19:50:54

Hoi Rutger,

Hoeft dit deeg niet eerst (minimaal) een uur te rusten in de koelkast voor verdere verwerking?

Groetjes Patricia

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-07-16 08:43:11

Dat is bij deze koekjes niet per se nodig.

Beantwoorden
Johanna 2018-05-02 14:57:20

Deze koekjes zien er heerlijk uit,
Een vraagje: kan ik het deeg een dag op voorhand maken en in de koelkast bewaren en een dag laten afbakken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-05-07 11:57:06

Dat kan prima!

Beantwoorden
Ilse van den Berg 2018-03-29 16:16:55

Super lekker! Ging voor eenvoud dus platgedrukt met een vork, dat ging prima! Blijf je wel iets zien, maar dat maakt voor mij niet uit. Zeker voor herhaling vatbaar dit!

Beantwoorden
IL
Mycon van Verseveld 2018-01-11 15:50:05

Heerlijke koekjes en snel te maken! Ik had zelf maar 80 gram kokosrasp en 60 gram bloem, dus heb het gat aangevuld met amandelmeel. Ook de 20 gram kokosrasp hiermee gecompenseerd, omdat ik bang was dat het anders te dun zou worden. Had geen vanille extract, dus maar een zakje vanillesuiker erdoor gedaan. Al is het maar omdat het zo lekker ruikt bij het bakken :-)

Ik heb ze per 6 gebakken in een kleine hete lucht combi magnetron op 170 graden, 13 minuten. Heerlijk knapperig!
(Misschien dat iemand hier iets aan heeft)

Bedankt voor dit lekkere recept Rutger!

Beantwoorden
MY
Rutger 2018-01-15 00:14:15

Klinkt ook heerlijk met amandelmeel! Fijn dat ze in de smaak zijn gevallen.

Beantwoorden
Wendy Koster 2018-02-07 13:32:02

Heb ook een combi magnetron en ga zo maken dus bedankt voor de tip!

Beantwoorden
WE
Petra Wiggers 2017-11-02 14:50:12

De koekjes zijn verrukkelijk Rutger. Ze vielen erg in de smaak. Ik heb de helft van de door jou genoemde hoeveelheid gebruikt en had ook toen een trommel vol. Bedankt voor dit lekkere recept.

Beantwoorden
PE
Fenny 2017-10-06 18:37:51

Hallo Rutger.
Ik vind de koekjes erg lekker. Hoe kan ik ze het beste bewaren. Ik had ze in een trommel gedaan maar ze zijn slof en taai geworden

Beantwoorden
FE
Rutger 2017-10-11 12:07:19

Hoi! Luchtdicht bewaren is het beste om de koekjes knapperig te houden.

Beantwoorden
Dicky 2017-08-18 17:00:09

Ha Rutger, ik heb er een cremelaagje met Amaretto tussen gedaan,ook heerlijk.

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-08-23 17:23:46

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Samantha 2017-08-14 09:43:56

Omdat ik las dat je gehele recept volgen heeeeel veel koekjes zou opleveren heb ik de helft klaargemaakt met (ietsje minder) kristalsuiker ipv basterdsuiker en vanillesuiker ipv vanille-extract en als topping een beetje extra kokos voordat ik ze ging bakken..

Ze zijn heerlijk!

(Ik had de boter gesmolten want ik heb weinig geduld waardoor ik ze niet geplet kreeg zonder plakken dus ik heb een paar druppels water in een schaaltje gedaan en ze met een vochtige lepel aangedrukt. Ging ook prima :) )

Beantwoorden
SA
Carmen 2017-06-24 15:50:58

Ik heb het helemaal zonder de bakpapier truc gedaan (ben niet zo handig), dus ik heb met een kleine lepel bergjes gemaakt. Die zakten uit en toen ik eenmaal doorhad hoeveel tussenruimte (veel!) er moest zijn, kreeg ik prachtige koekjes. En heerlijk! Morgen vier ik suikerfeest mee en dat wordt smullen!

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-06-26 13:17:02

Tof om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Joke 2017-04-19 13:33:59

Hoi Rutger,
Kun je deze koekjes ook bakken in een low fat fryer? Ik heb nl geen oven.
Groetjes,
Joke

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-04-23 18:59:26

Hoi. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, dus dat kan ik je niet zeggen.

Beantwoorden
Catherine 2017-04-09 09:44:25

Hoi rutger
Zou je de koekjes ook met een koekjesuitsteker kunnen uitsteken of worden ze dan te dik??

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-04-09 11:50:51

Het deeg loopt tijdens het bakken nog redelijk uit, dus ik vraag mij af of de koekjes hun vorm dan nog goed behouden.

Beantwoorden
h de visser 2017-01-17 17:40:33

LEKKER HEB HET GEMAAKT WAS GOUW KLAAR

Beantwoorden
H
Selvi 2016-10-17 20:54:13

Ik heb ze net gemaakt (65 stuks!) en ipv een groot vel bakpapier op de bolletjes te leggen heb ik een klein stukje bakpapier gebruikt door het op 1 bolletje te leggen de koekjes zo een voor een vorm te geven, het duurt zo wel wat langer maar dan plakken ze minder snel aan het bakpapier. Daarnaast heb ik het deeg ook net als sommige anderen tussendoor in de koelkast gelegd, waardoor je mooiere bollen kunt vormen. Al met al een makkelijk recept met een heerlijk resultaat, thanks a lot Rutger!

Beantwoorden
SE
mary 2016-10-10 15:24:30

Beste rutger kan je dit deeg ook makkelijk invriezen bvd gr mary

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-10 23:00:50

Dat kan heel goed! De gebakken bodems (inclusief het amandelspijs) kan je ook heel goed invriezen, zodat je ze op een later moment kan garneren.

Beantwoorden
Vanessa 2016-10-08 22:44:17

Heerlijke koekjes. Alleen ruzie met 2e laag bakpapier er met beleid afhalen. Soms halve koekjes of met een gat. Misschien wat vaker oefenen.

Beantwoorden
VA
Rutger 2016-10-09 23:01:43

Je kan ze ook kort in de koelkast zetten voor je de tweede laag bakpapier er af gaat halen, dan gaat het een stuk makkelijker!

Beantwoorden
Marijke 2016-08-24 18:52:21

Ik had kokosmeel, waar ik niet zo raad mee wist. Meerdere recepten hiermee waren mislukt. Ik dacht, nog een keer proberen. Mislukken deze koekjes weer dan gooi ik het kokosmeel weg. Ik heb dus i.p.v. kokosrasp kokosmeel gebruikt en ze waren heerlijk. Dit recept bewaard en zal nog vaak worden gemaakt. Bedankt voor het recept.

Beantwoorden
MA
Bram van der Graaf 2016-04-05 16:52:52

Heerlijke koekjes. Heb het deeg tussen het bakken door in de koelkast gezet. Daardoor was het makkelijker te bewerken bij de volgende lading. Gisteren je stroopkoeken gemaakt. Ook een succes. Top Rutger. Ga je bijbel bestellen.

Beantwoorden
BR
Petra 2016-04-01 11:46:58

Hoi Rutger, deze ga ik vanmiddag eens maken! Even voor mijn idee: de temperatuur die jij altijd aanhoudt, is dat met boven-/onderwarmte? Verder ben ik benieuwd hoeveel koekjes dit recept oplevert, dat zag ik niet 123 staan geloof ik. Dan kan ik even inschatten hoeveel ik er ga bakken. Leuke recepten kies je trouwens uit voor je blog, bedankt!

Beantwoorden
PE
Petra 2016-04-01 19:06:12

Gelukt, maar sjonge, wat veel koekjes!! Ik heb er geloof ik zo'n 70 uitgehaald. Maar ze zijn erg lekker, dus das niet erg:-). Wel zou ik denk ik de volgende keer iets minder suiker gebruiken, maar dat is niet iedereen hier thuis met me eens geloof ik.

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-04-03 11:20:19

Hoi! Ik ga altijd uit van onder en boven warmte. Nog wat andere algemene info staat bij 'over de recepten'. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de tel niet heb bijgehouden bij deze koekjes, maar het is een trommel vol!

Beantwoorden
Willianne 2016-03-30 14:48:13

Thanks, weer een lekker recept er bij!

Beantwoorden
WI
Anneke Kok 2016-03-29 16:06:38

De koekjes zijn net de oven uit. Ze zijn echt heerlijk. Ik had wel 3 bakplaten kunnen gebruiken. Zijn aan elkaar gegroeid. En ik heb een deel van de roomboter vervangen voor kokosolie.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-04-03 11:21:04

Goed idee me kokosolie! Leuk!

Beantwoorden
Je@net 2016-03-29 14:30:08

Dat ziet er lekker uit. Onze kleindochter is vandaag hier, vanmiddag lekker samen aan de bak!

Beantwoorden
JE
Tonny 2016-03-29 14:06:34

De koekjes zagen er zo lekker uit, dus ben ze gelijk gaan maken. Een makkelijk recept, veel koekjes en ze smaken heerlijk!!!!!!! Dank je wel Rutger.

Beantwoorden
TO