Klepon is een Indonesische lekkernij in de vorm van ronde rijstballetjes, gemaakt van kleefrijstmeel en gevuld met palmsuiker. Tot slot worden de balletjes kort gekookt en vervolgens door geraspte kokos gerold. Dit levert een heerlijke zoete snack op! Het is het allerlekkerst om van deze balletjes te genieten als je ze net gemaakt hebt.
Je kunt alle ingrediënten voor dit klepon recept kopen bij de toko. Als je wilt, kun je in plaats van het vanille-extract en de groene kleurstof ook ½-1 theelepel pandan pasta gebruiken.
Met dit recept kun je 20-24 klepon balletjes maken.
Klepon maken met vulling van palmsuiker
Klepon wordt gemaakt met een vulling van palmsuiker. Palmsuiker wordt ook wel gula djawa of Javaanse suiker genoemd. Het wordt gemaakt door het sap van een palmbloom in te koken tot een donkere siroop. Er zijn meerdere soorten palmbomen die geschikt zijn om te gebruiken voor de productie van gula djawa.
Deze palmsuiker past perfect bij dit gerecht, omdat het iets minder zoet is dan gewone suiker en een diepe, karamelachtige smaak heeft. Voor dit recept gebruik ik de ronde schijven palmsuiker, die je bij elke toko kunt kopen.
Klepon bewaren
Ik raad je aan om deze zelfgemaakte klepon vers te eten, dan zijn ze echt het lekkerst. Wil je ze toch bewaren, doe dat dan 2-3 dagen in de koelkast of maximaal 2-3 maanden in de vriezer. Als je ze bewaart, dan kun je de balletjes voor het serveren nog kort verwarmen in de magnetron of stomen, om ze weer wat zachter te maken.
- Voor de kokoslaag
- 100 gr geraspte kokos
- ¼ tl zout
- Voor de vulling
- 100-125 gr gula jawa (palmsuiker)
- Voor het deeg
- 250 gr ketanmeel (kleefrijstmeel)
- 250 ml kokosmelk
- 1 tl vanille-extract
- enkele druppels groene kleurstof
Zelf klepon (zoete kleefrijst balletjes) maken
Plaats een stoommandje of fijne zeef op een pan met kokend water. Meng de geraspte kokos met het zout en strooi deze mix in het stoommandje of de zeef. Stoom de kokos ongeveer 10 minuten, tot deze zacht is, en doe deze dan in een diep bord.
Hak de palmsuiker fijn of rasp deze met een grove rasp.
Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en meng alles met de hand of met een (hand)mixer met deeghaken tot een deeg. Verdeel het deeg in 20-24 gelijke porties en rol daar bolletjes van. Druk in elk bolletje een gaatje en schep daar een kleine theelepel van de gehakte palmsuiker in. Maak het deeg dicht, zodat de palmsuiker in het midden zit, en rol het weer tot een bolletje.
Breng een pan met water aan de kook. Kook de klepon in porties in ongeveer 5-8 minuten gaar. De bolletjes zijn gaar als ze boven komen drijven. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en rol ze vervolgens door de gestoomde kokos. Serveer de klepon bij voorkeur (lauw)warm.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)