Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 140 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr donkerbruine basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur en losgeklopt
  • 2 ½ el melk
  • 250 gr bloem
  • 1 ¼ tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • Voor de amandelvulling
  • 200 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • ½ ei, losgeklopt
  • ½-1 el water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • handje blanke amandelen

Deze gevulde speculaaskoeken zijn een hele fijne variatie op de bekende gevulde koeken. Het deeg voor deze speculaaskoeken is op smaak gebracht met speculaaskruiden een beetje citroenrasp. Samen met de amandelspijsvulling levert dat onwijs lekkere Sinterklaaskoeken op! Maar ook als de goedheiligman niet in het land is kun je deze gevulde speculaaskoeken heel goed bakken; ze zijn namelijk het hele jaar door superlekker! Wil je de koeken knapperiger? Vervang dan de helft van de bloem door Zeeuwse bloem in dit recept

Gevulde speculaaskoeken – recept

Bereiding: Gevulde speculaaskoeken

Doe de boter, donkerbruine basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Meng het halve ei en de melk erdoor. Voeg tot slot de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de spijs met het ei en water tot een smeuïge massa. Je kunt de amandelspijs in een spuitzak met een glad spuitmondje doen, maar dat hoeft niet.

De gevulde speculaaskoeken maken

Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd cirkels van 8-9 centimeter uit het deeg en leg de helft daarvan op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Verdeel de amandelspijs over de deegrondjes en smeer het uit tot 1,5 centimeter van de buitenkant. Maak het deeg aan de buitenkant licht vochtig met water en bedek de koeken met de overige deegrondjes. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork. Druk een amandel in het midden van de koek en bestrijk de koeken met losgeklopt ei.

Bak de gevulde speculaaskoeken in 12-17 minuten gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Sylvia 2018-12-03 12:05:14

Heerlijk recept en leuk om te maken! Wat een mooie website Rutger!

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-12-11 11:51:28

Dankjewel!

Beantwoorden
Ad 2018-12-01 13:56:01

Het is heel goed gelukt! Hoeveel spijs gebruik jij ongeveer per koek?

Misschien nog een goede tip: ik heb m.b.v. een (kleiner) rond koekjesvormkoekjesvorm ook kleine koeken gemaakt. Veel mensen vinden een grote koek vaak te groot/veel.

Beantwoorden
AD
Rutger 2018-12-03 09:06:01

Hallo Ad. Ik heb niet afgewogen hoeveel spijs er per koek in gaat. Leuke tip de kleinere koeken!

Beantwoorden
Inge 2018-11-29 19:09:43

Is dit ivm het ei in de amandelspijs ook geschikt voor zwangeren asngezien de koeken maar kort in de oven hoeven?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-12-03 09:10:42

De koeken gaan lang genoeg de oven in om te zorgen dat het ei veilig is. Mocht je het te spannend vinden kun je het amandelspijs ook met wat water 'afslappen'.

Beantwoorden
Mirjam 2018-11-28 08:19:22

Top, bedankt voor het antwoord en aanpassen op de site! Ik ga aan de slag!

Beantwoorden
MI
Miranda 2018-11-24 21:30:33

Hoi alles gedaan volgens recept en binnen een paar minuten helemaal uitgelopen! Wat heb ik verkeerd gedaan?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-11-26 11:15:30

Hoi Miranda. Dat klinkt niet zoals het hoort. Waren de ingrediënten goed afgewogen? Had het deeg gerust? En waren de zijkanten van de koeken goed dichtgedrukt zodat het spijs er niet uit kon lopen?

Beantwoorden
miranda 2018-11-24 13:48:37

Hoi, ik zie maar twee ingrediënten, de bloem en de suiker. Op andere pagina's ook. Als ik mobiel kijk kan ik alle ingrediënten bekijken, hier heb ik die optie niet. Hoe kan dat? Ben ik de enige met dat probleem?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-11-26 11:16:58

Hoi Miranda. Dat is zeker niet de bedoeling en ik denk nog een foutje in de nieuwe site. Kun je aangeven welke browser je gebruikt? Of kun je een screenshot mailen naar info@rutgerbakt.nl Dat zou mij heel erg helpen, zo kan ik het snel oplossen!

Beantwoorden
Mirjam 2018-11-20 13:28:00

Hallo,
Vraagje; hoeveel amandelspijs wordt hiervoor gebruikt.
Ik zie wel ingrediënten voor het deeg, als je print zie je 4 ingrediënten, maar niet voor de spijs.

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-11-26 11:29:09

Hallo. Dat is helaas nog een foutje in de nieuwe site, maar dat gaat heel snel verholpen worden. Bij deze voor de zekerheid de ingrediënten.

Voor het deeg
140 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr donkerbruine basterdsuiker
¼ citroen, rasp
¼ tl zout
½ ei, op kamertemperatuur en losgeklopt
2 ½ el melk
250 gr bloem
1 ¼ tl bakpoeder
2 el speculaaskruiden

Voor de amandelvulling
200 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
½ ei, losgeklopt
½-1 el water

Verder nodig
bloem, voor het werkblad
1 ei, losgeklopt
handje blanke amandelen

Beantwoorden
Arja 2018-11-16 14:43:57

Heerlijk, en zelf gemaakt blijft het aller lekkerst 😋

Beantwoorden
AR
Maureen 2018-11-16 08:42:19

Hoi Ruther, ze zien er heel lekker uit maar heb een klein vraagje, voor hoeveel stuks is het recept ongeveer.
Alvast bedankt en een fijne dag, Maureen

Beantwoorden
MA
Olijke_Poffer 2018-11-16 10:03:30

Een stuk of 8 haal je hier ongeveer uit.

Beantwoorden
OL
Maureen 2018-11-16 23:44:29

Hartelijk bedankt voor je reactie op mijn vraag.
Groetjes, Maureen

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-19 14:36:16

Je maakt er zo'n 8 koeken mee.

Beantwoorden
Rianne 2018-11-16 06:41:04

Mooie nieuwe site Rutger!
Groetjes,
Rianne

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-11-19 14:36:30

Dankjewel!

Beantwoorden