Parfait is een ijs dat je zonder ijsmachine kunt maken. Om die reden wordt het ook wel stilstaand ijs genoemd; het hoeft tijdens het bevriezen namelijk niet in beweging gehouden te worden. Omdat parfait zonder ijsmachine wordt gemaakt is het belangrijk dat het mengsel mooi luchtig is, zodat het bevriest zonder dat het een hard stuk ijs wordt of er heel veel ijskristallen gevormd worden. Daarom is de basis van parfait vaak een pâte à bombe; eidooiers opgeklopt met een gekookte suikersiroop. Dat in combinatie met de slagroom zorgt voor een zijdezachte en romige parfait. 

Limoncello parfait – recept

In dit recept heb ik de parfait gemaakt in flexibele siliconen muffinvormpjes. Als je die niet hebt kun je de parfait ook maken in bijvoorbeeld een cakevorm. Bedek daarvoor de binnenkant van de vorm met plasticfolie en schep daar het ijsmengsel op. Na het bevriezen kun je de parfait met behulp van het plasticfolie uit de vorm halen en in plakken snijden om te serveren. Met dit recept heb je genoeg om 8 muffinvormpjes te vullen.

Limoncello parfait – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de parfait
  • 110 gr suiker
  • 50 ml water
  • 4 eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 60-75 ml limoncello
  • Verder nodig
  • verse aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Limoncello parfait maken

Doe de suiker met het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Doe intussen de eidooiers in een kom en klop die luchtig op. Blijf kloppen tot de suikersiroop 118-120 °C is. Giet de hete suikersiroop al kloppend bij de eidooiers en blijf kloppen tot het dooiermengsel afgekoeld is tot lichaamstemperatuur.

Klop in een andere kom de slagroom lobbig op. Spatel 1/3 van de slagroom door het eidooiermengsel. Herhaal dit met de rest van de slagroom en voeg aan het eind de limoncello toe. Probeer alles rustig door te spatelen, zodat het mengsel luchtig blijft. Schep het parfaitmengsel in silliconen muffinvormpjes (of in welke vorm je maar wilt) en zet deze minimaal een nacht in de vriezer.

Haal de limoncello parfait voor het serveren uit de vormpjes en garneer ze met de verse aardbeien.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Annie 2019-09-17 08:46:09

Ziet er heerlijk uit!! Als ik de limoncello door citroensap wil vervangen hoeveel moet er dan van in? En moet die dan ook pas op het eind worden toegevoegd?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-09-23 14:19:19

Ik zou dan het sap en de rasp van 1 citroen gebruiken. Waarschijnlijk moet je wel iets meer suiker toevoegen, omdat het anders misschien wel heel zuur wordt. De suiker kun je al met de suikersiroop mee koken, rasp en sap kunnen er gewoon op het einde aan toegevoegd worden.

Beantwoorden
Neva 2019-09-24 16:30:50

Heerlijk!!
Maar hoe krijg ik in vredesnaam die parfaitjes gelost uit de siliconenvormpjes??
Ze bleven bij mij in beide soorten gebruikte vormpjes hangen.

Beantwoorden
NE
Rutger 2019-09-30 14:07:02

Had je ze lang genoeg in de vriezer gezet? Bij mij gingen ze er prima uit, maar mocht het lastig gaan kun je de onderkant van de vormpjes altijd even in warm water dopen, zodat de parfait beter loskomt.

Beantwoorden
Istismeguys 2022-03-12 15:20:18

Of wat huishoudfolie vooraf in vormpjes doen

Beantwoorden
IS
Vita 2021-10-27 12:02:08

Mag ik de parfait ook al een week van tevoren maken, of wordt het dan teveel bevroren?

Beantwoorden
VI
Rutger 2021-11-01 09:37:18

Dat kan prima.

Beantwoorden
Tom 2022-07-02 10:11:26

Ik heb de parfait precies volgens recept gemaakt, maar in de vriezer zijn er 2 lagen ontstaan. Een gele onderin (1/5) en een cremekleurige boven (4/5). Wat heb ik fout gedaan?

Beantwoorden
TO
Rutger 2022-07-04 10:30:42

Hoi. Dat is gek, ik durf niet te zeggen hoe dat kan.

Beantwoorden
Tom 2022-07-04 14:04:12

Maar ik was vergeten te zeggen dat hij wel erg lekker is.

Beantwoorden
TO

U kunt niet meer reageren.