- Voor de suikersiroop
- 85 ml water
- 85 gr suiker
- 1 vanillestokje
- Voor de parfait
- 125 ml suikersiroop, zie hierboven
- 4 eidooiers
- 200 ml slagroom
- Verder nodig
- ½ recept frambozensaus
Parfait is gemakkelijk thuis te maken en lijkt verdacht veel op ijs. Het grote voordeel is dat je dit ijs kunt maken zonder een ijsmachine. Dit is een basisrecept voor een vanille parfait, dat ik combineer met frambozensaus. Maar je kunt het met nog veel meer smaken combineren, bijvoorbeeld met deze karamelsaus of deze chocoladesaus. Dit dessert kun je enkele dagen van tevoren maken, zodat je het na het hoofdgerecht alleen nog maar uit de vriezer hoeft te halen. Je kunt de parfait extra lekker maken door hem te serveren met wat knapperige kruimels er bij.
Bereiding: Vanilleparfait met framboos
Doe het water, de suiker, het vanillemerg en het vanillestokje in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Laat de siroop 2 minuten koken en laat vervolgens afkoelen. Verwijder het vanillestokje.
Klop de slagroom op tot zachte pieken. Meng in een vuurvaste kom de eidooiers met de suikersiroop. Klop het mengsel au bain-marie dik en schuimig. Haal de kom van de pan en mix tot het mengsel op kamertemperatuur is. Spatel daarna de slagroom erdoor.
Vul flexibele vormpjes (bijvoorbeeld die voor mini-tulbandjes of voor cupcakes) afwisselend met wat van de parfait en wat van de frambozensaus. Vries de vormpjes in en haal de parfait kort voor het serveren uit de vormpjes. Afhankelijk van de grote heb je genoeg voor 4 – 8 vormpjes.
Foto: Harold Pereira




