Kipsalade is ontzettend lekker, maar weet je wat nog lekkerder is? Zelfgemaakte kipsalade! Kant-en-klare kipsalade kan simpelweg niet op tegen de huisgemaakte variant die je maakt met dit kipsalade recept.
Met zelfgemaakte kipsalade kun je alle kanten op. Serveer de kipsalade op toastjes of op een snee meergranenbrood, beleg er een zelfgemaakte bagel mee, of geniet van deze koude kipsalade op speltbrood, stokbrood, volkorenbrood of een Italiaanse bol. Deze romige kipsalade is erg lekker om te serveren met kiemgroenten, bijvoorbeeld met radijskiem. Maar het is ook erg lekker om de kipsalade met mango te serveren, of garneer de kipsalade met avocado. Kortom: met dit kipsalade recept kun je eindeloos variëren.

Als je deze salade eenmaal geproefd hebt, dan koop je ‘m niet meer in een bakje. Zelfgemaakt is echt zo lekker!
Zo geniet je van de lekkerste kipsalade
- Wil je deze smaakvolle, romige kipsalade maken? Vaak wordt de kip eerst gepocheerd in heet water, maar om deze extra smaak te geven (en extra mals te maken), marineer ik de kip eerst en gaar ik deze dan in de oven. Dat levert een heerlijke, malse kip op. De kip is het hoofdingrediënt van de salade, dus die moet qua smaak natuurlijk de show stelen!
- Naar wens kun je (een deel van) de mayonaise vervangen door Griekse yoghurt. Ook kun je eventueel nog wat gehakte bladpeterselie door de kipsalade mengen.
- Voor dit kipsalade recept gebruik ik zelfgemaakte mayonaise, dat vind ik het allerlekkerst. Je kunt uiteraard ook gekochte mayonaise gebruiken.
- De kipsalade is heerlijk om direct na bereiding te serveren, maar je kunt de salade ook bewaren. Hoelang de kipsalade goed blijft? Zorg dat je de kipsalade luchtdicht verpakt en vervolgens afgesloten in de koelkast bewaart. Dan blijft de salade 2-3 dagen goed.

Meer salade inspiratie?
Ben je op zoek naar meer lekkere salade recepten? Dan zit je hier helemaal goed. Probeer dan ook mijn eiersalade recept, deze kip-kerrie salade of zelfgemaakte tonijnsalade. En vergeet natuurlijk de klassieke huzarensalade niet!
- Voor de kip
- 3 el olijfolie
- sap van 1 citroen
- 1 el honing
- 1 el grove mosterd
- 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 el gedroogde dragon
- peper en zout
- 500-600 gr kipdijfilet
- Voor de salade
- 1 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
- 50 gram zure appel (bijv. granny smith), in kleine blokjes
- 100 gr mayonaise, zelfgemaakt of gekocht
- peper en zout
Zelf kipsalade maken
Voorbereidingen voor de kipsalade
Meng in een kom de olijfolie, het citroensap, de honing, de mosterd, de gehakte knoflook en de gedroogde dragon. Doe de kipdijfilet erbij en meng goed, zodat de kip aan alle kanten bedekt is met de marinade. Dek de kom af met plasticfolie en laat de kip in de koelkast minimaal 4 uur (maar een nacht mag ook) marineren.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de gemarineerde kipdijfilet in een braadslee of ovenschaal en bak de kip 30-35 minuten, tot deze gaar is. Laat de kip afkoelen in de braadslee/ovenschaal.
Koude kipsalade maken
Snijd de kip in blokjes van ongeveer een centimeter en meng die met de blokjes bleekselderij, de blokjes appel en de mayonaise. Breng de romige kipsalade op smaak met peper en zout.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo Rutger, wat een heerlijke salade!
Die gaat hier vaker gemaakt worden. In combinatie met manngo nog lekkerder!
Bedankt voor weer een fantastisch recept!
Groet Adrie

