Parfait is gemakkelijk thuis te maken en lijkt verdacht veel op ijs. Het grote voordeel is dat je dit ijs kunt maken zonder een ijsmachine. Dit is een basisrecept voor een vanille parfait, dat ik combineer met frambozensaus. Maar je kunt het met nog veel meer smaken combineren, bijvoorbeeld met deze karamelsaus of deze chocoladesaus. Dit dessert kun je enkele dagen van tevoren maken, zodat je het na het hoofdgerecht alleen nog maar uit de vriezer hoeft te halen. Je kunt de parfait extra lekker maken door hem te serveren met wat knapperige kruimels er bij.

Vanille parfait frambozen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de suikersiroop
  • 85 ml water
  • 85 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • Voor de parfait
  • 125 ml suikersiroop, zie hierboven
  • 4 eidooiers
  • 200 ml slagroom
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Vanilleparfait maken

Doe het water, de suiker, het vanillemerg en het vanillestokje in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Laat de siroop 2 minuten koken en laat vervolgens afkoelen. Verwijder het vanillestokje.

Klop de slagroom op tot zachte pieken. Meng in een vuurvaste kom de eidooiers met de suikersiroop. Klop het mengsel au bain-marie dik en schuimig. Haal de kom van de pan en mix tot het mengsel op kamertemperatuur is. Spatel daarna de slagroom erdoor.

Vul flexibele vormpjes (bijvoorbeeld die voor mini-tulbandjes of voor cupcakes) afwisselend met wat van de parfait en wat van de frambozensaus. Vries de vormpjes in en haal de parfait kort voor het serveren uit de vormpjes. Afhankelijk van de grote heb je genoeg voor 4 – 8 vormpjes.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Jolanda 2018-12-12 10:07:43

Zou ik in plaats van zelf siroop maken, ook een siroop van Monin kunnen gebruiken? Ik heb nog een caramelsiroop staan en een caramelparfait is natuurlijk ook lekker... Of klopt dan de verhouding niet qua zoetheid?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-12-17 08:55:48

Ik weet inderdaad niet hoe het dan zit met de verhoudingen, dus dat zou ik niet doen.

Beantwoorden
Hanny 2018-12-12 14:50:45

Dat zou ik ook willen weten

Beantwoorden
HA
C oby 2018-12-12 10:58:43

dat zal echt wel smaken.
ga ik maken met de Kerst

Beantwoorden
C
Rutger 2018-12-17 08:54:58

Geniet er van! Fijne dagen!

Beantwoorden
Lia 2018-12-12 17:40:09

Ziet er goed en lekker uit !
Zeker een goed idee voor kerst !

Beantwoorden
LI
Anja 2020-12-21 14:58:52

Hallo Rutger, kan ik ook een parfait maken op basis van amandelmelk of oat????

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-22 10:09:30

Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan.

Beantwoorden
Jacolien 2020-12-21 17:20:46

Kan ik deze parfait ook maken in een mini tulbandjes vorm van Nordic ware?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-12-22 10:04:20

Het wordt dan heel lastig om de parfait uit de vormpjes te krijgen; ik zou het niet doen.

Beantwoorden
Karin 2021-01-13 12:47:13

Hallo Rutger, welke vormpjes heb je hiervoor gebruikt en hoe groot zijn deze? Kan ik het beste losse vormpjes kopen of net zo goed een siliconen bakvorm bestaande uit één stuk met daarin 6 vormpjes? Alvast bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-01-18 09:20:52

Hoi. Ik heb hier siliconen tulbandvormpjes voor gebruikt. Die waren toen los, maar je kunt er ook prima matjes van zes voor gebruiken.

Beantwoorden
Aura Broekhuijsen 2021-12-16 08:09:37

Rutger, wat is dit heerlijk. Dit wordt ons kersttoetje dit jaar. Nu heb ik wel een vraagje: wij hebben meer mensen dan vormen zeg maar dus ik moet meerdere keren het maken maar hoe kan ik de parfait dan het beste bewaren in een bakje en dan in vriezer of op een bordje?

Beantwoorden
AU
Rutger 2021-12-21 08:26:12

Hoi. Als het kan zou ik het in een afgesloten bak(je) bewaren, dan heb je het minste kans op ijskristallen.

Beantwoorden
S.Zoer 2022-08-11 09:35:00

Erg lekkere recept, alleen wel erg zoet. Kan ik dit recept ook suikervrij maken? Een familielid heeft suiker, vandaar. Maar ik ga dit zeker veel vaker maken,Dank u wel voor het delen van dit recept. Mvgr. S Zoer.

Beantwoorden
S.
Rutger 2022-08-18 13:43:14

Daar heb ik helaas geen ervaring mee.

Beantwoorden
Eveline 2022-08-11 20:32:12

Twee keer gemaakt en echt super lekker! Wij zijn er dol op. Ik heb nog wel een vraagje. In het recept staat dat je au bain-marie dik en schuimig moet kloppen. Bij mij wordt het eerst heel schuimig, maar blijft het dun. Later wordt het dik, maar is het niet meer schuimig :-s Kan jij me vertellen hoe lang ik ongeveer moet kloppen? Nog een vraagje, tot welke temperatuur moet ik het siroopmengsel laten afkoelen voordat ik het gebruik?

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-08-18 13:42:36

Een tijd heb ik niet echt bijgehouden, het zal zo'n 4-5 minuten zijn. De siroop afkoelen tot lauwwarm tot kamertemperatuur.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.