Deze pandan cake is een feest voor het oog én smaakt ook nog eens onwijs lekker. Pandan cake heeft een prachtige groene kleur en is een typisch Indonesische lekkernij. De pandan smaak komt van de pandanbladeren (bladeren van de zogeheten ‘schroefpalm’). Pandan geeft een heldergroene kleur af en zorgt voor een subtiele zoete, beetje nootachtige smaak. Het wordt niet voor niets ook wel Aziatisch vanille genoemd.
Dit pandan cake recept is afkomstig uit de Bakatlas. Met dit bakboek neem ik je mee in een culinaire reis over de wereld. Als je ervan houdt om allerlei verschillende, internationale lekkernijen uit te proberen, dan bestel je het boek hier.
Van deze pandan cake kun je zo’n 16 plakken van snijden.
Hoe kom ik aan pandan-extract?
Voor dit pandan cake recept heb je pandan nodig. Je kunt pandan-essence kopen bij een toko en dit gebruiken, maar je kunt ook zelf pandan-extract maken van verse of ingevroren pandanbladeren. Om zelf pandan-extract te maken, snijd je het blad in kleine reepjes en doe je dit met wat water in een blender. Gebruik niet te veel water, net genoeg om te zorgen dat de blender alles tot een pasta kan mixen. Doe de pasta in een schone (kaas)doek en pers het vocht eruit.
Goed om te weten: bij het gebruik van zelfgemaakt extract wordt de cake minder groen van kleur, maar dat kun je oplossen door enkele druppels groene kleurstof te gebruiken.
Welke bakvorm gebruiken voor pandan cake?
Bak de pandan cake in een chiffonvorm (ook wel angelfood cakevorm genoemd) van ongeveer 25 centimeter met een losse bodem. Het voordeel van een ciffonvorm is dat je de cake omgekeerd kunt laten afkoelen. Vet de vorm vooral niet in, maar snijd de cake na het afkoelen voorzichtig los. Door het op de kop afkoelen blijft de cake mooi luchtig.
Je kunt de pandancake ook in een tulbandvorm bakken. Vet deze vorm wél in met boter, bestuif ‘m met bloem en klop de overtollige bloem eruit. Stort de cake direct na het bakken op een rooster en laat afkoelen. De cake zal tijdens het afkoelen iets krimpen, waardoor de structuur iets minder luchtig is dan de pandancake die in een chiffonvorm is gebakken.
- Voor het beslag
- 150 ml coconut cream (vloeibare kokosroom)
- 2 el zelfgemaakt pandan-extract (zie intro) of 2 tl pandan-essence of pandanpasta (te koop bij de toko)
- 50 ml zonnebloemolie
- 6 eidooiers
- 175 gr fijne suiker
- 160 gr bloem
- 30 gr maizena
- 1½ tl bakpoeder
- 6 eiwitten
- ¼ tl zout
Zelf de lekkerste pandan cake maken
Verwarm de oven voor op 160 °C. Gebruik een chiffonvorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter en 10 centimeter hoog, maar vet deze niet in.
Beslag voor pandan cake maken
Meng de kokosroom met het pandan-extract of de -essence en de zonnebloemolie door elkaar. Doe de eidooiers met 75 gram van de suiker in een kom en klop deze in 5-7 minuten met een (hand)mixer met garde(s) luchtig. Klop vervolgens het pandanmengsel erdoor. Zeef de bloem, maizena en het bakpoeder in delen boven de kom en spatel door het mengsel. Probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden.
Doe de eiwitten met het zout in een vetvrije kom en klop deze stijf op met een (hand)mixer met garde(s). Voeg als het mengsel luchtig begint te worden geleidelijk de rest van de suiker toe. Klop door tot de eiwitten goed stijf zijn. Schep de helft van het opgeklopte eiwit bij het beslag en spatel dit er luchtig door. Doe dit vervolgens ook met de rest van het eiwit.
Pandan cake bakken
Schep het beslag in de vorm en strijk het glad. Bak de pandancake 45-55 minuten in de voorverwarmde oven. Test of de cake klaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar.
Zet de vorm direct uit de oven ondersteboven neer en laat de cake 1 uur op z’n kop afkoelen. Snijd de cake vervolgens met een scherp mes los van de zijkanten en verwijder de vorm.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Bij een nieuwe oven heb je (4d) hete lucht of boven en onder warmte etc. Heb je dit op 160 graden hete lucht of boven / onderwarmte gebakken?
BeantwoordenHoi, ik heb cocoscreme van het merk gotan gebruikt en die is hard en moet je warm maken in water, maar nu is die ook hard geworden na het mixen. Welke gebruik jij?
BeantwoordenHi! Het merk weet ik niet meer, was van de toko. Maar wel een versie die je niet eerst op hoefde te warmen.
BeantwoordenHoi! Ik heb de vorm uit het recept niet, maar wel een tulband vorm. Zou dat ook kunnen zonder invetten? Of moet dat dan beter wel?
BeantwoordenHi. Dat heb ik beschreven in de tekst. Invetten is dan wel nodig. De cake zal daardoor wel net iets minder luchtig worden.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.