Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 120 gr boter, op kamertemperatuur
  • 120 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 50 ml golden syrup of honing
  • 2 tl gemberpoeder
  • ½ tl kaneelpoeder
  • snuf gemalen nootmuskaat
  • ¼ tl zout
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • ¾ tl baking soda
  • Voor de royal icing
  • 200 gr poedersuiker
  • 1 eiwit of 30 gr gepasteuriseerd eiwit of 5 gr eiwitpoeder gemengd met 30 ml water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • zilveren pareltjes

Gingerbread koekemannetjes zorgen gegarandeerd voor een glimlach en daarnaast zijn ze ook nog eens heel erg lekker. Het deeg voor deze gingerbread koekjes is op smaak gebracht met onder andere gemberpoeder, kaneelpoeder en nootmuskaat, wat de koekjes een heerlijk kruidige smaak geeft. In plaats van gingerbread mannetjes kun je natuurlijk ook andere vormpjes gebruiken om uit het deeg te steken. Om de koekemannetjes extra mooi te maken kun je ze na het bakken garneren met royal icing en eetbare pareltjes of sprinkles. Met dit gingerbread koekemannetjes recept kun je 30-40 gemberkoekjes bakken. Dit koekjesrecept komt uit Koekjesbijbel, waarin je ruim 170 koekjesrecepten vindt.

Koekemannetjes maken

Doe de boter, basterdsuiker, golden syrup, het gemberpoeder, kaneelpoeder, de nootmuskaat en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg tot slot de bloem en baking soda toe. Kneed het tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek of snijd er koekemannetjes uit en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bak de koekjes in 14-19 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Koekjes versieren

Zeef voor de royal icing de poedersuiker en meng deze in een kom met het eiwit. Klop tot je puntjes kunt maken door een spatel in het mengsel omhoog te trekken. Je kunt de icing verdunnen door druppelsgewijs water toe te voegen. Vouw van bakpapier een cornetje volgens deze how-to. Decoreer de koekjes met behulp van het cornetje met de royal icing.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Linda 2021-04-16 06:40:24

Hallo,
Ik heb een heteluchtoven, die kan nietvop 170 graden, op welke temperatuur moet ik de koekjes dan bakken?
Grtjs linda

Beantwoorden
LI
Marielle 2020-12-23 13:22:04

Ik zie dat er backing soda in het recept wordt gebruikt, maar er verder geen zure ingrediënten zijn. Kan ik de backing soda dan vervangen door bakpoeder?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-30 10:30:37

De baking soda reageert ook met de honing en de basterdsuiker. Bij voorkeur baking soda gebruiken, dat geeft de lekkerste textuur.

Beantwoorden
Sandra 2020-12-20 12:54:18

Ojeeee, kerstman op de verkeerde slee
Vergeet ik gewoon jullie fijne dagen te wensen, dus bij deze... hihi
Maak er mooie dagen van en een geweldig 2021

Beantwoorden
SA