Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 70 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 eidooier
  • 1-2 tl slagroom

Citroen en meringue zijn een klassieke combinatie in taarten en gebakjes. In dit taart recept heb ik mijn citroen-limoen vulling gebruikt om de taart mee te vullen. Daar bovenop komt een laag Italiaanse meringue, die extra lekker wordt door er kort met een brander overheen te gaan.

Bij een Franse patissier las ik onlangs hoe je een gebakken taartschelp glanzend kunt krijgen en er ook voor kunt zorgen dat het deeg minder snel zacht wordt door het vocht uit de vulling. Zijn geheim is om vlak voor het einde van de baktijd de taartschelp, zowel vanbinnen als -buiten, te bestrijken met een mengsel van eidooier en slagroom. In dit recept heb ik dat uitgeprobeerd en het is mij heel goed bevallen. Let er wel op dat je – vooral de buitenkant – heel netjes bestrijkt, aangezien je na het bakken de lijnen van de kwast nog iets blijft zien. Als je het bestrijken van de taartschelp te veel werk vindt, dan kun je dit ook achterwege laten.

Bereiding: Citroen-limoen taart met meringue

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats een taartring met een doornsnede van 20 centimeter en een hoogte van ongeveer 3 centimeter op de bakplaat.

Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Bekleed de taartring met het deeg. Druk het deeg goed aan en snijd het aan de bovenkant van de ring strak af. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem. Zet de beklede vorm met bakplaat en al nog 15 minuten in de koelkast.

Bak de taartschelp in 17-22 minuten goudbruin. Het is met dit deeg niet nodig om de taart eerst blind te bakken. Meng intussen de eidooier met de slagroom. Haal tegen het einde van de baktijd de bakring voorzichtig van de taartbodem af en bestrijk de taart vanbinnen en –buiten met het dooiermengsel. Bak de taart nog 2-4 minuten en laat ‘m vervolgens afkoelen.

Klop de citroen-limoenvulling luchtig op en verdeel deze over de bodem. Garneer de taart met behulp van een spuitzak met de Italiaanse meringue en brand deze af met een brander.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (17)
Claudia 2021-08-09 17:47:44

Bij de citroen limoen merinque taart staat slagroom is dat opgeklopte of geklopte slagroom.
Ben niet zon ervaren bakster maar deze lijkt me erg lekker

Beantwoorden
CL
Rutger 2021-08-16 15:06:12

Dat is ongeklopte slagroom.

Beantwoorden
Dorien 2021-07-25 13:35:28

Heb de taart nu 2 keer gemaakt, maar de vulling wordt niet stijf genoeg en loopt eruit. Ook na een nacht in de koelkast. Moet ik dan meer gelatine erin doen?

Beantwoorden
DO
Rutger 2021-07-28 08:53:06

Dat is balen! Heb je het mengsel lang genoeg gegaard? En de gelatine goed geweekt in koud water voordat je het oploste? Je zou meer gelatine kunnen gebruiken, maar met deze hoeveelheid zou het ook gewoon moeten lukken.

Beantwoorden
Matthijs 2021-06-11 15:38:56

kun je hiervoor ook een bakvorm gebruiken en moet je dan de bodem achterwege laten?

Beantwoorden
MA
Matthijs 2021-06-11 15:41:47

ik bedoel een taartvorm met losse bodem

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-14 08:54:43

Dat kan prima

Beantwoorden
Mandy 2021-06-07 21:53:58

Bedankt Rutger voor deze mooie site :)

Beantwoorden
MA
Mandy 2021-06-07 21:49:50

Echt heel goed gelukt! Had geen taartring dus gewoon mijn siliconen bakvorm gebruikt van 20cm,ingevet,gelijk na bakken uit de vorm gehaald en ingesmeerd, afgebakken en op rooster af laten koelen. Iedereen was enthousiast.

Beantwoorden
MA
Ilse 2021-05-22 22:00:04

Kan je de taart in de koelkast bewaren als de merengue er al op zit? Zo ja, hoe lang kan het in de koelkast bewaard worden?

Beantwoorden
IL
Rutger 2021-05-31 10:50:01

Dat kan! Maar langer dan 2 dagen zou ik niet adviseren.

Beantwoorden
Lorijn 11 jaar 2021-03-06 16:49:21

Super!!!

Beantwoorden
LO
Bert 2020-05-03 20:52:09

Kan je de taart ook maken met Franse merengue i.p.v. Italiaanse

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-05-06 13:24:25

Het wordt iets minder lekker en het schuim verliest zijn stevigheid sneller, maar het kan wel.

Beantwoorden
JD 2020-03-26 09:59:23

Dag Rutger, een vraag over de bodem. mijn taartrand zakt elke keer in elkaar. Neem aan dat met blind bakken dit beter zal gaan, maar hoe krijg jij dit voor elkaar?

Beantwoorden
JD
Rutger 2020-03-30 10:42:10

Door de beklede vorm te laten rusten in de koelkast wordt het deeg steviger en zakt het tijdens het bakken niet in. Je kunt de met deeg beklede vorm ook in de vriezer zetten. Helpt dit ook niet, dan zou ik inderdaad toch voor het blindbakken gaan: https://rutgerbakt.nl/how-tos/blindbakken-how-to/

Beantwoorden
Myrthe 2019-10-21 19:08:26

Zou je deze taart ook een dag van te voren kunnen maken? Liefs, Myrthe

Beantwoorden
MY
Rutger 2019-10-27 12:17:34

Dat kan, alleen wordt het deeg dan iets minder knapperig.

Beantwoorden
Laura 2019-10-21 17:40:05

Heerlijk fris, dankje voor het delen!

Beantwoorden
LA
Agnes 2019-10-17 09:31:35

Ik wil dit voor m'n 21 diner maken, maar dan in kleine taartvormpjes. Is dit mogelijk? Zo ja, moet ik dan nog ergens op letten?

Beantwoorden
AG
Rutger 2019-10-21 13:03:48

Dat kan zeker. Je kunt dan dit recept voor de tartelettes gebruiken: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/tartelette-bodems-bakken-basisrecept/

Beantwoorden
Lizette 2019-09-12 13:14:55

Als je geen brander hebt, is er een alternatief? Raar idee misschien, maar zou onder de gril werken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-09-15 10:12:11

Dat werkt zeker!

Beantwoorden
Esther 2019-08-25 16:40:58

Hoe kan ik dit recept , melk en glutenvrij maken??

Beantwoorden
ES
Rutger 2019-09-15 10:41:32

Daar heb ik te weinig ervaring mee om je goed advies voor te geven.

Beantwoorden
Michelle 2019-08-25 11:04:17

Ik kan niet wachten dit recept uit te proberen! Maar kan je het amandelmeel ook vervangen door iets anders? Een van mijn vrienden heeft namelijk een noten & amandel allergie

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-09-15 10:41:58

Je kunt het door gewone bloem vervangen.

Beantwoorden
M 2019-08-25 08:03:11

Ben benieuwd bij hoeveel mensen de bakplaat in de koelkast past.

Beantwoorden
M
E. 2019-08-26 14:30:11

Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Bij mij in elk geval niet, hoe kan ik dit oplossen? De taart lijkt me namelijk fantastisch....

Beantwoorden
E.
Rutger 2019-09-15 10:43:05

Zelf heb ik kleinere bakplaatjes, die ik op het rooster in de oven zet. Die passen prima in de koelkast. Je kunt de taart ook eerst maken op een broodplank met een stuk bakpapier erop en die dan later - na het koelen - op de bakplaat schuiven.

Beantwoorden
Tally 2019-08-25 07:34:22

Kan je ook in plaats van een taartring een taartvorm met bodem gebruiken Rutger?

Beantwoorden
TA
Marjolein 2019-08-28 13:40:22

ik weet niet of het aan de springvorm ligt of aan wat anders maar bij mij zijn de zijkanten naar beneden gezakt, ik heb nu dus een platte bodem zeg maar. 😊 Hopen dat de overheerlijke Citroën/limoencurd erop blijft liggen!

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-09-15 10:37:25

Het kan aan de vorm liggen, in een springvorm is het vaak wat lastiger dan in een lage taartring. Voor de volgende keer kun je het deeg eerst blindbakken in die vorm, dat voorkomt dan dat ze toch naar beneden zakken; https://rutgerbakt.nl/how-tos/blindbakken-how-to/

Beantwoorden
Rutger 2019-09-15 10:43:23

Dat kan prima.

Beantwoorden