Ingrediëntenlijst
 • Voor de suikersiroop
 • 110 gr suiker
 • 50 ml water
 • Voor de parfait
 • 6 eidooiers
 • ½ vanillestokje
 • 300 ml slagroom
 • 100 gr bastogne koekjes
 • Verder nodig
 • bastogne koekjes, om te garneren
 • karamelsaus

Parfait is ijs dat je zonder ijsmachine kunt maken. Bastogne parfait is één van mijn favoriete parfait recepten; de kandijkoekjes geven een heerlijke smaak aan het ijs. De karamelsaus en extra stukjes koek maken dit bastogne parfait recept helemaal af. Voor de bastogne parfait op de foto heb ik een cakevorm met een inhoud van 1000-1250 milliliter gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook een andere (siliconen) vorm gebruiken. Zo maakte ik eerder deze parfait met framboos in kleine tulbandvormpjes en deze limoncello parfait in siliconen muffinsvormpjes. Van dit recept kun je met ongeveer 8 personen genieten.

Bastogne parfait recept

Bekleed een cakevorm van 25 centimeter aan de binnenkant met plasticfolie en laat dit aan de bovenkant overhangen.

Doe voor de suikersiroop de suiker met het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Idealiter meet je de temperatuur van de suikersiroop met een thermometer. De siroop moet worden gekookt tot 118 °C. Heb je geen suikerthermometer? Kook de suikersiroop dan 2-3 minuten door.

Doe de eidooiers in een kom en klop deze tijdens het koken van de suikersiroop luchtig op met een (hand)mixer met garde(s). Giet de hete suikersiroop (van 118 °C) voorzichtig op de eidooiers en blijf het mengsel doorkloppen. Klop het door tot het op lichaamstemperatuur is, het is nu een luchtig mengsel.

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg er uit. Doe het merg samen met de slagroom in een kom en klop de room lobbig op. Meng de helft van de geklopte slagroom door het dooiermengsel, tot het goed gemengd is. Spatel vervolgens de rest van de opgeklopte room erdoor. Breek de bastogne koeken in stukjes en spatel deze door het parfaitmengsel. Schep het vervolgens in de vorm, strijk de bovenkant glad en dek het af met plasticfolie. Zet de bastogne parfait een nacht in de vriezer.

Haal de parfait 20 minuten voordat je ‘m gaat serveren uit de vriezer en zet deze in de koelkast. Haal de parfait met behulp van het plasticfolie uit de vorm en stort op een schaal. Garneer het bastogne dessert met extra stukjes koek en de karamelsaus.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Bram 2020-06-27 12:01:43

Hoelang van tevoren kan ik de karamelsaus maken? Wordt deze niet hard als ik hem al een dag van tevoren maak?

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-06-30 14:17:57

Je kunt 'm al enkele dagen van te voren maken. Als de saus te stevig is kun je deze altijd au bain-marie of kort in de magnetron verwarmen, zodat hij weer wat zachter wordt.

Beantwoorden
Bep 2020-06-21 16:11:00

Ha Rutger, ik wel wel een gewone kooktermometer kan dat ook ?

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-06-30 14:30:42

Dat kan prima!

Beantwoorden
Harry 2020-06-21 15:10:39

Weer zo'n heerlijk recept!

Beantwoorden
HA