Deze gevulde speculaaskoeken zijn een hele fijne variatie op de bekende gevulde koeken. Het deeg voor deze speculaaskoeken is op smaak gebracht met speculaaskruiden een beetje citroenrasp. Samen met de amandelspijsvulling levert dat onwijs lekkere Sinterklaaskoeken op! Maar ook als de goedheiligman niet in het land is kun je deze gevulde speculaaskoeken heel goed bakken; ze zijn namelijk het hele jaar door superlekker!

Gevulde speculaaskoeken – recept

Wil je de koeken knapperiger? Vervang dan de helft van de bloem door Zeeuwse bloem in dit recept

Gevulde speculaaskoeken – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 140 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr donkerbruine basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur en losgeklopt
  • 2 ½ el melk
  • 250 gr bloem
  • 1 ¼ tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • Voor de amandelvulling
  • 200 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • ½ ei, losgeklopt
  • ½-1 el water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • handje blanke amandelen
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Gevulde speculaaskoeken bakken

Doe de boter, donkerbruine basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Meng het halve ei en de melk erdoor. Voeg tot slot de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de spijs met het ei en water tot een smeuïge massa. Je kunt de amandelspijs in een spuitzak met een glad spuitmondje doen, maar dat hoeft niet.

De gevulde speculaaskoeken maken

Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd cirkels van 8-9 centimeter uit het deeg en leg de helft daarvan op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Verdeel de amandelspijs over de deegrondjes en smeer het uit tot 1,5 centimeter van de buitenkant. Maak het deeg aan de buitenkant licht vochtig met water en bedek de koeken met de overige deegrondjes. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork. Druk een amandel in het midden van de koek en bestrijk de koeken met losgeklopt ei.

Bak de gevulde speculaaskoeken in 12-17 minuten gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (19)
Rianne 2018-11-16 06:41:04

Mooie nieuwe site Rutger!
Groetjes,
Rianne

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-11-19 14:36:30

Dankjewel!

Beantwoorden
Maureen 2018-11-16 08:42:19

Hoi Ruther, ze zien er heel lekker uit maar heb een klein vraagje, voor hoeveel stuks is het recept ongeveer.
Alvast bedankt en een fijne dag, Maureen

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-19 14:36:16

Je maakt er zo'n 8 koeken mee.

Beantwoorden
Olijke_Poffer 2018-11-16 10:03:30

Een stuk of 8 haal je hier ongeveer uit.

Beantwoorden
OL
Maureen 2018-11-16 23:44:29

Hartelijk bedankt voor je reactie op mijn vraag.
Groetjes, Maureen

Beantwoorden
MA
Arja 2018-11-16 14:43:57

Heerlijk, en zelf gemaakt blijft het aller lekkerst 😋

Beantwoorden
AR
Mirjam 2018-11-20 13:28:00

Hallo,
Vraagje; hoeveel amandelspijs wordt hiervoor gebruikt.
Ik zie wel ingrediënten voor het deeg, als je print zie je 4 ingrediënten, maar niet voor de spijs.

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-11-26 11:29:09

Hallo. Dat is helaas nog een foutje in de nieuwe site, maar dat gaat heel snel verholpen worden. Bij deze voor de zekerheid de ingrediënten.

Voor het deeg
140 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr donkerbruine basterdsuiker
¼ citroen, rasp
¼ tl zout
½ ei, op kamertemperatuur en losgeklopt
2 ½ el melk
250 gr bloem
1 ¼ tl bakpoeder
2 el speculaaskruiden

Voor de amandelvulling
200 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
½ ei, losgeklopt
½-1 el water

Verder nodig
bloem, voor het werkblad
1 ei, losgeklopt
handje blanke amandelen

Beantwoorden
miranda 2018-11-24 13:48:37

Hoi, ik zie maar twee ingrediënten, de bloem en de suiker. Op andere pagina's ook. Als ik mobiel kijk kan ik alle ingrediënten bekijken, hier heb ik die optie niet. Hoe kan dat? Ben ik de enige met dat probleem?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-11-26 11:16:58

Hoi Miranda. Dat is zeker niet de bedoeling en ik denk nog een foutje in de nieuwe site. Kun je aangeven welke browser je gebruikt? Of kun je een screenshot mailen naar info@rutgerbakt.nl Dat zou mij heel erg helpen, zo kan ik het snel oplossen!

Beantwoorden
Miranda 2018-11-24 21:30:33

Hoi alles gedaan volgens recept en binnen een paar minuten helemaal uitgelopen! Wat heb ik verkeerd gedaan?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-11-26 11:15:30

Hoi Miranda. Dat klinkt niet zoals het hoort. Waren de ingrediënten goed afgewogen? Had het deeg gerust? En waren de zijkanten van de koeken goed dichtgedrukt zodat het spijs er niet uit kon lopen?

Beantwoorden
Mirjam 2018-11-28 08:19:22

Top, bedankt voor het antwoord en aanpassen op de site! Ik ga aan de slag!

Beantwoorden
MI
Inge 2018-11-29 19:09:43

Is dit ivm het ei in de amandelspijs ook geschikt voor zwangeren asngezien de koeken maar kort in de oven hoeven?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-12-03 09:10:42

De koeken gaan lang genoeg de oven in om te zorgen dat het ei veilig is. Mocht je het te spannend vinden kun je het amandelspijs ook met wat water 'afslappen'.

Beantwoorden
Ad 2018-12-01 13:56:01

Het is heel goed gelukt! Hoeveel spijs gebruik jij ongeveer per koek?

Misschien nog een goede tip: ik heb m.b.v. een (kleiner) rond koekjesvormkoekjesvorm ook kleine koeken gemaakt. Veel mensen vinden een grote koek vaak te groot/veel.

Beantwoorden
AD
Rutger 2018-12-03 09:06:01

Hallo Ad. Ik heb niet afgewogen hoeveel spijs er per koek in gaat. Leuke tip de kleinere koeken!

Beantwoorden
Sylvia 2018-12-03 12:05:14

Heerlijk recept en leuk om te maken! Wat een mooie website Rutger!

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-12-11 11:51:28

Dankjewel!

Beantwoorden
Esmeralda 2019-11-30 12:00:05

Kun je ook alleen Zeeuwse bloem gebruiken.

Gr. Esmeralda

Beantwoorden
ES
Rutger 2019-12-08 11:57:48

Dat kan, de koeken worden dan extra knapperig en bros.

Beantwoorden
Willeke 2020-10-16 14:06:56

Wat een top recept!
De koeken zijn héérlijk !!!!
Ze zijn echt super makkelijk te maken.

Beantwoorden
WI
Rolf 2021-02-03 20:55:33

Ik had nog amandelspijs over van de kerststollen en zocht daar een bestemming voor en kwam op jouw website dit recept tegen. Wederom een uitstekend recept! Ze komen net uit de oven en ze ruiken heerlijk! Kan niet wachten tot ze zijn afgekoeld 😆. Ik heb half patent- en half Zeeuwse bloem gebruikt.

Beantwoorden
RO
Laura 2021-06-29 22:59:05

Kan je deze koeken na het vormen en voor het bakken ook invriezen?

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-07-06 09:18:00

Dat kan prima!

Beantwoorden
Jolanda 2021-10-30 14:02:12

Hoi Rutger,

Ik moet helaas glutenvrij bakken. Ben jij er mee bekend of kan ik de bloem aanpassen op dezelfde hoeveelheid glutenvrij bloem? Ik probeer zelf van alles en dan zie ik wel hoe het uitpakt.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-11-01 09:10:55

Ik ben daar niet heel bekend mee, maar vaak kom je door een glutenvrije bloemmix te gebruiken al heel ver.

Beantwoorden
Valerie 2021-11-30 08:24:54

Hallo,
Hoelang zijn deze koeken houdbaar ?
Vriendelijke groetjes

Beantwoorden
VA
Rutger 2021-11-30 13:24:16

Versgebakken zijn ze het lekkerst, dan is de buitenkant knapperig en de binnenkant smeuïg. Maar je kunt de koeken prima een week bewaren.

Beantwoorden
Hans 2022-06-11 09:29:58

Rutger, ze zijn heerlijk, maar........ als ik gewone maak is het deeg prima, maar de speculaas variant, daar is het deeg als het uit de koelkast komt prima, maar als ik nog even doorkneed en ga rollen, is het klaar, het lijkt wel te zweten, heel erg klef en enorm plakkerig, is een hele toer om er een koek van te fabriceren, minder vocht, meer bloem, maakt niks uit, heb ze nu 5x gemaakt, maar iets doe ik niet goed, de vraag is WAT!!

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-06-14 14:18:35

Hoi. Ik durf je niet te zeggen waar dat door komt.

Beantwoorden
Diana 2022-10-01 16:01:23

Vandaag voor het eerst geprobeerd, bedankt Rutger ze zijn heerlijk!!!

Beantwoorden
DI
Petra Wolsing 2022-11-06 10:36:14

Hallo Rutger, ik heb toch een vraag over het rusten in de koelkast.. is het niet zo dat 1. de ingrediënten beter hun smaak krijgen als het op een redelijke kamer temperatuur gehouden wordt? 2. En dan na dat uur uit de koelkast kun je er werkelijk niets mee omdat het zo hard is. Er zitten naar mijn idee toch geen bederfelijke dingen in. Geoorloofd om het buiten de koelkast te bewaren? ( temp. 18-20 graden) op een granieten aanrechtblad.

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-11-19 09:30:07

Ha. Het rusten in de koelkast doe je juist ook dat de boter weer wat steviger wordt. Meer over het uitrollen van het deeg en tips daarvoor lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden
Petra 2022-11-06 10:40:54

Even op mijn eigen bericht: de bederfelijke ingr . zijn natuurlijk ei en melk maar voor een uur verwaarloosbaar?

Beantwoorden
PE

U kunt niet meer reageren.