Met dit recept maak je zelf de lekkerste pain d’amande. Letterlijk vertaald betekent dit amandelbrood, maar toch maak je met dit recept geen brood maar dunne amandelbrood koekjes.

Kenmerkend voor deze koekjes zijn de dunne plakjes amandel. In dit recept gebruik ik alleen blanke amandelen, maar je kunt variëren met de noten. Gebruik bijvoorbeeld ook eens hazelnoten, walnoten of pistaches. Met dit pain d’amande recept maak je 60-80 koekjes.

Pain d’amande - Recept

Wat is pain d’amande?

Pain d’amande zijn dunne, knapperige en iets kruidige koekjes met amandelen erin. De naam is misschien wat verwarrend, want de Nederlandse vertaling van deze Franse term is amandelbrood. De letterlijke vertaling gaat hier dus niet helemaal op. 

Het bijzondere aan dit recept is dat je een groot blok deeg maakt en daar vervolgens voor het bakken dunne plakjes vanaf snijdt. Deze plakjes bak je vervolgens. Misschien dat de lekkernij daarom ‘brood’ heet, omdat je brood ook snijdt? Wat de reden ook is, met dit recept geniet je van een lekker amandelkoekje bij de koffie of thee.

Pain d’amande - Recept

Hoe pain d’amande bewaren?

Je maakt met dit recept een flinke stapel amandelbrood koekjes, zo’n 60-80 stuks. Luchtdicht verpakt kun je deze koekjes zeker 2 weken bewaren op kamertemperatuur. Invriezen kan ook voor 2-3 maanden, dan geniet je nog langer van deze koekjes.

Je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) het deeg te bewaren. In de koelkast kan dit voor 2 dagen (mits goed verpakt) of tot 3 maanden in de vriezer.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 75 gr blanke amandelen
  • 100 gr boter
  • 165 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 30 ml water
  • ¼ tl zout
  • 250 gr bloem
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • ½ tl baking soda
makkelijke bakboek desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf pain d’amande maken 

Week de amandelen 30 minuten in ruim water voordat je het deeg gaat maken. Giet ze af en dep ze droog met een theedoek.

Deeg maken

Doe de boter, basterdsuiker, het water en zout in een steelpan en verwarm al roerend tot de boter gesmolten is en de suiker opgelost. Haal de pan van het vuur. Voeg de helft van de bloem toe aan het botermengsel en roer erdoor. Voeg vervolgens de rest van de bloem, het kaneelpoeder en de baking soda toe en roer tot een soepel deeg. 

Meng als laatst de amandelen door het deeg. Bekleed een vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter met plasticfolie en doe het deeg daarin. Druk het deeg naar 1 kant, zodat er een rechthoekig blok ontstaat van ongeveer 20 bij 3,5 bij 6 centimeter. Verpak het deeg strak in plasticfolie en laat het 1 nacht rusten in de koelkast.

Pain d’amande bakken

Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd met een scherp mes plakjes van 2-3 millimeter dikte van het deeg. Leg deze op de bakplaat en bak de koekjes 8-13 minuten. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Emma 2023-02-26 22:49:23

Hoi! Hoeveel plakjes snijd je hiermee van 2-3mm? Zijn dat er 60-80 of snijd je minder plakken en moet je die gesneden plakken dan weer delen voor ‘één koekje’?

Beantwoorden
EM
Rutger 2023-02-27 10:10:41

Hi. Dat zijn inderdaad 60-80 plakjes. Je snijd het deeg heel dun en dan leg je die plakjes op de bakplaat.

Beantwoorden
Edith 2023-03-03 22:56:08

Hi Rutger
Nadat het deeg een nacht in de koelkast had gelegen, was het onmogelijk om te snijden: het brokkelde meteen af, wat ik ook deed. Uiteindelijk heb ik het deeg in de blender gedaan en er 50gr extra boter aan toegevoegd, weer gekoeld, en toen ging het goed, gebakken en ze waren heerlijk!
Wat deed ik verkeerd?? Of klopte het recept niet?

Beantwoorden
ED
Rutger 2023-03-05 10:14:55

Hi. Heb je een goed scherp (gekarteld) mes gebruikt? Het recept klopt wel, dat is echt meerdere malen getest. Je kunt het deeg ook als je het uit de koelkast hebt gehaald 30 minuten laten rusten, dan wordt het weer iets zachter en is het iets makkelijker te snijden.

Beantwoorden
Edith 2023-03-05 23:52:33

Ja, allemaal gedaan, maar het bleef brokkelen. Misschien heb ik een weegfout gemaakt. Ik ga het opnieuw proberen. Er is nog nooit een recept van jou mislukt 😊

Beantwoorden
ED
Sanne Nolden 2023-03-11 17:52:11

Hoi Rutger,
Vandaag deze koekjes gemaakt en ze zijn heerlijk!!
Met afkoelen heb ik ze op het bakpapier laten liggen 🙈 en nu hebben ze hun knapperigheid verloren. Is er een manier om ze weer knapperig te krijgen? Even in de oven ofzo?
Dankje!

Beantwoorden
SA
Rutger 2023-03-11 18:48:52

Hoi. Je kunt ze weer even kort bakken in de oven. Wel belangrijk om ze na het bakken op een rooster te leggen, dan worden ze knapperiger.

Beantwoorden
Sanne 2023-03-12 10:35:07

Dankjewel, het is gelukt! En ga vooral zo door, jouw recepten lukken bijna altijd 😃

Beantwoorden
SA

U kunt niet meer reageren.