Klein maar fijn, petit fours. De petit fours in dit recept zijn gemaakt van een heerlijke bodem met een klein beetje amandelspijs, gevolgd door een vruchtenbavarois en een laagje fruitgelei. De decoratie bovenop maakt het feest compleet. In dit artikel vind je 2 variaties: petit fours met rode vruchten of met mango en passievrucht. En geloof mij, deze zelfgemaakte kleine gebakjes zijn veel lekkerder dan wanneer je ze koopt.
Met dit recept kun je zelf 30-40 petit fours maken. Voor dit petit fours recept heb ik samengewerkt met Baktotaal.
Wat zijn petit fours?
Petit fours zijn kleine gebakjes die je in een paar happen eet. Letterlijk vertaald betekent ‘petit fours’ kleine oventjes. De meest bekende petit fours zijn waarschijnlijk de vierkantjes van biscuitdeeg, omhuld met marsepein en fondant. Maar er zijn nog veel meer lekkere petit fours te maken, zoals bijvoorbeeld de kleine gebakjes in dit recept.
Fruitpuree kopen of zelf maken
Voor deze fruit petit fours heb ik de fruitpuree van Fruits Rouges & Co gebruikt. Dit Franse merk maakt heerlijke purees van perfect rijp fruit. In tegenstelling tot veel fruit dat onrijp in de winkel ligt, is de smaak van deze purees daardoor heel intens. Dat maakt je zelfgemaakte gebak waanzinnig lekker! De fruitpuree is in verschillende smaken bij Baktotaal verkrijgbaar.
De vruchtenpuree bestaat enkel uit fruit en een heel klein deel suiker. Er zijn verder geen conserveringsmiddelen of andere gekke dingen aan toegevoegd. In de dichte verpakking is de fruitpuree heel lang houdbaar. Eenmaal geopend kun je de puree drie dagen in de koelkast bewaren. Maar je kunt de puur ook prima invriezen, zodat je het veel langer kunt bewaren. Zelf doe ik dat in kleine porties in siliconen vormpjes. Zo heb ik altijd goed fruitpuree op voorraad, die ik in kleinere hoeveelheden kan ontdooien.
Zelf fruitpuree maken
Natuurlijk kun je voor dit petit fours recept ook zelf fruitpuree maken. Gebruik dan diepvries- of vers fruit en mix dat tot een puree in een blender of foodprocessor. Zeef de puree zodat pitjes en schilletjes achterblijven. Als je zelf de puree maakt heb je qua gewicht iets meer fruit nodig, omdat het er bij het zeven wat verloren gaat. Weeg de puree dus na het zeven af, om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Gebruik je zelfgemaakte fruitpuree, voeg dan 10-20 gram extra suiker toe aan de bavarois.
4 tips voor de lekkerste petit fours
- Met dit recept kun je 30 kleine gebakjes maken. De hoeveelheid bavarois is aan de ruime kant, maar wat je overhoudt schep je gewoon in een bakje en dan kun je ervan genieten als toetje. Kies voor de bavarois in een van de twee smaken, of gebruik allebei de smaken. Gebruik je ze allebei? Houd dan de helft van de ingrediënten aan voor beide soorten bavarois.
- Voor de bodempjes van deze petitfours gebruik ik een combinatie van gewone (tarwe)bloem en Zeeuwse bloem. Dat geeft een heerlijk resultaat. Eventueel kun je de Zeeuwse bloem ook vervangen door gewone bloem.
- Voor de fruit petit fours heb ik deze siliconen matjes gebruikt. Daardoor kun je heel makkelijk petit fours maken, die er super strak uitzien. Eerst heb ik de bodem uit het deeg gestoken met een ronde uitsteker van 4 centimeter en daar een beetje amandelspijs op gespoten. Na het bakken en afkoelen van de bodempjes heb ik de bavarois in de vormpjes gespoten. Daarna gaan de matjes de vriezer in, zodat je de bavarois heel makkelijk uit de vorm haalt zodra ze bevroren zijn. Laat de petit fours vervolgens ontdooien in de koelkast en werk ze dan verder af.
- Wil je je zelfgemaakte petit fours bewaren? In de koelkast kun je ze 2-3 dagen bewaren. Wil je ze liever invriezen, dan doe je dit het best in de siliconen matjes. Houd er dan wel rekening mee dat de petit fours nog niet helemaal zijn afgewerkt. Ingevroren blijven de petit fours onafgewerkt 2-3 maanden goed.
- Voor de bodem
- 85 gr boter, op kamertemperatuur
- 65 gr witte basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- snuf zout
- ½ eidooier, op kamertemperatuur
- 75 gr bloem
- 50 gr Zeeuwse bloem
- 1¼ tl bakpoeder
- Voor de amandelspijs
- 125 gr amandelspijs
- ½-1 ei, losgeklopt
- Voor de rood fruit bavarois
- 200 ml slagroom
- 35 gr suiker
- 200 gr fruitpuree rood fruit
- sap van ¼ citroen
- 3 blaadjes gelatine (5 gr), in koud water geweekt
- Voor de mango-passievrucht bavarois
- 200 ml slagroom
- 40 gr suiker
- 150 gr fruitpuree mango
- 50 gr fruitpuree passievrucht
- sap van ½ limoen
- 3 blaadjes gelatine (5 gr), in koud water geweekt
- Voor de afwerking
- 75 gr fruitpuree mango + 25 gr fruitpuree passievrucht
- of 100 gr fruitpuree rood fruit
- 15 gr suiker
- 1 gelatineblaadje (1,7 gr), in koud water geweekt
- Verder nodig
- 15 bramen gehalveerd (voor de petit fours met rood fruit)
- 30 blauwe bessen (voor de petit fours met rood fruit)
- paarse chocoladebloemetjes voor de petit fours met mango en passievrucht
Zelf petit fours maken
Als je zelf aan de slag gaat met petit fours, is dit recept ideaal. Met dit recept maak je de lekkerste petit fours namelijk in een aantal makkelijke stappen.
Maak de bodem voor de petit fours
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp, het zout en de eidooier in een kom en meng alles door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Voeg de beide soorten bloem en het bakpoeder toe en kneed alles nog kort door tot een samenhangend deeg. Maak een bol van het deeg, verpak deze in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de amandelspijs het ei om het wat soepeler te maken. Het amandelspijs moet goed spuitbaar zijn, maar het moet ook niet te dun worden. Doe het spijsmengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter.
Bak de bodem
Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 6 millimeter. Steek met een ronde uitsteker van 4 centimeter rondjes uit het deeg en leg deze in de vormpjes. Spuit op het midden van elk deegplakje een toefje amandelspijs. Bak de bodems vervolgens 12-16 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen in de vormpjes.
Maak de vruchtenbavarois
Doe voor de bavarois de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Klop de slagroom niet helemaal stijf.
Meng de fruitpuree met het citrussap. Doe 3-4 eetlepels van de fruitpuree in een steelpannetje en verwarm deze al roerend. Haal het pannetje van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in de warme puree. Meng dit vervolgens door de rest van de fruitpuree.
Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door het fruitmengsel tot het goed gemengd is. Spatel vervolgens de andere helft van de slagroom door het mengsel en probeer daarbij de luchtigheid goed te behouden. Doe de bavarois in een spuitzak en vul de vormpjes daarmee. Strijk de bovenkant van de vorm glad met behulp van een paletmes. Plaats de vorm minimaal 4 uur in de vriezer.
Maak en decoreer de petit fours
Doe voor de afwerking de helft van de fruitpuree met de suiker in een steelpannetje en verhit deze tot tegen het kookpunt. Haal het pannetje van de warmtebron en los de geweekte gelatine op in de warme fruitpuree. Meng vervolgens de andere helft van de fruitpuree erdoor.
Haal de bevroren petit fours uit de siliconen vormpjes. Bestrijk de bovenkant van de bevroren bavarois met een dun laagje van de fruitpuree. Garneer de petitfours met een gehalveerde braam en een blauwe bes (voor de versie met rood fruit) of met een chocoladebloem (voor de versie met mango en passievrucht). Zet de petit fours minimaal 2 uur in de koelkast, zodat ze kunnen ontdooien, voordat je ze serveert.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, bedankt voor het recept en ze zien er overheerlijk uit en lijkt me voor een verjaardag ook fijn om deze te maken. Zou je de bodempjes op voorhand kunnen maken en dan in een goed afgesloten plastic zak kunnen bewaren totdat je afmaakt? Met vriendelijke groet Annie
BeantwoordenBeste Rutjer,
Wat een duidelijke uitleg van deze petit fours!
Als ik het goed begrijp worden ze 2 cm hoog, maar op het plaatje lijken ze toch hoger ;)
Hoe zit dat?
groeten,
Trudy
Dat lijkt wellicht zo, maar ze zijn niet veel hoger dan 2 centimeter. Enkel het glanslaagje bovenop is hoger dan de 2 centimeter van het vormpje.
BeantwoordenHa Rutger,
Zou je deze ook in een groter formaat kunnen maken? Of wordt dit te machtig?
Groet!
BeantwoordenDankjewel!
Ik ga me er het weekend aan wagen.
Hoelang zou je de bodem bakken als ik n vorm van 7cm gebruik?
Hoi Rutger,
Ik heb boiron vruchtenpuree, is het hiermee dezelfde werkwijze als deze ontdooit is? En de petit fours heb ik tot nu toe alleen met cremeux gemaakt. Ik wil de petit fours meenemen naar werk, blijft dat stevig met bavarois of moet je het wel ‘snel’ opeten en kan het niet een paar uur blijven staan? Dank je wel alvast!
BeantwoordenHoi. Een andere fruitpuree kun je inderdaad op dezelfde manier verwerken. Het is wel belangrijk dat de petit fours gekoeld blijven totdat je ze gaat serveren, anders kunnen ze inderdaad te zacht worden.
BeantwoordenHallo
In welke vormpjes bak je ze af . Zie wel de uitsteek vorm maar niet de bakvorm staan
Al vast bedankt katinka
Hi. In de tekst staat een link. Het zijn deze vormpjes: https://www.baktotaal.nl/siliconflex-petit-fours-diameter-40-h20mm-15
BeantwoordenJammer dat dit niet gewoon met de spullen uit de supermarkt kan. Ben geen planner en dan kan je ze niet maken
BeantwoordenNatuurlijk kan dat. Bevroren fruit uit de vriezer en pureren- en aan de slag.
Je kan het :)
BeantwoordenAls je zelf de fruitpuree maakt en de paarse bloemetjes (decoratie) vervangt: dan zijn alle ingrediënten uit de supermarkt te halen!
BeantwoordenHoi Rutger, de petit fours waren heerlijk. Veel complimenten gekregen. Mijn vraag, hoe krijg ik de decoratie nu zo keurig verdeelt over de hele petit fours. Dat is mij niet gelukt. Heb jij een handige tip. Dank je wel.
BeantwoordenHi. Neem vooral de tijd en verdeel het rustig met behulp van een klein spateltje of de bolle kant van een lepeltje.
BeantwoordenHoi Rutger, wat een heerlijk frisse taartjes! En wat zien ze er leuk uit.Ik heb ze gemaakt zonder spijs omdat die niet voorhanden was. Maar ook zonder spijs heel lekker.
Bedankt voor al je mooie, altijd kloppende recepten!
Groet Adrie
Hoi Rutger,
Ik wil de petit fours maken voor een high tea. Je zegt 'gebruik voor allebei de smaken(rood fruit en mango/passievrucht) de helft van de baverois' Kan ik dan niet 1 keer de volledige baverois maken, in 2 kommen verdelen en dan de fruitpuree erbij doen? De andere manier lijkt mij wat omslachtig. Dan zit je bijv met 1,5 blaadje gelatine
Groetjes Sylvia
BeantwoordenHi. Je kunt de slagroom wel in 1 keer opkloppen, maar de beide soorten fruitpurees moet je toch los van elkaar verwarmen en de gelatine erin oplossen.
BeantwoordenHallo Rutger,
Is het ook mogelijk dat ik ze kant en klaar bij jou bestel.
Mvg
Miranda Tiekstra
BeantwoordenDag Rutger, zou je aub een foto van de vormpjes waarin je bakt bij de recepten kunnen zetten. Heel veel dank als het lukt. Groetjes Loeke
BeantwoordenHoi. In de tekst staat een link naar de vormpjes: https://www.baktotaal.nl/siliconflex-petit-fours-diameter-40-h20mm-15
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.