Gingerbread koekemannetjes zorgen gegarandeerd voor een glimlach en daarnaast zijn ze ook nog eens heel erg lekker. Ze worden ook wel peperkoekmannetjes genoemd. Het deeg voor deze gingerbread koekjes is op smaak gebracht met onder andere gemberpoeder, kaneelpoeder en nootmuskaat, wat de koekjes een heerlijk kruidige smaak geeft. Met dit gingerbread koekemannetjes recept kun je 30-40 gemberkoekjes bakken. Dit koekjesrecept komt uit Koekjesbijbel, waarin je ruim 170 koekjesrecepten vindt. Leuke uitstekers voor de koekemannetjes vind je hier!

Gingerbread koekemannetjes bakken
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 120 gr boter, op kamertemperatuur
  • 120 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 50 ml golden syrup of honing
  • 2 tl gemberpoeder
  • ½ tl kaneelpoeder
  • snuf gemalen nootmuskaat
  • ¼ tl zout
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • ¾ tl baking soda
  • Voor de royal icing
  • 200 gr poedersuiker
  • 1 eiwit of 30 gr gepasteuriseerd eiwit of 5 gr eiwitpoeder gemengd met 30 ml water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • zilveren pareltjes
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

De lekkerste zelfgemaakte gingerbread koekjes

In plaats van gingerbread mannetjes kun je natuurlijk ook andere vormpjes gebruiken om uit het deeg te steken. Om de gingerbread koekjes extra mooi te maken kun je ze na het bakken garneren met royal icing en eetbare pareltjes of sprinkles.

Deeg voor koekemannetjes maken

Doe de boter, basterdsuiker, golden syrup, het gemberpoeder, kaneelpoeder, de nootmuskaat en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg tot slot de bloem en baking soda toe. Kneed het tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Gingerbread koekjes bakken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek of snijd er koekemannetjes uit en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bak de koekjes in 14-19 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Koekemannetjes versieren

Zeef voor de royal icing de poedersuiker en meng deze in een kom met het eiwit. Klop tot je puntjes kunt maken door een spatel in het mengsel omhoog te trekken. Je kunt de icing verdunnen door druppelsgewijs water toe te voegen. Vouw van bakpapier een cornetje volgens deze how-to. Decoreer de koekjes met behulp van het cornetje met de royal icing.

Foto: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Sandra 2020-12-20 12:54:18

Ojeeee, kerstman op de verkeerde slee
Vergeet ik gewoon jullie fijne dagen te wensen, dus bij deze... hihi
Maak er mooie dagen van en een geweldig 2021

Beantwoorden
SA
Marielle 2020-12-23 13:22:04

Ik zie dat er backing soda in het recept wordt gebruikt, maar er verder geen zure ingrediënten zijn. Kan ik de backing soda dan vervangen door bakpoeder?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-30 10:30:37

De baking soda reageert ook met de honing en de basterdsuiker. Bij voorkeur baking soda gebruiken, dat geeft de lekkerste textuur.

Beantwoorden
Linda 2021-04-16 06:40:24

Hallo,
Ik heb een heteluchtoven, die kan nietvop 170 graden, op welke temperatuur moet ik de koekjes dan bakken?
Grtjs linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-04-19 17:21:02

Op een temperatuur die er bij in de buurt komt, het liefst dan iets lager.

Beantwoorden
Evi 2021-10-11 17:10:18

Hallo,

Hoelang zijn deze koekjes bewaarbaar?

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-10-13 10:16:05

Luchtdicht verpakt enkele weken.

Beantwoorden
marike 2021-12-05 14:30:12

Kun je het deeg ook voor een deel gebruiken en dan de rest invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-08 22:22:05

Dat kan prima.

Beantwoorden
Nanc 2021-12-23 07:19:20

Heb alleen donkere of witte baterd suiker in huis is dat een probleem.

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-12-23 08:05:42

Dan zou ik van beide de helft gebruiken.

Beantwoorden
Chantal 2022-10-09 13:56:50

Hoi,

Ik heb een vraagje.. ik wil ze voor kerst bakken en weggeven als kleine cadeautjes in een leuke kerstverpakking, maar ik vroeg mij af; hoe lang zijn ze ongeveer houdbaar (zonder de royal icing erop)

Alvast bedankt!

Beantwoorden
CH
Chantal 2022-10-09 13:58:51

Oeps.. niet goed gelezen.. zie het nu staan 🙈
Bedankt!

Beantwoorden
CH
Jose 2022-11-08 07:44:23

Wij willen ze inde kerstboom hangen, (gaatje in het hoofd en lintje erdoor) maar na een paar dagen is de koek zo zacht geworden dat ze breken. Kun je ze behandelen met een spray of iets dat ze langer als decoratie houdbaar zijn?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-11-19 09:20:56

Daar heb ik geen ervaring mee. Je zou haarlak kunnen proberen (dan zijn ze natuurlijk niet meer eetbaar!).

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.